-->

Comparative Literature 2013 June UGC NET Solved Question Paper III



Comparative Literature 2013 June UGC NET Solved Question Paper III



1. The first systematic application of the theory of patriarchy to literary studies was made by





(A) Michel Foucalt





(B) Shulamith Firestone





(C) Nigel Leask





(D) Kate Millet





Answer: (D)











2. Walter Benjamin’s “The Task of the Translator” was initially written as an introduction to an anthology of translations of poems by





(A) Schiller





(B) Rilke





(C) Baudelaire





(D) Paul Valery





Answer: (C)











3. ‘Rasa’ is an amalgamation of





(A) Bibhava and Anubhava





(B) Bibhava, Anubhava, Vyabhicaribhava, Sthayibhava





(C) Sthayibhava and Bibhava





(D) Bibhava, Anubhava, Vyabhicaribhava





Answer: (B)











4. With which genre would you associate the poem “The apparition of these faces in the crowd; Petals on a wet, black bough”?





(A) Noh





(B) Haiku





(C) Khandakavya





(D) Ghazal





Answer: (B)











5. Kappanna and Appanna are characters in which of these modern Indian plays?





(A) Yayati





(B) Nagamandala





(C) Tughlaq





(D) Sakharam Binder





Answer: (B)











6. Arrange the following books in order in which they appeared. Use the code given below:





I. Anand Math





II. Umrao Jan Ada





III. Godan





IV. Indulekha





Code:





(A) I, IV, II, III





(B) IV, I, III, II





(C) II, IV, I, III





(D) III, II, I, IV





Answer: (A)











7. Name the author of the influential essay, “From Comparative Literature to Translation Studies”.





(A) Susan Bassnett





(B) Jacques Derrida





(C) Tejaswini Niranjana





(D) Itamar Even-Zohar





Answer: (A)











8. Which of the following is not a report on the scope, status and standards of Comparative Literature?





(A) Bassnett Report





(B) Bernheimer Report





(C) Levin Report





(D) Greene Report





Answer: (A)











9. The Howe Past Midnight is an English translation of Tamil writer Salma’s works done by





(A) Sundara Ramaswamy





(B) Sujit Mukherjee





(C) Lakshmi Holmstrom





(D) A.K. Ramanujan





Answer: (C)











10. Which of these methods deal/(s) primarily with categories related to content?





(A) Thematology





(B) Genology and Historiography





(C) Stylistics





(D) Thematology and Stylistics





Answer: (A)











11. A key theory in translation studies that challenges the hegemony of the source language and locates the translation firmly in the context of the target language space instead, is the





(A) Polyphony theory





(B) Polyvalence theory





(C) Multivalence theory





(D) Polysystem theory





Answer: (D)











12. Homeric epithet is a combination of





(A) Adjective and Noun





(B) Two adjectives





(C) Noun and Adverb





(D) Adjective and Adverb





Answer: (A)











13. Vidyasagar’s Bhrantibilas is an adaption of Shakespeare’s





(A) Macbeth





(B) Romeo and Juliet





(C) The Tempest





(D) Comedy of Errors





Answer: (D)











14. Gargantua and Pantagruel is





(A) Written by Montaigne during the medieval period in France





(B) Written by Rabelais during French Renaissance





(C) Written by Villon during early Renaissance in France





(D) Written by Montaigne during French Romanticism





Answer: (B)











15. The tripartite division of translation into ‘metaphases’, ‘paraphrase’ and ‘imitation’ was introduced by





(A) Alexander Pope





(B) John Dryden





(C) Walter Benjamin





(D) Susan Bassnett





Answer: (B)











16. Which of the following languages was not covered by the original four volumes of the National Bibliography of Indian Literature 1901-1953 published by the Sahitya Akademi, but was part of the fifth volume, which was envisaged and added later to the series?





(A) Kashmiri





(B) Rajasthani





(C) Sanskrit





(D) Sindhi





Answer: (B)











17. Identify the author who is a double migrant:





(A) Rohinton Mistry





(B) Shani Mootoo





(C) Shyam Selvadurai





(D) Anita Rau Badami





Answer: (B)











18. The philosopher whose deconstructionist critique of problems of origins, essence and presence caught the attention of critics who had grown disenchanted with New Criticism and structuralism, was





(A) Jacques Derrida





(B) Michel Foucault





(C) Mikhail Bakhtin





(D) Roland Barthes





Answer: (A)











19. Bakhtin proposes the notion of





(A) Heteroglossia





(B) Zones of characters





(C) (A) and (B)





(D) None of them





Answer: (C)











20. Name the translator who infamously stated that the Persian poets he translated were not poets enough until he made them so





(A) William Jones





(B) Charles Wilkins





(C) Edward Fitzgerald





(D) Ram Mohan Roy





Answer: (C)











21. Which of the following is one of the definitive characteristics of the French School of Comparative Literature?





(A) Stylistics





(B) Polygenesis Studies





(C) Influence Studies





(D) Mythological Studies





Answer: (C)











22. The common element is early Bangla and Ahamiya literature is





(A) Namah texts





(B) Charyapadas





(C) Krittibas’ Ramayana





(D) Sri Chaitanya Charitamrita





Answer: (B)











23. G.K. Chisterton’s “After Walt Whitman” is _______





(A) A parody of Whitman’s themes





(B) A caricature of Whitman’s persona





(C) A tribute to Whitman’s clairvoyance





(D) A parody of Whitman’s style





Answer: (D)











24. Which of the following is, in sum, Paul de Man’s thesis in such books as Blindness & Insight and Allegories of Reading?





(A) In all things that speech can express, these are two elements – the outward or instrumental and the real or spiritual.





(B) What literature “knows” is that knowledge is a paretic, that is, unavailable, because it is subject to a double bind. We cannot have access to the truth that we seek in literature; and this is literature’s truth.





(C) Canonical works take the measure of the reader by means of their authority; their capacity to rebuke, baffles, and thwart us, as well as surprise us with unexpected, astonishing power. Even at its most frustrating, the canonical work draws us on; in our fascination, we remain loyal to it.





(D) In the struggle for the allegiance of the reading public, the established poetics can point to prestigious finished products whereas the adherents of the new poetics cannot yet do so. Consequently, the challenges being to import their own ‘finished products’.





Answer: (B)











25. “From country to popular” is the subtitle of a volume of which series on Indian Literary history?





(A) A History of Indian Literature





(B) The Oral Tradition in India





(C) Literary History of India





(D) India: Her Literature and Culture





Answer: (A)











26. The Pleiade is





(i) A cluster of stars





(ii) A group of 18th century French poets





(iii) A group of seven Alexandrian poets and tragedians.





(A) Only (i) is correct.





(B) Only (ii) is correct.





(C) (i) and (iii) are correct.





(D) (ii) and (iii) are correct.





Answer: (C)











27. Who is the author of Dhvanyaloka?





(A) Jagannatha





(B) Bharata





(C) Mammata





(D) Anandavardhana





Answer: (D)











28. Novels that breach the template are held by reception aesthetics to be





(A) Discursively constructed





(B) Extending the horizon of expectation





(C) Creating estrangement





(D) Canonically correct





Answer: (B)











29. Miss Leela Benare is the protagonist of which of these plays?





(A) Evam Indrajit





(B) Ghasiram Kotwal





(C) Adhe Adhure





(D) Silence! The Court is in Session





Answer: (D)











30. “The theorist who took it upon himself to” distinguish between what is social from what is individual in language, and what is essential from what is ancillary was





(A) Eugene Nida





(B) Ferdinand de Saussure





(C) Roland Barthes





(D) Roman Jacobson





Answer: (B)











31. Name the 1958 work that applied structuralist and semi logical methods to a range of non-literary texts such as wrestling, food and fashion





(A) S/Z





(B) The Pleasure of the Text





(C) Mythologies





(D) Writing Degree Zero





Answer: (C)











32. The European poet who compared his own poetic style with that of Pinder in the lines “Julus, whoever rivals Pindar……” was





(A) Roousard





(B) Harace





(C) Catullus





(D) Villon





Answer: (B)











33. The Loeb Classical Library is known to provide comparative literary scholars with __________.





(A) Original classics in unexpurgated format





(B) Literary translations of classics





(C) Literal translations of classics





(D) Original classics, edited, with notes and lists of sources





Answer: (C)











34. Identify the Booker Prize awardee from the list below, who was not born in India.





(A) Arundhati Ray





(B) Salman Rushdie





(C) V.S. Naipaul





(D) Aravind Adiga





Answer: (C)











35. Babaji Nataka





(i) Is considered by many as the first Oriya play.





(ii) Has been translated into English as The Holy Man.





(iii) Is written in colloquial 19thcentury Oriya.





(iv) Has several characters who speak Bangla, Hindi and English.





(A) (i), (ii) and (iii) are correct.





(B) (i), (ii) and (iv) are correct.





(C) Only (i) is correct.





(D) (i), (ii), (iii) and (iv) are correct.





Answer: (D)











36. Uttararamacaritam was a famous play of





(A) Bhavabhuti





(B) Kalidasa





(C) Shudraka





(D) Banabhatta





Answer: (A)











37. The name of Faulkner’s novel The Sound and the Fury has been taken from





(A) Othello





(B) King Lear





(C) Hamlet





(D) Macbeth





Answer: (D)











38. Ovid’s Metamorphoses contains





(A) A collection of religious sayings





(B) A collection of myths





(C) A collection of parables





(D) A collection of poems on ancient European civilization





Answer: (B)











39. Identify the book which does not fall under the category of diasporic literature





(A) Can you hear the Night bird call?





(B) The Oath of the Vayuputras





(C) Interpreter of Maladies





(D) The Sorrow and the Terror





Answer: (B)











40. Identify the one which is not a historical novel:





(A) Ivanhoe





(B) The Hunchback of Notre Dame





(C) War and Peace





(D) Moby Dick





Answer: (D)











41. The Order of Things is a book by





(A) Roland Barthes





(B) Michel Foucault





(C) Jacques Derrida





(D) Ngugi wa Thiongo





Answer: (B)











42. Aayatollah Khomeini had declared a ‘fatwa’ on





(A) Arundhati Ray for “God of Small Things”





(B) Salman Rushdie for Midnight’s Children





(C) Salman Rushdie for the Satanic Verses





(D) Amitav Ghosh for River of Smoke





Answer: (C)











43. The Cherry Orchard was written by





(A) Moliere in French





(B) Chekhov in Russian





(C) Heine in German





(D) Chekhov in Polish





Answer: (B)











44. Who declared that the “unconscious is structured like a language”?





(A) Jacques Lacan





(B) Ferdinand de Saussure





(C) Roman Jacobson





(D) Sigmund Freud





Answer: (A)











45. The greatest theorist of tragicomedy was





(A) Giovanni de Bernardo





(B) Battista Guarini





(C) John Dryden





(D) Joseph Addison





Answer: (B)











46. “Translation as Perjury” is an essay by





(A) Rammohan Roy





(B) N. Kamala





(C) Anisur Rahman





(D) Sujit Mukherjee





Answer: (D)











47. Counterpoints is written by





(A) Ipshita Chanda





(B) Nabaneeta Dev Sen





(C) Chandra Mohan





(D) Ajeet Kaur





Answer: (B)











48. Jean-Paul Sartre’s The Flies borrows its theme from





(A) Sophocles





(B) Aristophanes





(C) Homer





(D) Aeschylus





Answer: (D)











49. The first department of comparative literature was started at





(A) Jadavpur University





(B) Calcutta University





(C) Delhi University





(D) University of Kerala





Answer: (A)











50. Which of the following writers is not a Nobel Laureate?





(A) John Steinbeck





(B) Jean-Paul Sartre





(C) Leo Tolstoy





(D) Harold Pinter





Answer: (C)











51. “Why Comparative Indian Literature?” is an essay by





(A) R.K. Dasgupta





(B) Amiya Dev





(C) Swapan Majumdar





(D) Sisir Kumar Das





Answer: (D)











52. Who among the following cannot be subsumed under the category, American Transcendentalists?





(A) Walt Whitman





(B) Ralph Waldo Emerson





(C) Emily Dickinson





(D) Henry David Thoreau





Answer: (C)











53. Friedrich Schlegel was a major figure of





(A) Early German classicism





(B) Medieval German Literature





(C) The Storm and Drang Movement





(D) German Romanticism





Answer: (D)











54. The English Novel Rajmohan’s wife was written by





(A) Michael Madhusudan Dutt





(B) Raja Rammohan Roy





(C) Bankimchandra Chattopadhyay





(D) Rabindranath Tagore





Answer: (C)











55. Homer’s The Odyssey contains





(A) 12 books





(B) 18 books





(C) 24 books





(D) 6 books





Answer: (C)











56. The Hindi film Utsav was based on





(A) Gathasaptasati





(B) Tripitaka





(C) Mricchhakatika





(D) Meghduta





Answer: (C)











57. _________ is the study of the discursive content of images, the symbolic meanings that they express.





(A) Iconology





(B) Philology





(C) Mythography





(D) Iconography





Answer: (D)











58. Which early European poet used the AZP structure of the ballet to formulate his stanzaic pattern?





(A) Dante





(B) Petrarch





(C) Harace





(D) Pindar





Answer: (D)











59. Satyajit Ray’s award winning film “Pather Panchali” is based on a novel by





(A) Kazi Nazrul Islam





(B) Rabindranath Tagore





(C) Bibhutibhushan Bandopadhyay





(D) Sarat Chandra Chattopadhyay





Answer: (C)











60. Which of the following reports engages most clearly with the emergence of Cultural studies?





(A) Greene Report





(B) Blue Report





(C) Bernheimer Report





(D) Levin Report





Answer: (C)











61. Culture Studies as an academic discipline began in the UK at the





(A) University of London





(B) University of Birmingham





(C) University of Manchester





(D) University of East Anglia





Answer: (B)











62. Name the author of the novel Kartography





(A) Hanif Qureishi





(B) Anitav Ghosh





(C) Shyam Selvadurai





(D) Kamala Shamsie





Answer: (D)











63. Who among the following devised a “pointillist” method in Art history?





(A) Ernest Gombrich





(B) Fernand Braudel





(C) Erwin Panofsky





(D) Heinrich Wölfflin





Answer: (B)











64. The following poems furnish good examples of the artistic potential of emphasis:





I. “The Lady of Shallot”





II. “Musee des Beaux Arts”





III. “Preludes”





IV. “Ode on a Grecian Uru”





(A) I and II are correct





(B) II and III are correct





(C) III and IV are correct





(D) II and IV are correct





Answer: (D)











65. Principles of Art History was written by





(A) Oskar Walzel





(B) Heinrich Wolfflin





(C) Zimmermann





(D) E. Legouis





Answer: (B)











66. Which of these books were published in two different editions separated by many years, the first in black and white, and the second in colour, where the racism in the former was sought to be removed by the author in the latter?





(A) Tintin in Africa





(B) Tintin in America





(C) Tintin in the Congo





(D) Tintin and the Broken Ear





Answer: (C)











67. Match List – I with List – II:





List – I                                                            List – II





(Broad Area)                                       (Theorist associated with it)





i. The politics of representations         1. Richard Hoggart





ii. Cultural studies and Media             2. Stuart Hall





iii. The audience and consumption     3. Lawrence Grossberg





iv. Cultural studies in the US              4. David Morley





Codes:





       i ii iii iv





(A) 3 4 2 1





(B) 2 4 3 1





(C) 2 1 4 3





(D) 4 3 1 2





Answer: (C)











68. The ‘Inuits’ are commonly known as





(A) Negroes





(B) Eskimos





(C) Australoids





(D) Red-Indians





Answer: (B)











69. An autobiographical graphic novel by Marjane Satrapi is





(A) My Persia





(B) Revolution





(C) Persepolis





(D) Maus





Answer: (C)











70. “Understanding Comics” is written by





(A) Neil Gaiman





(B) Scott McCloud





(C) Alan Moore





(D) Raymond Williams





Answer: (B)











71. Which Shakespearean play was Rabindranath Tagore forced to translate at the age of fourteen as a part of his holiday homework?





(A) Antony & Cleopatra





(B) Macbeth





(C) Hamlet





(D) The Merchant of Venice





Answer: (B)











72. The concept of “Social Drama” was developed by





(A) Martin Esslin





(B) Victor Turner





(C) Northrop Frye





(D) David Hare





Answer: (B)











73. The following play has experimented with cultural and dramatic possibilities in an historical light:





(A) Indian Ink





(B) Bringing Up Father





(C) Teeth N’ Smiles





(D) Mudrārāk asa





Answer: (A)











74. Which of these is not one of the general categories Raymond Williams delineates in his definition of culture?





(A) The Social





(B) The Documentary





(C) The Ideal





(D) The Actual





Answer: (D)











75. ‘Native Earth Performing Arts’ is a theatre company based in





(A) Toronto





(B) Brisbane





(C) Ahmedabad





(D) Nairobi





Answer: (A)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting