-->

Library & Information Science Paper II



1. Name the University Library in India that first "Reference Librarian" created the post


(A) Madras University Library


(B) Mumbai University Library


(C) Delhi University Library


(D) Ahmedabad University Library


Ans: A





2. Cover to cover translation is treated as


(A) Selective dissemination service


(B) Current awareness services


(C) On demand services


(D) Anticipatory services


Ans: B





3. Research Primary periodicals sources are which category of sources?


(A) Primary sources


(B) Secondary sources


(C) Teritiary sources


(D) Non-documentary sources


Ans: A





4. Who should educate the users in Library?


(A) Librarian


(B) Library Assistant


(C) Principal


(D) Teacher


Ans: A





5. What is the other name of short range reference service?


(A) Ready reference service


(B) Long range reference service


(C) CAS


(D) SDI


Ans: A





6. Mobile library is do kind of which service?


(A) Reference service


(B) Extension service


(C) Ready re.ference service


(D) Long range reference service


Ans: B





7."Reference service is the contact between the right reader and the right book in the right personal way'' was stated by


(A) D.J. Foskett


(B) S.R. Ranganathan


(C) James lwyer


(D) A.L.A. Glossary of Labour terms


Ans: B





8. POPLINE database is related to which subject?


(A) Political Science


(B) Medicine


(C) Sociology


(D) Agriculture


Ans: B





9. INFLIBNET is located at


(A) Ahmedabad


(B) Allahabad


(C) Hydrabad


(D) Lucknow


Ans: A





10. INSDOC comes under


(A) DST


(B) UGC


(C) AICTE


(D) CSIR


Ans: D





11. CLRI comes under the sectoral centre


(A) machine tool


(B) textiles


(C) chemicals


(D) leather technology


Ans: D





12. Who publishes INIS atom index?


(A) INIS (Vienna)


(C) ICSU


(B) LC


(D) AGRIS


Ans: A





13. By which name MEDLARS is provided online?


(A) MEDLINE


(B) Index Medicus


(C) Medical Index


(D) Medaindex


Ans: A





14. Who has evolved 'Bureaucracy model' of organization?


(A) John A. Veig





(B) Harold Laski


(C) Max Weber


(D) Joseph Massie


Ans: C





15. The committee that advices the Government in matters relating to libraries is


(A) State central committee


(B) Local library authority


(C) Adhoc committee


(D) Executive committee


Ans: A





16. Who has studied the psychology of workers?


(A) Hugo Mansterberg


(B) F.W. Taylor


(C) Frank Gilbreth


(D) Henry Fayol


Ans: A





17. Who emphasized the importance of arrangement of personnel in an organization?


(A) John Stuart Mill


(B) Gaus, White and Dimcock


(C) Rousseau


(D) Plato


Ans: B





18. Newark charging system was introduced in the


(A) British Library


(B) Library of Congress


(C) Public Library of Newark


(D) National Library


Ans: C





19. Accession Register is maintained by


(A) Technical Section


(B) Acquisition Section


(C) Periodical Section


(D) Reference Section


Ans: B





20. Photo charging system was introduced by


(A) M.A. Gopinath


(B) Ralph. R. Shaw


(C) C.A. Cutter


(D) R.L. Mittal


Ans: B





21. Ranganathan's Reader's Ticket, Book Ticket method introduced in which library?


(A) National Library


(B) Madras University Library


(C) Delhi University Library


(D) Public Library


Ans: B





22. The term 'Bespeaking work' was used by


(A) C.A. Cutter


(B) Dewey


(C) M.A. Gopinath


(D) S.R. Ranganathan


Ans: D





23. What is the component of SDI?


(A) Document pro×le


(B) Classi×cation


(C) Fax


(D) User token


Ans: A





24. The term 'Routing' is associated with


(A) Book selection


(B) Periodical maintenance


(C) Inter library loan


(D) Preservation of documents


Ans: B





25. In which system of periodical registration "Bottom and Top cards" are used?


(A) Kardex


(B) Three card system


(C) Ledger system


(D) Register system


Ans: A





26. Under 4th-plan period what was the budget allocation for university and college libraries, recommended by Kothari Education


Commission?


(A) Rs. 58.05 crores


(B) Rs. 58.06 crores


(C) Rs. 59.07 crores


(D) Rs. 60.07 crores


Ans: B





27. Zero Based Budgeting was developed by


(A) John


(B) Peter Phyor


(C) Charles


(D) Robinson


Ans: B





28. First Law of library science is not connected with


(A) Location


(B) Building


(C) Loss of Book's


(D) Furniture


Ans: C





29. DELNET was initially promoted by


(A) NISSAT


(B) Delhi Government


(C) CSIR


(D) UGC


Ans: A





30. In which Law of Library Science Emphasise the user Time Saving concept?


(A) First Law of Library Science


(B) Second Law of Library Science


(C) Third Law of Library Science


(D) Fourth Law of Library Science


Ans: D





31. What is the percentage of Universities Budget on Libraries in India by university Education (1948-49)?


(A) 6.3%


(B) 6.4%


(C) 6.5%


(D) 6.6%


Ans: C





32. Which Law of Library Science emphasize the need of Library Building?


(A) First Law of library science


(B) Second Law of library science


(C) Third Law of library science


(D) Fourth Law of library science


Ans: A





33. In colon classi×cation scheme 'X' represent for


(A) Sociology


(B) History


(C) Economics


(D) Library and Information Science


Ans: C





34. The First edition of DDC was published in


(A) 1875


(B) 1876


(C) 1874


(D) 1896


Ans: B





35. The First edition of colon classi×cation was released in


(A) 1933


(B) 1938


(C) 1943


(D) 1948


Ans: A





36. The Firrst edition of DDC consisted of


(A) 44 pages


(C) 64 pages


(B) 54 pages


(D) 74 pages


Ans: A





37. FID is the body which has overall responsibility for_________


(A) UDC


(B) DDC


(C) AACR


(D) CC


Ans: A





38. Who has initiated UDC?


(A) Melvil Dewey


(B) S.R. Ranganathan


(C) Paul Otlet and Henri La Fontaine


(D) C.A. Cutter


Ans: C





39. In CC Ed.7 which symbol is used to indicate Phase Relation?


(A) Ampersand(&)


(B) Zero (0)


(C) Dot(.)


(D) Comma (,)


Ans: A





40. In CC which fundamental category does not occur in rounds?


(A) space


(B) energy


(C) matter


(D) personality


Ans: A





41. Which is not coming under "Wall-Picture Principle"?


(A) Whole-Organ principle


(B) Act and Action-Actor-Tool principle


(C) Cow-Calf principle


(D) Principle of isolate sequence


Ans: D





42. In the subject Agriculture the sequence Rice-Wheat-Oat-Corn denotes which sub. principle of classi×cation


(A) Literary warrant


(B) Increasing complexity


(C) Principle of Bottom upwards


(D) Principle of Top downwards


Ans: A





43. Which of the following fundamental categories does not occur in level?


(A) energy


(B) matter


(C) space


(D) time


Ans: A





44. Who has brought Marathi version of colon classi×cation?


(A) Bhattacharya


(B) K.S. Ragavan


(C) R.S. Parkhi


(D) S.R. Ranganathan


Ans: C








45. Who enunciated the ×ve fundamental categories in colon classi×cation?


(A) Dr. S.R. Ranganathan


(B) Paul Otlet


(C) W. C. Sayers


(D) Benjamin A. Cutter


Ans: A





46. In colon classi×cation, India is represented by


(A) 54


(B) 44


(C) 64


(D) 74


Ans: B





47. In notational plane "Decimal fraction device" contributes to which canon?


(A) Uniformity


(B) Relativity


(C) Hierarchy


(D) Non Hierarchy


Ans: B





48. The objectives of a library catalogue were broad by described by Charles Ammi Cutter in the year


(A) 1776


(B) 1876


(C) 1976


(D) 1979


Ans: B





49. Which Library Association Publishes journal of Librarianship?


(A) The Library Association


(B) American Library Association


(C) Indian Library Association


(D) Society for the Development of Library Science


Ans: A





50. The international conference on cataloguing principles was held in the year 1961 at


(A) Germany


(B) England


(C) Paris


(D) Rome


Ans: C





51. A dictionary catalogue may be divided in to


(A) Two parts


(B) Four parts


(C) Five parts


(D) Six parts


Ans: A





52. Ranganathan's "Classi×ed catalogue code" was published by


(A) University of Madras


(B) Tamil nadu Library Association


(C) Public Library Association


(D) Madras Library Association





Ans: D





53. Cataloguing -in-publication started by library of congress in the year


(A) 1971


(B) 1981


(C) 1991


(D) 2001


Ans: A





54. ISBN stands for


(A) Integrated Services Bibliographic Network


(B) Indian Standard Book Number


(C) International Standard Book Number


(D) International Standard for Book and Non-book


Ans: C





55. MARC is an example of which form of catalogue?


(A) Centralized catalogue


(B) Co-operative catalogue


(C) Catalogue in publication


(D) Pre natal catalogue


Ans: A





56. The term pre-natal cataloguing was used by


(A) C.A. Cutter


(B) Gopinath


(C) Neelameghan


(D) S.R. Ranganathan


Ans: D





57. Preserved Context Index System was developed by


(A) Neelameghan


(B) Mahapatra


(C) C.A. Cutter


(D) Derek Austin


Ans: D





58. ALA list of subject headings for use in dictionary catalogs in


(A) 1705


(B) 1895


(C) 1905


(D) 1995


Ans: B





59. Which indexing system has open ended vocabulary?


(A) PRECIS


(B) POPSI


(C) KWOC


(D) KWIC


Ans: A





60. Who has developed PRECIS?


(A) S.R. Ranganathan


(B) Derek Austin


(C) C.A. Cutter


(D) R. Williams


Ans: B





61. Thesauro facet is


(A) Indexing tool


(B) Abstracting tool


(C) Book selection tool


(D) Reference tool


Ans: A





62. How many steps does POPSI have?


(A) 7


(B) 9


(C) 6


(D) 8


Ans: D





63. PRECIS was developed by _______ in 1971.


(A) British National Bibliography


(B) Indian National Bibliography


(C) UNESCO


(D) Library of Congress


Ans: A





64. Uniterm Indexing System is example of


(A) Pre-coordinate indexing


(B) Post-coordinate indexing


(C) Citation indexing system


(D) Keyword based indexing system


Ans: B





65. Which is a kind of computer mouse?


(A) Joystick


(B) Scanner


(C) Printer


(D) Web cam


Ans: A





66. CPU stands for


(A) Computer Processing Unit


(B) Central Processing Unit


(C) Creative Processing Unit


(D) Controlled Processing Unit


Ans: B





67. Fourth generation of computers belongs to


(A) 1970 - till date


(B) 1956 - 1963


(C) 1970- 1975


(D) 1956 - 1963


Ans: A





68. Second generation of computers belongs to


(A) 1940 - 1956


(B) 1956 - 1963


(C) 1964 - 1970


(D) 1940 - 1956


Ans: B





69. Memory capacity of PCAT (AMD Duron) is


(A) 128 MB+


(B) 138 MB+


(D) 158 MB+


(C) 148 MB+


Ans: A





70. 1 Kilobyte is equal to


(A) 2024 bytes


(B) 3024 bytes


(C) 1024 bytes


(D) 4024 bytes


Ans: C





71. LCD stands for


(A) Light Compact Display


(B) Liquid Crystal Display


(C) Limited Computer Display


(D) Limited Crystal Display


Ans: B





72. MICR refers to


(A) Machine Ink Character Reader


(B) Magnetic Ink character Reader


(C) Manual Impression Character Reader


(D) Machine Impression Character Reader


Ans: B





73. Which of the following is called heart of the computer?


(A) Keyboard


(B) Monitor


(C) Software


(D) CPU


Ans: D





74. Which of the following is Volatile Memory?


(A) RAM


(B) PROM


(C) EEPROM


(D) ROM


Ans: A





75. Who developed CDS/ISIS?


(A) ALA


(B) UNESCO


(C) UGC


(D) IFLA


Ans: B








76. Which of the following is developed by Microsoft?


(A) Oracle


(B) Word Perfect


(C) Corel Draw


(D) Page maker


Ans: B





77. FTP refers to


(A) Full Time Programmer


(B) File Transfer Protocol


(C) File Transfer Programme


(D) File Task Programme


Ans: B





78. Query languages come under which generation?


(A) Second generation


(B) Third generation


(C) Fourth generation


(D) Fifth generation


Ans: C





79. Terminal symbol in a Ƙowchart represents


(A) Start of program logic


(B) Manual operation


(C) Processing


(D) Decision


Ans: A





80. What does DSS stand for?


(A) Direct Software Support


(B) Decision Support Systems


(C) Data Support Software


(D) Database Support Systems


Ans: B





81. Windows NT is a


(A) Software


(B) Hardware


(C) Tool


(D) Operating system


Ans: D





82. Outlook express is available on


(A) Netscape


(B) Mozilla ×refox


(C) Chrome


(D) Internet explorer


Ans: D





83. Communication satellites orbit miles above the earth?


(A) 20,000


(B) 21,000


(C) 22,000


(D) 23,000


Ans: C





84. NISSAT was established in


(A) 1977


(C) 1990


(B) 1980


(D) 1991


Ans: A 





85. Which organisation has developer "Machine Readable form of Catalogue"


(A) American Library Association


(B) Canadian Library Association


(C) The Library of Congress


(D) The Library Association


Ans: C





86. The First Edition of Five Laws of library science was published in the year


(A) 1925


(B) 1928


(C) 1930


(D) 1931


Ans: D





87. Match the list l with List II


List l (Events)


(a) XII-National lASLIC Seminar 1986-held at


(b) First Seminar of University Library, 1966


(c) National policy for Varsity Libraries, 1986


(d) K.N. Raj committee 1980-1981


List II (University)


1. Osmania University


2. Hindu Banaras University


3. Finance of University Library Karnataka


4. University of Rajasthan


Codes:


(a) (b) (c) (d)


(A) 2 4 1 3


(B) 4 1 2 3


(C) 4 2 1 3


(D) 1 4 2 3


Ans: A





88. In which year and which University was started M.Lib.Sc. Course First


(A) 1962 - Madurai Kamaraj University


(B) 1968 - Delhi University


(C) 1968-Banaras University Varanasi


(D) 1968 - Annamalai University


Ans: C





89. Which University started a Certi×cate Course Journal of librarianship in 1929?


(A) Madras University


(B) Bombay University


(C) Mysore University


(d) Delhi University


Ans: A





90. When Raja Rarnrnohan Roy library foundation was established?


(A) May 1972


(B) June 1972


(C) July 1972


(D) October 1972


Ans: A





91. IFLA was established in the year


(A) 1927


(B) 1928


(C) 1929


(D) 1930


Ans: A





92. FID was founded by whom?


(A) Paul Otlet and Henri La Fontain


(B) Paul Otlet


(C) Paul Otlet and cutter CA


(D) Henri La Fontain


Ans: A





93. Who was the ×rst chairman of IATLIS?


(A) P.N. Kaula


(B) D.B. Krishna Rao


(C) S.R. Ranganathan


(D) Krishan Kumar


Ans: B





94. Where FID was established?


(A) Brussels


(B) Paris


(C) London


(D) Tokyo


Ans: A





95. Expand the acronym "IASLIC"


(A) International Association of Special Libraries


(B) Indian Association of Special Libraries and Information Centers


(C) Indian Association of Special Library Center


(D) International Association of Special Libraries and Information Centers


Ans: B





96. CAN refers to


(A) Computerised Area Network


(B) Campus Area Network


(C) Campus Automated Network


(D) Computerisd Architecture Network


Ans: B





97. IATLIS was established in the year


(A) 1965


1


(B) 1966


(C) 1969


(D) 1970


Ans: C





98. Expansion of IATLIS


(A) Indian Association of Teachers of Library and Information Science


(B) International Association of Teachers of Library and Information Science


(C) Italian Association of Teachers of Library and Information Science


(D) Indian Association of Technical assistants of Library and Information Science


Ans: A





99. Under which category Dictionaries comes?


(A) Primary sources


(B) Secondary sources


(C) Teritiary sources


(D) Non-Documentary sources


Ans: B





100. How Multilingual Dictionaries are known as?


(A) Polyglot


(B) Directories


(C) Lexicon


(D) Thesaurus


Ans: A


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting