-->

Arab Culture and Islamic Studies 2012 December UGC NET Solved Question Paper III



Arab Culture and Islamic Studies 2012 December UGC NET Solved Question Paper III





1. Arabia is the cradle of





(A) Roman Race





(B) Dravidian Race





(C) Aryan Race





(D) Semetic Race





Answer: (D)











2. The Himayarite Kingdom was established in





(A) North Arabia





(B) South Arabia





(C) East Arabia





(D) West Arabia





Answer: (B)











3. The city of Makkah was established by





(A) Hadhrat Adam





(B) Hadhrat Nuh





(C) Hadhrat Ibrahim





(D) Hadhrat Muhammad





Answer: (C)











4. Nabigha Zubyani belonged to





(A) Jahiliya Period





(B) Mukhazrami Period





(C) Umdayyad Period





(D) Abbasid Period





Answer: (A)











5. Al-Rub’ al-Khali (the Empty Quarter) is located in





(A) Iran





(B) Iraq





(C) Arabia





(D) Egypt





Answer: (C)











6. The pre-Islamic Arabs were





(A) Fire worshipers





(B) Buddhists





(C) Idol-worshipers





(D) None of the above





Answer: (C)











7. The prophet’s mother, Hadhrat Aminah, belonged to the tribe of





(A) Quraysh





(B) Banu Najjar





(C) Banu Makhzum





(D) Banu S‘ad





Answer: (B)











8. The pre-Islamic Arabs excelled in





(A) Architecture





(B) Poetry





(C) Painting





(D) Prose





Answer: (B)











9. The first verses revealed to Prophet Muhammad are in Surah





(A) Al-Fatiha





(B) Al-Alaq





(C) Al-Ikhlas





(D) Al-Fath





Answer: (B)











10. The State established by the Prophet Muhammad was





(A) Shura-based





(B) Hereditary Monarchy





(C) Military Regime





(D) Dictatorship





Answer: (A)











11. Which event of the Islamic History has been described as Fath-e-Mubeen in the Holy Quran?





(A) Badr





(B) Uhad





(C) Conquest of Makkah





(D) Treaty of Hudaybia





Answer: (D)











12. The Muwa Khat as a social system was introduced by the Prophet Muhammad at





(A) Madina





(B) Taif





(C) Makkah





(D) Khaybar





Answer: (A)











13. The Jewish tribes living in Madina were





(A) Banu Qainuqa





(B) Banu Nadhir





(C) Banu Quraiza





(D) All of above





Answer: (D)











14. The Jews Khaybar were expelled in the year





(A) 510 A.D.





(B) 638 A.D.





(C) 626A.D.





(D) 629 A.D.





Answer: (D)











15. The Treaty of Hudaybia was signed between





(A) Muslims and Christians





(B) Muslims and Jews





(C) Muslims and Mushrikeen





(D) None of the above





Answer: (C)











16. The only lady who claimed prophet hood was





(A) Sajah bint Harith





(B) Shaheen bint Harith





(C) Musliha





(D) Musailima





Answer: (A)











17. The Battle of Yamama was fought during the Caliphate of





(A) Abu Bakr





(B) Umar





(C) Uthman





(D) Ali





Answer: (A)











18. The Battle of Qadsiyah was fought during the period of





(A) Ali





(B) Uthman





(C) Umar





(D) Abu Bakr





Answer: (C)











19. The Battle of Siffeen was fought between





(A) Ali and Abdullah





(B) Ali and Muawiya





(C) Ali and Talha





(D) Ali and Zubair





Answer: (B)











20. The Battle of Camel was fought between





(A) Ali and Muawiya





(B) Yazeed and Husayn





(C) Ayesha and Umar





(D) Ali and Ayesha





Answer: (D)











21. Who among the Rashidi Caliphs was not martyred?





(A) Abu Bakr





(B) Umar





(C) Uthman





(D) Ali





Answer: (A)











22. Zual-Nurain was the title of





(A) Ali





(B) Uthman





(C) Umar





(D) Abu Bakr





Answer: (B)











23. Khalid ibn Waleed was sacked by





(A) Ali





(B) Uthman





(C) Umar





(D) Abu Bakr





Answer: (C)











24. Umayyad Dynasty was established in the year





(A) 650 A.D.





(B) 661 A.D.





(C) 750 A.D.





(D) 850 A.D.





Answer: (B)











25. The widest expansion of the Islamic State under the Umayyad took place during the rule of





(A) Walid





(B) Hisham





(C) Umar II





(D) Sulayman





Answer: (A)











26. The capital of the Umayyad Dynasty was





(A) Madina





(B) Baghdad





(C) Damascus





(D) Kufa





Answer: (C)











27. The Dome of Rock was built during the reign of





(A) Hisham





(B) Walid





(C) Ameer Muawiya





(D) Abdul Malik





Answer: (D)











28. The military commander of the Muslim Army, Musa ibn Nusayr belonged to the period of





(A) Umayyads





(B) Abbasids





(C) Fatimids





(D) Saljuqs





Answer: (A)











29. Which of the following pairs is not correctly matched?





(A) Abdul Malik – Ottoman





(B) Shahjahan – Mughal Empire





(C) Muhammad Al-Fatih – Constantinople





(D) The Fatimids – Jamial al- Azhar





Answer: (A)











30. Which of the following pairs is correctly matched?





(A) Qutub Minar – Lodhi Dynasty





(B) Mansuri Hospital – Mamluk Dynasty





(C) Quwwatul Islam Mosque – Mughal Empire





(D) Sultan Salim – Fatimid Dynasty





Answer: (B)











31. The Mosque of Cordova was built by





(A) Tariq ibn Ziyad





(B) Musa ibn Nusayr





(C) Abdur Rahman I





(D) None of the above





Answer: (C)











32. Ziryab was the court musician of





(A) Hisham I





(B) Abdur Rahman I





(C) Harun al-Rasheed





(D) Abdur Rahman II





Answer: (D)











33. The duration of the Abbasid Dynasty was





(A) 621 – 1360





(B) 750 – 1258





(C) 670 – 1250





(D) 740 – 1248





Answer: (B)











34. Bayt al-Hikmah was an academy founded for the





(A) Translation and Research





(B) Promotion of Architecture





(C) Promotion of Music





(D) Promotion of Art and Paintings





Answer: (A)











35. The great musician Ibrahim al- Mawsili is associated with





(A) The Umayyads





(B) The Saljuqs





(C) The Abbasids





(D) The Fatimids





Answer: (C)











36. Arrange the following Caliphs in order in which they ruled. Use the code given the below:





(i) Hadi





(ii) Mansur





(iii) Mahdi





(iv) Ameen





Codes:





(A) (i), (ii), (iii), (iv)





(B) (iv), (iii), (i), (ii)





(C) (iii), (i), (iv), (ii)





(D) (ii), (iii), (i), (iv)





Answer: (D)











37. Baghdad was sacked by the Mongols in





(A) 1258





(B) 1360





(C) 1549





(D) 1247





Answer: (A)











38. Al-Idrisi made significant contribution in the field of





(A) Medicine





(B) Geography





(C) Chemistry





(D) Architecture





Answer: (B)











39. Jabir ibn Hayyan was a great Muslim scientist in the field of





(A) Philosophy





(B) Astronomy





(C) Chemistry





(D) Physics





Answer: (C)











40. Which of the following pairs is correctly matched:





(A) Nizamuddin Tusi – Taj Mahal





(B) Abul Qasim Qaim – Ghaznavids





(C) Muhammad ibn Qasim – Spain





(D) Barmakids – Abbasids





Answer: (D)











41. Which of the following pairs is not correctly matched?





(A) Pyramids – India





(B) Obaidullah – Fatimid





(C) Izzuddin Aibak – Mamluk





(D) Salahuddin Ayyubi – Crusades





Answer: (A)











42. Al-Khawarizmi was a great





(A) Geographer





(B) Mathematician





(C) Theologian





(D) Sufi





Answer: (B)











43. The institution of vizirate was introduced in Islamic polity by





(A) Harun al-Rasheed





(B) Hadi





(C) Abul Abbas Saffah





(D) Mahdi





Answer: (C)











44. The author of Al-Qanun fi al-Tibb is





(A) Zakaria al-Razi





(B) Al-Farabi





(C) Ibn Tufail





(D) Ibn Sina





Answer: (D)











45. The Quran was collected and compiled during the period of





(A) Abu Bakr





(B) Umar al-Faruq





(C) Ali Ibn Abi Talib





(D) Umar Ibn Abdul-Aziz





Answer: (A)











46. Who among the following is known for emphasizing Nazm-e-Quran?





(A) Abul Ala Maududi





(B) Hameeduddin Farahi





(C) Mufti Mohd. Shafi





(D) Sir Syed Ahmad Khan





Answer: (B)











47. Which Surah of the Quran is not preceded by Bismillah?





(A) Nuh





(B) Ibrahim





(C) Tauba





(D) Kahf





Answer: (C)











48. The last Quranic verse was revealed to the Prophet Muhammad in





(A) Muzdalfa





(B) Mount Safa





(C) Marwah





(D) Arafat





Answer: (D)











49. There is everything except Tafsir in





(A) Tafsir Razi





(B) Tafsir Tabri





(C) Tafsir Jalalain





(D) Tafsir Kashshaf





Answer: (A)











50. Jami al-Bayan fi Tafsir al-Quran was written by





(A) Imam Razi





(B) Muhammad Ibn Jareer al- Tabari





(C) Imam Zamakhshari





(D) Imam Suyuti





Answer: (B)











51. Tafsir Tarjumanul Quran was written by





(A) Abul Ala Maududi





(B) Ameen Ahsan Islahi





(C) Abul Kalam Azad





(D) Sir Syed Ahmad Khan





Answer: (C)











52. Which of the following collections of Hadith is regarded as most authentic?





(A) Mishkat





(B) Sunan Darmi





(C) Jami Tirmizi





(D) Sahih al-Bukhari





Answer: (D)











53. Which of the following is included in Sihah Sittah?





(A) Sahih Muslim





(B) Mishkat





(C) Reyadh al-Saliheen





(D) Hujjatullah al-Baligha





Answer: (A)











54. Imam Abu Daud was born in





(A) Nishapur





(B) Sijistan





(C) Bukhara





(D) Isfahan





Answer: (B)











55. Kitab al-Kharaj was authored by





(A) Abu Hanifa





(B) Imam Muhammad





(C) Abu Yusuf





(D) Imam Malik





Answer: (C)











56. Imam Darul Hijra is the title of





(A) Imam Muslim





(B) Imam Ahmad Ibn Hanbal





(C) Imam Shafai





(D) Imam Malik





Answer: (D)











57. Imam Ahmad Ibn Hanbal was born in





(A) Baghdad





(B) Marv





(C) Rayy





(D) Damascus





Answer: (A)











58. Fatawa Tatar-Khania is based on





(A) Hanafi School of Law





(B) Maliki School of Law





(C) Shafai School of Law





(D) Hanbali School of Law





Answer: (A)











59. Which of the following is not treated as a source of Islamic law?





(A) Hadith





(B) Ilham





(C) Ijma





(D) Quran





Answer: (B)











60. Which of the following is not a school of Fiqh?





(A) Hanafi





(B) Hanbali





(C) Wasiti





(D) Maliki





Answer: (C)











61. Abul Hasan al-Ashari is famous for





(A) Sociology





(B) Mathematics





(C) Medicine





(D) Ilm-e-Kalam





Answer: (D)











62. The term ‘Irtifaqat’ was coined by





(A) Shah Waliullah





(B) Al-Kindi





(C) Jahiz





(D) Ibn Sina





Answer: (A)











63. The book Tahafat al-Tahafut deals with





(A) History





(B) Philosophy





(C) Political Science





(D) Geography





Answer: (B)











64. The founder of Naqshbandi Sufi order was





(A) Nizamuddin





(B) Najmuddin





(C) Bahauddin





(D) Qutbuddin





Answer: (C)











65. The prominent Sufi known as Sayyid al-Taifah is





(A) Moinuddin Chishti





(B) Hasan Basari





(C) Rabia Basari





(D) Junaid Baghdadi





Answer: (D)











66. Ramanuj is associated with





(A) Bhakti Movement





(B) Shakti Movement





(C) Saraswati Movement





(D) Rama Krishna Movement





Answer: (A)











67. Ismailis believe in





(A) Eight Imams





(B) Seven Imams





(C) Eleven Imams





(D) Twelve Imams





Answer: (B)











68. The Kharijites are





(A) Sufis





(B) Ahl-e-Hadith





(C) Shias





(D) None of the above





Answer: (D)











69. Maulana Abul laith was an eminent representative of





(A) Tablighi Jamat





(B) Ahl-e-Hadith





(C) Jamat-e-Islami





(D) Muslim League





Answer: (C)











70. Which of the following pairs is not correctly matched?





(A) Barelwis – Ahmad Raza Khan





(B) Ahl-e-Hadith – Abul Ala Maududi





(C) Muslim Brotherhood – Sayyid Qutb





(D) Shias – Institution of Imamat





Answer: (B)











71. Scientific Society was founded by





(A) Syed Ahmad Khan





(B) Shibli Nomani





(C) Qasim Nanautawi





(D) Zakir Hussain





Answer: (A)











72. Nadwatul Ulama was founded by





(A) Maulana Abul Hasan Ali Nadwi





(B) Maulana Mohammad Ali Mungiri





(C) Maulana Manzoor Ahmad Nomani





(D) Sayyid Sulaiman Nadwi





Answer: (B)











73. The Parliament of Iran is known as





(A) Mahfil





(B) Shura





(C) Majlis





(D) House of Commons





Answer: (C)











74. Najmuddin Erbakan is associated with





(A) Revival of Islam in modern Iran





(B) Revival of Islam in modern Egypt





(C) Revival of Islam in modern Iraq





(D) Revival of Islam in modern Turkey





Answer: (D)











75. The greatest Arab Indologist was





(A) Al-Beruni





(B) Al-Masudi





(C) Ibn Batuta





(D) Merchant Sulaiman





Answer: (A)





Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 899 General Studies 718 Central Govt. Job 306 General Tamil 172 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Library and Information Science Paper II 71 Anna University Jobs 68 Librarian Jobs 65 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting