-->

Anthropology 2013 Decemner UGC NET Solved Question Paper II








1. An extensive study on ‘magic’ among human societies was done by





(A) Franz Boas





(B) Emile Durkheim





(C) McLennan





(D) James Frazer





Answer: (D)








2. The central reference point from which all relationships can be traced on a genealogical diagram, is





(A) Id





(B) Ego





(C) Centrum





(D) Super ego





Answer: (B)








3. ‘Social Organization’ according to Radcliffe Brown refers to the study of





(A) Roles





(B) Statuses





(C) Groups





(D) Associations





Answer: (A)








4. Those aspects of society that are considered ordinary, having no special religious significance, is known as





(A) Profane





(B) Sacred





(C) Secular





(D) Spiritual





Answer: (A)








5. Alzheimer disease leads to





(A) Malnutrition





(B) Diabetes





(C) Cancer





(D) Dementia





Answer: (D)








6. ‘Race’ refers to a





(A) Cultural category





(B) A non-biological reality





(C) A classification which is arbitrary





(D) All of the above





Answer: (D)








7. Among the living apes, the genetically closest to humans is





(A) Gorilla





(B) Chimpanzee





(C) Orangutan





(D) Gibbon





Answer: (B)








8. A statistical technique showing relationship between two variables:





(A) Regression





(B) Correlation





(C) Standard Deviation





(D) Standard Error





Answer: (B)








9. Plio-Pleistocene boundary is, determined by the presence of villa Franchian fauna. These fauna include





(A) Species of Aves





(B) Species of Lupus





(C) Species of Bos





(D) Species of Dinosaurs





Answer: (C)








10. Prehistoric art is found all through the upper Palaeolithic period. This art best exemplified by the site is known as





(A) Combe-Grenal





(B) Altamira





(C) Laugerie-Haute





(D) Parpallo





Answer: (B)








11. Cultural variability is a function of





i. Physical features of a country





ii. The adaptability of the people





iii. Technological differences





iv. Cultural similarities





Codes:





(A) i, ii, iv and iii are correct.





(B) ii, iv and i are correct.





(C) i, ii and iii are correct.





(D) iv, iii and ii are correct.





Answer: (C)








12. Quantitative Research aims at





i. To quantify variation





ii. To predict causal relationship





iii. To describe characteristics of a population





iv. To describe an individual’s experience





Codes:





(A) i, iii & iv are correct.





(B) i, ii & iii are correct.





(C) ii, iii & iv are correct.





(D) i, ii & iv are correct.





Answer: (B)








13. Which among the following are considered as property among the most vulnerable tribal societies?





i. Land





ii. Cattle





iii. Tools and implements





iv. Precious metals ornaments





Codes:





(A) i, ii and iv are correct.





(B) ii, iii, iv and i are correct.





(C) iii, iv and i are correct.





(D) i, ii and iii are correct.





Answer: (D)








14. The VI Schedule of the Indian Constitution is applicable to the areas in the following States:





i. Assam





ii. Meghalaya





iii. Tripura





iv. Jharkhand





(A) iv, iii & ii are true.





(B) i, ii & iii are true.





(C) ii, iii & iv are true.





(D) i, iii & iv are true.





Answer: (B)








15. Which of the pairs is correctly matched?





(A) ABO blood group system             – T.H. Morgan





(B) Rh blood group system                 – Karl Landsteiner & A.S. Weiner





(C) Pharmacogenetics                         – W.S. Sutton





(D) Phenylketonuria                            – J.B.S. Haldane





Answer: (B)








16. Which of the following pairs is not correctly matched?





(A) Haemophilia                                 – Sex-linked recessive





(B) Sickle cell disease                         – Autosomal dominant





(C) Beard development in man           – Sex limited





(D) Turner’s syndrome                        – XO





Answer: (B)








17. Racial Classification of World Population was given by





(A) Risley





(B) Sauk





(C) Guha





(D) None of the above





Answer: (D)








18. Tertiary period includes





(A) Miocene and Pliocene only





(B) Oligocene and Palaeocene only





(C) Pliocene, Miocene, Oligocene, Eocene and Palaeocene





(D) Eocene and Miocene





Answer: (C)








19. Fire for cooking was used for the first time by





(A) Homo-Neandarthalensis





(B) Pithecanthropus Erectus





(C) Homo-sapiens-sapiens





(D) Sinanthropus Pekinensis





Answer: (D)








20. Remains of the lower Palaeolithic culture in India are found at





(A) Langhnaj





(B) Navdatoli





(C) Burzahom





(D) Attirampakkam





Answer: (D)








21. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R):





Assertion (A): Emic Approach in Anthropological research is useful to trace out the ‘insiders views’ on the research problem.





Reason (R): It helps the Anthropologist to give semantic explanations about the research problem from people’s perspective. In the context of the above statements, which of the following is true?





Codes:





(A) Both (A) and (R) are not the correct explanation of (A).





(B) (A) is false and (R) is true.





(C) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).





(D) (R) is false and (A) is true.





Answer: (C)








22. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R):





Assertion (A): Little community is characterised by subsistence economy.





Reason (R): Such a community satisfies all needs of its members from birth to death.





In the context of above two statements, which of the following is correct?





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are true, (R) is the correct explanation of (A).





(C) (A) is false, but (R) is true.





(D) (R) is false and (A) is true.





Answer: (B)








23. Given below are two statements. One is called as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R):





Assertion (A): Divination is done to foresee future events or uncover the causes of past events.





Reason (R): Human beings often attempt to control the forces of the universe.





In the context of above two statements, which one of the following is correct?





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (B)








24. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R):





Assertion (A): Despite various developmental programmes made for the scheduled castes and scheduled tribe communities in India, majority amongst them are socioeconomically backward.





Reason (R): Fruits of developmental programmes have not reached the scheduled castes and scheduled tribe communities as desired by the planners.





Codes:





(A) (A) is false and (R) is true.





(B) (A) is true and (R) is false.





(C) (A) is true and (R) is also true.





(D) (A) is false and (R) is also false.





Answer: (C)








25. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R):





Assertion (A): In sickle cell anaemia, glutamic acid in the beta chain is replaced by valine.





Reason (R): Sickle cell haemoglobin is caused by a point mutation.





In the context of above two statements, which one of the following is correct?





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).


(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (A)








26. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R):





Assertion (A): Racism is a biological concept.





Reason (R): Racism leads to prejudice.





In the context of above two statements, which one of the following is correct?





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (D)








27. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R):





Assertion (A): Molecular Anthropology is one of the evolving subfields of biological anthropology.





Reason (R): Development in Molecular Anthropology is due to the advancement in the Human Genome Project.





In the context of above two statements, which one of the following is correct?





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (A)








28. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R):





Assertion (A): Habitual erect posture and bipedalism are exclusive human traits.





Reason (R): There were major anatomical change in the human skeleton during the course of evolution.





In the context of above two statements, which one of the following is correct?





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (A)








29. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R):





Assertion (A): It was due to technological advancement that Neolithic men were able to produce their food.





Reason (R): Food production led to an available surplus to maintain a larger population.





In the context of above two statements, which one of the following is correct?





Codes:





(A) (A) is correct, but (R) is wrong.





(B) Both (A) and (R) are correct.





(C) (A) is wrong, but (R) is correct.





(D) Both (A) and (R) are wrong.





Answer: (C)








30. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R):





Assertion (A): Microliths were manufactured by fluting technique during Mesolithic culture.





Reason (R): Microliths were used to make composite tools because they were able to economize raw materials.





In the context of above two statements, which one of the following is correct?





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (R) is true, but (A) is false.





Answer: (B)








31. Identify the correct sequence of development of theories in cultural anthropology:





(A) Multi linear cultural evolution – Unilinear cultural evolution – Universal cultural evolution





(B) Unilinear cultural evolution – Universal cultural evolution – Multi linear cultural evolution –





(C) Multi linear cultural evolution – Universal cultural evolution – Unilinear cultural evolution





(D) Universal cultural evolution – Multi linear cultural evolution – Unilinear cultural evolution –





Answer: (B)








32. Identify the correct developmental sequence of economic pursuits among the following categories:





(A) Fishing – Gathering and Hunting – Cultivation – Pastoralism





(B) Pastoralism – Cultivation – Gathering and Hunting – Fishing





(C) Gathering and Hunting – Fishing – Pastoralism – Cultivation





(D) Cultivation – Pastoralism – Fishing – Gathering and Hunting





Answer: (C)








33. Robert Redfield’s concept of “Folkurban continuum” is based on his study of four communities – a city, a town, a peasant society and a folk or simple society. Identify these four communities and arrange them in correct sequence to depict the folk-urban continuum.





(A) Chankom – Marida – Tuski – Diztas





(B) Tuski – Chankom – Diztas – Marida





(C) Diztas – Tuski – Chankom – Marida





(D) Marida – Diztas – Tuski – Chankom





Answer: (B)








34. Identify the correct instrumental sequence as per Malinowski.





(A) Object – Technique – Cooperation or Tradition – Context of Situation





(B) Context of situation – Cooperation or Tradition – Technique – Object





(C) Technique – Object – Context of situation – Cooperation or Tradition





(D) Cooperation or Tradition – Object – Technique – Context of situation





Answer: (A)








35. Arrange the following in the ascending order as far as the development of evolutionary thought is concerned:





(A) Jean Baptise – Darwin – Comte de Buffon – Stebbins





(B) Comte de Buffon – Darwin – Stebbins – Jean Baptise





(C) Comte de Buffon – Jean Baptise – Darwin – Stebbins





(D) Jean Baptise – Darwin – Stebbins – Comte de Buffon





Answer: (C)








36. Identify the correct evolutionary sequence of the following fossil hominids:





(A) A. africanus – Java Man – Neanderthal Man – Grimaldi Man





(B) Java Man – A. africanus – Grimaldi Man – Neanderthal Man





(C) Grimaldi Man – Java Man – A. africanus – Neanderthal Man





(D) Neanderthal Man – A. africanus – Grimaldi Man – Java Man





Answer: (A)








37. Identify the correct sequence of the following geneticists chronologically according to their contribution:





(A) Sutton – Morgan – Watson & Crick – Mendel





(B) Mendel – Sutton – Morgan – Watson & Crick





(C) Morgan – Mendel – Watson & Crick – Sutton





(D) Watson & Crick – Morgan – Sutton – Mendel





Answer: (B)








38. Identify the correct sequence of cell components in the ascending order of their occurrence:





(A) Genes – Chromosome – Nucleus – Cytoplasm





(B) Chromosome – Genes – Cytoplasm – Nucleus





(C) Nucleus – Genes – Chromosome –Cytoplasm





(D) Cytoplasm – Chromosome – Genes – Nucleus





Answer: (A)








39. Which one of the following pairs is correctly matched?





(A) Bone tools – Homohabilis





(B) Earliest Harappan Phase – Mehergarh





(C) Mousterian culture – Homo-erectus





(D) Interglacial – Miocene





Answer: (B)








40. Arrange the following lithic tool types in their correct sequence of appearanc:





i. Point





ii. Chopper





iii. Cleaver





iv. Burin





Codes:





(A) ii i iv iii





(B) i ii iii iv





(C) iv iii ii i





(D) ii iii i iv





Answer: (D)








41. Match the following residence patterns with their corresponding practices:





List – I                                                            List – II





a. Virilocal residence                                       i. After marriage the couple settle with the wife’s parents.





b. Uxori local residence                                  ii. After marriage, the couple settle with husband’s parents





c. Avunculocal                                                iii. After marriage, the couple may choose to settle either with husband’s or wife’s parents.





d. Ambilocal residence                                   iv. After marriage, the couple settle with husband’s mother’s brother.





Codes:





       a b c d





(A) ii i iv iii





(B) i ii iii iv





(C) iii iv ii i





(D) ii iii iv i





Answer: (A)








42. Match an item in List – I with an item in List – II. Use the codes given below:





List – I                                                            List – II





a. Abraham Kardiner                                      i. Culture





b. E.B. Tylor                                                   ii. Cultural Ecology





c. Julian Steward                                             iii. Patterns of Culture





d. Ruth Benedict                                            iv. Basic personality structures





Codes:





        a b c d





(A) iv i ii iii





(B) iii ii iv i





(C) ii iii i iv





(D) i iv iii ii





Answer: (A)








43. Match the following anthropologists with the concepts, they are associated with:





List – I                                                                                                List – II





a. D.N. Majumdar                                                                   i. Animatism





b. E. Durkheim                                                                        ii. Animism





c. R.R. Marett                                                                                     iii. Totemism





d. E.B. Tylor                                                                           iv. Bongaism





Codes:





       a b c d





(A) i ii iii iv





(B) iv iii i ii





(C) ii i iv iii





(D) iii ii iv i





Answer: (B)








44. Match the items in List – I with the items in List – II and select the answer from code given below:





List – I (Systems of Authority)          List – II (Communities which are associated with)





a. Uni-centric Authority System         i. The Pueblo Indians





b. Kin-based Authority System          ii. Hopi Indians





c. Non-kin based Authority System   iii. The Nuer





d. Village Council Authority System iv. Bushman





Codes:





        a b c d





(A) iv iii ii i





(B) iii ii i iv





(C) i iv iii ii





(D) ii i iv iii





Answer: (A)








45. Match an item in List – I with an item in List – II. Use the codes given below:





List – I                                                                        List – II





a. Classification of Indian People                               i. Ashley Montago





b. ‘Ethnic group’ term coined by                                ii. C.S. Coon





c. ‘Origin of Races’                                                     iii. S.S. Sarkar





d. Racial Classification based on blood groups          iv. W.C. Boyd





Codes:





       a b c d





(A) i ii iii iv





(B) ii iv i iii





(C) iii i ii iv





(D) iv iii ii i





Answer: (C)








46. Match an item in List – I with an item in List – II. Use the codes given below:





List – I                                                            List – II





a. Subspecies                                                   i. Hominidae





b. Family                                                         ii. Homo sapiens sapiens





c. Suborder                                                      iii. Primate





d. Order                                                          iv. Anthropoidea





Codes:





       a b c d





(A) ii i iv iii





(B) iv ii i iii





(C) i ii iii iv





(D) ii iv iii i





Answer: (A)








47. Match an item in List – I with an item in List – II. Use the codes given below:





List – I                                                            List – II





a. Baboon                                                        i. Indonesia





b. Hanuman Langurs                                       ii. Madagascar





c. Orangutan                                                   iii. India





d. Lemur                                                         iv. Africa





Codes:





        a b c d





(A) iv iii i ii





(B) i ii iii iv





(C) iii i ii iv





(D) ii iii iv i





Answer: (A)








48. Match an item in List – I with an item in List – II. Use the codes given below:





List – I                                                            List – II





a. Homo habilis                                               i. Raymond Dart





b. Australopithecus                                         ii. Louis Leakey





c. Gigantopithecus                                          iii. Simons & Chopra





d. Java Man                                                     iv. Eugene Dubois





Codes:





       a b c d





(A) ii i iii iv





(B) i ii iii iv





(C) iv ii iii i





(D) iii iv i ii





Answer: (A)








49. Match items of List – I with items of List – II and select the correct answer from the code given below:





List – I (Name of the Book)                           List – II (Author of the Book)





a. Man Makes Himself                                    i. M. Burkitt





b. Old Stone Age                                            ii. Brian M. Fagan





c. Stone Age Tools                                          iii. V.G. Childe





d. People of the Earth                                     iv. H.D. Sankalia





Codes:





        a b c d





(A) iv ii i iii





(B) iii i ii iv





(C) iii i iv ii





(D) i iv iii ii





Answer: (C)








50. Arrange the following ceramic types in chronological order of their occurrence:





i. Jorwe





ii. Malwa





iii. Painted Grey ware





iv. Northern black polished ware





Codes:





(A) iv ii iii i





(B) ii i iii iv





(C) i ii iii iv





(D) iv iii ii i





Answer: (B)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting