-->

UGC NET Original Questions Paper II in Indian Culture { 2013 September }



1. The art of dancing in the Harappan culture is known from:


(A) Harappa


(B) Mohenjodaro


(C) Lothal


(D) Dholavira


Answer: (B)





2. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):


Assertion (A): The discovery of copper seals during the chalcolithic culture attests the existence of trade.


Reason (R): Seals were used as money for external trade.


In the context of the above two statements, which one of the following is correct?


Codes:


(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).


(C) (A) is true, but (R) is false.


(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (C)





3. Which one of the following is the first to throw light on Barter system in the vedic period?


(A) Rigveda


(B) Yajurveda


(C) Samaveda


(D) Atharvaveda


Answer: (A)





4. Match the List I with List II and select the correct answer from the codes given below.


List – I (Mahajanapada States)                                               List – II (In Modern States)


a. Anga                                                                                    1. Madhya Pradesh


b. Kosala                                                                                 2. Rajasthan


c. Machchha                                                                            3. Uttar Pradesh


d. Avanti                                                                                 4. Bihar


Codes:


a          b          c          d


(A)       1          2          3          4


(B)       4          3          2          1


(C)       3          4          1          2


(D)       2          3          4          1


Answer: (B)





5. Match List I with List II and select the correct answer from the codes given below.


List – I (Buddhist Councils)                                                   List – II (Presiding Personalities)


a. Rajgriha                                                                               1. Vasumitra


b. Vaishali                                                                               2. Moggaliputra Tissa


c. Pataliputra                                                                           3. Sabbakami


d. Kashmir                                                                              4. Mahakassapa


Codes:


a          b          c          d


(A)       3          2          1          4


(B)       4          3          2          1


(C)       2          1          4          3


(D)       1          2          3          4


Answer: (B)





6. Match the List I and List II and select the correct answer from the codes given below the lists.


List – I (Place of Edicts of Ashok)                                                     List – II (Modern State)


a. Kalsi                                                                                                1. Maharastra


b. Girnar                                                                                              2. Odisha


c. Sopara                                                                                             3. Gujarat


d. Dhauli                                                                                             4. Uttarakhand


Codes:


a          b          c          d


(A)       4          3          1         2


(B)       3         1          2          4


(C)       1          2          4          3


(D)       4          1          3          4


Answer: (A)





7. Where was Lomas rishi cave carved?


(A) Udaigiri


(B) Khandgiri


(C) Barbar hills


(D) Junagarh hills


Answer: (C)





8. Which one of the following ancient places is not related to Jainism?


(A) Ujjain


(B) Sravanabelgola


(C) Nasik


(D) Vallabhi


Answer: (C)





9. Jataka stories were depicted for the first time in Indian art in:


(A) Bodh Gaya


(B) Sanchi


(C) Bharhut


(D) Amaravati


Answer: (C)





10. Which among the following works has not been written by Asvagosha?


(A) Buddha-charita


(B) Sariputra-Prakarana


(C) Saundarananada


(D) Madhyamika sutra


Answer: (D)





11. In which one of the following places, was a Jaina council held under Devardhagani?


(A) Pataliputra


(B) Vallabhi


(C) Rajgriha


(D) Vaisali


Answer: (B)





12. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):


Assertion (A): After the death of Emperor Asoka, Buddhism lost its royal patronage.


Reason (R): Rulers of the post- Mauryan period supported the cause of Hinduism.


In the context of the above two statements, which one of the following is correct?


Codes:


(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).


(C) (A) is true, but (R) is false.


(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (A)





13. Match List I with List II and select the correct answer from the codes given below.


List – I (Works)                                                          List – II (Authors)


a. Abidharma Kosha                                                   1. Jayamkondar


b. Mahabhasya                                                            2. Panini


c. Ashtayayi                                                                3. Patanjali


d. Kalingattuparani                                                     4. Vasubandhu


Codes:


a          b          c          d


(A)       4          3          2          1


(B)       3          2          1          4


(C)       2          1          4          3


(D)       1          2          3          4


Answer: (A)





14. Who among the following performed two Aswamedhas?


(A) Vasumitra


(B) Agnimitra


(C) Pushyamitra


(D) Jyeshtamitra


Answer: (C)





15. Pliny’s Naturalis Historica was written in which one of the following languages?


(A) Greek


(B) Roman


(C) Latin


(D) Chinese


Answer: (C)





16. The Fire Temple of Taxila belongs to which of the following periods?


(A) Bacterian – Greeks


(B) Kushans


(C) Saka – Pahlavas


(D) Mauryas


Answer: (C)





17. Who among the following Satavahana rulers is known for his performance of vedic sacrifices?


(A) Kanha


(B) Simuka


(C) Vedasiri


(D) Sri Satakarni


Answer: (D)





18. Earliest Vishnu image was found at:


(A) Tala


(B) Malhar


(C) Sirpur


(D) Rajim


Answer: (B)





19. Who among the following personalities was not connected with the system of medicine during the ancient period?


(A) Charaka


(B) Bhaskara


(C) Dhanvantari


(D) Susruta


Answer: (B)





20. Cost expenditure account for various architectural activities is given in which inscription?


(A) Junagarh inscription of Rudradaman I


(B) Hathigumpha inscription of Kharavela


(C) Nasik inscription of Gautamibalsri


(D) Helodorus pillar inscription Vidisa


Answer: (B)





21. ‘Parikha’ is the architectural part of:


(A) Stupa architecture


(B) Cave architecture


(C) Fort architecture


(D) Temple architecture


Answer: (C)





22. Gathasaptasati sculptural panel is displayed in the museum of:


(A) Bhopal


(B) Jabalpur


(C) Gwalior


(D) Indore


Answer: (B)





23. Mention of Karshapana as a coin occurs in:


(A) Nasik inscription of Gautami Balasri


(B) Hathigumpha inscription of Kharavela


(C) Naneghat inscription of Naganika


(D) Junagarh inscription of Rudradaman


Answer: (C)





24. That some Gupta rulers petronised music during their reign is evident from the gold vina type coins issued by:


(A) Chandragupta I


(B) Samudragupta


(C) Skandagupta


(D) Chandragupta II


Answer: (B)





25. Famous colossal Varaha image was cerved at:


(A) Deogarh


(B) Mathura


(C) Eran


(D) Udaigiri


Answer: (D)





26. Meghavarman the ruler of Sri Lanka sent a cultural mission to which of the following Gupta rulers?


(A) Chandragupta I


(B) Samudragupta


(C) Chandragupta II


(D) Skandagupta


Answer: (B)





27. Krishnalila scences are depicted in the temple of


(A) Deogarh


(B) Nachna Kuthara


(C) Khoh


(D) Sanchi


Answer: (A)





28. Arrange the following temples in Chronological order:


i. Shore temple at Mahabalipuram


ii. Kailasanatha temple at Kanchipuram


iii. Brihadesvara temple at Tanjavur


iv. Minakshi temple at Madurai


Select your answer from the codes given below:


(A) i ii iii iv


(B) ii iii iv i


(C) iii iv i ii


(D) iv iii ii i


Answer: (A)





29. Match List I with List II and select the correct answer from the codes given below the lists:


List – I (Sun Temples)                                                            List – II (States)


a. Modhera Sun temple                                                           1. Orissa


b. Konark Sun Temple                                                            2. Madhya Pradesh


c. Martand Sun Temple                                                           3. Gujarat


d. Chitragupta temple Khajuraho                                           4. Kashmir


Codes:


a          b          c          d


(A)       3          1          4          2


(B)       2          3          1          4


(C)       3          4          1          2


(D)       1          2          3          4


Answer: (A)





30. An early Muslim invader who adopted Sanskrit legend on his coins was


(A) Mahmud of Ghazni


(B) Muhammad bin Qasim


(C) Muhammad Ghori


(D) None of the above


Answer: (A)





31. Match List I with List II and select the correct answer from the codes given below.


List – I (Name of Palaces)                                                      List – II ( Built by)


a. Qasr-i Safed                                                                        1. Qutubuddin Aibek


b. Kushk-i Lal                                                                         2. Ghyasuddin Balban


c. Kushk-i Sabz                                                                       3. Jalaluddin Firoz Khalji


d. Qasr-i Hazar Sutun                                                                         4. Alauddin Khalji


Codes:


a          b          c          d


(A)       1          2          3          4


(B)       2          3          1          4


(C)       4          3          2          1


(D)       1          2          4          3


Answer: (A)





32. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):


Assertion (A): Bhakti movement tended to diminish the strong prejudice against women.


Reason (R): The Bhakti saints believed that devotion to God was more important in life than being a householder.


In the context of the above two statements, which one of the following is correct?


Codes:


(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).


(C) (A) is true, but (R) is false.


(D) (R) is true, but (A) is false.


Answer: (C)





33. In Indian sufi literature the term Zikr stands for


(A) Repentance


(B) Renunciation


(C) Remembrance of God


(D) Satisfaction with whatever is ordained by God


Answer: (C)





34. Jahaz Mahal was constructed at:


(A) Jaunpur


(B) Mandu


(C) Pandua


(D) Ahmedabad


Answer: (A)





35. On 28th January 1519, Babur married Mubarrak Begum, a daughter of Malik Shah Mansoor, the chief of the Yusuf Zais with a view to:


(A) show his might to Yusuf Zai’s


(B) suppress the Yusuf Zai’s


(C) conciliate ‘the Yusuf Zai horde’


(D) create terror in the Yusuf Zai horde


Answer: (C)





36. Which of the following was not constructed at Fatehpur Sikri?


(A) Panch Mahal


(B) Jodha Bai’s Palace


(C) Jahangiri Mahal


(D) Khwab Gah


Answer: (C)





37. Dastan-i-Masih or Miratul Quds is a


(A) Persian translation of a work in Portuguese based on the Gospels.


(B) Persian translation of a work on European Renaissance art.


(C) A manuscript containing numerous copies of Christian pictures by artist Keshavdas.


(D) English translation of Bible written in Portuguese by Father Jerome Xavier on Akbar’s order.


Answer: (A)





38. Which Mughal painter supervised the work of illustration of the first four volumes of the Hamzanama?


(A) Mir Mansur


(B) Mir Saiyyad Ali


(C) Abdus Samad


(D) Mukhlis


Answer: (B)





39. In Hindustan tester of food is called Chashnigir while Babur called him


(A) Bakāwal


(B) Āftābgir


(C) Amir i dād


(D) Amir i tarab


Answer: (A)





40. Sawai Jai Singh built his last observatory at


(A) Delhi


(B) Ujjain


(C) Mathura


(D) Banaras


Answer: (C)





41. The Asiatic Society of Bengal was started by


(A) Henry Vivian Derozio


(B) Ishwar Chandra Vidyasagar


(C) William Jones


(D) Lord Cornwallis


Answer: (C)





42. The Fort William College was established by


(A) Warrren Hastings


(B) Lord Ripon


(C) Lord William Bentinck


(D) Lord Wellesley


Answer: (D)





43. ‘Palempore’ was the famous textile variety that was exported from


(A) Gujarat


(B) Bengal


(C) Coromandel Coast


(D) Malabar Coast


Answer: (C)





44. ‘The Lottery Committee’ of 1817 was associated with the town planning of


(A) Pondicherry


(B) Calcutta


(C) Bombay


(D) Madras


Answer: (B)





45. Which of the following is not true about the Arya Samaj?


(A) The Vedas are infallible.


(B) The marriageable age of the boys and girls should be 25 and 16 respectively.


(C) It encouraged the female education.


(D) The recognition of interreligious marriages.


Answer: (D)





46. Arrange the following in chronological order and select the correct answer using the code given below:


i. The Universities Act


ii. The Hunter Commission


iii. The Wood’s Despatch


iv. The Sandler Commission


Codes:


(A) i iii iv ii


(B) ii i iii iv


(C) iii ii i iv


(D) iv i iii ii


Answer: (C)





47. The Age of Consent Bill of 1891 sought to push the age of consummation of marriage for women


(A) from 8 to 10 years


(B) from 10 to 12 years


(C) from 12 to 14 years


(D) from 16 to 18 years


Answer: (B)





48. Who was the leader of ‘No-Tax Campaign’ of the peasants organised in 1928?


(A) S.A. Dange


(B) Sardar Vallabhbhai Patel


(C) Baba Ramchandra


(D) Subhash Chandra Bose


Answer: (C)





49. Match the following names with the specific movements:


List – I                                                                        List – II


a. Swami Sahajanand Saraswati                                 1. Bardoli Satyagraha of 1928


b. Vallabhbhai Patel                                                    2. Ezhavas of Kerala


c. Sasipada Bannerjee                                                 3. Bhumihar Brahman Sabha of Bihar


d. Nanu Asan                                                              4. Jute Mill Workers of Baranagar


Codes:


a          b          c          d


(A)       3          2          1          4


(B)       3          1          4          2


(C)       2          3          4          1


(D)       1          4          3          2


Answer: (B)





50. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):


Assertion (A): Modern Indian nationalism arose to meet the challenge of foreign domination.


Reason (R): Because the British rule had become the major barrier to India’s development.


In the context of the above two statements, which one of the following is correct?


Codes:


(A) (A) is false, but (R) is true.


(B) (A) is true, but (R) is false.


(C) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).


(D) Both (A) and (R) are true, and (R) is the correct explanation of (A).


Answer: (D)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting