-->

UGC NET Paper I Original Questions November 2017.



1. Which of the following set of statements best represents the nature and objective of teaching and learning ?


(a) Teaching is like selling and learning is like buying.


(b) Teaching is a social act while learning is a personal act.


(c) Teaching implies learning whereas learning does not imply teaching.


(d) Teaching is a kind of delivery of knowledge while learning is like receiving it.


(e) Teaching is an interaction and is triadic in nature whereas learning is an active


engagement in a subject domain.


Code :


(1) (a), (d) and (e) 


(2) (b), (c) and (e)


(3) (a), (b) and (c) 


(4) (a), (b) and (d)


Answer: 2





2. From the list given below identify the learner characteristics which would facilitate teaching learning system to become effective. Choose the correct code to indicate your answer.


(a) Prior experience of learner (b) Learner’s family lineage


(c) Aptitude of the learner (d) Learner’s stage of development


(e) Learner’s food habits and hobbies (f) Learner’s religious affiliation


Code :


(1) (a), (c) and (d) 


(2) (d), (e) and (f)


(3) (a), (d) and (e) 


(4) (b), (c) and (f)


Answer: 1





3. Assertion (A) : All teaching implies learning.


Reason (R) : Learning to be useful must be derived from teaching.


Choose the correct answer from the following :


(1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).


(2) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).


(3) (A) is true, but (R) is false.


(4) (A) is false, but (R) is true


Answer: 3





4. On the basis of summative tests, a teacher is interpreting his/her students, performance in terms of their wellness life style evident in behaviour. This will be called :


(1) Formative testing 


(2) Continuous and comprehensive evaluation


(3) Norm - referenced testing 


(4) Criterion - referenced testing


Answer: 4





5. Which one of the following is a key behaviour in effective teaching ?


(1) Using student ideas and contribution


(2) Structuring


(3) Instructional variety


(4) Questioning


Answer: 3





6. Which of the following research types focuses on ameliorating the prevailing situations ?


(1) Fundamental Research 


(2) Applied Research


(3) Action Research 


(4) Experimental Research


Answer: 3





7. A researcher attempts to evaluate the effect of method of feeding on anxiety - proneness of children. Which method of research would be appropriate for this ?


(1) Case study method 


(2) Experimental method


(3) Ex-post-facto method 


(4) Survey method


Answer: 3





8. In which of the following arrangements a wider spectrum of ideas and issues may be made possible ?


(1) Research Article 


(2) Workshop mode


(3) Conference 


(4) Symposium


Answer: 3





9. In finalizing a thesis writing format which of the following would form part of supplementary pages ?


(1) List of tables and figures 


(2) Table of contents


(3) Conclusions of the study 


(4) Bibliography and Appendices


Answer: 4





10. Which of the following is susceptible to the issue of research ethics ?


(1) Inaccurate application of statistical techniques


(2) Faulty research design


(3) Choice of sampling techniques


(4) Reporting of research findings


Answer: 4





Read the passage carefully and answer question numbers from 11 to 15.


Climate change is considered to be one of the most serious threats to sustainable development,with adverse impacts on the environment, human health, food security, economic activity, natural resources and physical infrastructure. Global climate varies naturally. According to the Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), the effects of climate change have already been


observed, and scientific findings indicate that precautionary and prompt action is necessary. Vulnerability to climate change is not just a function of geography or dependence on natural resources; it also has social, economic and political dimensions which influence how climate change affects different groups. Poor people rarely have insurance to cover loss of property due to natural calamities i.e. drought, floods, super cyclones etc. The poor communities are already struggling to cope with the existing challenges of poverty and climate variability and climate change could push many beyond their ability to cope or even survive. It is vital that these communities are helped to adapt to the changing dynamics of nature. Adaptation is a process through which societies make themselves better able to cope with an uncertain future. Adapting to climate change entails taking the right measures to reduce the negative effects of climate change (or exploit the positive ones) by making the appropriate adjustments and changes. These range from technological options such as increased sea defences or flood - proof houses on stilts to behavioural change at the individual level, such as reducing water use in times of drought. Other strategies include early warning systems for extreme events, better water management, improved risk management, various insurance options and biodiversity conservation. Because of the speed at which climate change is happening due to global temperature rise, it is urgent that the vulnerability of developing countries to climate change is reduced and their capacity to adapt is increased and national adaptation plans are implemented. Adapting to climate change will entail adjustments and changes at every level from community to national and international. Communities must build their resilience, including adopting appropriate technologies while making the most of traditional knowledge, and diversifying their livelihoods to cope with current and future climate stress. Local coping strategies and knowledge need to be used in synergy with government and local interventions. The need of adaptation interventions depends on national circumstances. There is a large body of knowledge and experience within local communities on coping with climatic variability and extreme weather events. Local communities have always aimed to adapt to variations in their climate. To do so, they have made preparations based on their resources and their knowledge accumulated through experience of past weather patterns. This includes times when they have also been forced to react to and recover from extreme events, such as floods, drought and hurricanes. Local coping strategies are an important element of planning for adaptation. Climate change is leading communities to experience climatic extremes more frequently, as well as new climate conditions and extremes. Traditional knowledge can help to provide efficient, appropriate and time - tested ways of advising and enabling adaptation to climate change in communities who are feeling the effects of climate changes due to global warming





11. Given below are the factors of vulnerability of poor people to climate change. Select the code that contains the correct answer.


(a) Their dependence on natural resources


(b) Geographical attributes


(c) Lack of financial resources


(d) Lack of traditional knowledge


Code :


(1) (a), (b) and (c) 


(2) (b), (c) and (d)


(3) (a), (b), (c) and (d) 


(4) (c) only


Answer: 1





12. Adaptation as a process enables societies to cope with :


(a) An uncertain future


(b) Adjustments and changes


(c) Negative impact of climate change


(d) Positive impact of climate change


Select the most appropriate answer from the following code :


(1) (a), (b), (c) and (d) 


(2) (a) and (c)


(3) (b), (c) and (d) 


(4) (c) only


Answer: 1





13. To address the challenge of climate change, developing countries urgently require :


(1) Imposition of climate change tax


(2) Implementation of national adaptation policy at their level


(3) Adoption of short-term plans


(4) Adoption of technological solutions


Answer:  2





14. The traditional knowledge should be used through :


(1) Its dissemination


(2) Improvement in national circumstances


(3) Synergy between government and local interventions


(4) Modern technology


Answer: 3





15. The main focus of the passage is on :


(1) Combining traditional knowledge with appropriate technology


(2) Co-ordination between regional and national efforts


(3) Adaptation to climate change


(4) Social dimensions of climate change


Answer: 3





16. The interaction between a teacher and students creates a zone of proximal :


(1) Difference 


(2) Confusion


(3) Development 


(4) Distortion


Answer: 3





17. The spatial audio reproduction in a classroom can reduce the students’ :


(1) Cognitive load in understanding


(2) Respect for the teacher


(3) Motivation for excellence


(4) Interest in technology - orientation


Answer: 1





18. The classroom communication should essentially be :


(1) Contrived 


(2) Empathetic 


(3) Abstract 


(4) Non-descriptive


Answer: 2





19. A good communicator begins his/her presentation with a :


(1) Complex question 


(2) Non-sequitur


(3) Repetitive phrase 


(4) Ice-breaker


Answer: 4





20. In a classroom, the probability of message reception can be enhanced by :


(1) Establishing a viewpoint


(2) Exposing the ignorance of students


(3) Increasing the information load


(4) Using high decibel audio tools


Answer: 1





21. In the series 1, 6, 15, 28, 45, ............ the next term will be :


(1) 66 


(2) 76 


(3) 56 


(4) 84


Answer: 1





22. The next term in the series ABD, DGK, HMS, MTB, .......... is :


(1) NSA 


(2) SBL 


(3) PSK 


(4) RUH


Answer: 2





23. In certain code, “COVALENT” is coded as BWPDUOFM. The code of “ELEPHANT” will


be :


(1) MFUIQRTW 


(2) QMUBIADH


(3) QFMFUOBI 


(4) EPHNTEAS


Answer: 3





24. Ajay is a friend of Rakesh. Pointing to an old man Ajay asked Rakesh who is he ? Rakesh


said “His son is my son’s uncle”. The old man is related to Rakesh as :


(1) Grandfather 


(2) Father-in-law


(3) Father 


(4) Uncle


Answer: 3





25. A postman walked 20 m straight from his office, turned right and walked 10 m. After turning left he walked 10 m and after turning right walked 20 m. He again turned right and walked 70 m. How far he is from his office ?


(1) 50 m. 


(2) 40 m. 


(3) 60 m. 


(4) 20 m.


Answer: 1





26. It is Truism to say that no one was there when life first appeared on earth. Any assertion about life’s origin, thus, should be treated as a theory. The above two statements constitute :


(1) A historical explanation 


(2) A narrative


(3) An argument 


(4) A conjecture


Answer: 3





27. Given below are four statements. Among them two are related in such a way that they can both be true but they cannot both be false. Select the code that indicates those two statements :


Statements :


(a) Honest people never suffer.


(b) Almost all honest people do suffer.


(c) Honest people hardly suffer.


(d) Each and every honest person suffers.


Code :


(1) (a) and (b) 


(2) (a) and (c) 


(3) (a) and (d) 


(4) (b) and (c)


Answer: 4





28. A deductive argument is invalid if :


(1) Its premises and conclusion are all true.


(2) Its premises and conclusion are all false.


(3) Its premises are all false but its conclusion is true.


(4) Its premises are all true but its conclusion is false.


Answer: 4





29. Given below are two premises (a and b). From those two premises four conclusions (i), (ii), (iii) and (iv) are drawn. Select the code that states the conclusion/conclusions drawn validly (taking the premises singularly or jointly).


Premises : (a) All bats are mammals.


                 (b) No birds are bats.


Conclusions : (i) No birds are mammals.


                      (ii) Some birds are not mammals.


                     (iii) No bats are birds.


                     (iv) All mammals are bats.


Code :


(1) (i) only 


(2) (i) and (ii) only


(3) (iii) only 


(4) (iii) and (iv) only


Answer: 3





30. Just as melting ice - cubes do not cause a glass of water to overflow, melting sea - ice does not increase oceanic volume.


What type of argument is it ?


(1) Analogical 


(2) Hypothetical


(3) Psychological 


(4) Statistical


Answer: 1





Answer the questions 31 to 35 based on the data given in the table below.


Table : Number of registered vehicles in India and India’s population.










31. The maximum decadal growth in population of India is registered in the period :


(1) 1961 - 1971 


(2) 1991 - 2001 


(3) 2001 - 2011 


(4) 1981 - 1991


Answer: 1





32. In which year the decadal growth (%) in number of cars surpassed that of the two wheelers ?


(1) 1991 


(2) 2001 


(3) 1981 


(4) 2011


Answer: 4





33. What was the average decadal growth in the number of cars during 1961 - 2011 ?


(1) ~ 131% 


(2) ~ 68% 


(3) ~ 217% 


(4) ~ 157%


Answer: 1





34. In the year 2001, out of total number of vehicles, the number of passenger vehicles (4 wheelers) accounted for :


(1) ~ 14% 


(2) ~ 24% 


(3) ~ 31% 


(4) ~ 43%


Answer: 1





35. What was the per capita ownership of two wheelers in India in the year 2011 ?


(1) ~ 0.084% 


(2) ~ 0.0084% 


(3) ~ 0.84% 


(4) ~ 0.068%


Answer: -





36. What is the name for a webpage address ?


(1) Domain 


(2) Directory 


(3) Protocol 


(4) URL


Answer: 4





37. The data storage hierarchy consists of :


(1) Bytes, bits, fields, records, files and databases


(2) Bits, bytes, fields, records, files and databases


(3) Bits, bytes, records, fields, files and databases


(4) Bits, bytes, fields, files, records and databases


Answer: 2





38. Which of the following domains is used for - profit businesses ?


(1) .org 


(2) .net 


(3) .edu 


(4) .com


Answer: 4





39. What is the full form of USB as used in computer related activities ?


(1) Ultra Security Block 


(2) Universal Security Block


(3) Universal Serial Bus 


(4) United Serial Bus


Answer: 3





40. Which of the following represents billion characters ?


(1) Terabytes 


(2) Megabytes


(3) Kilobytes 


(4) Gigabytes


Answer: 4





41. Which of the following pollutants is the major cause of respiratory diseases ?


(1) Suspended fine particles 


(2) Nitrogen oxides


(3) Carbon monoxide 


(4) Volatile organic compounds


Answer: 1





42. Assertion (A) : In urban areas, smog episodes occur frequently in winters.


Reason (R) : In winters, a lot of biomass is burnt by people for heating purposes or to


keep themselves warm.


Choose the correct answer from the code given below :


(1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)


(2) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)


(3) (A) is true and (R) is false


(4) Both (A) and (R) are false


Answer: 2





43. Occurrence of natural hazards is affected by :


(a) Land use changes 


(b) Drainage and construction


(c) Ozone depletion 


(d) Climate change


Choose the correct answer from the code given below :


(1) (a), (c) and (d) 


(2) (a), (b) and (c)


(3) (a), (b) and (d) 


(4) (b), (c) and (d)


Answer: 3





44. Which of the following pollutant gases is not produced both naturally and as a result of industrial activity ?


(1) Chlorofluoro carbons 


(2) Nitrous oxide


(3) Methane 


(4) Carbon dioxide


Answer: 1





45. Among the following fuels of energy, which is the most environment friendly ?


(1) Ethanol 


(2) Biogas 


(3) CNG 


(4) Hydrogen


Answer: 4





46. Which of the following are the goals of higher education in India ?


(a) Access


(b) Equity


(c) Quality and Excellence


(d) Relevance


(e) Value based education


(f) Compulsory and free education


Select the correct answer from the code given below :


(1) (a), (b) and (e) only 


(2) (a), (b), (e) and (f)


(3) (a), (b), (c), (d) and (e) 


(4) (a), (b), (c), (d), (e) and (f)


Answer: 3





47. Which of the following has been ranked the best college in the country (2017) as per the National Institutional Ranking Framework (NIRF) ?


(1) Miranda House, Delhi 


(2) St. Stephen’s College, Delhi


(3) Fergusson College, Pune 


(4) Maharaja’s College, Mysore


Answer: 1





48. Which of the following universities has received the Visitor’s Award for the best Central University in India in Feb. 2017 ?


(1) Jawaharlal Nehru University 


(2) Banaras Hindu University


(3) Tezpur University 


(4) University of Hyderabad


Answer: 1





49. Who among the following can be removed by the President without Parliament’s resolution ?


(1) Judge of a High Court 


(2) Governor of a State


(3) Chief Election Commissioner 


(4) Comptroller and Auditor - General


Answer: 2





50. Which of the following come(s) within the ambit of the term ‘corruption’ ?


(a) Misuse of official position


(b) Deviation from rules, laws and norms


(c) Non-action when action is required


(d) Harm to public good


Select the correct answer from the code given below :


(1) (a) only 


(2) (a) and (b) only


(3) (a), (b) and (d) 


(4) (a), (b), (c) and (d)


Answer: 4


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting