-->

Archaeology 2012 December UGC NET Solved Question Paper III



Archaeology 2012 December UGC NET Solved Question Paper III



1. The cultural tradition associated with Homo sapiens neaderthalesis is called





(A) Oldowan





(B) Mousterian





(C) Clactonian





(D) Denisovan





Answer: (B)











2. The Middle Palaeolithic culture is associated with which of the following human ancestor?





(A) Homo erectus





(B) Archaic Homo sapiens





(C) Anatomically modern humans





(D) Denisovans





Answer: (C)











3. Flower pollen present in Neanderthal burial was found in





(A) Kebara Cave (Israel)





(B) Shanidar Cave (Iraq)





(C) Olduvai Gorge (Africa)





(D) Krapina Cave (Croatia)





Answer: (B)











4. The Acheulian quarry site of Isampuris in which of the following States of India?





(A) Andhra Pradesh





(B) Karnataka





(C) Maharashtra





(D) Madhya Pradesh





Answer: (B)











5. Chirki-on-Pravara was investigated by





(A) H.D. Sankalia





(B) Gudrun Corvinus





(C) R.V. Joshi





(D) M.K. Dhavalikar





Answer: (B)











6. Which of the following sites has yielded the oldest remains of Ostrich egg shell beads in India?





(A) Patne





(B) ChaturbhujNala





(C) Chambal Valley





(D) Bhimbetka





Answer: (A)











7. The formation containing Toba volcanic ash in the middle of Son valley has been termed as





(A) Sihawal Formation





(B) Patpara Formation





(C) Khuteli Formation





(D) Khataunhi Formation





Answer: (C)











8. Excavations at ChanhuDaro was carried out under the direction of





(A) John Marshall





(B) E.J.H. Mackay





(C) R.E.M. Wheeler





(D) Aurel Stein





Answer: (B)











9. The earliest cultural period revealed by the excavations at Atranjikhera is





(A) Late Harappan





(B) O.C.P.





(C) Black-and-Red Ware





(D) Painted Grey Ware





Answer: (B)











10. Which of the following features is not related to Harappan Civilization?





(A) External Trade





(B) Iron Technology





(C) Bullock Cart





(D) Gold and Silver ornaments





Answer: (B)











11. The site of Kayatha is situated on the banks of





(A) Banas River





(B) Betwa River





(C) Ken River





(D) ChhotiKalisindh River





Answer: (D)











12. The layout of the ancient city of Sravasti was





(A) Circular





(B) Crescent





(C) Triangular





(D) Rectangular





Answer: (B)











13. Who among the following is the author of The Roots of Ancient India?





(A) Stuart Piggot





(B) Walter Fairservis, Jr.





(C) V.G. Childe





(D) A. Ghosh





Answer: (B)











14. Who among the following is the editor of Corpus Inscriptionum Indicarum ?





(A) Alexander Cunningham





(B) Percy Brown





(C) E. Hultzsch





(D) James Princep





Answer: (C)











15. The composer of Aihole Inscription was





(A) Harishena





(B) Ravikirti





(C) Kalidasa





(D) Bana





Answer: (B)











16. Which of the following inscriptions makes the earliest reference to ‘Zero’ in India?





(A) Aphsad inscription of Adityasena





(B) Gwalior inscription of Mihirbhoja





(C) Nasik inscription of GautamiputraSatakarni





(D) Hathigumpha inscription of Kharavela





Answer: (B)











17. The ancient site of Didarganj in Bihar is known for a stone figure of





(A) Yakshi





(B) Yaksha





(C) Siva





(D) Elephant





Answer: (A)











18. The Pallavas built temples by using which of the following stones?





(A) Sandstone





(B) Granite





(C) Schist





(D) Basalt





Answer: (B)











19. An anthropomorphic image of the Buddha represented for the first time is on





(A) Gold coins of Kujala-Kadphises





(B) Coins of Huviska





(C) Coins of Vashiska





(D) Coins of Kaniska I





Answer: (D)











20. Lord Vishnu giving three round objects to the King is represented on





(A) Tiger-Slayer type coins of Samudragupta





(B) Standard type coins of Samudragupta





(C) Chakravikrama type coins





(D) Asvamedha type coins





Answer: (C)











21. Which of the following are absolute dating methods?





I. Radiocarbon





II. Fluorine





III. Potassium-Argon





IV. Uranium series





Codes:





(A) I, II and III





(B) I, II and IV





(C) I, III and IV





(D) I, II, III and IV





Answer: (C)











22. The Acheulian techno-complex contains





I. Handaxes





II. Cleavers





III. Core tools





IV. Scrapers





Codes:





(A) I and II





(B) II and IV





(C) II and III





(D) I, II and IV





Answer: (A)











23. The anatomically modern humans expanded out of Africa along which of the following routes?





I. Northern Route





II. Southern Coastal Route





III. Maritime Route





IV. Coastal and Inland Routes





Codes:





(A) I and II





(B) II and III





(C) III and IV





(D) IV and I





Answer: (B)











24. Which of the following two are excavated Acheulian sites in India?





I. Chirki-Nevasa





II. Pallavaram





III. Hunsgi-Isampur





IV. MorhanaPahad





Codes:





(A) I and II





(B) II and III





(C) I and III





(D) I and IV





Answer: (C)











25. Which of the following are not Chalcolithic sites?





I. Inamgaon





II. Sanganakallu





III. Paisra





IV. SaraiNaharRai





Codes:





(A) II, III and IV





(B) I, II and III





(C) III, IV and I





(D) I, III and IV





Answer: (A)











26. Which of the following Neolithic sites are dated to 6 – 7 Millennium B.C?





I. Mahagara





II. Luhuradeva





III. Jhusi





IV. Chirand





Codes:





(A) I and II





(B) II and III





(C) III and IV





(D) I and IV





Answer: (B)











27. TheAhar culture is represented at which of the following sites?





I. Gilund





II. Navdatoli





III. Kayatha





IV. Noh





Codes:





(A) I and II





(B) III and II





(C) I and III





(D) II and IV





Answer: (C)











28. Punch marked coins were made from which of the following metals?





I. Copper





II. Silver





III. Bronze





IV. Iron





Codes:





(A) II and IV





(B) I and II





(C) II and III





(D) I and IV





Answer: (B)











29. Which of the following inscriptions refer to the Sudarshan Lake?





I. Rock Edict XIII of Ashoka





II. Junagadh inscription of Rudradaman





III. Girnar record of Skandagupta





IV. Allahabad Prasasthi of Samudragupta





Codes:





(A) I and II





(B) I and IV





(C) II and III





(D) III and IV





Answer: (C)











30. Which of the following sites have yielded evidence for iron technology in eastern Uttar Pradesh?





I. Rajghat





II. Paisra





III. Agiabir





IV. Narhan





Codes:





(A) I and II





(B) I, II and III





(C) I, II, III and IV





(D) I, III and IV





Answer: (D)











31. The Ghositarama Vihara at Kausambihas yielded which of the following terracotta images?





I. Hariti





II. Tara





III. Gajalakshmi





IV. Maitreya





Codes:





(A) I and II





(B) I and III





(C) II and III





(D) II and IV





Answer: (B)











32. Which of the following were capitals of the Avanti Kingdom?





I. Mahishmati





II. Vidisha





III. Ujjaini





IV. Tripuri





Codes:





(A) I and II





(B) II and III





(C) I and III





(D) I and IV





Answer: (C)











33. On which of the following the Ujjainisymbol has been found?





I. Panchala coins





II. Punch marked coins





III. Copper cast coins





IV. Naga coins





Codes:





(A) II and IV





(B) I and II





(C) I and III





(D) II and III





Answer: (D)











34. Assertion (A): India has not contributed fossil evidence to the study of human evolution.





Reason (R): There are no well-dated hominid sites in India.





Codes:





(A) (A) and (R) are wrong.





(B) (A) and (R) are correct, but (R) is not correct explanation.





(C) (A) is wrong (R) is correct, but (R) is not correct explanation.





(D) (A) and (R) are correct and (R) is correct explanation.





Answer: (B)











35. Assertion (A): The domestication of plants and animals took place only once and spread to other parts of the world from Southwest Asia.





Reason (R): All the domesticated plants and animals are native to South-west Asia.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is correct explanation.





(B) Both (A) and (R) are wrong, (R)is incorrect explanation.





(C) Both (A) and (R) are wrong, (R) is correct explanation.





(D) (A) is correct, but (R) is incorrect.





Answer: (B)











36. Assertion (A): There are two phases of urbanisation in ancient India.





Reason (R): The first urbanisation declined around 1900 B.C.





Codes:





(A) (A) is correct (R) is wrong, but (R) is correct explanation.





(B) (A) and (R) are correct, but (R) is incorrect explanation.





(C) Both (A) and (R) are correct, (R) is not correct explanation.





(D) Both (A) and (R) are wrong.





Answer: (B)











37. Assertion (A): The Harappans had trade contact with Mesopotamians.





Reason (R): The Sargon inscription refers to the Indus Valley as Meluha.





Codes:





(A) (A) is wrong (R) is correct and (R) is correct explanation.





(B) (A) is correct (R) is wrong but (R) is correct explanation.





(C) Both (A) and (R) are correct but (R) is incorrect explanation.





(D) Both (A) and (R) are wrong.





Answer: (C)











38. Assertion (A): The Indus Valley Civilization people did not build cities.





Reason (R): They did not have resources.





Codes:





(A) (A) is correct (R) is wrong, but (R) is correct explanation.





(B) (A) is wrong (R) is correct, but (R) is incorrect explanation.





(C) Both (A) and (R) correct and (R) is correct explanation.





(D) Both (A) and (R) are wrong.





Answer: (D)





39. Assertion (A): Roman coins have been found from a large number of early Historic sites in South India.





Reason (R): Early Historic rulers of South India had maintained flourishing trade with the Roman world.





Codes:





(A) (A) is correct (R) is wrong, but (R) is correct explanation.





(B) (A) is wrong and (R) is correct, and (R) is not correct explanation.





(C) Both (A) and (R) are correct and (R) is correct explanation.





(D) Both (A) and (R) are wrong.





Answer: (C)











40. Assertion (A): There is an impressive depiction of Salabhanjika in the SanchiStupa.





Reason (R): She represents a fertility cult.





Codes:





(A) (A) is correct (R) is wrong, but (R) is correct explanation.





(B) (A) is wrong (R) is correct, and (R) is correct explanation.





(C) Both (A) and (R) correct, but (R) is incorrect explanation.





(D) Both (A) and (R) are wrong.





Answer: (C)











41. Assertion (A): There are thirty rockcutcaves at Ajanta.





Reason (R): There is no Chaitya hall at Ajanta.





Codes:





(A) (A) is wrong (R) is correct and (R) is correct explanation.





(B) Both (A) and (R) are wrong.





(C) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not correct explanation.





(D) (A) is correct (R) is wrong and (R) is not correct explanation.





Answer: (D)











42. Assertion (A): The number of gold coins started decreasing after Kumargupta I.





Reason (R): Gold was not available in India in abundance.





Codes:





(A) (A) is correct (R) is wrong.





(B) (A) is wrong (R) is correct, but (R) is incorrect explanation.





(C) Both (A) and (R) are correct, but (R) is incorrect explanation.





(D) Both (A) and (R) are wrong.





Answer: (A)











43. Assertion (A): The Guptas built only structural temples.





Reason (R): Because they did not know iron technology.





Codes:





(A) (A) is correct, (R) is wrong, but (R) is correct explanation.





(B) (A) is wrong (R) is correct and (R) is correct explanation.





(C) (A) and (R) are correct and (R) is correct explanation.





(D) Both (A) and (R) are wrong.





Answer: (D)











44. Assertion (A): The canons of Hindu iconography were fully developed during the Gupta period.





Reason (R): During the Gupta period all the canonical literature was committed to writing.





Codes:





(A) (A) and (R) are correct, but (R) is incorrect explanation.





(B) (A) is correct, (R) is wrong, but (R) is correct explanation.





(C) (A) and (R) are wrong.





(D) (A) is wrong (R) is correct, but (R) is correct explanation.





Answer: (A)











45. Assertion (A): The Elephanta caves were got made by the Rashtrakutas.





Reason (R): The region was under the Rashtrakuta rule.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are wrong.





(B) Both (A) and (R) are correct and (R) is correct explanation.





(C) (A) is correct (R) is wrong, but (R) is correct explanation.





(D) (A) is wrong (R) is correct, but (R) is incorrect explanation.





Answer: (B)











46. Assertion (A): The great historical importance of the Copper Plate Charter lies in the fact that they contain the name of the granter.





Reason (R): The name of the granter and his geneology is not available in other records.





Codes:





(A) (A) is correct (R) is wrong, but (R) is correct explanation.





(B) (A) is wrong (R) is correct, but (R) is incorrect explanation.





(C) Both (A) and (R) are wrong.





(D) Both (A) and (R) are correct, but (R) is incorrect explanation.





Answer: (C)











47. Assertion (A): The Tamil record relating to the organisation known as Chitramalippariyanattavar was inscribed on a miniature copper plough.





Reason (R): Iron was not available in South India.





Codes:





(A) (A) is wrong (R) is correct, but (R) is not correct explanation.





(B) (A) is correct (R) is wrong, but (R) is incorrect explanation.





(C) Both (A) and (R) are correct, (R) is incorrect explanation.





(D) Both (A) and (R) are wrong.





Answer: (B)











48. Arrange the following in order as they appear in archaeological record:





I. Intensive agriculture





II. Incipient agriculture





III. Intensive foraging





IV. Intensive hunting





Codes:





(A) II, IV, I, III





(B) I, II, III, IV





(C) IV, III, II, I





(D) IV, II, III, I





Answer: (C)











49. Arrange the following books in the order in which they appeared:





I. Pre and Protohistory in India and Pakistan





II. Pre and Protohistory of India and Pakistan





III. Born for Archaeology





IV. Prehistory of India





Codes:





(A) I, II, III, IV





(B) I, II, IV, III





(C) I, IV, III, II





(D) I, III, II, IV





Answer: (B)











50. Arrange the following sites in chronological order:





I. Arikamedu





II. Brahmagiri





III. Mahabalipuram





IV. Belur





Codes:





(A) II, I, III, IV





(B) IV, II, I, III





(C) III, IV, II, I





(D) II, III, I, IV





Answer: (A)











51. Arrange the following in chronological order:





I. Rummindei Pillar





II. Heliodorus Pillar





III. Iron Pillar at Mehrauli





IV. Sanchi Lion Pillar





Codes:





(A) I, IV, II, III





(B) I, II, III, IV





(C) IV, III, II, I





(D) II, III, IV, I





Answer: (A)











52. Arrange the following ceramic wares in chronological order:





I. Painted Black-and-Red ware and painted black slipped ware





II. Northern Black polished ware





III. Painted Grey ware





IV. Handmade cord impressed ware





Codes:





(A) I, II, III, IV





(B) IV, III, II, I





(C) IV, I, III, II





(D) III, II, I, IV





Answer: (C)











53. The Junagadh rock edict refers to which of the following Kings?





I. Rudradaman I





II. Skandagupta





III. Ramgupta





IV. Samudragupta





Codes:





(A) I and IV





(B) IV and II





(C) I and II





(D) II and III





Answer: (C)











54. Arrange the following temples in chronological order:





I. Lingaraj at Bhubneshwar





II. Varaha cave at Udaigiri





III. Shroe temple, Mahabalipuram





IV. Kailasnatha, Ellora





Codes:





(A) IV, II, I, III





(B) II, III, IV, I





(C) III, IV, I, II





(D) II, I, III, IV





Answer: (B)











55. The cultures recorded stratigraphicallyat Jhusi are





I. Neolithic





II. Early Iron Age





III. Chalcolithic





IV. Early Medieval





Codes:





(A) I, II, III, IV





(B) I, III, II, IV





(C) II, III, I, IV





(D) IV, III, II, I





Answer: (B)











56. Arrange the following vertical parts of temple from bottom to top:





I. Jungha





II. Kalasa





III. Adhisthana





IV. Sikhara





Codes:





(A) I, III, IV, II





(B) II, IV, I, III





(C) III, I, IV, II





(D) IV, II, I, III





Answer: (C)











57. Arrange the following in correct chronological order:





I. Aihole inscription of Pulakesi II





II. Poona Copper Plate of Prabhavatigupta





III. Radhanpore Inscription





IV. Karamdanda Inscription of Kumargupta I





Codes:





(A) I, II, III, IV





(B) II, IV, I, III





(C) III, II, I, IV





(D) IV, II, I, III





Answer: (B)











58. Arrange the following inscriptions in chronological order:





I. Hathigumpha





II. Allahabad Pillar





III. Junagad edict of Rudradaman





IV. Garuda Pillar, Besnagar





Codes:





(A) I, III, II, IV





(B) I, IV, III, II





(C) III, IV, I, II





(D) I, II, IV, III





Answer: (B)











59. Arrange the following temple complexes in chronological order:





I. Hampi – Vijayanagara





II. Belur – Halebid





III. Aihole – Pattadakal





IV. Mahabalipuram





Codes:





(A) IV, III, II, I





(B) III, IV, II, I





(C) I, II, III, IV





(D) IV, III, I, II





Answer: (B)











60. Arrange the following in chronological order:





I. Mahabodhi at Bodh Gaya





II. Sun Temple, Modhera





III. Dasavatara, Deogarh





IV. Lingaraja, Bhubneshwar





Codes:





(A) I, II, IV, III





(B) III, I, II, IV





(C) III, IV, I, II





(D) I, III, IV, II





Answer: (B)











61. Match the items of List – I with those of List – II:





List – I                                                List – II





a. Australopithecus afarensis              i. A. Sonakia





b. Australopithecus africanus              ii. D. Johanson





c. Taung Baby                                     iii. L.S.B. Leakey





d. Hathnora                                         iv. Raymond Dart





Codes:





     a b c d





(A) i ii iii iv





(B) ii iii iv i





(C) iv ii iii i





(D) ii iii i iv





Answer: (B)











62. Match the items of List – I with those of List – II:





List – I                                                List – II





a. The Oasis Theory                            i. R.E.M. Wheeler





b. The Aryan Invasion Theory            ii. Adichanallur





c. Origin of Species                             iii. V. Gordon Childe





d. Urn fields                                        iv. Charles Darwin





Codes:





      a b c d





(A) iii i iv ii





(B) iv i ii iii





(C) iii ii iv i





(D) i ii iv iii





Answer: (A)











63. Match the items of List – I withList – II:





List – I                                    List – II





a. Terra Amata                        i. China





b. CatalHayuk             ii. Uzbekistan





c. Zhoukoudin             iii. France





d. Tashik-Tash             iv. Turkey





Codes:





      a b c d





(A) iii iv i ii





(B) iii ii i iv





(C) iii iv ii i





(D) i ii iii iv





Answer: (B)











64. Match the items of List – I withList – II:





List – I                                    List – II





a. Paisra                                   i. Chalcolithic





b. Sanganakallu                       ii. Acheulian





c. SaraiNaharRai                     iii. Neolithic





d. Gilund                                 iv. Mesolithic





Codes:





      a b c d





(A) i iv ii iii





(B) ii iii iv i





(C) i iv iii ii





(D) ii iv iii i





Answer: (B)











65. Match the items of List – I with those of List – II:





List – I                                    List – II





a. Nevason (Nevasian)            i. Chalcolithic





b. Burzahom                            ii. Megalithic





c. Kayatha                               iii. Palaeolithic





d. Kumaranahalli                     iv. Neolithic





Codes:





      a b c d





(A) ii iii i iv





(B) iii iv i ii





(C) iv ii iii i





(D) i iii ii iv





Answer: (B)











66. Match the items of List – I with the List – II:





List – I                                                            List – II





a. The City in Early Historic India                  i. H.D. Sankalia





b. Lothal and the Indus Civilization               ii. A. Ghosh





c. The Indus Age                                            iii. S.R. Rao





d. Indian Archaeology Today                         iv. G.L. Possehl





Codes:





      a b c d





(A) iii ii iv i





(B) iv iii ii i





(C) ii iii iv i





(D) ii iv iii i





Answer: (C)

















67. Match the items of List – I with those of List – II:





List – I                                                            List – II





a. The Birth of Indian Civilization                  i. S.K. NChakraborty





b. Ramayana: A Myth or Reality                    ii. B. Subbarao





c. The Personality of India                              iii. H.D. Sankalia





d. Ancient Indian Numismatics                      iv. B. & R. Allchin





Codes:





      a b c d





(A) iv iii ii i





(B) ii iv i iii





(C) i iii iv ii





(D) ii iii i iv





Answer: (A)











68. Match the items of List – I with those of List – II:





List – I                                    List – II





a. Kalibangan                          i. Granary





b. Mohenjodaro                       ii. Terracotta Plough





c. Harappa                               iii. Dancing girl





d. Banawali                             iv. Ploughed field





Codes:





      a b c d





(A) i ii iii iv





(B) iv iii i ii





(C) iii ii iv i





(D) iv iii ii i





Answer: (B)











69. Match the items of List – I with those of List – II:





List – I                                    List – II





a. B.B. Lal                               i. Kaushambi





b. R.C. Gaur                            ii. Arikamedu





c. G.R. Sharma                        iii. Hastinapura





d. R.E.M. Wheeler                  iv. Atranjikhera





Codes:





      a b c d





(A) iv iii ii i





(B) iii iv i ii





(C) i iii ii iv





(D) ii i iv iii





Answer: (B)











70. Match the items of List – I with those of List – II:





List – I                                                List – II





a. Halmidi Inscription                         i. Vakataka





b. Pune Copper Plate Inscription        ii. Kadamba





c. Aihole Inscription                           iii. Satavahana





d. Naneghat Inscription                      iv. Chalukya





Codes:





      a b c d





(A) ii i iv iii





(B) ii iv i iii





(C) iv ii i iii





(D) i ii iv iii





Answer: (A)











71. Match the items of List – I with thoseof List – II:





List – I                                                List – II





a. Maski Edict                                     i. Gupta





b. Gwalior Prasashti                            ii. Chandella





c. Inscription of Yasovarman              iii. Maurya





d. Eran record of Skandagupta           iv. Pratihara





Codes:





      a b c d





(A) iv iii i ii





(B) ii i iv iii





(C) iii iv ii i





(D) iii i iv ii





Answer: (C)











72. Match the items of List – I with those of List – II:





List – I                        List – II





a. Vishnu                     i. Kayotsarga





b. Buddha                   ii. Padmapani





c. Jina                          iii. DharmachakraPravartana





d. Avalokitesvara        iv. Garudadhvaja





Codes:





      a b c d





(A) iii ii iv i





(B) iv iii i ii





(C) ii i iii iv





(D) i iii ii iv





Answer: (B)











73. Match the items of List – I with those of List – II:





List – I                                                List – II





a. Mahabalipuram                                i. KhandariyaMahadeo





b. Ellora                                               ii. MahaStupa





c. Khajuraho                                        iii. Kailasanatha





d. Sanchi                                             iv. PandavaRathas





Codes:





      a b c d





(A) iv iii i ii





(B) iii iv ii i





(C) i iii iv ii





(D) ii iv iii i





Answer: (A)











74. Match the items of List – I with those of List – II:





List – I                                                List – II





a. Lumbini Edict                                 i. Harshvardhan





b. Deo-Barunarak Inscription             ii. GovindachandraDeo





c. Maner Inscription                            iii. Ashoka





d. MadhubanaInscription                    iv. Jivitagupta





Codes:





      a b c d





(A) i iii iv ii





(B) iii ii iv i





(C) iii iv ii i





(D) ii iii iv i





Answer: (C)

















75. Match the items of List – I with those of List – II:





List – I                                                List – II





a. Kailasanatha, Ellora                        i. Mangalesa





b. KhandariaMahadeo                                    ii. Udayaditya





c. Bhojpur Temple                               iii. Vidhyadhar





d. Meguti Temple, Aihole                   iv. Krishna I





Codes:





      a b c d





(A) iv iii ii i





(B) ii iii i iv





(C) iii iv i ii





(D) iv ii i iii





Answer: (A)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 309 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 70 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting