-->

Arab Culture and Islamic Studies 2013 December UGC NET Solved Question Paper II



Arab Culture and Islamic Studies 2013 December UGC NET Solved Question Paper II





1. “Be loyal to thy tribe.” The slogan represented





(A) Asabiyah





(B) Adabiyah





(C) Asliyah





(D) Hubb al-Qabilah





Answer: (A)











2. The Arabicized Arabs were called





(A) Āribah





(B) Ma‘ribah





(C) Ajānib





(D) Musta‘ribah





Answer: (D)











3. The Ottoman ruler who captured Egypt was





(A) Sulaiman the magnificent





(B) Salim-I





(C) Murad-I





(D) Bayazid-I





Answer: (B)











4. The Ottoman rule was established in the year





(A) 1279





(B) 1289





(C) 1299





(D) 1309





Answer: (C)











5. The Moon-God of the pre-Islamic Arabs was





(A) Laat





(B) Wadd





(C) Uzza





(D) Hubal





Answer: (B)











6. Al-Hijāz means





(A) The barrier





(B) The rocky tract





(C) The pilgrimage centre





(D) The great desert





Answer: (A)











7. The Holy Prophet was brought up by Halimah who belonged to





(A) Banu Sa‘eed





(B) Banu As‘ad





(C) Banu Su‘ād





(D) Banu Sa‘d





Answer: (D)











8. The first war in which the Holy Prophet participated before prophethood was





(A) Fijar





(B) Dahis





(C) Basus





(D) None of the above





Answer: (A)











9. The first wife of the Holy Prophet after the death of Hazrat Khadijah was Hazrat





(A) Hafsah





(B) Aishah





(C) Saudah





(D) Zainab





Answer: (C)











10. Observing fasts of Ramadhan was made obligatory in the year





(A) 1 A.H.





(B) 2 A.H.





(C) 4 A.H.





(D) 5 A.H.





Answer: (B)











11. Kitab al-Maghazi is written by





(A) Al-Zamakhshari





(B) Al-Mas‘udi





(C) Al-Jahiz





(D) Al-Waqidi





Answer: (D)











12. Laylat al-Qadr means night of





(A) Power





(B) Bounty





(C) Destiny





(D) Mercy





Answer: (A)











13. The expedition of Tabuk was against the





(A) Bedouins and Christians





(B) Bedouins and Jews





(C) Christians and Jews





(D) Bedouins and Abyssinian mercenaries





Answer: (C)











14. Riddah war was fought against





(A) Christians





(B) Apostates





(C) Quraish





(D) Jews





Answer: (B)











15. The battle of al-Qadisiyah took place during the caliphate of Hazrat





(A) Mu ‘awiyah





(B) Uthman





(C) Ali





(D) Umar





 Answer: (D)











16. Abdullah ibn Wahb al-Rāsibi was the leader of the





(A) Ash‘arites





(B) Mu‘tazilites





(C) Kharijites





(D) Rasibites





Answer: (C)











17. Yazid sent a force against the people of Madinah under the leadership of





(A) Al-Hajjaj





(B) Amr bin al-Ās





(C) Abul Ās





(D) Omar ibn Sa‘d ibn Abi Waqqās





Answer: (A)











18. Arrange the construction of the following mosques chronologically.





 Use the code given below:





i. Mosque of the Prophet





ii. Damascus Mosque





iii. Samarrah Mosque





iv. Azhar Mosque





Codes:





(A) (iii), (i), (iv), (ii)





(B) (i), (ii), (iii), (iv)





(C) (i), (iii), (iv), (ii)





(D) (i), (iv), (ii), (iii)





Answer: (B)











19. Mu‘awiyah-II was Yazid’s





(A) Uncle





(B) Cousin





(C) Step-brother





(D) Son





Answer: (D)











20. Postal service was developed under





(A) Mu‘awiyah





(B) Umar bin Abdul Aziz





(C) Abdul Malik





(D) Hishām





Answer: (C)











21. Abul Abbas al-Saffah was nominated as the first Caliph of the Abbasid dynasty by his brother.





(A) Ibrahim





(B) Ismail





(C) Ishaq





(D) Yaqub





Answer: (A)











22. The author of ‘al-Hawi’ was





(A) Ibn Sina





(B) Ibn Hazm





(C) Ibn Khaldun





(D) Al-Razi





Answer: (D)











23. The first Islamic coins were struck at Damuscus by





(A) Yazid





(B) Abdul Malik





(C) Marwan





(D) Al-Walid





Answer: (B)











24. Arrange the following Caliphs in chronological order using the code given below:





(i) Umar bin Abdul Aziz





(ii) Hisham





(iii) Al-Walid





(iv) Marwan-I





Codes:





(A) (iii), (iv), (ii), (i)





(B) (ii), (iv), (i), (iii)





(C) (iv), (iii), (i), (ii)





(D) (i), (ii), (iii), (iv)





Answer: (C)











25. Which of the following pairs is correctly matched?





(A) Kitab al-Manazir – Ibn Arabi





(B) Kitab al-Hind – Al-Mas‘udi





(C) Kitab al-Āin – Al-Jahiz





(D) Kitab al-Aghani – Abul Faraj Isfahani





Answer: (D)











26. Which of the following pairs is not correctly matched?





(A) Fusus al-Hikam – Ibn Taymiyah





(B) Kitab al-Shifa – Ibn Sina





(C) Kitab al-Hayawan – Al-Jahiz





(D) Al-Manar – Rashid Ridha





Answer: (A)











27. ‘Yaqut al-Hamavi’ was a





(A) Poet





(B) Historian





(C) Traditionist (Muhaddis)





(D) Qur‘anic exegesist





Answer: (B)











28. ‘Al-Baladhuri’ is the author of





(A) Mu‘jim al-Buldan





(B) Qamus al-Buldan





(C) Al-Milal wa Al-Nehal





(D) Futuh al-Buldan





Answer: (D)











29. The Hadith narrated by a liar is called





(A) Maqlub





(B) Mastur





(C) Matr–uk





(D) Mudraj





Answer: (C)











30. Who among the following is known for emphasizing ‘Nazm-e-Qur’an?





(A) Mufti Mohammad Shafi





(B) Hamid-ud-Din Farahi





(C) Sir Syed Ahmed Khan





(D) Abul A’la Maududi





Answer: (B)











31. Who is the author of al-Akhbar al- Tiwāl?





(A) Abu Hanifah al-Dinawari





(B) Al-Kindi





(C) Al-Ghazzali





(D) Al-Mas‘udi





Answer: (A)











32. The Saljuqs were





(A) Arabs





(B) Abyssinians





(C) Turks





(D) Iranians





Answer: (C)











33. Saifud Daula was





(A) Aghlabi





(B) Fatimi





(C) Ayyubi





(D) Hamdani





Answer: (D)











34. Imam Malik was





(A) Mufassir





(B) Muhaddith





(C) Mutakallim





(D) Mu‘arrikh





Answer: (B)











35. Al-Zahra Palace was built by





(A) Abdul Rahman-II





(B) Abdul Rahman al-Dakhil





(C) Abdul Rahman al-Kawakibi





(D) Abdul Rahman al-Nasir





Answer: (D)











36. Shahnamah was written by





(A) Firdausi Tusi





(B) Nizam al-Mulk Tusi





(C) Asadi Tusi





(D) Nasir al-Din Tusi





Answer: (A)











37. Which one of the following is correctly matched?





(A) Fi Zilal al-Qur’an                                      –                      Sir Syed Ahmad Khan





(B) Tafheem al-Qur’an                                    –                      Maulana Maududi





(C) Jami‘ al-Bayan Fi Tafsir al-Qur’an           –                      Abul Kalam Azad





(D) Tarjumanal-Qur'an                                    –                      Mohammad Ibn Jarir al-Tabari





Answer: (B)











38. Ibn al-Baytār was bron in





(A) Egypt





(B) Syria





(C) Spain





(D) Iraq





Answer: (C)











39. Which one of the following is not correctly matched?





(A) Ithna ‘Ashari                                –                                  Imamat





(B) Al-Qanun                                     –                                  Ibn Sina





(C) Sayyed Qutub Shaheed                –                                  Egypt





(D) Kitab al-Hayawan                                    –                                  Ibn Khaldun





Answer: (D)











40. Dar ul-Hikmah was established in





(A) Egypt





(B) Iraq





(C) Syria





(D) Yemen





Answer: (A)











41. The Crusaders captured Jerusalem in





(A) 1072





(B) 1085





(C) 1089





(D) 1099





Answer: (D)











42. Arrange the following personalities in chronological order according to their birth, using the code given below:





(i) Abul Faraj Isfahani





(ii) Ibn Rushd





(iii) Ibn Hazm





(iv) Imam Bukhari





Codes:





(A) (ii), (iii), (iv), (i)





(B) (iv), (i), (iii), (ii)





(C) (iii), (iv), (ii), (i)





(D) (i), (ii), (iii), (iv)





Answer: (B)











43. The founder of the Fatimid dynasty was





(A) Al-Mansur





(B) Ulugh Beg





(C) Ubaidullah





(D) Al-Mu’izz





Answer: (C)











44. Rukn al-Din Baybars belonged to





(A) Bahri Mamluks





(B) Burji Mamluks





(C) Fatimids





(D) Ayyubites





Answer: (A)











45. Which one of the following is correctly matched?





(A) Al-Qa’im                          –                                  Saljuq





(B) Shajarat al-Durr                –                                  Fatimid





(C) Nur al-Din Zangi              –                                   Crusade





(D) Qalawun                           –                                  Ayyubid





Answer: (C)











46. The great age of translation was during





(A) Umayyad period





(B) Fatimids





(C) Buwayhids





(D) Early Abbasid period





Answer: (D)











47. Jabir ibn Hayyan was a renowned





(A) Astrologer





(B) Chemist





(C) Geographer





(D) Historian





Answer: (B)











48. The issue of Khalq-e-Qur’an emerged during the rule of the





(A) Orthodox Caliphate





(B) Umayyads





(C) Abbasids





(D) Ottomans





Answer: (C)











49. Armugham-e-Hijaz is the work of





(A) Iqbal





(B) Sir Syed Ahmad Khan





(C) Shah Waliullah





(D) Ashraf Ali Thanvi





Answer: (A)











50. Al-Fawz al-Kabir was written by





(A) Hasan al-Bannā





(B) Muhammad Abduh





(C) Jamal al-Din Afghani





(D) Shah Waliullah





Answer: (D)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting