-->

Archaeology 2012 June UGC NET Solved Question Paper III



Archaeology 2012 June UGC NET Solved Question Paper III



1. Soil associated with human habitation is called:





(A) Palaeosol





(B) Anthrosol





(C) Calisol





(D) Archaeosol





Answer: (B)











2. The Oasis theory of cultural diffusion is associated with the explanation given relating to





(A) Origin and spread of domestication Life





(B) Origin and spread of Urbanisation





(C) Disappearance of the Indus Civilization





(D) Development of Beaker Culture in England





Answer: (A)











3. Which of the following caves associated with anatomically modern humans is located in Africa?





(A) Batadomba lena





(B) Billasurgam





(C) Blombos





(D) Kafje





Answer: (C)











4. Ghoghara on the confluence of the Son and Rehi is famous for





(A) Faunal remains





(B) Palaeolithic tools





(C) Toba volcanic ash





(D) Floral remains





Answer: (C)











5. The oldest well dated microlithic assemblages are known from which of the following sites in India?





(A) Patne





(B) Jwalapuram





(C) Bhimbetka





(D) Morhana Pahar





Answer: (B)











6. Evidence of heat treatment of artefacts has been found at





(A) Baghor I





(B) Bansghat





(C) Patne





(D) Amiliya





Answer: (A)











7. Who was the first scholar to associate Microliths with Mesolithic culture?





(A) Robert Bruce Foote





(B) A. C. L. Carllyle





(C) A. Cunnigham





(D) John Marshall





Answer: (B)











8. Bhirrana in Haryana is a site of





(A) Harappan Culture





(B) Ochre Coloured Pottery culture





(C) Painted Grey ware culture





(D) Black-and-Red ware culture





Answer: (A)











9. Excavations of Sanauli, a site of Harappan Culture is remarkable for yielding





(A) Residential architecture





(B) Defence wall





(C) Human burials





(D) Industrial complex





Answer: (C)











10. Narhan Culture represented by painted Black-and-Red ware and Black slipped ware belongs to:





(A) Mesolithic Period





(B) Neolithic Period





(C) Chalcolithic Period





(D) Early Iron Age





Answer: (C)











11. The sites of Ochre Coloured Pottery are mostly distributed in the





(A) Upper Ganga valley





(B) Middle Ganga valley





(C) Lower Ganga valley





(D) Malwa region





Answer: (A)











12. Overlap phase of Late Harappan and Painted Grey ware has been reported at





(A) Jakhera





(B) Atranjikhera





(C) Bhagawanpura





(D) Hastinapura





Answer: (C)











13. Black slipped ware is considered a fore runner of





(A) Painted Grey ware





(B) Black-and-Red ware





(C) Northern Black Polished ware





(D) Lustrous Red ware





Answer: (C)











14. Which of the following was the most important river of Rigvedic Age?





(A) Yamuna





(B) Ganga





(C) Sindhu





(D) Saraswati





Answer: (D)











15. The event of Jinasena being taken from Pataliputra to Kalinga is found on which of the following?





(A) Hathigumpha Inscription of King Kharavela





(B) Khalimpur Copper Plate Inscription of Dharmapala





(C) Nalanda Copper Plate of Dharmapala





(D) Damodarpur Copper Plate Inscription





Answer: (A)











16. In which of the following inscriptions the word ‘Aryavarta’ occurs?





(A) Hathigumpha Inscription of Kharavela





(B) Junagarh Inscription of Rudradamana





(C) Allahabad Pillar Inscription





(D) Gwalior Inscription of Mihirbhoja





Answer: (C)











17. Which of the following temples was not built by Chola rulers?





(A) Brihadisvara





(B) Korangnath





(C) Airavateshwar





(D) Kailashnatha





Answer: (D)











18. Which of the following statements is correct?





(A) Herakleo was portrayed on the reverse of Indo-Greek coins.





(B) Lakshmi was portrayed on the Indo-Greek coins.





(C) Buddha was for the first time portrayed on Indo-Greek coins.





(D) Lakshmi was portrayed on the coins of Satavahana.





Answer: (A)











19. The first attempt to introduce divinity of Kingship is seen on the coins of





(A) Kanishka I





(B) Huviska





(C) Pushyamitra Sunga





(D) Ashok





Answer: (A)











20. The Bhitargaon temple was built of





(A) Red sand stone





(B) Bricks





(C) Gneiss





(D) Lime stone





Answer: (B)











21. The dates of Attirampakkam and Isampur  Lower Palaeolithic sites are





I. 1.5 Million years ago





II. 1.2 Million years ago





III. 0.8 Million years ago





IV. 0.5 Million years ago





Codes:





(A) I and II





(B) I and III





(C) I and IV





(D) II and III





Answer: (A)











22. The following two are Mesolithic Rockshelter sites in India:





I. Bhimbetka





II. Muchatla Chintamanu Gavi





III. Morahna Pahar





IV. Pachad





Codes:





(A) I and IV





(B) I and III





(C) I and II





(D) I, II and IV





Answer: (B)











23. Raymond Allchin excavated which of the following sites in South India?





I. Piklihal





II. Maski





III. Utnoor





IV. Budihal





Codes:





(A) II and III





(B) I and III





(C) I and IV





(D) II and IV





Answer: (B)











24. Two recently excavated sites of Harappan Civilization are:





I. Kalibangan





II. Bhirrana





III. Lothal





IV. Farmana





Codes:





(A) II and III





(B) I and II





(C) III and IV





(D) II and IV





Answer: (D)











25. Which of the following sites are in Madhya Pradesh?





I. Kayatha





II. Tripuri





III. Eran





IV. Inamgaon





Codes:





(A) I, II and IV





(B) I, II and III





(C) I, III and IV





(D) II, III and IV





Answer: (A)











26. Malwa culture is reported from





I. Inamgaon





II. Navadatoli





III. Kayatha





IV. Gilund





Codes:





(A) I, II and III





(B) II, III and IV





(C) I and II





(D) I and IV





Answer: (A)











27. Crude Black-and-Red ware has been reported from Neolithic context at





I. Koldihwa





II. Gufkaral





III. Jhusi





IV. Chirand





Codes:





(A) I, II and III





(B) I, III and IV





(C) I and II





(D) III and IV





Answer: (D)











28. Which of the following Inscriptions mention Devanampiya Piyadasi as Ashok?





I. Maski Edict





II. Gujarra Inscription





III. Sanchi Edict





IV. Kalsi Edict





Codes:





(A) I, II and III





(B) I, III and IV





(C) I and II





(D) III and IV





Answer: (C)











29. Which of the following scripts were used in Ashokan edicts?





I. Devanagari





II. Brahmi





III. Greek





IV. Nastalique





Codes:





(A) I and II





(B) I and IV





(C) II and III





(D) III and IV





Answer: (C)











30. Which of the following deities are associated with Shaivism?





I. Lakulisa





II. Balarama





III. Skanda





IV. Surya





Codes:





(A) I and II





(B) I and III





(C) I and IV





(D) II and III





Answer: (B)











31. Buddhist cave complexes are found at which of the following site?





I. Aravalam





II. Bagh





III. Ajanta





IV. Barabar caves





Codes:





(A) I and II





(B) II and III





(C) III and IV





(D) I and IV





Answer: (B)











32. Assertion (A): The Indian Subcontinent represents the eastern expansion of the Acheulian culture in the old world.





Reason (R): Only a couple of Acheulian sites are known from eastern Asia.





Codes:





(A) (A) and (R) are correct, but (R) is not correct explanation.





(B) (A) and (R) are wrong, but (R) is correct explanation.





(C) (A) is correct, but (R) is wrong, (R) is correct explanation.





(D) (A) is wrong, but (R) is correct and (R) is not correct explanation.





Answer: (A)











33. Assertion (A): The Neolithic at Mehrgarh included wheat and barley cultivation and sheep and goat domestication.





Reason (R): All the domesticates were introduced from Southwest Asia.





Codes:





(A) (A) is correct and (R) is wrong, but (R) is correct explanation.





(B) Both (A) and (R) are wrong.





(C) Both (A) and (R) are correct but (R) is correct explanation.





(D) Both (A) and (R) are correct and (R) is incorrect explanation.





Answer: (C)











34. Assertion (A): Growth of Harappan cities was the result of trade and commerce.





Reason (R): Pre-Harappan village cultures were followed by the urban make up.





Codes:





(A) (A) is correct but (R) is wrong and (R) is correct explanation.





(B) (A) and (R) are correct, but (R) is not correct explanation.





(C) (A) is wrong, but (R) is correct and (R) is not correct explanation.





(D) (A) and (R) are wrong.





Answer: (B)











35. Assertion (A): The megalithic burial complexes of South India are dated to the Iron Age. Reason (R): Very few habitation sites have been excavated.





Codes:





(A) (A) is correct (R) is wrong, but (R) is correct explanation.





(B) (A) is wrong (R) is correct, but (R) is incorrect explanation.





(C) Both (A) and (R) are correct, but (R) is incorrect explanation.





(D) Both (A) and (R) are wrong, but (R) is correct explanation.





Answer: (C)











36. Assertion (A): Second Urbanization marks the beginning of the early historical period in India.





Reason (R): It was due to the extensive use of iron implements.





Codes:





(A) (A) and (R) are correct, but (R) is wrong explanation.





(B) (A) and (R) are correct, but (R) is correct explanation.





(C) (A) and (R) are wrong.





(D) (A) and (R) are wrong, but (R) is correct explanation.





Answer: (B)











37. Assertion (A): Most of the Mauryan Inscriptions are in the Prakrit language.





Reason (R): Prakrit was the most popular language during the Mauryan period.





Codes:





(A) (A) is correct and (R) is wrong.





(B) (A) is wrong and (R) is correct, but (R) is the correct explanation.





(C) Both (A) and (R) are wrong.





(D) Both (A) and (R) are correct, (R) is not correct explanation.





Answer: (D)











38. Assertion (A): All the epigraph of Ashoka in the Deccan was engraved in Brahmi script.





Reason (R): The Rock Edicts of Maski was engraved both in Brahmi and Kharoshthi.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is correct explanation.





(B) (A) is wrong and (R) is correct.





(C) Both (A) and (R) are wrong.





(D) (A) is correct and (R) is wrong.





Answer: (C)











39. Assertion (A): The early rock cut architecture is based on wooden proto-types.





Reason (R): Pre-rock cut structures were mainly made of wood.





Codes:





(A) (A) is correct and (R) is wrong, but (R) is correct explanation.





(B) (A) is wrong and (R) is correct, but (R) is not correct explanation.





(C) Both (A) and (R) are correct and (R) is correct explanation.





(D) Both (A) and (R) are false.





Answer: (C)











40. Assertion (A): All the Ajanta caves are related to Buddhism.





Reason (R): They were occupied by the Mahayana Buddhists.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is correct explanation.





(B) Both (A) and (R) are wrong.





(C) (A) is correct and (R) is wrong, but (R) is not correct explanation.





(D) (A) is wrong and (R) is correct, but (R) is incorrect explanation.





Answer: (C)











41. Assertion (A): Gold coins were issued by the Kushanas in good number.





Reason (R): Gold was not available in India.





Codes:





(A) (A) is correct and (R) is wrong, but (R) is not correct explanation.





(B) (A) is wrong and (R) is correct and (R) is correct explanation.





(C) Both (A) and (R) are correct, but (R) is incorrect explanation.





(D) Both (A) and (R) are wrong.





Answer: (A)











42. Assertion (A): Goddess Ardokso was portrayed on the early coins of Samudragupta.





Reason (R): Goddess Ardokso with cornucopiae as an attribute in one of her hands was not known to the people of India.





Codes:





(A) (A) is wrong and (R) is correct, (R) is incorrect explanation.





(B) (A) is correct and (R) is wrong, (R) is correct explanation.





(C) Both (A) and (R) are correct, but (R) is incorrect explanation.





(D) Both (A) and (R) are wrong.





Answer: (C)











43. Assertion (A): The Aihole Inscription of Pulakesin II describes victory over Harshavardhan.





Reason (R): Pulakesin II did not have any armed conflict with Harshavardhan.





Codes:





(A) (A) is correct and (R) is wrong.





(B) (A) is wrong and (R) is correct, (R) is incorrect explanation.





(C) Both (A) and (R) are wrong.





(D) Both (A) and (R) are correct, but (R) is incorrect explanation.





Answer: (A)











44. Assertion (A): The Sohgaura Copper Plate Inscription is a record of the provision of grain by the State to the people.





Reason (R): There was sufficient food grain in the State granary.





Codes:





(A) (A) is wrong and (R) is correct, but (R) is incorrect explanation.





(B) (A) is correct and (R) is wrong.





(C) Both (A) and (R) are correct.





(D) Both (A) and (R) are wrong, but (R) is correct explanation.





Answer: (C)











45. Assertion (A): The anthropomorphic images of Lord Buddha began to be manufactured in Mathura and Gandhara.





Reason (R): Hinayana Buddhist did not make images of the Buddha in human form.





Codes:





(A) (A) is correct and (R) is wrong, but (R) is incorrect explanation.





(B) (A) is wrong and (R) is correct.





(C) Both (A) and (R) are correct, (R) is incorrect explanation.





(D) Both (A) and (R) are correct, (R) is correct explanation.





Answer: (D)











46. Arrange the following human ancestors in correct chronological order.





I. Australopithecus afraensis





II. Homo erectus





III. Ardipithecus ramidus





IV. Australopithecus anamensis





Codes:





(A) II, III, I, IV





(B) IV, II, III, I





(C) III, IV, I, II





(D) I, II, III, IV





Answer: (C)











47. The cultural sequence of the middle Ganga plain is:





I. Neolithic





II. Chalcolithic





III. Mesolithic





IV. Early Iron Age





Codes:





(A) I, II, III, IV





(B) II, III, IV, I





(C) III, I, II, IV





(D) IV, III, II, I





Answer: (C)











48. Arrange the following sites in chronological order:





I. Chopani Mando





II. Narhan





III. Mahagara





IV. Mahurjhari





Codes:





(A) I, II, III, IV





(B) I, III, II, IV





(C) II, III, IV, I





(D) III, IV, II, I





Answer: (B)











49. Arrange the following sites according to the year of investigation.





I. Dholavira





II. Kalibangan





III. Chanhududaro





IV. Surkotda





Codes:





(A) II, III, IV, I





(B) II, I, III, IV





(C) III, IV, II, I





(D) III, II, IV, I





Answer: (D)











50. Arrange the following stupa sites in chronological order:





I. Amaravati





II. Nagarjunakonda





III. Vaishali





IV. Sarnath





Codes:





(A) IV, II, III, I





(B) III, I, II, IV





(C) II, III, IV, I





(D) IV, III, II, I





Answer: (B)











51. Arrange the following caves in chronological order:





I. Aravalem Caves





II. Badami Caves





III. Karle Caves





IV. Bhaja Caves





Codes:





(A) IV, III, I, II





(B) I, II, III, IV





(C) II, I, III, IV





(D) III, II, I, IV





Answer: (A)











52. Arrange the following in chronological order:





I. Mandapas





II. Brihadisvara





III. Nachana





IV. Stupa No. 2 of Sanchi





Codes:





(A) IV, III, I, II





(B) II, I, III, IV





(C) III, IV, II, I





(D) I, III, II, IV





Answer: (A)











53. Arrange the following in chronological order:





I. Caves of Udaigiri and Khandagiri





II. Caves of Bhaja and Karle





III. Lomash rishi caves of Barabar





IV. Cave No. 19 of Ajanta





Codes:





(A) II, I, III, IV





(B) II, III, I, IV





(C) IV, I, II, III





(D) III, IV, I, II





Answer: (B)











54. Arrange the following in chronological order:





I. Khajuraho temples





II. Deogarh temple





III. Virupaksha-Pattadakal





IV. Mahabodhi temple





Codes:





(A) II, IV, III, I





(B) II, I, III, IV





(C) IV, I, II, III





(D) III, II, I, IV





Answer: (A)











55. Arrange the following parts of temples in sequence:





I. Garbhagriha





II. Mukh Mandap





III. Antaral





IV. Mahamandapa





Codes:





(A) I, II, III, IV





(B) I, III, IV, II





(C) IV, III, II, I





(D) II, III, IV, I





Answer: (B)











56. Arrange the usage of following scripts in chronological order:





I. Brahmi





II. Deonagri





III. Kutila





IV. Greek





Codes:





(A) I, III, II, IV





(B) I, II, III, IV





(C) I, III, IV, II





(D) I, IV, III, II





Answer: (D)











57. Arrange the following in chronological order:





I. Hindu Shahi coins of Afghanistan





II. The Chakravikrama type coins





III. The gold coins of Kujula Kadphises





IV. Coins of Azes I





Codes:





(A) I, II, III, IV





(B) II, I, III, IV





(C) IV, III, II, I





(D) II, III, IV, I





Answer: (C)











58. The coins of Chandragupta II were issued in





I. Gold





II. Silver





III. Copper





IV. Bronze





Codes:





(A) I and III





(B) I and II





(C) I and IV





(D) II and IV





Answer: (B)











59. The gold coins of the Gupta dynasty were issued in the following sequence:





I. Lion slayer type coins





II. King and Queen type coins





III. Kartikeya type coins





IV. Chhatra type coins





Codes:





(A) I, II, III, IV





(B) II, I, III, IV





(C) II, III, I, IV





(D) II, IV, I, III





Answer: (B)











60. Arrange the anthropomorphic form of Lord Buddha in chronological order:





I. Gandhara





II. Ajanta





III. Sarnath





IV. Bodh-Gaya





Codes:





(A) I, III, II, IV





(B) I, II, III, IV





(C) I, IV, III, II





(D) I, IV, II, III





Answer: (A)











61. Match the items of List-I wish List-II.





List – I                                                List – II





(a) Loess                                              (I) Interglacial condition





(b) Morain                                           (II) Hot-humid climate





(c) Raised sea level                             (III) Cold dry condition





(d) Laterite                                          (IV) Glacial condition





Codes:





       (a) (b) (c) (d)





(A) (IV) (II) (III) (I)





(B) (II) (III) (I) (II)





(C) (III) (IV) (I) (II)





(D) (III) (I) (IV) (II)





Answer: (C)











62. Match the items of List-I with the List-II:





List – I                                                List – II





(a) Acheulian Tools                             (I) Mesolithic





(b) Polished stone celts                       (II) Upper Palaeolithic





(c) Microliths                                       (III) Neolithic





(d) Blade-Bladelet Tools                    (IV) Lower Palaeolithic





Codes:





       (a) (b) (c) (d)





(A) (II) (I) (III) (IV)





(B) (IV) (I) (III) (II)





(C) (III) (IV) (II) (I)





(D) (IV) (III) (I) (II)





Answer: (D)











63. Match the items of List-I wish List-II:





List – I                                                List – II





(a) Langhnaj                                        (I) V. N. Misra





(b) Sarai Nahar Rai                             (II) H. D. Sankalia





(c) Bagor                                             (III) V. S. Wakankar





(d) Bhimbetka                                     (IV) G. R. Sharma





Codes:





       (a) (b) (c) (d)





(A) (II) (IV) (I) (III)





(B) (I) (II) (III) (IV)





(C) (II) (I) (IV) (III)





(D) (III) (IV) (II) (I)





Answer: (A)











64. Match the items of List-I wish List-II.





List – I                                                List – II





(a) Mehrgarh                                       (I) B. Subbarao





(b) Sanganakalla                                  (II) J. F. Jarrije





(c) Jodhpur- Ganeshwar                      (III) G. R. Sharma





(d) Koldihwa                                      (IV) R. C. Agrawal





Codes:





       (a) (b) (c) (d)





(A) (III) (IV) (II) (I)





(B) (II) (III) (IV) (I)





(C) (I) (II) (III) (IV)





(D) (II) (I) (IV) (III)





Answer: (D)











65. Match the item of List-I wish List-II.





List – I                                    List – II





(a) Lothal                                (I) R. C. Gaur





(b) Mitathal                             (II) Purushottam Singh





(c) Atranjikhera                       (III) S. R. Rao





(d) Imlidih                               (IV) Suraj Bhan





Codes:





      (a) (b) (c) (d)





(A) (I) (II) (III) (IV)





(B) (III) (IV) (I) (II)





(C) (I) (IV) (III) (II)





(D) (IV) (III) (II) (I)





Answer: (b)











66. Match the items of List-I wish List-II.





List – I                                                List – II





(a) Mortimer Wheelar                          (I) Temples of Northern India





(b) H. D. Sankalia                               (II) Murals of Ajanta





(c) Krishna Deo                                   (III) Archaeology from the Earth





(d) M. N. Deshpande                          (IV) Pre and Protohistory of India and Pakistan





Codes:





       (a) (b) (c) (d)





(A) (III) (IV) (I) (II)





(B) (II) (III) (IV) (I)





(C) (III) (II) (I) (IV)





(D) (I) (III) (II) (IV)





Answer: (A)











67. Match the items of List-I wish List-II.





List – I                                    List – II





(a) Bamiyan                             (I) Karnataka





(b) Pottadaka                          (II) Afghanistan





(c) Arikamedu                         (III) West Bengal





(d) Pandurazardhibi                (IV) Pondichery





Codes:





       (a) (b) (c) (d)





(A) (II) (I) (IV) (II)





(B) (I) (II) (III) (IV)





(C) (IV) (III) (II) (I)





(D) (III) (IV) (I) (II)





Answer: (a)











68. Match the items of List-I wish List-II.





List – I                                    List – II





(a) Y. D. Sharma                     (I) Dholavira





(b) B. B. Lal                            (II) Manda





(c) R. S. Bisht                                     (III) Ropar





(d) J. P. Joshi                           (IV) Kalibangan





Codes:





       (a) (b) (c) (d)





(A) (II) (I) (IV) (III)





(B) (III) (IV) (I) (II)





(C) (III) (II) (I) (IV)





(D) (I) (III) (II) (IV)





Answer: (B)











69. Match the items of List-I wish List-II.





List – I                                    List – II





(a) Lingaraja temple                (I) Dravida





(b) Brihadesvar temple            (II) Bhumija





(c) Khajuraho temples             (III) Kalinga





(d) Bhojpur temple                  (IV) Rekha





Codes:





       (a) (b) (c) (d)





(A) (III) (I) (IV) (II)





(B) (III) (I) (II) (IV)





(C) (III) (II) (IV) (I)





(D) (I) (II) (III) (IV)





Answer: (A)











70. Match the items of List-I wish List-II:





List – I                                    List – II





(a) Bhojpur                              (I) Chola





(b) Khajuraho                          (II) Paramara





(c) Khandgiri-Udaigiri            (III) Chandella





(d) Thanjavur                          (IV) Chedi





Codes:





       (a) (b) (c) (d)





(A) (II) (III) (IV) (I)





(B) (I) (II) (III) (IV)





(C) (II) (III) (I) (IV)





(D) (I) (II) (IV) (III)





Answer: (A)











71. Match the items of List-I wish List-II:





List – I                                    List – II





(a) Samudragupta                    (I) Besnagar Pillar Inscription





(b) Chandragupta II                (II) Allahabad Pillar Inscription





(c) Heliodorus                         (III) Mehrauli Iron Pillar Inscription





(d) Dharmapala                       (IV) Khalimpur Copper Plate Inscription





Codes:





       (a) (b) (c) (d)





(A) (II) (III) (I) (IV)





(B) (III) (IV) (II) (I)





(C) (I) (II) (III) (IV)





(D) (II) (IV) (III) (I)





Answer: (A)











72. Match the items of List-I wish List-II:





List – I                                    List – II





(a) Ardokso                             (I) Kumargupta I





(b) Lakshmi                             (II) Kanishka I





(c) Shiva                                  (III) Chandragupta II





(d) Kartikeya                           (IV) Samudragupta





Codes:





       (a) (b) (c) (d)





(A) (IV) (II) (III) (I)





(B) (IV) (III) (II) (I)





(C) (I) (II) (IV) (III)





(D) (II) (III) (I) (IV)





Answer: (B)











73. Match the items of List-I wish List-II:





List – I                                                List – II





(a) Chakravikrama type coins             (I) Chandragupta I





(b) Apratigha type coins                     (II) Samudragupta





(c) Asvamedha type coins                   (III) Chandragupta II





(d) King and Queen type coins           (IV) Kumargupta I





Codes:





       (a) (b) (c) (d)





(A) (I) (II) (III) (IV)





(B) (III) (IV) (II) (I)





(C) (II) (III) (I) (IV)





(D) (IV) (II) (I) (III)





Answer: (B)











74. Match the items of List-I wish List-II:





List – I                                    List – II





(a) Nataraja                             (I) Harappan Civilization





(b) Sultanganj Buddha            (II) Pallava Period





(c) Dancing Girl                      (III) Pala Period





(d) Soma-Skanda                    (IV) Chola Period





Codes:





       (a) (b) (c) (d)





(A) (IV) (I) (III) (II)





(B) (II) (III) (I) (IV)





(C) (IV) (III) (I) (II)





(D) (IV) (III) (II) (I)





Answer: (C)











75. Match the items of List-I wish List-II:





List – I                                    List – II





(a) Baladeva                            (I) Chakra





(b) Brahma                              (II) Trishula





(c) Vishnu                               (III) Kamandla





(d) Shiva                                 (IV) Hala





Codes:





       (a) (b) (c) (d)





(A) (I) (III) (II) (IV)





(B) (IV) (III) (I) (II)





(C) (II) (IV) (III) (I)





(D) (II) (IV) (II) (I)








Answer: (B)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting