-->

Arab Culture and Islamic Studies 2012 June UGC NET Solved Question Paper II



Arab Culture and Islamic Studies 2012 June UGC NET Solved Question Paper II





1. Ma’arib was a





(A) City (B) Village





(C) Dam (D) River





Answer: (C)











2. Yathrib was the old name of





(A) Makkah





(B) Madinah





(C) Taif





(D) Juddah





Answer: (B)











3. The leadership of Arab tribes before the prophethood of Hazrat Muhammad (S.A.W.) was that of





(A) Quraish





(B) Ghatfan





(C) Kananah





(D) Taghlib





Answer: (A)











4. ‘Bai’at al-Ridhwan’ took place in the year





(A) 622 A.D.





(B) 628 A.D.





(C) 630 A.D.





(D) 634 A.D.





Answer: (B)











5. The founder of ‘Dar al-Nadwah’ at Makkah was





(A) Qusai bin Kilab





(B) Hashim





(C) al-safwan





(D) Abdul Muttalib





Answer: (A)











6. The Battle of ‘Nimariq’ was fought during the caliphate of





(A) H. Abu Bakr





(B) H. Umar





(C) H. Uthman





(D) H. Ali





Answer: (B)











7. Caliph Uthman was assassinated in the year





(A) 642 A.D.





(B) 648 A.D.





(C) 651 A.D.





(D) 656 A.D.





Answer: (D)











8. Who removed H. Khalid bin Walid from the post of Commander-in- Chief?





(A) H. Umar





(B) H. Ali





(C) H. Mu’awiyah





(D) H. Abdullah bin Zubair





Answer: (A)











9. Who among the following has nominated his son as a caliph first time in the history of Islam?





(A) Abdul Malik





(B) Al-Walid





(C) Mu’awiyah





(D) Sulayman





Answer: (C)











10. Who among the following companions of the Prophet was buried adjacent to the walls of Constantinople?





(A) H. Zubair





(B) H. Talha





(C) H. Bilal





(D) H. Abu Ayyub





Answer: (D)











11. The Dome of the Rock in Jerusalem was built during the reign of





(A) Abd al-Malik bin Marwan





(B) Yazid bin Mu’awiyah





(C) Mu’awiyah II





(D) Hisham





Answer: (A)











12. The gold Dinars and Silver Dirhams with Arabic inscription were first struck during the reign of





(A) Mu’awiyah bin Abi Sufyan





(B) Mu’awiyah II





(C) Marwan I





(D) Abd al-Malik





Answer: (D)











13. Who among the following was a well-known physician under the Umayyads?





(A) Khalid





(B) Jabir





(C) Umar bin Abi Rabiah





(D) Masarjawayh





Answer: (D)











14. During whose Caliphate the Qaysite power reached its zenith under the Umayyads?





(A) Mu’awiyah I





(B) Yazid I





(C) Walid I





(D) Mu’awiyah II





Answer: (C)











15. Siddhanta was translated during the rule of





(A) Abbasids





(B) Fatimids





(C) Umayyads





(D) Mamluks





Answer: (A)











16. Who is the author of Kitab al- Hayawan?





(A) Al-Farabi





(B) Al-Ghazzali





(C) Al-Kindi





(D) Al-Jahiz





Answer: (D)











17. Ibn al-Muqaffah translated his book ‘Kalilah wa Dimnah’ from





(A) Sanskrit





(B) Syriac





(C) Pahlavi





(D) Greek





Answer: (C)











18. Futuh al-Buldan is written by





(A) Al-Baladhuri





(B) Al-Bustani





(C) Al-Mas’udi





(D) Al-Tabari





Answer: (A)











19. Kamil fi al-Tarikh is written by





(A) Sulayman al-Tajir





(B) Ibn al-Asir





(C) Abul Qasim Iraqi





(D) Maqrizi





Answer: (B)











20. Arrange the following personalities in chronological order. Use the codes given below:





(i) Yahya Barmaki





(ii) Nizam al-Mulk al-Tusi





(iii) Abdul Hamid al-Katib





(iv) Haji Khalifah





Codes:





(A)       (i)         (iii)       (ii)        (iv)





(B)       (iv)       (i)         (iii)       (ii)





(C)       (iii)       (i)         (ii)        (iv)





(D)       (ii)        (iii)       (i)         (iv)





Answer: (C)











21. Imam Shafi’i is the author of





(A) Kitab al-Umm





(B) Kitab al-Kharaj





(C) Kitab al-Zuhd





(D) Kitab al-Nabat





Answer: (A)











22. Arrange the following translators of the Qur’an in chronological order. Use the codes given below:





(i) Mahmud Hasan





(ii) Abul A’la Maududi





(iii) Shah Abdul Qadir





(iv) Nazir Ahmad





Codes:





(A)       (ii)        (i)         (iii)       (iv)





(B)       (iii)       (iv)       (ii)        (i)





(C)       (i)         (iv)       (ii)        (iii)





(D)       (iii)       (iv)       (i)         (ii)





Answer: (D)











23. Muhammad bin Jarir al-Tabari was not a





(A) Historian





(B) Physician





(C) Mufassir





(D) Muhaddis





Answer: (B)











24. Mafatih al-Ghayb was written by





(A) Fakhr al-Din al-Razi





(B) Al-Baydawi





(C) Ibn Kathir





(D) Al-Mahalli





Answer: (A)











25. Which is the longest collection of the traditions of the Prophet?





(A) Muwatta





(B) Sahih al-Bukhari





(C) Jami al-Tirmidhi





(D) Musnad Ahmad





Answer: (D)











26. The author of Kitab al-Risalah was





(A) Numan bin Thabit





(B) Abu Yusuf





(C) Muhammad bin Idris





(D) Muhammad bin Hasan





Answer: (C)











27. Under which Aghlabid ruler Sicily was conquered?





(A) Ibrahim bin al-Aghlab I





(B) Ziyadat Allah





(C) Ibrahim II





(D) Ziyadat Allah III





Answer: (B)











28. Who among the following was the founder of the Ikhshidid dynasty?





(A) Abul al-Qasim Unjur





(B) Abu al-Misk Kafur





(C) Ahmad





(D) Muhammad bin Tughj





Answer: (D)











29. Which one of the following dynasties replaced the Fatimids in Egypt?





(A) The Tulunids





(B) The Rasulids





(C) The Ayyubids





(D) The Mamluks





Answer: (C)











30. Kitab al-Siyar al-Kabeer is on the theme of





(A) Criminal Law





(B) International Law





(C) Civil Law





(D) Law of Inheritance





Answer: (B)











31. The founder of the Hamdani dynasty was





(A) Sayf al-Daulah





(B) Sa’d al-Daulah





(C) Sa’eed al-Daulah





(D) Abu al-Ma’ali





Answer: (A)











32. Abu al-Hasan al-Mawardi is the author of





(A) Al-Masalik wa al-Mamalik





(B) Nafh al-Tib





(C) Kitab al-Shifa





(D) Al-Hawi al-Kabeer





Answer: (D)











33. The books on Hadith arranged according to the names of the companions are known as





(A) Musnad





(B) Jami‘





(C) Sunan





(D) Mujam





Answer: (A)











34. The construction of Great Mosque of Cordova was started by





(A) Al-Hakam





(B) Abdul Rahman Nasir





(C) Abdul Rahman al-Dakhil





(D) Hajib al-Mansur





Answer: (C)











35. Iran was conquered by





(A) H. Abu Bakr 





(B) H. Umar





(C) H. Uthman





(D) H. Ali





Answer: (B)











36. Jundi-Shapur was noted by its academy of





(A) Music and dance





(B) Religious affairs





(C) Medicine





(D) State administration





Answer: (C)











37. Al-Qanuni was the title of





(A) Sulayman I





(B) Salim II





(C) Murad I





(D) Mahmud I





Answer: (A)











38. In these three fields the Ottomans made original contribution:





(A) Chemistry, Biology and Physics





(B) Geography, Historiography and Law





(C) Statesmanship, Architecture and Poetry





(D) Pottery, Carpet making and Calligraphy





Answer: (C)











39. Which of the following is not correctly matched?





(A) Ibn Rashiq – Al-’Umdah





(B) Ibn Khurdadbih – Kitab al- Masalik wa al- Mamalik





(C) Ibn Sina – sayd al-Khatir





(D) Ibn al- Arabi – Fusus al- Hikam





Answer: (C)











40. Mu’jam al-Buldan was written by





(A) Al-Mas’udi





(B) Yaqut





(C) Sulayman al-Tajir





(D) Al-Biruni





Answer: (B)











41. Arrange the following books in chronological order. Use the codes given below:





(i) Al-Kashshaf





(ii) Kalilah wa Dimnah





(iii) Al-’Iqd al-Farid





(iv) Muqaddamah





Codes:





(A)       (i)         (iv)       (ii)        (iii)





(B)       (iii)       (ii)        (i)         (iv)





(C)       (iv)       (iii)       (ii)        (i)





(D)       (ii)        (iii)       (i)         (iv)





Answer: (D)











42. The city of Samarra was founded by





(A) Harun al-Rashid





(B) Al-Mu’tasim





(C) Al-Mutawakkil





(D) Al-Mahdi





Answer: (B)











43. One of the founders of Arabic calligraphy was





(A) Al-Rayhani





(B) Abu al-Faraj al-Isfahani





(C) Al-Kindi





(D) Hajjaj bin Yusuf





Answer: (A)











44. Futuhat al-Makkiyah deals with





(A) Ghazawat





(B) Theology





(C) Mysticism





(D) Conquest of Makkah





Answer: (C)











45. Al-’Urwat al-Wuthqa is written by





(A) Shah Waliullah





(B) Jamal al-Din al-Afghani





(C) Hasan al-Banna





(D) Al-Mawardi





Answer: (B)











46. Arrange the following thinkers in chronological order. Use the codes given below:





(i) Allamah Iqbal





(ii) Sir Syed Ahmad Khan





(iii) Ibn Khaldun





(iv) Shah Waliullah





Codes:





(A)       (iv)       (i)         (iii)       (ii)





(B)       (ii)        (iv)       (iii)       (i)





(C)       (i)         (iv)       (ii)        (iii)





(D)       (iii)       (iv)       (ii)        (i)





Answer: (D)











47. Which one of the following is not correctly matched?





(A) Mohammad Iqbal – Hayat-e- Jawaid





(B) Shah Waliullah – Al-Fawz al-Kabeer





(C) Sir Syed Ahmad Khan– Tahzib al- Akhlaq





(D) Al-Mawardi – Al- Ahkam al- Sultaniy yah





Answer: (A)











48. Muhammad Abduhu was the disciple of





(A) Syed Qutub Shaheed





(B) Hasan al-Banna





(C) Rashid Riza





(D) Jamal al-Din al-Afghani





Answer: (D)











49. Arrange the following rulers chronologically. Use the codes given below:





(i) Yazid I





(ii) Al-Walid I





(iii) Umar II





(iv) Marwan I





Codes:





(A)       (iv)       (i)         (iii)       (ii)





(B)       (i)         (iv)       (ii)        (iii)





(C)       (ii)        (i)         (iv)       (iii)





(D)       (iii)       (iv)       (i)         (ii)





Answer: (B)











50. Who among the following is not a Mu’allaqah poet?





(A) Al-A’sha





(B) Zuhair bin Abi Sulma





(C) Amr bin Kulthum





(D) Farazdaq





Answer: (D)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 899 General Studies 718 Central Govt. Job 306 General Tamil 172 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Library and Information Science Paper II 71 Anna University Jobs 68 Librarian Jobs 65 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting