-->

Arab Culture and Islamic Studies 2012 December UGC NET Solved Question Paper II



Arab Culture and Islamic Studies 2012 December UGC NET Solved Question Paper II





1. The capital of Himyarites was





(A) Zaffar





(B) Ma’arib





(C) Egypt





(D) Ma’an





Answer: (A)











2. Prophet Muhammad (S.A.W.) migrated to Madinah in the year





(A) 575 A.D.





(B) 620 A.D.





(C) 622 A.D.





(D) 632 A.D.





Answer: (C)











3. Abraha was the governor of





(A) Busra





(B) Damascus





(C) Fustat





(D) Yemen





Answer: (D)











4. The first migration of Muslims was to





(A) Madinah





(B) Kufah





(C) Abyssinia





(D) Taif





Answer: (C)











5. The Battle of Trench was fought in the year





(A) 622 A.D.





(B) 628 A.D.





(C) 630 A.D.





(D) 632 A.D.





Answer: (B)











6. Musailamah Kadhdhab was killed during the caliphate of





(A) H. Abu Bakr





(B) H. Umar





(C) H. Uthman





(D) H. Ali





Answer: (A)











7. Who chose Kufah as the capital of the Caliphate?





(A) H. Ali





(B) H. Uthman





(C) Umar bin Abdul Aziz





(D) Amin





Answer: (A)











8. The battle of Siffin was fought between





(A) H. Ali and H. Aisha





(B) H. Ali and H. Mu‘awiyah





(C) Yazid and H. Abdullah bin Zubair





(D) H. Khalid bin Walid and H. Mu‘awiyah





Answer: (B)











9. Caliph Ali was assassinated by





(A) Abu Lu’luFiroz





(B) Abdullah bin Saba





(C) Abdullah Wahab





(D) Abdul Rahman bin Muljim





Answer: (D)











10. The tragedy of Karbala took place in the year





(A) 661 A.D.





(B) 675 A.D.





(C) 680 A.D.





(D) 690 A.D.





Answer: (C)











11. Who among the following military commanders crushed the power of Abdullah bin Zubair?





(A) Tariq bin Ziyad





(B) Hajjaj bin Yusuf





(C) Musa bin Nusair





(D) Muhammad bin Qasim





Answer: (B)











12. The Arabicization of the State was initiated by





(A) Marwan





(B) Sulayman





(C) Ibrahim





(D) Abdul Malik bin Marwan





Answer: (D)











13. Who among the following is considered to be the founder of Arabic grammar?





(A) Khalil ibn Ahmad





(B) Abu al-Aswad al-Du’ali





(C) Shihab al-Zuhri





(D) Sibwaih





Answer: (B)











14. Who among the following was the first caliph in Islam born of a slave mother?





(A) Yazid III





(B) Walid I





(C) Marwan II





(D) Yazid II





Answer: (A)











15. Who founded the Abbasid dynasty?





(A) Al-Ma’mun





(B) Al-Mehdi





(C) Al-Hadi





(D) None of the above





Answer: (D)











16. Al-Khwarizmi was a





(A) Historian





(B) Chemist





(C) Musician





(D) Mathematician





Answer: (D)











17. Muruj al-Dhahab is written by





(A) Al-Ghazzali





(B) Al-Baladhuri





(C) Al-Mas‘udi





(D) Al-Biruni





Answer: (C)











18. Which of the following is not correctly matched?





(A) Kitab al-Hind – Al-Biruni





(B) Al-Burdah – Sharaf al- Din Muhammad





(C) Al-Itqan– Ibn Taimiyah





(D) Kitab al-Shifa – IbnSina





Answer: (C)











19. When did Imam Bukhari die?





(A) 870 A.D.





(B) 888 A.D.





(C) 894 A.D.





(D) 915 A.D.





Answer: (A)











20. Who was the last Abbasid Caliph?





(A) Al-Qa’im





(B) Al-Zahir





(C) Al-Mu‘tasim





(D) Al-Mustakfi





Answer: (C)











21. Ibn Khaldun was born in





(A) Iraq





(B) Egypt





(C) Syria





(D) Tunisia





Answer: (D)











22. Arrange the following Caliphs chronologically use the code given below:





i. Al-Wathiq





ii. Sulayman Ibn Abdul Malik





iii. Salim II





iv. Al-Hadi





Codes:





(A) iv i iii ii





(B) ii iii i iv





(C) i iii ii iv





(D) ii iv i iii





Answer: (D)











23. Who was the companion of the Prophet known as ‘Tarjuman Al- Qur’an’?





(A) Abdullah Ibn Umar





(B) Abdullah Ibn Mas‘ud





(C) Abdullah Ibn Abbas





(D) Abdullah Ibn Zubair





Answer: (C)











24. The author of ‘Kitab al-Kharaj’ was





(A) Muhammad Ibn Hasan





(B) Abu Yusuf





(C) Asad Ibn Furat





(D) Sahnoon





Answer: (B)











25. Which one of the following is considered as one of the source of Islamic Law?





(A) Mubah





(B) Mustahab





(C) Istislah





(D) Mandub





Answer: (C)











26. The first Shi‘ite dynasty in the history of Islam was





(A) The Safavids





(B) The Idrisids





(C) The Fatimids





(D) The Hamdanids





Answer: (B)











27. Under which dynasty Egypt had become a sovereign. State for the first time since Ptolemic and Pharaonic days?





(A) The Tulunids





(B) The Mamluks





(C) The Ayyubids





(D) The Fatimids





Answer: (C)











28. South Italy was conquered during the rule of





(A) The Fatimids





(B) The Aghlabids





(C) The Tulunids





(D) The Idrisids





Answer: (A)











29. Which dynasty superseded the Tahirid dynasty?





(A) The Hamdanids





(B) The Samanids





(C) The Tulunids





(D) The Saffarids





Answer: (D)











30. Who among the following was the founder of the Ghaznavid dynasty?





(A) Subuktigin





(B) Mahmud Ghaznawi





(C) Mas‘udGhaznawi





(D) Alptagin





Answer: (A)











31. Who among the following was Tabi‘ee Faqeeh?





(A) Asadibn Furat





(B) Sahnun Ibn Sa‘eed





(C) Urwah Ibn Zubair





(D) Dawud Ibn Sulayman





Answer: (C)











32. Al-Hawi al-Kabeer is a book of





(A) Hanafi Law





(B) Shafi‘ee Law





(C) Maliki Law





(D) Hanbali Law





Answer: (B)











33. Fath al-Bari is a commentary of





(A) Sahih Muslim





(B) Sunan Abi Dawud





(C) Jami Tirmidhi





(D) Sahih Bukhari





Answer: (D)











34. Horseshoe type and pointed arches were used in the architecture built by





(A) Umayyads of Spain





(B) Mughals of India





(C) Safavids of Iran





(D) Abbasids of Baghdad





Answer: (A)











35. The fall of Granada took place in the year





(A) 1148 A.D.





(B) 1236 A.D.





(C) 1492 A.D.





(D) 1498 A.D.





Answer: (C)











36. Which one of the following pairs is correctly matched?





(A) Mu’tazilah – Al-Muljim





(B) Naqshbandi – Dancing Dervesh





(C) Ithna ‘Ashari – Imamat





(D) Qadrite – Irja





Answer: (C)











37. Arrange the following rulers in order in which they ruled.





Use the code given below:





(i) Bayazid I





(ii) Urkhan





(iii) Murad I





(iv) Uthman I





Codes:





(A) (i) (ii) (iv) (iii)





(B) (iv) (ii) (iii) (i)





(C) (ii) (iv) (i) (ii)





(D) (iii) (i) (iv) (ii)





Answer: (B)











38. Yanicheri was the name of the army of





(A) Safavids





(B) Timurids





(C) Ghaznavids





(D) Ottomans





Answer: (D)











39. Which one of the following pairs is correctly matched?





(A) Ibn Qutaibah – Tawq al- Hamamah





(B) Ibn Hazm – Al-Qanun





(C) Ibn ‘Abd Rabbih– Al-‘Iqd al-Farid





(D) Ibn Khaldun – Kitab al- Hayawan





Answer: (C)











40. Hisab al-Jabrwa al-Muqābalah was written by





(A) Jabir bin Hayyan





(B) Al-Khwarizmi





(C) Al-Farabi





(D) Umar Khayyam





Answer: (B)











41. Arrange the following personalities in chronological order





Use the code given below:





(i) Ibn Sina





(ii) Al-Razi





(iii) Nasir al-Din al-Tusi





(iv) Al-Kindi





Codes:





(A) (iv) (iii) (i) (ii)





(B) (iv) (ii) (i) (iii)





(C) (i) (ii) (iii) (iv)





(D) (ii) (iv) (i) (iii)





Answer: (B)











42. Al-Tabari is associated with





(A) History





(B) Astronomy





(C) Mathematics





(D) Painting





Answer: (A)











43. The Great Mosque of Samarra was built during the reign of





(A) Al-Mamun





(B) Al-Mutawakkil





(C) Al-Muktafi





(D) Al-Saffah





Answer: (B)











44. The subject matter of Kitab al- Nagham is





(A) Music





(B) Pottery





(C) Architecture





(D) Painting





Answer: (A)











45. Armughan-e-Hijaz is written by





(A) Sir Syed Ahmad Khan





(B) Shah Waliullah





(C) Altaf Husain Hali





(D) Muhammad Iqbal





Answer: (D)











46. Arrange the following books in chronological order. Use the code given below:





(i) Bal-e-Jibril





(ii) Athar al-Sanadid





(iii) Muqaddamah





(iv) Hujjatullah al-Balighah





Codes:





(A) (ii) (iv) (iii) (i)





(B) (i) (ii) (iii) (iv)





(C) (iii) (iv) (ii) (i)





(D) (iv) (i) (iii) (ii)





Answer: (C)











47. Syed Qutub Shaheed was





(A) An Iraqi





(B) An Egyptian





(C) A Syrain





(D) A Libyan





Answer: (B)











48. Ikhwan al-Muslimeen was established in the year





(A) 1920 A.D.





(B) 1924 A.D.





(C) 1928 A.D.





(D) 1941 A.D.





Answer: (C)











49. Bidāya al-Mujtahid deals with





(A) Theory of historical development





(B) Islamic jurisprudence





(C) Legal interpretation





(D) Literary criticism





Answer: (B)











50. Al-Hambra was built by





(A) al-Murabitun





(B) al-Muwahhidun





(C) Banu Jawhar





(D) The rulers of Granada





Answer: (D)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 899 General Studies 718 Central Govt. Job 306 General Tamil 172 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Library and Information Science Paper II 71 Anna University Jobs 68 Librarian Jobs 65 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting