-->

Comparative Literature 2012 June UGC NET Solved Question Paper II



Comparative Literature 2012 June UGC NET Solved Question Paper II



1. The term ‘Comparative Literature’ was first used in English in 1848 by _____.





(A) Walter Pater





(B) Matthew Arnold





(C) John Ruskin





(D) D.G. Rossetti





Answer: (B)











2. The first academic treatment to the subject of Comparative Literature was given by ______ in his book called Comparative Literature.





(A) H.M. Posnett





(B) Francois Jost





(C) Elisabeth Frenzel





(D) N.P. Stallknecht





Answer: (A)











3. Who is of the view that a study of literary relationships is dangerous?





(A) Horst Frenz





(B) René Etiémble





(C) S.S. Prawar





(D) Jean M. Carré





Answer: (D)











4. According to H.H. Remak, ‘World Literature’, when compared to Comparative Literature, suggests an element of _______.





(A) Space





(B) Quality





(C) Time





(D) Intensity





Answer: (C)











5. The methodology of influence study was advocated by _________.





(A) The French School of Comparatists





(B) The American School of Comparatists





(C) The German Comparatists





(D) The Russian Comparatists





Answer: (A)











6. An American version of the creed of British Romanticism is ______.





(A) “Hugh Selvyn Mauberley”





(B) “Because I could not stop for Death”





(C) The Leaves of Grass





(D) “North of Boston”





Answer: (C)











7. Westerners generally thought of history as _______.





(A) the sum total of more or less random data.





(B) a remembrance of things past.





(C) ceaselessly unfolding and constantly flowing events.





(D) phenomena that have occurred at a specific time.





Answer: (B)











8. “The word ‘Romantic’ has come to mean many things that … it means nothing at all,” declared _______.





(A) Walter Pater





(B) John Keats





(C) A.D. Lovejoy





(D) Matthew Arnold





Answer: (C)











9. Which historian treated literary history ignoring the historical and mechanical order of succession of events, but focused on human experience?





(A) Robert Spiller





(B) George Saintsbury





(C) Compton-Rickett





(D) W.H. Hudson





Answer: (A)











10. Which of the following terms “stresses the beginning, rather than the duration, of a time span of considerable length”?





(A) Period





(B) Age





(C) Era





(D) Century





Answer: (C)











11. Who championed the theory of an inexorable step-by-step progression of the three major kinds, epic, lyric and drama, in Greek literary history?





(A) Ulrich Weisstein





(B) Quintilian





(C) S.S. Prawer





(D) Alexander Veselovsky





Answer: (D)











12. One of the first writer to discuss the separation of the literary genre from other aspects of literature was _____.





(A) Brunetiere





(B) Cicero





(C) Quintilian





(D) Horace





Answer: (B)











13. Genre is a journal published by ____.





(A) Indiana University





(B) The University of Illinois





(C) Columbia University





(D) Princeton University





Answer: (B)











14. The first literary work to discuss ‘genre’ is ______.





(A) Plato’s Republic





(B) Horace’s Ars Poetica





(C) Longinus’ On the Sublime





(D) Aristotle’s Poetics





Answer: (A)











15. Who separated the choric poetry from monodic poetry?





(A) The Greeks





(B) The Romans





(C) The Germans





(D) The French





Answer: (A)











16. Identify the work from among the following that does not have an Oedipal theme/motif:





(A) Desire under the Elms by O’Neill





(B) Hamlet by Shakespeare





(C) The White Devil by Webster





(D) The Infernal Machine by Cocteau





Answer: (C)











17. The archetypes of the anima and the animus were mentioned by ______.





(A) Carl Jung





(B) Karen Horney





(C) Melanie Klein





(D) Jessic Weston





Answer: (A)











18. The study of the Electra theme from the Classical Age to the present is an instance of _______.





(A) Synchronic study





(B) Monochronic study





(C) Anachronic study





(D) Diachronic study





Answer: (D)











19. A critic who compares Valmiki’s Ramayana and Tulsi Das’ Ram Charit Manas as literary epics is doing _____.





(A) a Diachronic study





(B) a Synchronic study





(C) an Archetypal study





(D) a Myth study





Answer: (A)











20. The German equivalent for the term “Thematology” is _______.





(A) Gestalt





(B) Wissenschaft





(C) Stoffgeschichte





(D) Geistesgeschicht





Answer: (C)











21. The Malayalam novel Chemmeen and the Tamil novel Amma Vandaal have been compared for their common theme of ______.





(A) Tradition and modernity





(B) Man-woman relationship





(C) Adultery and its consequences





(D) Society and women





Answer: (C)











22. One of the novels on the subject of the Muslim invasion of India – Jai Somnath – is by ________.





(A) Narmad





(B) K.M. Munshi





(C) Harinarayan Apte





(D) Dharmavir Bharati





Answer: (B)











23. Which of the following plays of Vijay Tendulkar has a historical setting?





(A) Sakharam Binder





(B) Kanyadaan





(C) Ghasiram Kotwal





(D) Silence ! The Court is in Session





Answer: (C)











24. Select the correct set from the following:





(A)       (i) Bankim Chandra, Gora





(ii) Saratchandra, Srikant





(iii) Tagore, Anandmath





(B)       (i) Bankim Chandra, Anandmath





(ii) Saratchandra, Srikant





(iii) Tagore, Gora





(C)       (i) Bankim Chandra, Srikant





(ii) Saratchandra, Gora





(iii) Tagore, Anandmath





(D)       (i) Bankim Chandra, Srikant





(ii) Saratchandra, Anandmath





(iii) Tagore, Gora





Answer: (B)











25. Identify the correct chronological sequence of the following Hindi authors:





(A) Jaishankar Prasad, Premchand, Yashpal, Mohan Rakesh





(B) Jaishankar Prasad, Yashpal, Premchand, Mohan Rakesh





(C) Premchand, Jaishankar Prasad, Yashpal, Mohan Rakesh





(D) Premchand, Jaishankar Prasad, Mohan Rakesh, Yashpal





Answer: (A)











26. According to Dryden, Horace’s Ars Poetica, translated by Ben Jonson, is an example of ______.





(A) Adaptation





(B) Imitation





(C) Paraphrase





(D) Metaphrase





Answer: (D)











27. The works of the novelist Balzac were translated by _______.





(A) Samuel Putnam





(B) Marian Ayton Crawford





(C) H.D.P. Lee





(D) Michael Grant





Answer: (B)











28. Identify the author of the following statement:





“A badly written book is only a blunder; but a bad translation of a good book is a crime.”





(A) Martin Luther





(B) Matthew Arnold





(C) P.B. Shelley





(D) Gilbert Highet





Answer: (D)











29. Who wrote the famous essay “On Translating Homer”?





(A) Alexander Pope





(B) John Dryden





(C) Matthew Arnold





(D) Una Ellis Fermor





Answer: (C)











30. Name the translator-critic who has elaborated on the seven different strategies on translation:





(A) Andre Lefevere





(B) Henry Gifford





(C) B.Q. Morgan





(D) Octavio Paz





Answer: (A)











31. Who, among the following, focuses on language and text exclusively?





(A) Derrida





(B) Lacan





(C) Julia Kristeva





(D) Foucoult





Answer: (A)











32. Identify the author of the statement: “Spoken words are the symbols of mental experiences … and written words are the symbols of spoken words.”





(A) Stanley Fish





(B) Aristotle





(C) Saussure





(D) Schleiermacher





Answer: (B)











33. Identify the author of The English Moses:





(A) Stephen Greenblatt





(B) Thomas Harriot





(C) Schleiermacher





(D) E.M.W. Tillyard





Answer: (B)











34. The first feminist text in Tamil was ________.





(A) Mannil Ciruther





(B) Paanchali Capatam





(C) Kothai Theevu





(D) Thunaivi





Answer: (C)











35. Therukkoothu is the folk art form in ______.





(A) Tamil





(B) Malayalam





(C) Gujarati





(D) Oriya





Answer: (A)











36. Who discusses “Reception Aesthetics” in Comparative Literature?





(A) Hyppolite Taine





(B) Robert Spiller





(C) Anna Balakian





(D) J.T. Shaw





Answer: (B)











37. “Influence and Literary Fortune” is an essay written by ________.





(A) Arthur E. Kunst





(B) Mary Gaithen





(C) Leon Edel





(D) Anna Balakian





Answer: (D)











38. Plutarch’s Biographies would constitute, in the area of influence studies, an instance of _____.





(A) Recovery





(B) Affinity





(C) Source





(D) Parody





Answer: (C)











39. Who among the following thinkers exerted a tremendous impact on literature?





(A) Karl Marx





(B) Arnold Toynbee





(C) Claudio Guillen





(D) Frank Jost





Answer: (A)











40. Who made the statement “one of the most complex problems in the study of literary influence is direct and indirect influence”?





(A) David H. Malone





(B) J.T. Shaw





(C) Ihab H. Hassan





(D) Alexander Pushkin





Answer: (B)











41. The term ‘grotesque’ used to refer to a literary style/technique has its origins in ______.





(A) Painting





(B) Architecture





(C) Music





(D) Dance





Answer: (B)











42. One of the significant works on Literature and the Arts – Music and Literature – was written by





(A) Calvin S. Brown





(B) Albrecht Schöne





(C) Joseph Kerman





(D) Ulrich Weisstein





Answer: (A)











43. A comparative study of the minds of the criminal heroism Dostoievsky’s Crime and Punishment and Richard Wright’s Native Son involves the disciplines of ______.





(A) Literary Studies and Sociology





(B) Literary Studies and Psychology





(C) Literary Studies and Anthropology





(D) Literary Studies and Legal Studies





Answer: (B)











44. Identify the literary text which can be illuminated by a study of Anthropology :





(A) The Waste Land





(B) Four Quartets





(C) The Cocktail Party





(D) Gerontion





Answer: (A)











45. Which of the following texts is open for an analysis from the perspective of political theory?





(A) The Way of the World





(B) Major Barbara





(C) Henry IV Part One





(D) The Birthday Party





Answer: (C)











46. The concept of ‘Wilderness Romance’ is employed in the study of American novels by the practitioners of _______.





(A) Feminist Criticism





(B) Sociological Criticism





(C) Eco Criticism





(D) Psychological Criticism





Answer: (C)











47. Mallarme, the French symbolist poet, influenced ______.





(A) W.H. Auden





(B) Dylan Thomas





(C) T.S. Eliot





(D) Hart Crane





Answer: (C)











48. The English translation of Omar Khayyam’s Rubaiyyat is by ______.





(A) Bayard Taylor





(B) George Madison





(C) Edward Fitzgerald





(D) John Ciardi





Answer: (C)











49. The playwright who wrote a “heroic tragedy” in the late 17th century was _____.





(A) John Milton





(B) William Congreve





(C) Jean Racine





(D) John Dryden





Answer: (D)











50. The major practitioners of the theatre of the Absurd were _______.





(A) Ionesco, Beckett, Adamoff





(B) Beckett, Adamoff, Brecht





(C) Anouilh, Ionesco, Beckett





(D) Ionesco, Anouilh, Adamoff





Answer: (A)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 899 General Studies 718 Central Govt. Job 306 General Tamil 172 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Library and Information Science Paper II 71 Anna University Jobs 68 Librarian Jobs 65 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting