-->

UGC NET Original Questions Paper II in Indian Culture { 2012 June }



1. Which edible is not mentioned in the Rigveda?


(A) Apupa


(B) Curd


(C) Salt


(D) Yava


Answer: (C)





2. Match List – I (Samhitas) with List – II (Brahmanas) and select the correct answer using the codes given below:


List – I                        List – II


(Samhitas)                   (Brahmanas)


(a) Rigveda                 (i) Taittiriya


(b) Yajurveda              (ii) Aitereya


(c) Samaveda              (iii) Gopatha


(d) Atharvaveda          (iv) Jaimini


Codes:


       (a) (b) (c) (d)


(A) (i) (ii) (iii) (iv)


(B) (iv) (ii) (iii) (i)


(C) (ii) (iii) (iv) (i)


(D) (ii) (i) (iv) (iii)


Answer: (D)





3. The earliest mention of Chandala is found in


(A) Atharvaveda


(B) Vajasaneyi Sahita


(C) Chhandogya Upanishad


(D) Apastaba Dharmasutra


Answer: (B)





4. The officer responsible for collection of taxes (bali) in the later Vedic period was


(A) Akavapa


(B) Antarvasika


(C) Bhagadudha


(D) Sangrahita


Answer: (C)





5. Which Buddhist text refers to numerous ancient Indian scripts?


(A) Abhidharmakosa


(B) Divyavadana


(C) Lalitavistara


(D) Mahavastu


Answer: (C)





6. The permission for the establishment of Bhikshuni Sangha was given by the Buddha at


(A) Sarnath


(B) Sravasti


(C) Vaisali


(D) Kapilavastu


Answer: (C)





7. The Mauryan Emperor Asoka is mentioned by his name in


(A) Rummindei Inscription


(B) Nittur Inscription


(C) Erragudi Inscription


(D) None of the above


Answer: (B)





8. Akayanivi denotes


(A) Permanent endowment of which interest was utilised for a specific purpose


(B) Fixed deposit for monetary benefit to the depositor


(C) Permanent savings in royal treasury meant for use in an emergency


(D) Long term loan


Answer: (A)





9. The Kupyadhyaksha was an officer in charge of


(A) Agricultural resources


(B) Forest resources


(C) Water resources


(D) Transport resources


Answer: (B)





10. Who among the following contributed in the construction / reconstruction of the Sudarsana Lake?


(A) Pusyagupta Vaisya


(B) Parnadatta


(C) Chakrapalita


(D) All the above


Answer: (D)





11. Who discovered the existence of monsoon winds which facilitated India’s trade with the Western world in early centuries of the Christian era?


(A) Anonymous author of Periplus


(B) Augustus


(C) Hippalus


(D) Ptolemy


Answer: (C)





12. Which one of the following is attributed to a female author?


(A) Kaumadi Mahotsava


(B) Priyadarsika


(C) Devi Chandra Guptam


(D) None of the above


Answer: (A)





13. Coins, bearing legends in three different scripts, were issued by


(A) Agathocles


(B) Nahapana


(C) Menander


(D) Maves


Answer: (B)





14. The images of kings were installed for the first time at


(A) Amaravati


(B) Mathura


(C) Sarnath


(D) Takasila


Answer: (B)





15. The Kathasaritsagara, a collection of stories in Sanskrit, contains mostly


(A) Fairy tales


(B) Mythological stories about the creation of the world


(C) Stories about Hindu Gods and Goddesses


(D) Adventurous stories of traders and princes


Answer: (D)





16. The symbol of a ship with mast occurs on the coins of


(A) Vasisthiputra Pulamavi


(B) Yaj~nasri Satakarni


(C) Gautamiputra Satakarni


(D) Simukha Satavahana


Answer: (B)





17. The cult of chaste wife (Pattni Cult) is celebrated in the Tamil work named


(A) Silappadikaram


(B) Pattupattu


(C) Narrinai


(D) Kuruogai


Answer: (A)





18. The famous Sanskrit poet Kalidasa finds a mention in


(A) Allahabad Pillar Inscription


(B) Aihole Inscription of Pulakes in II


(C) Banskhera Inscription


(D) Gwalior Inscription of Mihira Bhoja


Answer: (B)





19. Elephanta Caves contain


(A) Buddhist Images only


(B) Jain Images only


(C) Brahmanical Images only


(D) All the above


Answer: (C)





20. The rock-cut Kailasa temple of Ellora was built by


(A) Mahendravarman I


(B) Pulakesin II


(C) Krisna I


(D) Vikramaditya VI


Answer: (C)





21. The famous temple of Sun-God at Ko ark was built by


(A) Choda Ganga


(B) Narasimha I


(C) Kapilendra


(D) Purusottama


Answer: (B)





22. Astadiggajas flourished in the court of


(A) Shivaji


(B) Krisnadeva Raya


(C) Bhoja Paramara


(D) Choda Ganga


Answer: (B)





23. Who among the following were saints of the Varkari sect?


(i) Chakradhara


(ii) J~nanesvara


(iii) Namadeva


(iv) Ram Das


Select the correct answer using the code given below:


Codes:


(A) (i) and (ii)


(B) (ii) and (iii)


(C) (i) and (iii)


(D) (i), (ii), (iii) and (iv)


Answer: (B)





24. Which one of the following pairs is not correctly matched?


(A) Chausantha Yogini– Bhubaneswar


(B) Kailasanatha – Ka~nci


(C) Venkatesvara – Tirupati


(D) Vithoba – Pandharpur


Answer: (A)





25. Arrange the following grammarians in a chronological order and select the correct using the code given below:


(i) Hemachandra


(ii) Pata~njali


(iii) Yaska


(iv) Kat–yayana


Codes:


(A) (iii) (iv) (ii) (i)


(B) (i) (ii) (iv) (iii)


(C) (i) (iii) (ii) (iv)


(D) (iii) (i) (iv) (ii)


Answer: (A)





26. The ceiling of which one of the following Chaitya halls preserves the original wooden beams? Select the correct answer using the code given below:


(i) Bhaja


(ii) Karle


(iii) Koane


(iv) Pitalkhora


Codes:


(A) (i) only


(B) (ii) and (iii)


(C) (i), (ii) and (iii)


(D) (i), (ii), (iii) and (iv)


Answer: (A)





27. Match List – I (Author) with List – II (Book) and select the correct answer using the code given below:


List – I                        List – II


(Author)                      (Book)


(a) Bharavi                  (i) Gauavaho


(b) Dhoyi                     (ii) Kiratarjuniya


(c) Ksemisvara            (iii) Pavanaduta


(d) Vak Patiraja           (iv) Cha akuvsika


Codes:


        (a) (b) (c) (d)


(A) (iv) (ii) (iii) (i)


(B) (ii) (iii) (iv) (i)


(C) (i) (iv) (iii) (ii)


(D) (ii) (i) (iii) (iv)


Answer: (B)





28. Consider the following statements:


Assertion (A): The spread of Vaisnavism contributed a great deal to the growth of regional literature.


Reason (R): Jayadev, Vidyapati, Mirabai, Tulsidas, Sankaradev have been great authors.


Now select the correct answer from the code given below:


Codes:


(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).


(C) (A) is true but (R) is false.


(D) (A) is false but (R) is true.


Answer: (A)





29. Plough is the iconographic feature of


(A) Parasurama


(B) Lakulisa


(C) Balarama


(D) Vasudeva


Answer: (C)





30. The distinctive figure on the coins of Gagayadeva Kalachuri is


(A) Bull


(B) Elephant


(C) Vishnu


(D) Lakshmi


Answer: (D)





31. In which of the following language Alberuni wrote his account Tarikh-ul Hind?


(A) Sanskrit


(B) Arabic


(C) Persian


(D) Turkish


Answer: (B)





32. Ibn Batuta who throws immense light on socio-cultural history of India belonged to


(A) Morocco


(B) Saudi Arabia


(C) Iran


(D) Syria


Answer: (A)





33. Performing Sati was discouraged by


(A) Iltutmish


(B) Balban


(C) Razia Sultan


(D) Mohammad-bin Tughlaq


Answer: (D)





34. Arrange the following Bhakti Saints in chronological order:


(i) Nam Dev


(ii) Tuka Ram


(iii) Ramanuja


(iv) Chaitanya


Select your answer from the code given below:


Codes:


(A) (ii), (i), (iv), (iii)


(B) (iii), (i), (iv), (ii)


(C) (i), (iii), (ii), (iv)


(D) (iv), (ii), (iii), (i)


Answer: (B)





35. The policy of Sulh-i Kul manifested Akbar’s


(A) Political acumenship


(B) Synthesis of different rival cultures


(C) Tolerance for other religions


(D) All of the above


Answer: (D)





36. The famous painter Mir Sayyad Ali Tabrez who illuminated the Dastan-I Amir Hamzah was patronised by


(A) Akbar


(B) Jahangir


(C) Shah Jahan


(D) DaraShukoh


Answer: (A)





37. Who among the following is called “Prince of Artists”?


(A) Babur


(B) Akbar


(C) Jahangir


(D) Shah Jahan


Answer: (C)





38. Aurangzeb re-imposed jazia in


(A) 1657


(B) 1674


(C) 1682


(D) 1684


Answer: (B)





39. Majma-ul Bahrain was compiled after discussion with Baba Lal and Sufi Miyan Mir by


(A) Aurangzeb


(B) Bahadur Shah


(C) Shah Jahan


(D) Dara Shukoh


Answer: (D)





40. Diwan-i Khalisa was responsible to look after the


(A) Revenue free land granted as rewards


(B) Land under continuous cultivation


(C) Land under the direct possession of the state


(D) Cultivable land but was left fallow


Answer: (C)





41. Who was the founder of the Baptist Mission in India?


(A) William Carey


(B) J. Marshman


(C) Charles Grant


(D) Alexander Duff


Answer: (A)





42. Match List – I with List – II and select the correct answer from the code given below:


List – I                                    List – II


(a) Sir William Jones               (i) Upanishads


(b) Sir Charles Wilkins            (ii) Rigveda


(c) Max Mullar                        (iii) Sakuntala


(d) Anquetil du perron            (iv) Bagvatgita


Codes:


       (a) (b) (c) (d)


(A) (ii) (iii) (i) (iv)


(B) (i) (iii) (iv) (ii)


(C) (iv) (iii) (ii) (i)


(D) (iii) (iv) (ii) (i)


Answer: (D)





43. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and other labelled as Reason (R):


Assertion (A): Ramakrishna Paramahamsa believed that all religions were true and led to God.


Reason (R): Ramkrishna Paramahamsa was attracted to Christianity.


In the context of the above statements, which one of the following is correct?


Codes:


(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).


(C) (A) is true but (R) is false.


(D) (A) is false but (R) is true.


Answer: (C)





44. Which are of the following was not the result of Brahmo Marriage Act?


(A) Legalization of Brahmo Marriage


(B) Declaration that Brahmos were non-Hindus


(C) Non-applicability of the Hindu Law on Brahmos


(D) Brahmos could marry in the Temples


Answer: (D)





45. One of the following writers was not associated with Bengali Drama in the 19th century


(A) Toru Dutta


(B) Madusudan Dutt


(C) Dinabandu Mitra


(D) Girish Chandra Gosh


Answer: (A)





46. Put following organizations in chronological order


(i) Brahmo Samaj of India


(ii) S.N.D.P. Yogam


(iii) Ramakrishna Mission


(iv) Rahnumai Mazdayasnan Sabha


(A) (iii), (ii), (iv), (i)


(B) (ii), (iv), (i), (iii)


(C) (i), (iii), (ii), (iv)


(D) (iv), (i), (iii), (ii)


Answer: (D)





47. Match List – I with List – II and select the correct answer from the code given below:


List – I                        List – II


(Newspaper)                (Place of Publication)


(a) Swadeshi Mitran    (i) Bombay


(b) Jagat Mitra             (ii) Cuttack


(c) Krishna Patrika      (iii) Madras


(d) The Samaj              (iv) Magulipatam


Codes:


        (a) (b) (c) (d)


(A) (iii) (i) (iv) (ii)


(B) (ii) (iii) (i) (iv)


(C) (i) (iv) (ii) (iii)


(D) (iv) (ii) (i) (iii)


Answer: (A)





48. Match List – I with List – II and select the correct answer from the code given below:


List – I                                    List – II


(a) Raja Ram Mohan Roy       (i) Adi Brahmo Samaj


(b) Devendranath Tagore        (ii) Brahma Samaj


(c) Keshavachandra Sen         (iii) Sadarana Brahma Samaj


(d) Pandit Shivanath Sastry    (iv) Brahma Samaj of India


Codes:


       (a) (b) (c) (d)


(A) (ii) (i) (iv) (iii)


(B) (ii) (iii) (i) (iv)


(C) (ii) (i) (iii) (iv)


(D) (iv) (ii) (i) (iii)


Answer: (B)





49. One of the following members was not a part of the University Commission appointed by Lord Curzon in 1902


(A) Thomas Raleigh


(B) Asuthosh Mukarjee


(C) Gurudas Banerjee


(D) Syed Hasan Bilgrami


Answer: (B)





50. Which one of the Indian National Congress session was presided by Mahatma Gandhi?


(A) 1919 – Amritsar


(B) 1924 – Belgaum


(C) 1935 – Allahabad


(D) 1938 – Haripura


Answer: (B)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 309 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 70 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting