-->

Archaeology 2013 September UGC NET Solved Question Paper II



Archaeology 2013 September UGC NET Solved Question Paper II



1. Who of the following discovered the first palaeolith at Pallavaram?





(A) Sir William Jones





(B) John Marshall





(C) Robert Bruce Foote





(D) Major Alexander Cunningham





Answer: (C)











2. The Acheulian tools were introduced by one of the following group of human beings:





(A) Homo – habilis





(B) Homo – erectus





(C) Homo – sapiens





(D) Homo sapiens sapiens





Answer: (B)











3. Which of the following tools is not associated with Palaeolithic culture?





(A) Hand – axe





(B) Chopper





(C) Cleaver





(D) Adze





Answer: (D)











4. The term ‘Palaeolithic’ was introduced by





(A) Mortimer Wheeler





(B) John Lubbock





(C) Gordon Childe





(D) Henry Delumle





Answer: (B)











5. Which of the following features is not related to Harappan civilization?





(A) Gold and silver ornaments





(B) Bullock cart





(C) Iron technology





(D) Trade





Answer: (C)











6. The site Balathal belongs to which of the following culture?





(A) Jorwe Chalcolithic





(B) Malwa Chalcolithic





(C) Kaytha Chalcolithic





(D) Ahar Chalcolithic





Answer: (D)











7. Potin coins were first issued by





(A) Vakatakas





(B) Satavahanas





(C) Guptas





(D) Rashtrakutas





Answer: (B)











8. Who issued the ship marked coins?





(A) Samudragupta





(B) Yazna Satakarni





(C) Pulkeshin – II





(D) Govinda – III





Answer: (B)











9. Who has singled out the Lydians as the inventor of coins?





(A) Herodotus





(B) Pythagoras





(C) Macdonald





(D) G. Rawlinson





Answer: (A)











10. Who deciphered the Brahmi script?





(A) John Marshall





(B) J.F. Fleet





(C) Alexander Cunningham





(D) James Princep





Answer: (D)











11. In which of the following inscriptions we find a provision of corn by the State to people in days of famine?





(A) Damodarpur





(B) Paharpur





(C) Sohagaura





(D) Ghugrahate





Answer: (C)











12. Who is the only known scribe from Ashokan epigraphs?





(A) Harisena





(B) Chapada





(C) Ravikirti





(D) Kupana Chama





Answer: (B)











13. Which edict of Ashoka refers to his Queen Charuvaki (Kavuvaki) and son Tivara?





(A) Rock edict – VII





(B) Rock edict – XIII





(C) Minor pillar edict – III





(D) Pillar edict – III





Answer: (C)











14. Sudarsana lake was again repaired by





(A) Buddhagupta





(B) Kumaragupta





(C) Ramgupta





(D) Skandagupta





Answer: (D)











15. Who was the chief patron of the Great Chaitya hall at Karle?





(A) Pulkeshin





(B) Nahapana





(C) Bhutapala





(D) Satakarni





Answer: (C)











16. The first anthropomorphic representation of Lord Buddha is found in





(A) Mathura and Gandhara





(B) Sarnatha





(C) Nagarjuna Konda





(D) Bodh-Gaya





Answer: (A)











17. The famous descent of the Ganga scene is depicted at





(A) Konark





(B) Khajuraho





(C) Mamallapuram





(D) Pattadakal





Answer: (C)











18. Who was the first Director General of Archaeological Survey of India?





(A) A. Cunningham





(B) James Princep





(C) John Marshall





(D) R.E.M. Wheeler





Answer: (A)











19. Photogrammetry is





(A) A technique of transforming aerial photography into a scaled plan.





(B) A technique taking photographs of huge monuments.





(C) A technique of taking photographs of minute things into a wider form.





(D) None of the above





Answer: (A)











20. Menhir is associated with





(A) Palaeolithic culture





(B) Neolithic culture





(C) Chalolithic culture





(D) Megalithic culture





Answer: (D)











21. Hoysaleshwara temple is situated at





(A) Sravanabelagola





(B) Hampi





(C) Badami





(D) Halebidu





Answer: (D)











22. In which of the following cultures lower legs of the dead persons were chopped off before burial?





(A) Harappan Culture





(B) Painted Grey Ware Culture





(C) Neolithic Culture





(D) Jorwe Culture





Answer: (D)











23. In which of the following periods retouched blade was introduced?





(A) Lower Palaeolithic





(B) Middle Palaeolithic





(C) Upper Palaeolithic





(D) Mesolithic





Answer: (C)











24. Which of the following sites has produced three tier town system?





(A) Rakhigarhi





(B) Harappa





(C) Dholavira





(D) Sanauli





Answer: (C)











25. The Kailasanath temple is located at





(A) Badami





(B) Alampur





(C) Kanchipuram





(D) Sravanabelagola





Answer: (C)











26. Which Indo-Greek king is referred in the Besnagar Pillar Inscription?





(A) Alexander





(B) Antialkidas





(C) Demetrius





(D) Menander





Answer: (B)











27. The name ‘Mahakshatrapa Kharapallan’ finds mention in which of the following inscriptions?





(A) Junagadh inscription of Rudradaman I





(B) Sarnath Buddhist image inscription of Kanishka





(C) Aphsad inscription of Adityasena





(D) Nasik inscription of Balasri





Answer: (B)











28. Who of the following Governor Generals of India came as a great boon to Indian Archaeology?





(A) Lord Curzon





(B) Lord Cornwallis





(C) Lord Rippon





(D) Lord Lytton





Answer: (A)











29. Who introduced the principle of stratigraphy in Indian Archaeology?





(A) A. Cunningham





(B) John Marshall





(C) H.D. Sankalia





(D) R.E.M. Wheeler





Answer: (D)











30. Coins with legends and portraits were introduced in India by





(A) Mauryas





(B) Indo-Greeks





(C) Sungas





(D) Kushanas





Answer: (B)











31. Arrange the following sites in chronological order:





(i) Mehargarh





(ii) Narhan





(iii) Ahichchhatra





(iv) Shravasti





Codes:





(A) (i) (ii) (iii) (iv)





(B) (ii) (iii) (iv) (i)





(C) (iv) (iii) (ii) (i)





(D) (iii) (iv) (ii) (i)





Answer: (A)











32. Arrange the following dynasties in chronological order:





(i) Kanva





(ii) Kadamba





(iii) Satavahana





(iv) Ganga





Codes:





(A) (iv) (iii) (ii) (i)





(B) (i) (ii) (iv) (iii)





(C) (iii) (i) (ii) (iv)





(D) (i) (iv) (iii) (ii)





Answer: (C)











33. Which one of the following sites have Neolithic deposits?





(a) Bagor





(b) Kanishpur





(c) Jhusi





(d) Narhan





Codes:





(A) (a) and (b)





(B) (b) and (c)





(C) (c) and (d)





(D) (a) and (d)





Answer: (B)











34. The excavated Toba volcanic ash sites in the Son vale are





(i) Khuteli





(ii) Bamburi





(iii) Ghoghara





(iv) Dhaba





Codes:





(A) (i) and (ii)





(B) (ii) and (iii)





(C) (iii) and (iv)





(D) (i) and (iii)





Answer: (D)











35. Assertion (A): Most popular tools of the Middle Palaeolithic culture are scrapers.





Reason (R): The Middle Palaeolithic man was working only on wood.





Codes:





(A) (A) is correct and (R) is wrong and (R) is not correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are correct.





(C) Both (A) and (R) are incorrect.





(D) (A) is incorrect and (R) is correct.





Answer: (A)











36. Assertion (A): The Neolithic culture of Kashmir was an isolated phenomenon.





Reason (R): It did not evolve in Kashmir.





Codes:





(A) (A) is false, but (R) is correct.





(B) (A) is correct, but (R) is false.





(C) Both (A) and (R) are false.





(D) Both (A) and (R) are correct.





Answer: (D)











37. Assertion (A): The image of the Buddha in the human form was introduced during the





Mahayana Sect.





Reason (R): Because we find such Buddha images in the Mathura art during the Kushana period.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are false.





(B) (A) is correct, but (R) is false.





(C) Both (A) and (R) are correct.





(D) (A) is partly correct, but (R) is false.





Answer: (C)











38. Assertion (A): Pashupati Shiva worship was popular during the Indus Valley Civilization.





Reason (R): As he was shown in Yogic posture surrounded by animals.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are false.





(B) (A) is correct, but (R) is false.





(C) (A) is partly correct, but (R) is false.





(D) Both (A) and (R) are correct.





Answer: (D)











39. Assertion (A): The Gupta period is known as the Golden age.





Reason (R): It was due to the discovery of gold mines in the Gupta empire.





Codes:





(A) (A) is false, but (R) is true.





(B) (A) is true, but (R) is false.





(C) Both (A) and (R) are false.





(D) Both (A) and (R) are true.





Answer: (B)











40. Assertion (A): The Mauryan Empire did not survive for long after the death of Ashoka.





Reason (R): It was due to the invasion of Satavahanas.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true.





(B) Both (A) and (R) are false.





(C) (A) is false, but (R) is true.





(D) (A) is true, but (R) is false.





Answer: (D)











41. Match the following List – I with List – II and select the correct answer using the code given below the lists:





List – I                                                                                    List – II





(a) Laboratory of Indian Architecture                                                (i) Lothal





(b) Vakataka Paintings                                                            (ii) Brahmagiri





(c) Megalithic Excavation                                                       (iii) Ajanta





(d) Harappan Port town                                                          (iv) Pattadakal





Codes:





       (a) (b) (c) (d)





(A) (i) (iii) (iv) (ii)





(B) (iv) (iii) (ii) (i)





(C) (iii) (ii) (i) (iv)





(D) (ii) (iv) (iii) (i)





Answer: (B)











42. Match the Sites of List – I with the Rivers of List – II and select the correct code given below :





List – I                                                                                    List – II





(a) Harappa                                                                             (i) Ganga





(b) Sanauli                                                                               (ii) Ravi





(c) Kunal                                                                                 (iii) Yamuna





(d) Hastinapur                                                                         (iv) Ghaggar





Codes:





        (a) (b) (c) (d)





(A) (ii) (iii) (iv) (i)





(B) (ii) (i) (iv) (iii)





(C) (iii) (ii) (i) (iv)





(D) (iv) (i) (ii) (iii)





Answer: (A)











43. Match the following List – I with List – II and select the correct answer using the code given below the lists:





List – I                                                                                                List – II





(a) Kalibangan                                                                                     (i) Dancing girl





(b) MohenJodaro                                                                                 (ii) Ploughed field





(c) Banawali                                                                                        (iii) Terracotta plough





(d) Harappa                                                                                         (iv) Granary





Codes:





       (a) (b) (c) (d)





(A) (ii) (i) (iii) (iv)





(B) (iii) (iv) (i) (ii)





(C) (i) (ii) (iv) (iii)





(D) (iv) (iii) (ii) (i)





Answer: (A)











44. Match the items of List – I with List – II:





List – I                                                                                                List – II





(a) Bamiyan                                                                                         (i) Karnataka





(b) Pottadaka                                                                                     (ii) Afghanistan





(c) Arikamedu                                                                                     (iii) West Bengal





(d) Pandurazardhibi                                                                            (iv) Pondichery





Codes:





       (a) (b) (c) (d)





(A) (ii) (i) (iv) (iii)





(B) (iii) (ii) (i) (iv)





(C) (iv) (iii) (ii) (i)





(D) (i) (ii) (iii) (iv)





Answer: (A)











45. Match the Books given in List – I with Authors given in List – II:





List – I                                                                                    List – II





(a) A Source Book of Indian Archaeology                             (i) Allchin F.R. and Chakrabarty D.K.





(b) The Indus Civilization                                                       (ii) Wheeler R.E.M.





(c) Frontiers of the Indus Civilization                                                (iii) Sankalia H. D.





(d) Pre history and Proto history of India and Pakistan         (iv) Lal B.B. and Gupta S.P.





Codes:





       (a) (b) (c) (d)





(A) (i) (ii) (iii) (iv)





(B) (ii) (iii) (iv) (i)





(C) (i) (ii) (iv) (iii)





(D) (ii) (iii) (i) (iv)





Answer: (C)











46. Match the Sites of List – I with the Rivers of List – II:





List – I                                                                                    List – II





(a) Arikamedu                                                                        (i) Krishna





(b) Sringverpura                                                                      (ii) Yamuna





(c) Mathura                                                                             (iii) Ariyankuppam





(d) Nagarjunikonda                                                                 (iv) Ganga





Codes:





        (a) (b) (c) (d)





(A) (iv) (iii) (i) (ii)





(B) (iii) (iv) (ii) (i)





(C) (i) (ii) (iii) (iv)





(D) (iv) (iii) (ii) (i)





Answer: (B)











47. Match the Sites of List – I with Excavators of List – II:





List – I                                                                        List – II





(a) Durkadi                                                                  (i) K. Paddayya





(b) Budihal                                                                  (ii) J. Armand





(c) Anangwadi                                                            (iii) R.W. Dennel and H.M. Rendell





(d) Riwat                                                                     (iv) R.S. Pappu





Codes:





       (a) (b) (c) (d)





(A) (i) (ii) (iii) (iv)





(B) (iv) (iii) (ii) (i)





(C) (ii) (i) (iv) (iii)





(D) (iii) (iv) (ii) (i)





Answer: (C)











48. Match the Sites of List – I with the Excavators of List – II





List – I                                                                        List – II





(a) Brahmgiri                                                               (i) B. Subbarao





(b) Maski                                                                     (ii) F.R. Allchin





(c) Piklihal                                                                   (iii) B.K. Thapar





(d) Sangankallu                                                           (iv) Mortimer Wheeler





Codes:





        (a) (b) (c) (d)





(A) (iii) (iv) (i) (ii)





(B) (iv) (iii) (ii) (i)





(C) (ii) (iii) (i) (iv)





(D) (i) (ii) (iii) (iv)





Answer: (B)











49. Match the items of List – I with those of List – II:





List – I                                                                        List – II





(a) Uttarmerur Inscription                                           (i) Mihirbhoja





(b) Gwalior Inscription                                               (ii) Govind IV





(c) Sangli Copper Plate                                               (iii) Pulakesin I





(d) Badami Inscription                                                (iv) Parantaka I





Codes:





       (a) (b) (c) (d)





(A) (i) (ii) (iii) (iv)





(B) (iii) (i) (iv) (ii)





(C) (iv) (i) (ii) (iii)





(D) (i) (iii) (ii) (iv)





Answer: (C)











50. Match the Sites of List – I with the items of List – II and select the correct code given below:





List – I                                                                                    List – II





(a) Shortughai                                                                                     (i) Iron plough share





(b) Kalibanga                                                                          (ii) Terracotta plough





(c) Banawali                                                                            (iii) Lapislazuli





(d) Jakhera                                                                              (iv) Ploughed field





Codes:





        (a) (b) (c) (d)





(A) (iv) (ii) (i) (iii)





(B) (i) (iii) (iv) (ii)





(C) (ii) (iv) (iii) (i)





(D) (iii) (iv) (ii) (i)





Answer: (D)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting