-->

Comparative Literature 2013 December UGC NET Solved Question Paper II



Comparative Literature 2013 December UGC NET Solved Question Paper II



1. Elaine Showalter is associated with ________.





(A) Feminism





(B) Cultural materialism





(C) Structuralism





(D) Reception





Answer: (A)











2. Which Marxist text among those listed below engages with formalism?





(A) Lenin and Philosophy by Althusser





(B) The Novel and the People by Fox.





(C) Art and Social Life by Plekhanov





(D) Literature and Revolution by Trotsky





Answer: (D)











3. The journal of the Comparative Literature Association of India is called ______.





(A) Literary and Cultural Studies





(B) Comparative Literature





(C) Literature and Literary Studies





(D) Sahitya





Answer: (D)











4. The chief exponent of Dhvani theory is ________.





(A) Kuntaka





(B) Bharata





(C) Abhinava Gupta





(D) Anandavardhana





Answer: (D)











5. The periodical Indian Literature is currently edited by _______.





(A) K. Satchidanandan





(B) Harish Trivedi





(C) Yashodhara Mishra





(D) Indranath Choudhari





Answer: (C)











6. Which of the following words is not an acceptable translation of the term ‘rasa’?





(A) Flavour





(B) Truth





(C) Desire





(D) Beauty





Answer: (B)











7. Bharatendu Harishchandra had translated Bankim Chandra Chattopadhyay’s _______.





(A) Durgeshnandini





(B) Sitaram





(C) Rajani





(D) Rajsimha





Answer: (D)











8. In his An Autobiography: My Experiments with Truth, Gandhi mentions one of these texts as a distinct influence. Identify the text.





(A) Thoreau, Walden





(B) Ruskin, Unto This Last





(C) Arnold, Culture and Anarchy





(D) Carlyle, Sartor Resartus





Answer: (B)











9. “Indian Literature is one though written in different languages.” This was a statement by ______





(A) Jawaharlal Nehru





(B) S. Radhakrishnan





(C) Rabindra Nath Tagore





(D) Sisir Kumar Das





Answer: (B)











10. The theme of the educated hero as the liberator of the oppressed peasant appears diachronically in _______.





(A) Russian Nihilist and Marxist traditions.





(B) French tradition of the revolution of 1789 and the anti-Nazi resistance.





(C) Bengali leftist writings of the Progressive and Naxalite eras.





(D) Malayalam literature of the 1930s and 1970s.





Answer: (C)











11. In an Akam poem, the description of a buffalo treading on a lotus as he feeds on small flowers symbolises an unfaithful man who makes his lady love suffer by visiting prostitutes, is an example of ________.





(A) Ullurai





(B) Utanurai





(C) Nakai





(D) Sirappu





Answer: (B)











12. In which of these novels does M.K. Gandhi not feature by his physical presence?





(A) R.K. Narayan’s Waiting for the Mahatma





(B) Mulk Raj Anand’s Untouchable





(C) Raja Rao’s Kanthapura





(D) Sashi Tharoor’s The Great Indian Novel





Answer: (C)











13. Sartre’s The Flies borrows its theme from _______.





(A) Homer





(B) Aeschylus





(C) Sophocles





(D) Aristophanes





Answer: (B)











14. The utopian aspirations of the epic poets of the sixteenth century have been disentangled by examining the theme of earthly paradise by ________.





(A) Kaiser





(B) Frye





(C) Giamatti





(D) Levin





Answer: (C)











15. The Comparatist who introduces a distinction, between ‘direct’ and ‘indirect’ influence, by asking the question, ‘did a Renaissance poet have to read Petrarch in order to write a petrarchan sonnet’ is _______.





(A) G.E. Lessing





(B) A. Balakian





(C) J.T. Shaw





(D) C. Guillen





Answer: (D)











16. Which of the following pairs do not deal with thematology?





(A) Stoff-Rohstoff





(B) Dominant – Residual





(C) Plot – Tale





(D) Trait – Type





Answer: (B)











17. The critic who defined ‘analogy’ or ‘affinity’ as “resemblances in style, structure, mood or idea between works which have no other connection” is ________.





(A) Wellek





(B) Aldridge





(C) Prawar





(D) Balakian





Answer: (B)











18. In the Harry Potter series, a central theme is ________.





(A) Religion





(B) Sports





(C) Racism





(D) Modern Science





Answer: (C)











19. Who among the following has mapped the reception of Kalidasa’s Abhijñānasākuntalam in nineteenth century Europe?





(A) Michael Dodson





(B) Ronald B. Inden





(C) Dorothy Figueira





(D) Richard King





Answer: (C)











20. Evam Indrajit is _______.





(A) A short story by Rabindranath





(B) A play by Badal Sarkar





(C) A play by Girish Karnad





(D) A novel by Munshi Prem Chand





Answer: (B)











21. The critic who believes that a high translation activity takes place when a literature is in its initial stage of development is ________.





(A) Nida





(B) Evan Zohar





(C) Newmark





(D) Steiner





Answer: (B)











22. Which genre came up in medieval India as non-fiction but has survived to encompass fiction in modern South Asia?





(A) Upanyās





(B) Mahākāvya





(C) Nāmāh





(D) Nātaka





Answer: (C)











23. The critic who talks about the impossibility of translation is ________.





(A) Dryden





(B) Arnold





(C) Croce





(D) Cowper





Answer: (C)











24. Who talked about three kinds of poetry – the heroic (epic and tragedy), the scommatic (satire and comedy), and the pastoral?





(A) Hobbes





(B) Davenant





(C) Dallas





(D) Coleridge





Answer: (A)











25. The writer who makes a distinction between languages and meta language in connection with translation is ________.





(A) Catford       





(B) Nida





(C) Steiner





(D) Lefevère





Answer: (B)











26. Thomas More’s Utopia is seen as a forerunner of the modern genre of _______.





(A) Fantasy





(B) Travel narrative





(C) Science Fiction





(D) Mirror of Prince tract





Answer: (C)











27. Who argues that every translator should look at the translation process through the prism of culture, which refracts the source language cultural norms and it is the translator’s task to convey them, preserving their meaning and their foreigners, to the target-language text?





(A) Harish Trivedi





(B) Laurence Venuti





(C) Andrew Robinson





(D) Shamile Bandyopadhyay





Answer: (B)











28. Who among the following conceived of Greek tragedy as an interplay of the Apollonian/Dionysian opposition ________?





(A) Nietzsche





(B) Heraclitus





(C) Schopenhauer





(D) Kant





Answer: (A)











29. Who among the following has translated Beowulf?





(A) Ezra Pound





(B) Seamus Heaney





(C) Robert Lowell





(D) Joseph Brodsky





Answer: (B)











30. Marxist literary historiography in relation to science fiction was pioneered by ________.





(A) Raymond Williams





(B) Terry Eagleton





(C) Darko Suvin





(D) Pierre Macherey





Answer: (C)











31. The Throne of Blood is a Japanese film version of _________.





(A) Macbeth





(B) Richard the Third





(C) Hamlet





(D) King Lear





Answer: (A)











32. An argument about Literature’s “crisis” of periodisation was made by ________.





(A) Wellek and Warren





(B) Althusser





(C) Guillen





(D) Jameson





Answer: (D)











33. One of the novels in the list below is analogically related to the structure of Indian classical music. Identify.





(A) The Ground Beneath Her Feet





(B) An Equal Music





(C) A Suitable Boy





(D) Evening Raga





Answer: (C)











34. The genre of history writing was developed in conscious opposition to epics by _________.





(A) Hiuen Tsang





(B) Aristotle





(C) Thucydides





(D) Plutarch





Answer: (C)











35. In which of the following American plays is the African folk music used as a motif?





(A) The Hairy Ape





(B) A Streetcar Named Desire





(C) The Emperor Jones





(D) Death of a Salesman





Answer: (C)











36. Which among the following elements tends to be de-emphasized in extrinsic histories of literature?





(A) Text





(B) Author





(C) Context





(D) Readers





Answer: (A)











37. The Last Supper is a subject of which novel?





(A) The Bourne Inheritance





(B) The Da Vinci Code





(C) The Trotternamah





(D) Angels and Demons





Answer: (B)











38. Who among the following has said “all history is contemporary history”?





(A) Hegel





(B) Croce





(C) Voltaire





(D) Bossuet





Answer: (B)











39. Francois Truffault’s film Fahreinheit 451 is based on a story by _________.





(A) Isaac Asimov





(B) Dorothy L Sayers





(C) Ray Bradbury





(D) Toni Morrison





Answer: (C)











40. Which of the following is not one of the Comparative Literature “methodology triad”?





(A) Genealogy





(B) Historiography





(C) Genology





(D) Thematology





Answer: (A)











41. Which event was to result in the writing of a Canadian play?





(A) The Jallianwalla Bagh Massacre





(B) The Komagata Maru Incident





(C) The Bengal Famine





(D) The Fall of the Berlin Wall





Answer: (B)











42. Who among the following thinkers holds the view that the African culture is weak compared to the Western culture?





(A) Kant





(B) Hegel





(C) Sartre





(D) Pascal





Answer: (B)











43. Which among the following is a definitive characteristic of the French School of Comparative Literature?





(A) Stylistics





(B) Polygenesis Studies





(C) Mythological Studies





(D) Influence Studies





Answer: (D)











44. The critic who has used Robelais’ The Life of Gargantua and Pantagruel in a significant way is _______.





(A) Leavis





(B) Bakhtin





(C) Gramsci





(D) Spivak





Answer: (B)











45. Who described Comparative Literature as “a discipline which bears on facts common to several literatures, considered as such, be it in their mutual interdependence or by analogy”?





(A) Van Tieghem





(B) Guyard





(C) Wellek





(D) Levin





Answer: (A)











46. The Quit India Movement is the subject matter of _________.





(A) Maila Anchal





(B) Chemmeen





(C) Jagori





(D) Chha Mana Atha Guntha





Answer: (C)











47. Comparative Literature is defined as “the comparison of one literature with another or others, and the comparison of literature with other spheres of human experience” by __________.





(A) Wellek





(B) Weisstein





(C) Levin





(D) Remak





Answer: (D)











48. Who are the authors of Dialectics of Enlightenment?





(A) Partha Chatterjee and Dipesh Chakravorty





(B) Edward Said and Homi Bhaba





(C) Theodore Adorno and Max Hoskheimer





(D) Robert E. Park and Charles H. Cooley





Answer: (C)











49. The device of using set speeches by early historians is derived from _________.





(A) Homer’s Iliad





(B) Virgil’s Aeneid





(C) Dante’s Divine Comedy





(D) Plato’s Republic





Answer: (A)











50. Name the novel that features South Indian life that deals with the theme of extra-marital relationship as a sin from among the following:





(A) Choma’s Drum





(B) Kaadu





(C) Mother Came





(D) Nectar in a Sieve





Answer: (C)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 899 General Studies 718 Central Govt. Job 306 General Tamil 172 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Library and Information Science Paper II 71 Anna University Jobs 68 Librarian Jobs 65 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting