-->

Arab Culture and Islamic Studies 2013 September UGC NET Solved Question Paper II



Arab Culture and Islamic Studies 2013 September UGC NET Solved Question Paper II





1. Petra was the capital of





(A) The Nabataeans





(B) The Abyssinians





(C) The Chaldaeans





(D) None of the above





Answer: (A)











2. Prophet Muhammad received his first revelation at the age of





(A) 35





(B) 40





(C) 45





(D) 50





Answer: (B)











3. Mecca was conquered by Prophet Muhammad in the year





(A) 622





(B) 628





(C) 630





(D) 635





Answer: (C)











4. Arrange the following battles in order in which they took place.





Use the code given below:





i. The Battle of the Camel





ii. The Battle of Badr





iii. The Battle of Qadisiyah





iv. The Battle of Uhud





Codes:





(A) iii, i, ii, iv





(B) i, ii, iii, iv





(C) ii, iv, i, iii





(D) ii, iv, iii, i





Answer: (D)











5. The pact of Hudaybiah was concluded by Prophet Muhammad in the year





(A) 620





(B) 625





(C) 628





(D) 630





Answer: (C)











6. Caliph Abu Bakr took charge of the Caliphate in the year





(A) 630





(B) 632





(C) 634





(D) 640





Answer: (B)











7. Which one of the following is correctly matched?





(A) Caliph Abu Bakr              –                      634-36





(B) Caliph Umar                     –                      636-40





(C) Caliph Uthman                 –                     644-56





(D) Caliph Ali                         –                      656-65





Answer: (C)











8. Abdullah Ibn Abi Sarh was the governor of Caliph Uthman at





(A) Damascus





(B) Egypt





(C) Khurasan





(D) Basra





Answer: (B)











9. In whose reign were Riddah wars fought?





(A) Caliph Abu Bakr





(B) Caliph Umar





(C) Caliph Uthman





(D) Caliph Ali





Answer: (A)











10. Caliph Ali shifted his capital from





(A) Najaf to Medina





(B) Medina to Karbala





(C) Mecca to Medina





(D) Medina to Kufa





Answer: (D)











11. Sindh was conquered by





(A) The Umayyads





(B) The Abbasids





(C) The Safawids





(D) The Ayyubids





Answer: (A)











12. Which one of the following is correctly matched?





(A) Tariq Bin Ziyad                –                      Spain





(B) Salahuddin Ayyubi           –                      Ottoman Empire





(C) Caliph Abdul Malik          –                      Persian Poetry





(D) Ameer Muawiyah             –                      Baghdad





Answer: (A)











13. Which one of the following is not correctly matched?





(A) Umayyad dynasty                        –                      Damascus





(B) Ameer Mu‘awiyah            –                      Tafsirul Quran





(C) Hajjaj Ibn Yusuf               –                      Iraq





(D) Farazdaq                           –                      Umayyad poet





Answer: (B)











14. The founder of the Abbasid dynasty was





(A) Al-Mamun





(B) Al-Mahdi





(C) Al-Hadi





(D) AL-Saffah





Answer: (D)











15. The Barmakids were ministers during the period of





(A) The Umayyads





(B) The Abbasids





(C) The Fatimids





(D) The Ayyubids





Answer: (B)











16. Which one of the following is not correctly matched:





(A) Al-Mutanabbi – Poetry





(B) Rabiya Basari – Taswwuf





(C) Imam Ghazali – Mathematics





(D) Ibn Sina – Medicine





Answer: (C)











17. The book ‘Futuh Al-Buldan” was written by





(A) Ibn Khaldun





(B) Al-Baladhuri





(C) Al-Yaqubi





(D) Al-Battani





Answer: (B)











18. Which of the following countries has the second largest Muslim population?





(A) Pakistan





(B) Bangladesh





(C) India





(D) Saudi Arabia





Answer: (C)











19. The title of “Zamakhshari Tafsir” is





(A) Bayan al-Quran





(B) Tarjuman al-Quran





(C) Al-Kashshaf





(D) Ma‘arif al-Quran





Answer: (C)











20. The first five verses revealed to Prophet Muhammad are incorporated in





(A) Surah Fatihah





(B) Surah ‘Alaq





(C) Surah Ikhlas





(D) Surah Nas





Answer: (B)











21. The Tafsir authored by Muhammad bin Jarir al-Tabari is





(A) Tafhim al-Quran





(B) Jami al-Bayan





(C) Ahkam al-Quran





(D) Ma‘arif al-Quran





Answer: (B)











22. “Kitab Al-Kharaj” is a book on





(A) Fiqh





(B) Literature





(C) Hadith





(D) Poetry





Answer: (A)











23. Imam Nasai was born in





(A) Cairo





(B) Medina





(C) Mecca





(D) None of the above





Answer: (D)











24. Which of the following is correctly matched?





(A) Qiyas                    –                      Analogical reasoning





(B) Ijma                       –                      Difference of opinion





(C) Ijtihad                   –                      Fighting





(D) Ilm al- Tafsir         –                      Wahdat al-Shuhud





Answer: (A)











25. The Idrisi dynasty lasted during





(A) 661 to 750





(B) 788 to 974





(C) 935 to 969





(D) 1171 to 1246





Answer: (B)











26. The Hamdanis were





(A) Shias





(B) Sunnis





(C) Jews





(D) Christians





Answer: (A)











27. The Ikhshidi dynasty was established in





(A) Damascus





(B) Fustat





(C) Sicily





(D) Taif





Answer: (D)











28. Capital of the Aghlabids was





(A) Tehran





(B) Qayrawan





(C) Damascus





(D) Nahrawan





Answer: (D)











29. The founder of the Ayyubid dynasty was





(A) Sultan Kamil





(B) Sultan Salahuddin





(C) Sultan Qalawun





(D) Sultan Ashraf Musa





Answer: (B)











30. The historic battle of Ayn Jalut took place in the year





(A) 1258 A.D.





(B) 1260 A.D.





(C) 1265 A.D.





(D) 1270 A.D.





Answer: (B)











31. The Ismailis are popularly known as





(A) Fatimids





(B) Zaidis





(C) Alawis





(D) Ithna ‘Asharis





Answer: (A)











32. Jerusalem was conquered by the Crusaders in the year





(A) 1055





(B) 1065





(C) 1075





(D) 1099





Answer: (D)











33. Jerusalem was recaptured by Salahuddin from the Crusaders in the year





(A) 1180





(B) 1187





(C) 1190





(D) 1200





Answer: (B)











34. Which one of the following is correctly matched?





(A) The Fatimids                     :                       900-1165





(B) Zangids                             :                       750-950





(C) Ayyubids                          :                       1100-1258





(D) Mamluks                           :                       1250-1517





Answer: (D)











35. Office of the Abbasid Caliphate was revived in Cairo by





(A) Sultan Salahuddin





(B) Sultan Baybars





(C) Sultan Qalawun





(D) Sultan Nasir





Answer: (B)











36. Islamic revolution of Iran took place in the year





(A) 1970





(B) 1975





(C) 1979





(D) 1985





Answer: (C)











37. Founder of the Safavid dynasty was





(A) Shah Ismail





(B) Nasiruddin Shah





(C) Shaikh Safi al-Din





(D) Sultan Salim





Answer: (A)











38. Who among the following is known as Abdul Rahman al-Dakhil?





(A) Abdul Rahman I





(B) Abdul Rahman II





(C) Abdul Rahman III





(D) Abdul Rahman IV





Answer: (A)











39. Muslim rule in Spain came to an end in the year





(A) 1027





(B) 1492





(C) 1500





(D) 1525





Answer: (B)











40. ‘Al-Hamra’ is situated in





(A) Turkey





(B) Iran





(C) Spain





(D) Iraq





Answer: (C)











41. The institution of caliphate was abolished by Mustafa Kamal in the year





(A) 1900





(B) 1915





(C) 1920





(D) 1924





Answer: (D)











42. Choose the odd among the following:





(A) Al-Razi





(B) Al-Zahrawi





(C) Ibn Sina





(D) Ibn Khaldun





Answer: (D)











43. The author of the book ‘Al-Hawi’ was





(A) Ibn Sina





(B) Al-Razi





(C) Dawud Antaki





(D) Ibn Zuhr





Answer: (B)











44. Ammar Bin Ali al-Mawsili was a distinguished





(A) Historian





(B) Geographer





(C) Ophthalmologist





(D) Mathematician





Answer: (C)











45. Author of the book ‘Hayat al-Hayawan’ was





(A) Al-Jahiz





(B) Al-Damiri





(C) Ibn al-Haytham





(D) None of the above





Answer: (B)











46. The book ‘Surat al-Ard’ was authored by





(A) Al-Khwarizmi





(B) Al-Indrisi





(C) Al-Biruni





(D) Al-Masudi





Answer: (A)











47. Which one of the following is correctly matched?





(A) Al-Biruni              –                      Kitab al- Manazir





(B) Ibn Khaldun         –                      Muqaddimah





(C) Ibn Rushd                         –                      Tahafit al-Falasifah





(D) Ibn Muqaffa         –                      Sindhind





Answer: (B)











48. The architect of the famous Sulaymania Mosque was





(A) Rehan





(B) Muhammad al-Fatih





(C) Sivan





(D) None of the above





Answer: (C)











49. The scholar who compiled the famous book ‘Multaqa al-Abhur’ was





(A) Mustafa Kamal





(B) Khalifa Haji





(C) Kara Mustafa





(D) Ibrahim al-Halabi





Answer: (D)











50. Which one of the following is not correctly matched?





(A) Sir Syed Ahmed Khan                 –                      Tahzibul Akhlaq





(B) Ghulam Ali Azad                         –                      Subhatul Marjan





(C) Allamah Iqbal                               –                      Bale Jibril





(D) Muhammad Abduh                      –                      Kitab al-Umm





Answer: (D)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 899 General Studies 718 Central Govt. Job 306 General Tamil 172 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Library and Information Science Paper II 71 Anna University Jobs 68 Librarian Jobs 65 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting