-->

Archaeology 2012 June UGC NET Solved Question Paper II



Archaeology 2012 June UGC NET Solved Question Paper II



1. Vertical recording of an excavated trench is known as:





(A) Section drawing





(B) Drawing of plan





(C) Contextual recording of artefacts on plan





(D) Mapping geo-morphological features





Answer: (A)











2. Beginning of holocene is not characterised by:





(A) Present day fauna





(B) Appearance of Homo-sapiens sapiens





(C) Beginning of long climatic coldwarm cycles





(D) Beginning of annual climatic cycles





Answer: (C)











3. Main flaking of a micoquian handaxe is done by





(A) Acheulian technique





(B) Heavy stone hammer





(C) Pressure technique





(D) Anvil technique





Answer: (A)











4. The date for Pliocene-Pleistocene boundary is :





(A) 1.8 Million years





(B) 3 Million years





(C) 2 Million years





(D) 1 Million years





Answer: (B)











5. The earliest clay figurines in Indian Subcontinent are found from





(A) Kaytha





(B) Harappa





(C) Koldihwa





(D) Mehergarh





Answer: (D)











6. Who is the author of the book – What Happened in History?





(A) A. L. Krober





(B) V. Gordan Childe





(C) B. Allchin & F.R. Allchin





(D) R. Bruce Foote





Answer: (B)











7. By which absolute dating method volcanic ash deposits of Olduvai gorge site has been dated?





(A) Radio Carbon





(B) Pollen analysis





(C) Potassium Argan





(D) Thermo luminescence





Answer: (C)











8. Which site has brought to light evidence for the origin of man?





(A) Olduvai gorge





(B) Chaukotien





(C) LaVallonet





(D) Attirampakkam





Answer: (A)











9. What is a morain?





(A) A deposit of flowing river





(B) A deposit of wind





(C) Lake side formation





(D) A deposit made by glacier





Answer: (D)











10. Which site has revealed complete sequence from the Neolithic to mature phase of Indus Civilization?





(A) Rahman Dheri





(B) Mehargarh





(C) Rakhigarhi





(D) Dholavira





Answer: (B)











11. Which Indo-Greek ruler has introduced bilingual coins in India?





(A) Agathocles





(B) Eucratides





(C) Philoxenus





(D) Demetrius





Answer: (D)











12. Out of the following which is not the part of Nagar temple style of architecture?





(A) Adhisthana





(B) Bhogmandapa





(C) Garbhgriha





(D) Shikhara





Answer: (B)











13. Hoysaleshwara temple is situated at:





(A) Beluru





(B) Halebidu





(C) Badami





(D) Hampi





Answer: (B)











14. Which among the following sites has sculptural evidence regarding the first representation of the Buddha in human form?





(A) Bharhut





(B) Mathura





(C) Sanchi





(D) Amaravati





Answer: (B)











15. The name of goddess Uma appears on the coins of which dynasty?





(A) Kunindas





(B) Indo-Greeks





(C) Kushanas





(D) Guptas





Answer: (C)











16. Damodarpur copper-plate inscription giving details of local administration belongs to whose period?





(A) Ramgupta





(B) Samudragupta





(C) Kumargupta





(D) Skandgupta





Answer: (C)











17. Brahmi script of the inscriptions of Ashoka was successfully deciphered at first by:





(A) William Jones





(B) Charles Wilkinson





(C) James Princep





(D) George Buhler





Answer: (C)











18. How much amount of money was spent by Kharavela for the construction of ‘Mahavijaya Palace’?





(A) 27 Lacs





(B) 28 Lacs





(C) 33 Lacs





(D) 38 Lacs





Answer: (D)











19. According to the inscription, who was the Governor of Junagarh at the time of the construction of Sudarshan lake, in the reign of Chandragupta Maurya?





(A) Pushyagupta





(B) Vishakha





(C) Tusashpa





(D) Suvishakha





Answer: (A)











20. “Bhayavigalita-harsho-yen-chakari- Harshah’ for the Pushyabhuti ruler Harsha is mentioned in





(A) Banskhera copper-plate inscription





(B) Madhuban copper-plate inscription





(C) Banaras-Kurukshetra copper-plate inscription





(D) Aihole stone inscription





Answer: (D)











21. Match the following sites of List-I with the name of the excavators of List-II.





List – I                                                List – II





(a) Kalambo Falls                                (i) J. D. Clark





(b) Olduvai Gorge                               (ii) G. Isaac





(c) Isimila                                            (iii) L. S. B. Leakey





(d) Olorgessallie                                  (iv) Clark Howell





Codes :





(a)        (b)        (c)        (d)





(A)       (i)         (iii)       (iv)       (ii)





(B)       (iv)       (ii)        (iii)       (i)





(C)       (ii)        (iii)       (iv)       (i)





(D)       (iii)       (iv)       (ii)        (i)





Answer: (A)











22. Match the site of List-I with the Excavators of List-II.





List – I                                                List – II





(a) Chanhudaro                                               (i) J. P. Joshi





(b) Kalibangan                                                (ii) S. R. Rao





(c) Rangpur                                                     (iii) B. B. Lal





(d) Surkotada                                                  (iv) E.J.H. Mackay





Codes :





(a)        (b)        (c)        (d)





(A)       (i)         (ii)        (iii)       (iv)





(B)       (iv)       (iii)       (ii)        (i)





(C)       (ii)        (iv)       (iii)       (i)





(D)       (i)         (iii)       (ii)        (iv)





Answer: (B)











23. Match the following ancient places in List-I with the regions of List-II.





List – I                                                List – II





(a) Bagor                                             (i) Dhar





(b) Baghpat                                         (ii) Bhilwara





(c) Bagh Caves                                    (iii) Mahendragarh





(d) Badli                                              (iv) Meerut





Codes :





      (a) (b) (c) (d)





(A) (ii) (iv) (i) (iii)





(B) (i) (ii) (iii) (iv)





(C) (iii) (iv) (ii) (i)





(D) (iv) (iii) (ii) (i)





Answer: (A)











24. Match the ancient cities of List-I with the excavated remains of defence provision of List-II.





List – I                                                List – II





(a) Kausambi                                       (i) Rampart and moat





(b) Varanasi                                         (ii) Embankment





(c) Vaisali                                            (iii) Double fortifications





(d) Pataliputra                                                 (iv) None





Codes :





       (a) (b) (c) (d)





(A) (i) (ii) (iii) (iv)





(B) (i) (iv) (ii) (iii)





(C) (ii) (iii) (iv) (i)





(D) (iv) (ii) (iii) (i)





Answer: (A)











25. Match the sites of List-I with the names of their excavators of List-II.





List – I                                    List – II





(a) Hastinapur                                     (i) K. M. Srivastava





(b) Chopanimando                  (ii) G. R. Sharma





(c) Laughnaj                            (iii) H. D. Sankalia





(d) Piparahwa                          (iv) B. B. Lal





Codes :





       (a) (b) (c) (d)





(A) (iv) (ii) (iii) (i)





(B) (i) (ii) (iv) (iii)





(C) (ii) (iii) (i) (iv)





(D) (iii) (ii) (i) (iv)





Answer: (A)











26. Match the structure remains of List-I with the period of their construction of List-II.





List – I                                                List – II





(a) Great Bath of Mohenjodaro          (i) Gupta period





(b) Vishnu temple at Bhitari               (ii) Mauryan Period





(c) Pillared Hall at Kumrahar              (iii) Harappa Period





(d) Settlement at Khairadih                (iv) Kushan Period





Codes :





       (a) (b) (c) (d)





(A) (ii) (iii) (iv) (i)





(B) (iv) (ii) (iii) (i)





(C) (iii) (i) (ii) (iv)





(D) (i) (ii) (iii) (iv)





Answer: (C)











27. Match the items of List-I with those of List-II.





List – I                                    List – II





(a) Dumar Lena Cave              (i) Modhera





(b) Bull Capital Pillar              (ii) Bhuvneshwara





(c) Sun Temple of Solankis     (iii) Ellora





(d) Raja Rani Temple              (iv) Rampurva





Codes :





       (a) (b) (c) (d)





(A) (iii) (iv) (ii) (i)





(B) (iv) (i) (iii) (ii)





(C) (iii) (iv) (i) (ii)





(D) (i) (iii) (iv) (ii)





Answer: (C)











28. Match the items of List-I with those of List-II.





List – I                                    List – II





(a) Lichhavayah                      (i) Kacha





(b) Sarvarajochhetta                (ii) Kumargupta





(c) Apratiratha                         (iii) Chandra gupta I





(d) Apratigh                            (iv) Samudra gupta





Codes :





      (a) (b) (c) (d)





(A) (i) (iii) (iv) (ii)





(B) (iv) (i) (ii) (iii)





(C) (iii) (i) (iv) (ii)





(D) (ii) (iii) (i) (iv)





Answer: (C)











29. Match the authors of List-I with the books of List-II.





List – I                                    List – II





(a) David Diringer                   (i) Indian Epigraphy





(b) C. Sivaramamurti               (ii) The Alphabet





(c) D. C. Sircar                        (iii) The History and Palaeography of Mauryan Brahmi Script





(d) C. S. Upasak                     (iv) Indian Epigraphy and South Indian Scripts





Codes :





      (a) (b) (c) (d)





(A) (i) (iii) (ii) (iv)





(B) (ii) (iv) (i) (iii)





(C) (ii) (i) (iii) (iv)





(D) (iii) (ii) (iv) (i)





Answer: (B)











30. Match the item of List-I with those of List-II.





List – I                                                List – II





(a) Junagarh inscription           (i) Gupta





(b) Allahabad inscription        (ii) Chalukya





(c) Aihole inscription              (iii) Saka- Kshatrapa





(d) Gwalior inscription            (iv) Pratihara





Codes :





       (a) (b) (c) (d)





(A) (iii) (i) (ii) (iv)





(B) (i) (iv) (iii) (ii)





(C) (iii) (i) (iv) (ii)





(D) (ii) (iv) (iii) (i)





Answer: (A)











31. Match the item of List-I with those of List-II.





List – I                                    List – II





(a) Saranath inscription           (i) Rock





(b) Junagarh inscription           (ii) Stone Pillar





(c) Mehrauli inscription           (iii) Copper





(d) Sangli inscription               (iv) Iron





Codes :





        (a) (b) (c) (d)





(A) (i) (iii) (ii) (iv)





(B) (ii) (i) (iii) (iv)





(C) (i) (ii) (iv) (iii)





(D) (ii) (i) (iv) (iii)





Answer: (D)











32. Match the items of List-I with those of List-II.





List – I                        List – II





(a) Pista                       (i) Shikhara





(b) Bada                      (ii) Bedi





(c) Gandi                     (iii) Mandovara





(d) Mastaka                 (iv) Jagati





Codes :





      (a) (b) (c) (d)





(A) (i) (ii) (iii) (iv)





(B) (iv) (ii) (iii) (i)





(C) (iii) (i) (iv) (ii)





(D) (ii) (iv) (i) (iii)





Answer: (B)











33. Match the books given in List-I with authors given in List-II.





List – I                                                List – II





(a) Environment and Archaeology      (i) D. L. Clarke





(b) Models in Archaeology                 (ii) K. W. Butzer





(c) The Copper-Bronze Age in India  (iii) O.G.S. Crawford





(d) Archaeology in the Field               (iv) D. P. Agrawal





Codes :





       (a) (b) (c) (d)





(A) (ii) (i) (iii) (iv)





(B) (iv) (iii) (ii) (i)





(C) (ii) (i) (iv) (iii)





(D) (iii) (ii) (iv) (i)





Answer: (C)











34. Match the artifacts of List-I with their medium of List-II.





List – I                                    List – II





(a) Harpoon                             (i) Bone





(b) Needle                               (ii) Ivory





(c) Willendorf female figure   (iii) Autler





(d) Chatel Perronnian Knife   (iv) Flint





Codes :





       (a) (b) (c) (d)





(A) (iii) (i) (ii) (iv)





(B) (i) (ii) (iii) (iv)





(C) (ii) (iv) (i) (iii)





(D) (iv) (iii) (ii) (i)





Answer: (A)











35. Arrange the following sites in a chronological order:





(i) L’Azil





(ii) Willendorf





(iii) Toralba-Ambrona





(iv) L’Abbeville





Codes :





(A) (iii), (i), (iv), (ii)





(B) (iv), (iii), (ii), (i)





(C) (i), (ii), (iii), (iv)





(D) (iv), (ii), (i), (iii)





Answer: (B)











36. Arrange the following ceramics in chronological order:





(i) Ochre coloured pottery





(ii) Black and Red ware





(iii) Glazed ware





(iv) Corded ware





Codes :





(A) (iv), (i), (ii), (iii)





(B) (ii), (iii), (iv), (i)





(C) (i), (ii), (iii), (iv)





(D) (iii), (ii), (iv), (i)





Answer: (A)











37. Arrange the following in chronological order:





(i) Siddhamatrika





(ii) Brahmi





(iii) Oriya





(iv) Gaudi





Codes :





(A) (i), (iv), (ii), (iii)





(B) (ii), (i), (iv), (iii)





(C) (i), (ii), (iv), (iii)





(D) (ii), (iv), (i), (iii)





Answer: (B)











38. Arrange the following in chronological order as per the year mentioned in the epigraphs:





(i) Rock Edict V





(ii) Rock Edict XIII





(iii) Pillar Edict VII





(iv) Lumbini Pillar inscription





Codes :





(A) (i), (ii), (iv), (iii)





(B) (ii), (i), (iv), (iii)





(C) (iii), (iv), (ii), (i)





(D) (iv), (iii), (i), (ii)





Answer: (B)











39. Arrange the following sites in chronological order.





(i) Tamluk





(ii) Rangpur





(iii) Kot Diji





(iv) Alamgirpur





Codes :





(A) (i), (ii), (iii), (iv)





(B) (iii), (ii), (iv), (i)





(C) (iv), (iii), (ii), (i)





(D) (ii), (iii), (iv), (i)





Answer: (D)











40. Arrange the following in chronological order:





(i) Hoyasala coins





(ii) Coins of Huvishka





(iii) Coins of Gautamiputra Satakarni





(iv) Kadamba coins





Codes :





(A) (i), (iv), (ii), (iii)





(B) (iii), (i), (iv), (ii)





(C) (ii), (i), (iii), (iv)





(D) (ii), (iii), (iv), (i)





Answer: (D)











41. Arrange the following in chronological order:





(i) Teli-Ka-Mandir





(ii) Lingraja temple





(iii) Ladkhan temple





(iv) Brihadisvara temple





Codes :





(A) (i), (iii), (iv), (ii)





(B) (ii), (i), (iv), (iii)





(C) (iii), (i), (ii), (iv)





(D) (iv), (ii), (iii), (i)





Answer: (C)











42. Arrange the following cultures in chronological order:





(i) Ochre coloured ware





(ii) Black and Red ware with papal motif





(iii) N. B. P. Ware





(iv) P. G. Ware





Codes :





(A) (i), (ii), (iii), (iv)





(B) (ii), (i), (iv), (iii)





(C) (iii), (iv), (ii), (i)





(D) (i), (iii), (ii), (iv)





Answer: (B)











43. Arrange the following techniques as per their main use in chronological order:





(i) Anvil technique





(ii) Pressure flaking





(iii) Cylindrical hammer technique





(iv) Grinding technique





Codes :





(A) (i), (ii), (iv), (iii)





(B) (i), (iii), (ii), (iv)





(C) (ii), (iv), (i), (iii)





(D) (iii), (iv), (ii), (i)





Answer: (B)











44. Arrange the following cultures in chronological order:





(i) Oldowan





(ii) Magdalenian





(iii) Sangoan





(iv) Maglemosian





Codes :





(A) (i), (iii), (iv), (ii)





(B) (ii), (iv), (i), (iii)





(C) (i), (iii), (ii), (iv)





(D) (iv), (i), (ii), (iii)





Answer: (C)











45. Assertion (A): The regions where Neolithic subsistence appears late it evidences migration of food producing technology.





Reason (R): Because origin of agriculture is of very early date in Deccan.





Codes:





(A) (A) is false and (R) is partly correct.





(B) Both (A) and (R) are false.





(C) Both (A) and (R) are correct.





(D) (A) is correct, but (R) is false.





Answer: (D)











46. Assertion (A): Several Kharoshthi characters were identified from the correspondences between the kings’ names in the Greek and Kharoshthi scripts.





Reason (R): Large number of bilingual coins of the Indo-Greek and Indo- Scythian kings with Greek legends on the obverse Kharoshthi on the reverse were reported in Nineteenth century C.E.





Codes:





(A) (A) is correct and (R) is false.





(B) (A) is false and (R) is correct.





(C) Both (A) and (R) are correct.





(D) Both (A) and (R) are false.





Answer: (C)











47. Assertion (A): Hiranyagarbha sculpture is a combination of Saiva, Vaishnava, Surya and Brahma.





Reason (R): Combination of Shiva, Vaishnava, Jaina and Buddha was also prevalent.





Codes:





(A) (A) is false but (R) is correct.





(B) Both (A) and (R) are false.





(C) Both (A) and (R) are correct.





(D) (A) is correct but (R) is false.





Answer: (D)











48. Assertion (A): Heleodorus has installed the Garuda-Pillar for the first time in India.





Reason (R): The rulers of other dynasties in India have not followed this practice.





Codes :





(A) (A) is correct but (R) is false.





(B) (A) and (R) both are correct.





(C) (A) is false but (R) is correct.





(D) (A) and (R) both are false.





Answer: (A)











49. Assertion (A): Banas and Malwa cultures form a Southern Nuclear Region shut-off from direct influence of the Indus Valley but open to such influence via Saurashtra.





Reason (R): The desert was a hindrance in the direct contact of the Harappan culture.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are correct.





(B) (A) is correct but (R) is false.





(C) (A) is false but (R) is correct.





(D) Both (A) and (R) are false.





Answer: (A)











50. The late Vedic period witnessed the progressive expansion of Aryan settlements down the northern corridor, first into the Doab and then into the Middle Ganges valley. The earliest Aryan homeland in India-Pakistan (Aryavarta or Brahmavarta) was in the Punjab and the valleys of the Saraswati and Drishadvati rivers in the time of the Rigveda. Thereafter is shifted into the Mid-land (Madhyadesa), the Doab (already regarded as the central territory in the Mahabharata), and yet later far to the east, to eastern Uttar Pradesh and Bihar. This development must have called for extensive clearance of the forests which formerly covered the Gangetic plains and is likely to have coincided with the general adoption of iron tools for purposes of agriculture. The archaeological evidence for the expansion is to be seen in the spread of Painted Grey ware and black-and-red ware sites and in the growth of cities.





Tick mark the correct answer.





The author is primarily concerned with





(A) Expansion of painted grey ware and black and red ware cultures.





(B) Expansion of Vedic culture in Madhyadesha.





(C) Process of migration of Vedic people from Saraswati and Drishadvati valleys to east.





(D) Division of Vedic culture into Rigvedic and Late Vedic.





Answer: (C)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting