-->

Comparative Literature 2012 December UGC NET Solved Question Paper II



Comparative Literature 2012 December UGC NET Solved Question Paper II



1. “Comparative Literature is the study of the literature beyond the confines of one particular country” – whose definition of comparative literature is this?





(A) Ulrich Weisstein





(B) H.H. Remak





(C) Rene Wellek





(D) Anna Balakian





Answer: (B)











2. The methodology of analogical study was advocated by the





(A) French school of comparative literature





(B) Russian school of comparative literature





(C) American school of comparative literature





(D) German school of comparative literature





Answer: (C)











3. When we trace the development of the sonnet in Europe since Petrarch’s days, we are referring to





(A) Regional literature





(B) World literature





(C) National literature





(D) General literature





Answer: (D)











4. The most important criterion for deciding the nationality of a writer is





(A) Linguistic





(B) Geographical





(C) Religious





(D) Political





Answer: (A)











5. When one says, “A’ has influenced ‘B’ on the basis of similarities between the works of two authors,” we study





(A) Evidences





(B) Sources





(C) Affinities





(D) Parodies





Answer: (C)











6. The cycle of American Literature is authorised by





(A) Arthur Rimbaud





(B) Robert Spiller





(C) Van Tieghem





(D) Hypolytte Taine





Answer: (B)











7. A ‘counter-design’ is popularized by





(A) Bertolt Brecht





(B) Henry Person





(C) Rene Etiemble





(D) Ferdinand Brunetiere





Answer: (A)











8. Attempt at historical reconstruction has led to a great stress on the intention of the author. Identify the author of the statement:





(A) Wellek and Warren





(B) Schlegel - Tieck





(C) Carre - Guyard





(D) Hassan - Guillen





Answer: (A)











9. In the study of literary History, Holinshed’s Chronicles would constitute





(A) An affinity





(B) A source





(C) An influence





(D) An imitation





Answer: (B)











10. Who among the following was the first writer to stress the segregation of literary genres?





(A) Horace





(B) Cicero





(C) Piso





(D) Quintilian





Answer: (B)











11. The principal topic of discussion in the third international congress of literary history held in Lyon in 1939 was





(A) Problem of literary types.





(B) Problem of literary translation.





(C) Literary relationship between the west and the east.





(D) Study of Thematology





Answer: (A)











12. Who is of the view that generic classification is a waste of time?





(A) Van Tieghem





(B) Benedetto Croce





(C) Eliseo Vivas





(D) Jeremias Gotthelf





Answer: (B)











13. Identify the author of the book Medieval Latin and the Rise of the European Love – lyric,





(A) Johannes Hosle





(B) Kurt Wais





(C) Peter Dronke





(D) Hypolytte Taine





Answer: (C)











14. The ‘Orestes’ theme has been used by





(A) Marlowe





(B) Shakespeare





(C) Webster





(D) Kyd





Answer: (B)











15. Who is the author of the statement, “life is not the greatest good, but guilt is the greatest evil.”





(A) Harry Levin





(B) Karl Jaspers





(C) Schiller





(D) Peterson





Answer: (C)











16. Thanks to whose efforts did the 1920’s witness the emergence of the History of Ideas?





(A) Woodberry





(B) Chandler





(C) Lovejoy





(D) Hamburger





Answer: (C)











17. Wellek and Warren’s Theory of Literature does not contain a chapter on





(A) Literary Genres





(B) Thematology





(C) Literary History





(D) Literature and the other Arts.





Answer: (B)











18. Paul Hazard almost omits thematolo from comparative literature, as it does not involve





(A) Study of other Arts





(B) Literary history





(C) History of Ideas





(D) Literary Influences





Answer: (D)











19. The author of the essay “The Tradition of Traditions” is





(A) T.E. Hume





(B) T.S. Eliot





(C) Rene Wellek





(D) Harry Levin





Answer: (C)











20. The critic who argued that the “word ‘romantic’ has come to mean so many things that by itself, it means nothing.”





(A) Harry Levin





(B) M.H. Abrams





(C) L.R. Furst





(D) A.O. Lovejoy





Answer: (D)











21. Who, by mistake, called the masters of Roman satire, comic playwrights?





(A) Boileau





(B) Grande della scala





(C) Isidore





(D) Alvin Kernan





Answer: (C)











22. Bion is an exponent of





(A) Comedy





(B) Lyrical Drama





(C) Tragedy





(D) Pastoral Elegy





Answer: (D)











23. The most important work of Dandin is





(A) Vakyapadiya





(B) Kavyadarsa





(C) Sringaraprakasa





(D) Kavyanusasanam





Answer: (B)











24. The most important exponent of oblique poetry in Sanskrit is





(A) Dandin





(B) Bharata





(C) Kuntaka





(D) Abhinavagupta





Answer: (C)











25. Akam and Puram are the unique features of





(A) Bhakti Poetry





(B) Sankam Literature





(C) Love Poetry





(D) Heroic Poetry





Answer: (B)











26. The idea of defamiliarization is associated with





(A) Todorov





(B) Shklovsky





(C) Kristeva





(D) Jakobson





Answer: (B)











27. ‘A grand narrative constitutes





(A) a beautiful narrative





(B) a long narrative





(C) a universal explanatory theory





(D) a global narrative





Answer: (C)











28. Who translated the ‘Rubaiyats’ of Omar Khayyam?





(A) T.S. Eliot





(B) Edward Fitzgerald





(C) Matthew Arnold





(D) Ezra Pound





Answer: (B)











29. “What is world literature?” is written by





(A) Rene Wellek





(B) David Damrosch





(C) Dorothy Figuera





(D) Gayatri Chakraborti Spivak





Answer: (B)











30. The origin of the legend of the Chalk Circle is





(A) Russia





(B) Germany





(C) China





(D) Japan





Answer: (C)











31. The Faust legend was adopted by





(A) John Webster





(B) Moliere





(C) Thomas Mann





(D) Chateaubriand





Answer: (C)











32. Hafiz became popular in Europe through the adaptations by





(A) Shelley





(B) Goethe





(C) Hugo





(D) Cervantes





Answer: (B)











33. The comment “Poetry is that which is lost in translation” was made by





(A) P.B. Shelley





(B) W.H. Auden





(C) Robert Frost





(D) T.S. Eliot





Answer: (C)











34. Medium to medium translation is not possible in the case of





(A) Poetry





(B) Drama





(C) Essays





(D) Novels





Answer: (A)











35. Who claimed that all texts are ‘translations of translation of translations’?





(A) Susan Bassnett





(B) Octavio Paz





(C) William Morris





(D) Eugene Nida





Answer: (B)











36. Before the Christian era, the Hebrew Old Testament was translated in to





(A) Arabic





(B) Persian





(C) Greek





(D) Latin





Answer: (C)











37. The term “Ut Pictura Poesis’ comes from





(A) Horace





(B) Longinus





(C) Aristotle





(D) Plato





Answer: (A)











38. Vikram Seth’s novel A Suitable Boy has a structure which follows a pattern from





(A) Sculpture





(B) Architecture





(C) Painting





(D) Music





Answer: (D)











39. Which movement / trend were common to architecture and literature?





(A) Expressionism





(B) Baroque





(C) Neo-classicism





(D) Romanticism





Answer: (B)











40. Identify the poet who was also a painter





(A) Hermann Hesse





(B) Lodovico Ariosto





(C) William Blake





(D) Heinrich Heine





Answer: (C)











41. “Impressionism” had its origins in





(A) Fiction





(B) Painting





(C) Sculpture





(D) Music





Answer: (B)











42. Identify the historian / biographer who greatly influenced Renaissance Drama.





(A) Plutarch





(B) Herodotus





(C) Tacitus





(D) Julius Caesar





Answer: (A)











43. The dominant political theorist of the 17th century who inspired many literary figures was





(A) Blaise Pascal





(B) Reni Descartes





(C) Thomas Hobbes





(D) John Milton





Answer: (C)











44. Transcendentalism inspired the works of





(A) Scott





(B) Byron





(C) Shelley





(D) Poe





Answer: (C)











45. Identify the author of The Historical Novel:





(A) Georg Lukacs





(B) Christopher Caudwell





(C) Kenneth Burke





(D) Georgi Plekhanov





Answer: (A)











Note: Read the passage below and mark the correct answer:





The problem of writing the history of a period will be first a problem of description: we need to discern the decay of one convention and the rise of a new one. Why this change of convention has come about at a particular moment is a historical problem insoluble in general terms. One type of solution proposed assumes that within the literary development a stage of exhaustion is reached requiring the rise of a new code. The Russian formalists describe this process as a process of ‘automatization’, i.e. devices of poetic craft effective in their time become so common and hackneyed that new readers become inured against them and crave something different, something, it is assumed, antithetic to what has gone before. A see-saw alternation is the scheme of development, a series of revolts ever leading to new ‘actualizations’ of diction, themes, and all other devices. But this theory does not make clear why development has to move in the particular direction it has taken: mere see-saw schemes are obviously inadequate to describe the whole complexity of the process. One explanation of these changes in direction would put the burden on outside interferences and pressures of the social milieu:











46. The problem while writing the history of a period is _________.





(A) The problem of explanation and definition.





(B) The problem of discerning new conventions.





(C) The necessity to understand the degeneration of one convention and the emergence of an alternative.





(D) The need to understand the decay of the existing conventions.





Answer: (C)











47. The historical problem related to the change of convention is





(A) That a literary movement, wheneven a point of ennui is reached, calls for innovative practices.





(B) The rise of a new code due to change of convention.





(C) That the stage of exhaustion is reached in no time.





(D) The change of convention itself is a serious problem.





Answer: (A)











48. The word, ‘automatization’ means to the Russian Formalists





(A) The young readers always demand interesting new devices.





(B) The old get easily automatized.





(C) The poetic devices soon become so lustreless and uninteresting that the readers want something new.





(D) The poetic craft slowly gets fossilized.





Answer: (C)











49. ‘sea-saw’ alternation in the passage refers to:





(A) A combination of the devices of the present and the past.





(B) Prioritizing the past over the present.





(C) A scheme of developing the poetic craft of diction and theme.





(D) A number of protests that bring in innovations in the use of poetic materials and devices.





Answer: (D)











50. The change in convention is due to





(A) External interventions from the society.





(B) Internal pressures that poets suffer from,





(C) Insoluble problems due to decay of conventions.





(D) The new readers craze for innovative devices.





Answer: (A)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting