-->

Archaeology 2012 December UGC NET Solved Question Paper II



Archaeology 2012 December UGC NET Solved Question Paper II



1. How would a carved damaged part of gateway of Sanchi Stupa will be restored?





(A) The portion will be plastered.





(B) The portion will be replaced by a matching carved block.





(C) The part will be replaced by a plain similar piece of stone.





(D) Would be cleaned and left as it is.





Answer: (C)











2. Villafranchian fauna is of





(A) Upper Palaeolithic period





(B) Wurm Ice Age





(C) Early Holocene period





(D) Lower Pleistocene period





Answer: (D)











3. The method to study functions of Stone Age tool is





(A) Stratigraphy





(B) Micro-wear study





(C) Flaking experiments





(D) Typology





Answer: (B)











4. Wurm I & II stadials’ culture is





(A) Acheulian





(B) Mousterian





(C) Oldowan





(D) Perigordian





Answer: (B)











5. Earliest rock paintings are found at





(A) Altamira





(B) Bhimbethka





(C) La Moustier Cave





(D) Laharia-dih rock shelter





Answer: (A)











6. Which method would be suitable for determining the dating of baked clay remains?





(A) Carbon – 14





(B) Potassium Argon





(C) Pollen analysis





(D) Thermo luminescence





Answer: (D)











7. At what site a seal of Persian Gulf origin has been found?





(A) Rangpur





(B) Dholavira





(C) Lothal





(D) Kalibangan





Answer: (B)











8. At which site, overlap of Harappan and Painted Grey ware culture has been unearthed?





(A) Ropar





(B) Bhagwanpura





(C) Sardarnagar





(D) Atranjikhera





Answer: (B)











9. At which site Micaceous Red ware was found for the first time?





(A) Prabhas Patan





(B) Lothal





(C) Padri





(D) Langhnaj





Answer: (B)











10. Which method will be most suitable for the interpretation of socioeconomic life of archaeological culture?





(A) Ethno-archaeology





(B) Experimental archaeology





(C) Typology





(D) Stratigraphy





Answer: (A)











11. Which site in India has revealed evidence for earliest huts?





(A) Hunsgi





(B) Paisra





(C) Chirki-Nevara





(D) Didwana





Answer: (B)











12. Which of the following scholars is not the author of book entitled ‘Indian Palaeography’?





(A) G. Buhler





(B) A.H. Dani





(C) R.B. Pande





(D) D.C. Sircar





Answer: (D)











13. The Ashokan edict mentions the name of Kumar Samvasa is





(A) Maski





(B) Gujarra





(C) Sannati





(D) Pangurariya





Answer: (D)











14. Titles “Maharaja-Rajatirajadevaputrasa- Kaisaras’ of Kushana ruler Kanishka is recorded in





(A) Sui-Vihara Copper-plate Inscription of Kanishka I : Year 11





(B) Mathura pedestal Inscription of Kanishka I : year 23





(C) Ara Stone Inscription of Kanishka II : Year 41





(D) Mathura pedestal Inscription of Vasudeva : Year 80





Answer: (C)











15. The Aihole Inscription of Pulkesin II was composed by





(A) Ravikirti





(B) Dhanneka





(C) Harishena





(D) Apyayika





Answer: (A)











16. In which cave of Ajanta the portrait of ‘Bodhisatva Padmapani Avalokiteshwara’ is painted?





(A) Cave I





(B) Cave IX





(C) Cave XVI





(D) Cave XVII





Answer: (A)











17. Panchavrishna Vira icons are related to which religious sect?





(A) Shaivism





(B) Jainism





(C) Vaishnavism





(D) Buddhism





Answer: (C)














Answer: (A)











19. Gandhara Art was influenced by





(A) Mesopotamian art





(B) Egyptian art





(C) Central Asian art





(D) Greco-Roman art





Answer: (D)











20. Which of the following deities is not depicted on the coins of Kanishka I?





(A) Buddha





(B) Maitreya Buddha





(C) Amitabha Buddha





(D) Mahasena





Answer: (D)











21. Match the following sites of List – I with the name of the excavators of List – II:





List – I                                    List – II





a. Kuchai                                 i. S.R. Rao





b. Lothal                                  ii. B.K. Thapar





c. Kausambi                            iii. B.B. Lal





d. Sringaverapur                      iv. G.R. Sharma





Codes:





       a b c d





(A) iv ii i iii





(B) i iii ii iv





(C) ii i iv iii





(D) iii ii iv i





Answer: (C)











22. Match the following excavated remains of List – I with the sites of finding of List – II:





List – I                                                List – II





a. Dancing Girl of Bronze                   i. Kailibangan





b. Ploughed field                                ii. Lothal





c. Water management                                     iii. Dholavira





d. Dock-yard                                       iv. Mohenjodaro





Codes:





      a b c d





(A) i iii ii iv





(B) iii ii i iv





(C) iv i iii ii





(D) ii iii iv i





Answer: (C)











23. Match the following cultures of List – I with the human forms associated with thereof List – II:





List – I                                                List – II





a. Auraiganacian                                 i. Cro-Magnon





b. Solutrean                                         ii. Predmost





c. Magdalenian                                    iii. Chancelade





d. Mesolithic                                       iv. Ofnet





Codes:





       a b c d





(A) ii iii iv i





(B) i ii iii iv





(C) iii i ii iv





(D) iv ii i iii





Answer: (B)











24. Match the following ancient places of List – I with the places of List – II:





List – I                                    List – II





a. Bagor                                   i. Dhar





b. Baghpat                               ii. Bhilwara





c. Bagh Caves                                     iii. Mahendragarh





d. Badli                                   iv. Meerut





Codes:





       a b c d





(A) ii iv i iii





(B) i ii iii iv





(C) iii iv ii i





(D) iv iii ii i





Answer: (A)











25. Match the following sites in List – I with those regions of List – II:





List – I                        List – II





a. Bahadarabad           i. Rohtak





b. Bara                         ii. Kutch





c. Desalpur                  iii. Rupnagar





d. Bahadurgarh           iv. Saharanpur





Codes:





       a b c d





(A) ii iii iv i





(B) iii iv ii i





(C) i ii iii iv





(D) iv iii ii i





Answer: (D)











26. Match the following places in List – I with those of List – II:





List – I                        List – II





a. Siswal                      i. Kutch





b. Lal Qila                   ii. Hissar





c. Saipai                       iii. Bulandsahar





d. Surkotada               iv. Etawah





Codes:





       a b c d





(A) ii iii iv i





(B) iii iv i ii





(C) i ii iii iv





(D) ii i iii iv





Answer: (A)











27. Match the items of List – I with those of List – II:





List – I                                                List – II





a. Virupaksha Temple                         i. Chandella





b. Sun Temple                                     ii. Hoysalas





c. Lakshamana Temple                        iii. Vijayanagara





d. Channakeshava Temple                  iv. Gangas





Codes:





      a b c d





(A) i ii iii iv





(B) iv iii ii i





(C) iii iv i ii





(D) ii iii i iv





Answer: (C)











28. Match the items of List – I with those of List – II:





List – I                                    List – II





a. Parkham Yaksha                 i. Elephanta





b. Dancing Natraja                  ii. Sanchi





c. Trimurti                               iii. Mathura





d. Shalabhanjika Sculpture     iv. Madurai





Codes:





       a b c d





(A) ii iii iv i





(B) iii iv i ii





(C) i ii iv iii





(D) iv iii i ii





Answer: (B)











29. Match the items of List – I with those of List – II:





List – I                                    List – II





a. Gupta Gold Coins               i. Badami





b. Satavahana Coins                ii. Jogalthambi





c. Maues’s coins                      iii. Bayana





d. Chalukya coins                   iv. Kapisa





Codes:





      a b c d





(A) i iii ii iv





(B) iv ii iii i





(C) ii iii i iv





(D) iii ii iv i





Answer: (D)











30. Match the books of List – I with the authors of List – II :





List – I                                                List – II





a. Archaeology from Earth                 i. B. Allchin &F.R. Allchin





b. Personality of India                        ii. M. Wheeler





c. The Rise ofCivilization                   iii. B.B. Lal





d. Saraswati Flows on                         iv. B. Subbarao





Codes:





       a b c d





(A) ii iii i iv





(B) iii i iv ii





(C) ii iv i iii





(D) iv i iii ii





Answer: (C)











31. Match the items of List – I with those of List – II:





List – I                                    List – II





a. Vikrama era                         i. 57-56 B.C.





b. Gupta- Valabhi era              ii. 78 C.E.





c. Kalachuri- Chedi era           iii. 248-49 C.E.





d. Saka era                              iv. 319 C.E.





Codes:





      a b c d





(A) i iv iii ii





(B) ii iii iv i





(C) i ii iv iii





(D) iv ii iii is





Answer: (A)











32. Match the inscription of List – I with the poet of List – II:





List – I                                    List – II





a. Allahabad Pillar                   i. Baladitya





b. Aihole Pillar                        ii. Vasula





c. Mandsaur Pillar                   iii. Ravikirti





d. Gwalior Stone                     iv. Harishena





Codes:





       a b c d





(A) ii iii iv i





(B) iv ii i iii





(C) iv iii ii i





(D) iii i ii iv





Answer: (C)











33. Match the following structures of List – I with the site of their finding in List – II:





List – I                                                List – II





a. Dockyard                                        i. Lothal





b. Large Tank                                      ii. Sringverapur





c. Apsidal Temple                               iii. Sankh





d. Chakra Shaped Stupa                     iv. Nagarjunakonda





Codes:





       a b c d





(A) ii i iv iii





(B) i ii iii iv





(C) iii iv ii i





(D) i iv iii ii





Answer: (B)











34. Match the following prehistoric phases of List – I with the sites of their finding of List – II:





List – I                                    List – II





a. Middle Palaeolithic             i. Patne





b. Upper Palaeolithic               ii. Nevasa





c. Mesolithic                            iii. Koldihwa





d. Neolithic                             iv. Sarai-Nahar- Rai





Codes:





       a b c d





(A) ii i iv iii





(B) i ii iv iii





(C) iii i ii iv





(D) iv ii iii i





Answer: (A)











35. Arrange the following sites in chronological order:





(i) Terra Amata





(ii) La Micoque





(iii) Abri Pataud





(iv) La Vallonet





Codes:





(A) (i), (ii), (iv), (iii)





(B) (iv), (i), (ii), (iii)





(C) (iii), (ii), (i), (iv)





(D) (ii), (i), (iv), (iii)





Answer: (B)











36. Arrange in chronological order the following cultures:





(i) Ahar Culture





(ii) Nevasian Culture





(iii) Narhan Culture





(iv) Nal Culture





Codes:





(A) (i), (iii), (iv), (ii)





(B) (ii), (i), (iii), (iv)





(C) (ii), (iv), (i), (iii)





(D) (iii), (ii), (i), (iv)





Answer: (C)











37. Chronologically arrange the cultural sequence of the following sites:





(i) Ahar





(ii) Birbhanpur





(iii) Gufkral





(iv) Sravasti





Codes:





(A) (iv), (iii), (ii), (i)





(B) (ii), (iii), (i), (iv)





(C) (ii), (iii), (iv), (i)





(D) (iii), (ii), (i), (iv)





Answer: (B)











38. Arrange the following tools in the chronology of their prevalence:





(i) Cleaver





(ii) Lunate





(iii) Shouldered axe





(iv) Chopper





Codes:





(A) (ii), (i), (iv), (iii)





(B) (i), (iii), (iv), (ii)





(C) (iv), (i), (ii), (iii)





(D) (ii), (iii), (i), (iv)





Answer: (C)











39. Arrange the following sites in chronological order on the basis of their culture remains:





(i) Tilwada





(ii) Chirki-Nevasa





(iii) Mayurbhanj





(iv) Guler





Codes:





(A) (i), (iii), (iv), (ii)





(B) (ii), (iv), (i), (iii)





(C) (iii), (ii), (i), (iv)





(D) (iv), (ii), (i), (iii)





Answer: (D)











40. Arrange the following discoveries of archaeological importance in the order of their findings in chronology:





(i) Cleaver at Pallavaram





(ii) Flake tools at Nevasa





(iii) City complex at Shishupalgarh





(iv) PGW at Hastinapur





Codes:





(A) (i), (iv), (ii), (iii)





(B) (ii), (i), (iv), (iii)





(C) (iii), (ii), (i), (iv)





(D) (iv), (iii), (ii), (i)





Answer: (A)











41. Arrange the following in chronological order:





(i) Punch Marked Coins





(ii) Varah type coins





(iii) Coins of Arjunayanas





(iv) Coins of Nahapana





Codes:





(A) (i), (iii), (iv), (ii)





(B) (iii), (i), (ii), (iv)





(C) (iv), (ii), (iii), (i)





(D) (ii), (iii), (iv), (i)





Answer: (A)











42. Arrange the following in chronological order:





(i) Sculpture of Ravan Shaking Kailasa





(ii) Sculpture of Sirima Devata





(iii) Kalyanasundara Murti





(iv) Sun icon in Paryankalalitasana





Codes:





(A) (ii), (iv), (i), (iii)





(B) (iv), (ii), (iii), (i)





(C) (i), (iii), (ii), (iv)





(D) (iii), (ii), (iv), (i)





Answer: (A)











43. Arrange the following in chronological order:





(i) Uniformity in the width of letter





(ii) Formation of acute-angle





(iii) Beginning of head-mark





(iv) Formation of heal line covering the entire letter





Codes:





(A) (iii), (i), (ii), (iv)





(B) (ii), (iv), (iii), (i)





(C) (i), (iii), (ii), (iv)





(D) (i), (iv), (iii), (ii)





Answer: (C)











44. Arrange the achievements of Kharavela in chronological order:





(i) Terrorised the rulers of North India





(ii) Western campaign against Satakarni





(iii) Campaign against Rajagriha





(iv) Performed Rajasuya Yajna





Codes:





(A) (iv), (iii), (i), (ii)





(B) (iv), (ii), (i), (iii)





(C) (ii), (iv), (iii), (i)





(D) (iii), (ii), (i), (iv)





Answer: (C)











45. Assertion (A): Mesolithic paved the foundation for food production, mainly domestication of plants and animals.





Reason (R): Adaptability of Mesolithic man to Holocene climate resulted in population growth, thus scarcity of natural resources.





Codes:





(A) Both (A) & (R) are false.





(B) (A) is correct, but (R) is false.





(C) (A) is partly correct, but (R) is false.





(D) Both (A) and (R) are correct.





Answer: (D)











46. Assertion (A): The forms of Ashokan Brahmi alphabets show some variations.





Reason (R): The regional effect in Brahmi script was developed during Mauryan period.





Codes:





(A) (A) is correct and (R) is false.





(B) (A) is false and (R) is correct.





(C) Both (A) and (R) are correct.





(D) Both (A) and (R) are false.





Answer: (A)











47. Assertion (A): Besnagar pillar inscription of Heliodorus does not provide evidence for the Bhagavata cult at an early time.





Reason (R): Bhagavata cult, which was earlier prevalent in Mathura and Gapadri region, became popular in Besnagar with the influence of Guptas.





Codes:





(A) (A) is correct and (R) is false.





(B) (A) is false and (R) is correct.





(C) Both (A) and (R) are correct.





(D) Both (A) and (R) are false.





Answer: (D)











48. Assertion (A): Art of cave painting was introduced by the Gupta rulers only.





Reason (R): It was not known during the other periods of Indian History.





Codes:





(A) (A) is correct, but (R) is false.





(B) (A) and (R) both are correct.





(C) Both (A) and (R) are false.





(D) (A) is false, but (R) is correct.





Answer: (C)











49. Assertion (A): Panchayatana type of temple architecture was introduced during the period of Gupta rulers.





Reason (R): The rulers of other dynasties have not followed this style.





Codes:





(A) (A) is correct, but (R) is false.





(B) (A) and (R) both are correct.





(C) (A) is false, but (R) is correct.





(D) (A) and (R) both are false.





Answer: (A)











50. This Early Indus stage is in every way the formative period of the civilization, when a continuing expansion of population, increase in trade and contracts of all kinds throughout the whole area, and the beginnings of a unified ‘Indus’ ideology began to appear. This is the so-called ‘Kot Dijian’ culture. What led to the emergence around 2550 B.C. of Mature Indus urbanism is not yet firmly established, but the change involved the almost simultaneous appearance of seals and inscriptions carrying a uniform script and iconography, and evidence of a new and unprecedented level of trade and communication throughout the whole Indus region.





Tick mark the correct answer.





The author is primarily concerned with





(A) Enumerating features of Kotdijian culture.





(B) Extent of Mature Harappa Culture.





(C) Nature of Kotdijian trade and commerce.





(D) Beginning of the main elements of Harappa civilization.





Answer: (D)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting