-->

Comparative Literature 2013 December UGC NET Solved Question Paper III



Comparative Literature 2013 December UGC NET Solved Question Paper III



1. The reception of Romanticism in Hindi poetry has been studied by ____.





(A) T.S. Satyanath





(B) Ramchandra Shukla





(C) Namvar Singh





(D) Anisur Rehman





Answer: (C)











2. The term “translation zone’ has been coined by _______.





(A) Michael Cronin





(B) Michael Wood





(C) Emily Apter





(D) Harry Levin





Answer: (C)











3. Charlotte Bronte’s Jane Eyre has been re-visioned in





(A) Wide Sargasso Sea





(B) After Leaving Mrs. Mackenzie





(C) Black Spring





(D) Changing Heaven





Answer: (A)











4. A colonial era detective fiction writer whose reception and translation was widespread in India was _______.





(A) R. Austin Freeman





(B) Mrs. Henry Wood





(C) Sheridan Le Fanu





(D) G.M.W. Reynolds





Answer: (D)











5. Who among the following has coined the term “thick translation” to designate a model of a culturally informed and context-dependent practice of translation?





(A) Kwame Anthony Appiah





(B) George Steiner





(C) Abdelkebir Khatibi





(D) Philip E. Lewis





Answer: (C)











6. British colonial entry creates the backdrop of ________.





(A) Shame





(B) Things Fall Apart





(C) A House for Mr. Biswas





(D) The God of Small Things





Answer: (B)











7. Bharatendu Harishchandra’s essay entitled “Nataka” (1883) ________.





(A) Launches a virulent attack on ancient Indian dramaturgy.





(B) Makes a fresh study of the rules and processes of ancient Indian dramaturgy.





(C) Takes issue with rules of contemporary drama.





(D) Investigates the lyrical elements in ancient Indian drama.





Answer: (B)











8. While comparing Valmiki’s epic with Kamba’s Ramayanam, critics have commented, as the most striking difference between the two works, on the following aspect _______.





(A) Valmiki’s massive and rambling structure versus Kamban’s tight, chiselled out, tripartite structure.





(B) Valmiki’s stress on Rama as a warrior – hero against Kamban’s stress on Rama’s divinity.





(C) Valmiki’s indifferent, even chauvinist attitude to women characters versus Kamban’s sensitive and empathetic portrayal of women.





(D) Valmiki’s stress on Kingship duties of Rama as against Kamban’s emphasis on Rama’s compassion.





Answer: (A)











9. The dialogue





– “Bless thee Bottom, bless thee, thou art translated.”





– “I see this knavery, this is to make an ass of me.” occurs in the play ________.





(A) As You Like It





(B) Cymbeline





(C) Twelfth Night





(D) A Midsummer Night’s Dream





Answer: (D)











10. Whose play has been translated into English as Encounter in Umbugland?





(A) Mohan Rakesh





(B) Girish Karnad





(C) Vijay Tendulkar





(D) Indira Parthasarathy





Answer: (C)











11. Who among the following writers was not a part of the Progressive Movement in Indian Literature?





(A) Premchand





(B) Basheer





(C) Nirmal Verma





(D) K.A. Abbas





Answer: (C)











12. Which of the following literary texts is about the transformative power of music in the middle of a political siege?





(A) Ann Patchett, Bel Canto





(B) Vikram Seth, An Equal Music





(C) Joanna Trollope, The Choir





(D) Leo Tolstoy, “The Kreutzer Sonata”





Answer: (A)











13. Which of the following features cannot be applied to most of the Bhakti writers and movements?





(A) They problematised the institution of priesthood by directly addressing God.





(B) They privileged the written tradition against the oral.





(C) They gave up Sanskrit and chose to compose in regional languages and dialects.





(D) Many of them travelled widely and were multi-lingual.





Answer: (D)











14. Film as Social Practice is written by ________.





(A) Robert Sklar





(B) Timothy Corrigan





(C) Susan Hayward





(D) Graeme Turner





Answer: (D)











15. It is generally believed that motives relate to ________.





(A) form





(B) characters





(C) content





(D) situation





Answer: (D)











16. Georges Bernanos’ Diary of a Country Priest has been adapted to cinema by _______.





(A) Robert Bresson





(B) Jean-Luc Goddard





(C) Jean Cocteau





(D) Jean Renoir





Answer: (A)











17. Who among the following has been associated with the “Veronica theme”?





(A) Thomas Mann





(B) Robert Musil





(C) Franz Kafka





(D) Marcel Proust





Answer: (B)











18. A sociology of translation may include two of the following. Identify the correct combination from the following options:





Code   Factors





I.          The stratification of text levels





II.        Publishing policy





III.       Expressive propensities of the text





IV.       Cultural Interrelations





The correct combination according to the codes is:





(A) II and IV are correct.





(B) II and III are correct.





(C) I and IV are correct.





(D) III and IV are correct.





Answer: (A)











19. The only reference to ‘thematology’ in Theory of Literature is in the chapter entitled ________.





(A) “Literature and Society”





(B) “Literature and Ideas”





(C) “Literary History”





(D) “Literature and Other Arts”





Answer: (C)











20. Which Tamil poet, among the following, wrote a long poem focusing on the episode of the disrobing of Draupathi in the Mahabharata?





(A) Kannadasan





(B) Bharathidasan





(C) Subramanya Bharathi





(D) Vinayagam Pillai





Answer: (C)











21. Which of the following novels by E.M. Forster uses Beethoven’s Fifth Symphony?





(A) Maurice





(B) Where Angels Fear to Tread





(C) Howard’s End





(D) A Room with a View





Answer: (B)











22. The Soviet terror of the 1930s does not serve as the context of which of the following works?





(A) Victor Sergi’s The Case of Comrade Tulayev





(B) Arthur Koestler’s Darkness at Noon





(C) Andre Malraux’s Days of Hope





(D) Evgenia Ginzburg’s Into the Whirlwind





Answer: (C)











23. Which of the following novels has a painter as a character?





(A) To The Lighthouse





(B) A Farewell To Arms





(C) A Portrait of the Artist as a Young Man





(D) The Grapes of Wrath





Answer: (A)











24. In his influential theory of romanticism, René Wellek failed to accommodate _______.





(A) Byron





(B) Wordsworth





(C) Shelley





(D) Keats





Answer: (A)











25. Michel Foucault posits that history is ________.





(A) Both Linear and teleological





(B) Neither linear nor teleological





(C) Linear but not teleological





(D) Not linear but teleological





Answer: (B)











26. A major translator of Tamil Dalit Literature is ________.





(A) Mini Krishnan





(B) Akilan





(C) Lakshmi Holmstrom





(D) Jayakanthan





Answer: (C)











27. In his important essay “What is Enlightenment?” Immanuel Kant defined Enlightenment not only as a philosophical concept but ________.





(A) as a metaphysical enigma





(B) as a particular moment in history





(C) as a spiritual credo





(D) as a birth of new knowledge





Answer: (B)











28. If the theme is “a specific expression of a motif” (Trousson), then what motif is utilised when the situation is identified as jealousy and theme as Othello?





(A) Two men and one woman triangle





(B) Damsel in Distress





(C) The beauty and the beast





(D) Sacrificial friend





Answer: (A)











29. Who among the following initiated the concept of “imagined communities”?





(A) Margaret Mead





(B) Clifford Geertz





(C) Benedict Anderson





(D) Pierre Bordieu





Answer: (C)











30. Texts are shaped not by an imminent time, but by the play of divergent temporalities. Such a statement fits in with ________.





(A) The Formalist position





(B) The Structuralist position





(C) The Post-structuralist position





(D) The New-critical position





Answer: (C)











31. Premchand’s Godan was made into a film directed by _________.





(A) Shyam Benegal





(B) Trilok Jetley





(C) Mani Kaul





(D) Ketan Mehta





Answer: (B)











32. The theme of waiting is an important aspect of _______.





(A) Shakuntata! Court Chalu Aahe





(B) Adhe Adhure





(C) Indulekha





(D) Dakghar





Answer: (D)











33. An important attack on Neo-classical theory of drama came in the 19th century France from ________.





(A) Dumas





(B) Zola





(C) Hugo





(D) Flaubert





Answer: (C)











34. Match the following:





List – I (Themes)                                                         List – II (Theoreticians)





a. The Study of Rituals and Myths                             i. Jung





b. The Oedipus Complex                                            ii. Marx





c. Inherited Archetypes                                              iii. Freud





d. Historical Determinism                                           iv. Frazer





Codes:





       a b c d





(A) i iii iv ii





(B) iii i ii iv





(C) iv iii i ii





(D) iv iii ii i





Answer: (C)











35. Which story with a widow theme was turned into a film?





(A) Hazar Churasi Ma





(B) Ghatashraddha





(C) Gone with the Wind





(D) Padosan





Answer: (B)











36. Aristotle excludes Aeschylus from his analysis of great tragedy writers because _______.





(A) He believed tragedy had not found its natural level with Aeschylus.





(B) He personally disliked Aeschylus.





(C) Aeschylus did not obey the rule of unity of space and time.





(D) Aeschylus was incapable of evoking eleos and phobos.





Answer: (A)











37. Russian formalism stressed that themes tend to _______.





(A) became automatized





(B) be defamiliarized





(C) collapse into motifs





(D) distinguish between the trivial and the worthwhile





Answer: (A)











38. The founding fathers of British culture studies are





Code:





I. I.A. Richards





II. Richard Hoggart





III. Raymond Williams





IV. Terry Eagleton





The correct combination according to the code is





(A) I and III are correct.





(B) II and III are correct.





(C) II and IV are correct.





(D) I and IV are correct.





Answer: (B)











39. Which noted twentieth century scholar among the following does Ronald Inden criticise for a romantic-orientalist view of Indian Literature?





(A) Francois Gautier





(B) Koenraad Elst





(C) Alain Danielou





(D) Mircea Eliade





Answer: (D)











40. It is now widely acknowledged that the seeds of the modern story lie in _______.





(A) Drama





(B) Novel





(C) Folklore





(D) Epic





Answer: (C)











41. The scholar who argues that Marxist literary historiography need not depend on a mechanical base-superstructure model is _______.





(A) G.V. Plekhanov





(B) Raymond Williams





(C) D.D. Kosambi





(D) Eric Hobsbawm





Answer: (B)











42. Who among the following describes kinship systems “as like a language”?





(A) Levis-Strauss





(B) Saussure





(C) Barthes





(D) Malinowski





Answer: (A)











43. In Tolkappiam, the concept of iraicchi is described by commentators as a technique that _____.





(A) creates a sense of recognition in readers, which leads them to the inner meaning.





(B) causes the reader to perceive something that is different from what the words of the poem describe.





(C) points to a particular object while, in reality, aiming at a different object.





(D) provokes laughter in the reader, but in actuality, indicates something serious.





Answer: (A)











44. Which of the following space will not be subsumed under Foucault’s concept of heterotopia?





(A) Prisons





(B) Public parks





(C) Schools





(D) Mental asylums





Answer: (B)











45. The first period of modern Hindi poetry is ________.





(A) Dwivedi period





(B) Chaya vaad (Chāyāvād)





(C) Ritikaal





(D) Pragativaad





Answer: (A)











46. Tolkien’s Lord of the Rings has been viewed as a typical example of the genre of fantasy. Which modern fantasy writers break away from the medievalist influence of his “Horizon of Expectation”?





Codes:





I. Lewis





II. Donaldson





III. Rowling





IV. Mieville





The right combination according to the code is





(A) I and II are correct.





(B) I and III are correct.





(C) I and IV are correct.





(D) III and IV are correct.





Answer: (D)











47. The name of Bakhtin is associated with which of the terms below?





Codes:





I. Heteroglossia





II. Zones of characters





The right answer according to the code is





(A) I is the correct answer.





(B) II is the correct answer.





(C) I and II is the correct answer.





(D) None of them is the correct answer.





Answer: (C)











48. Which of the following texts does not contribute towards an inventory of methodological assumptions of a cultural studies text?





(A) Hoggart’s The Uses of Literacy





(B) Williams’ Culture and Society





(C) Hall’s “Race, Culture and Communication”





(D) Arnold’s Culture and Anarchy





Answer: (D)











49. Writing literary history by moving away from the author to the way the work is received at different moments is the method developed by _______.





(A) Rene Wellek





(B) Roman Jakolyon





(C) Victor Shklovsky





(D) Hans Robert Jauss





Answer: (D)











50. Bhartrhari belonged to the _______.





(A) 6th century





(B) 7th century





(C) 8th century





(D) 9th century





Answer: (A)











51. Literary history offers examples of transformation of generes. The ancient satyr play is re-classified as the modern satire. This is effected through a process of _______.





(A) Influence





(B) Imitation





(C) Contamination





(D) Adaptation





Answer: (C)











52. In which stage of the prehistory of Comparative Literature did the gradual emergence of the idea of world literature gain acceptance?





(A) First stage





(B) Second stage





(C) Third stage





(D) Fourth stage





Answer: (B)











53. Melic poetry generally designates _______.





(A) Non-canonic poetry





(B) Canonic poetry





(C) Erotic poetry





(D) Religious poetry





Answer: (A)











54. The first Chinese translations of poems from the Gitanjali were by ______.





(A) Chen Duxiu





(B) Lu Hsun





(C) Zhong Shaoli





(D) Dong Youchen





Answer: (A)











55. “The ultimate issue for cultural studies is not what information is presented but whose information it is.” This assertion about culture studies was made by _______.





(A) Tejaswini Niranjana





(B) Stuart Hall





(C) Marshall McLuhen





(D) Julia Kristeva





Answer: (B)











56. Prithviraj Raso, ascribed to Chand Bardai, is composed in ______.





(A) Maithili





(B) Maithili and Bhojpuri





(C) Sandhyabhasa





(D) Standard Hindi





Answer: (C)











57. The latest International Comparative Literature Association Conference (2013) had as its theme ______.





(A) Comparative Literature Today





(B) Comparative Literature and Culture Studies





(C) Comparative Literature Methodology





(D) Comparative Literature as a Critical Approach





Answer: (D)











58. The World Republic of Letters is written by _______.





(A) Djelal Kadir





(B) Franco Moretti





(C) Pascale Casanova





(D) Wai Chee Dimock





Answer: (C)











59. In Valmiki Rāmāyāna, Rāma appears as a warrior-hero. He appears as an incarnation of God in _______.





(A) Ramcharitmanas by Tulsidas.





(B) Meghnad Badh kavya by Michael Madhusudan Dutt





(C) Prince of Ayodhya by Ashok K. Banker





(D) ‘Lakshmaner ‘Saktisēl’ by Sukumar Ray





Answer: (A)











60. A good deal of cultural studies is centred on questions of _______.





(A) exploitation





(B) representation





(C) field work





(D) application





Answer: (B)











61. Who had suggested the term “The Comparative Study of Literature” in lieu of “Comparative Literature”?





(A) Harry Levin





(B) Rene Wellek





(C) Lane Cooper





(D) Rene Etiemble





Answer: (C)











62. The narration of the story ‘Kholstomer’ through the perspective of the horse is cited as an example of what by Viktor Shklovsky?





(A) Transformation of the Horizon of Expectation.





(B) The creation of a proletarian hero.





(C) The Oedipus Complex.





(D) The use of defamiliarization.





Answer: (D)











63. Who among the following has proposed a radical ‘decentring of the subject’?





(A) Foucault





(B) Jameson





(C) Derrida





(D) Baudrillard





Answer: (C)











64. Identify the author of the statement –





“It is impossible to draw a line between Comparative Literature and general literature, between say, the influence of Walter Scott in France and the rise of the historical novel. Besides, the term ‘general literature’ lends itself to confusion; it has been understood to mean literary theory, poetics, the principles of literature.”





(A) Guillen





(B) Wellek





(C) Prawer





(D) Brunetière





Answer: (B)











65. The Frankfurt school scholars were keen to revitalize or re-claim which ‘tradition’?





(A) Christian





(B) Liberal





(C) Fascist





(D) Enlightenment





Answer: (D)











66. Who among the following discussed a “wave motion” model of literary influence wherein texts travel “across wide stretches of space and time”?





(A) Georges Gusdorf





(B) Claudio Guillen





(C) David Damrosch





(D) Earl Miner





Answer: (C)











67. The point that ‘influence’, as often as not, implies ‘impulsion’ rather than ‘imitation’ was forcibly made by ________.





(A) Schleiermacher





(B) Novalis





(C) Schlegel





(D) Tieck





Answer: (D)











68. In 2007, a commentator wrote:





“Increasingly now, comparative studies of literature across languages have become the concern of Translation Studies, it is the translation tail now that wags the comparative dog.” Identify the commentator.





(A) Susan Basnett





(B) Harish Trivedi





(C) Emily Apter





(D) Gayatri Spivak





Answer: (B)











69. Hermeneutics is the study of ______.





(A) Interpretations





(B) Linguistics





(C) Ancient History





(D) Being





Answer: (A)











70. In the 1990s the Sahitya Akademi planned a multi volume History of Indian Literature projected to contain ________.





(A) Ten volumes





(B) Nine volumes





(C) Eight volumes





(D) Five volumes





Answer: (A)











71. The concept of “distance reading” has been proposed by





(A) Edward Said





(B) Franco Moretti





(C) Gayatri Spirak





(D) David Damrosch





Answer: (B)











72. Identify the Tamil short story writer whose story “Sapa Vimochanam” is cited as a remarkable example of the rendition of the Ahalya episode from the “Balakanda” of the Ramayana, as part of the focus on the subalterns in modern Tamil fiction.





(A) Ku. Pa. Rajagopalan





(B) Thi Janakiraman





(C) Pudumaippithan





(D) Mouni





Answer: (C)








73. Who among the following was not one of the contributors to the book Aspects of Comparative Literature: Current Approaches edited by Chandra Mohan and published in 1989?





(A) Harish Trivedi





(B) Gerald Gillespie





(C) K. Chellappan





(D) Rene Wellek





Answer: (D)











74. Na D’Souza’s Dweepa has recently been translated into English by _______.





(A) Joy Braganza





(B) Susheela Punitha





(C) K. Srilatha





(D) Mini Krishnan





Answer: (B)











75. Who among the following uses the metaphor – a monument in the making – about world literature?





(A) Geoethe





(B) Bankim Chatterjee





(C) Tagore





(D) Herder





Answer: (C)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting