-->

UGC NET Solved Question Paper III in Commerce { 2012 June }



1. If Opening Stock is Rs. 10,000, Net Purchases Rs. 70,000, Wages Rs. 2,500, Carriage inward Rs. 500 and closing Stock Rs. 15,000, what is the Manufacturing Cost?


(A) Rs. 65,000


(B) Rs. 83,000


(C) Rs. 68,000


(D) Rs. 73,000


Answers: (C)





2. What does a high payout ratio indicate?


(A) A High Earning Per Share (EPS)


(B) The management is not ploughing back enough profit.


(C) The management is ploughing back profit.


(D) The company is earning high profit.


Answers: (B)





3. Which one of the following statements is true?


(A) Capital expenditure does not affect the profitability of a concern but revenue expenditure does.


(B) Capital expenditure affects the profitability of a concern directly but revenue expenditure does not.


(C) Capital expenditure affects the profitability of a concern indirectly but revenue expenditure affects directly.


(D) Both capital expenditure and revenue expenditure affect the profitability of a concern directly.


Answers: (C)





4. Identify the true statement of the following:


(i) Balance Sheet is always prepared from the point of view of the business but not from that of the owners.


(ii) The financial relationship of the business to its owners is shown in the Balance Sheet.


(iii) Balance Sheet is always related to a period of time.


Codes:


(A) (i) and (ii)


(B) (ii) and (iii)


(C) (i) and (iii)


(D) (i), (ii) and (iii)


Answers: (A)





5. X and Y are partners in a firm sharing profits in the ratios of 2: 1. Z is admitted with a 1/3 profit sharing. What will be the new profit sharing ratio of X, Y and Z?


(A) 3: 3: 3


(B) 4: 3: 2


(C) 4: 2: 3


(D) 2: 3: 4


Answers: (C)





6. Which one of the following will not affect the working capital?


(A) Realization of cash from debtors.


(B) Sale of plant and machinery in cash.


(C) Issue of equity shares.


(D) Redemption of debentures.


Answers: (A)





7. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):


Assertion (A): When a company earns profit prior to its incorporation, it is called capital profit.


Reason (R): Capital profit cannot be used for distribution as dividend to the shareholders.


In the context of the above statements, which one of the following is correct?


Codes:


(A) (A) is correct, but (R) is wrong.


(B) Both (A) and (R) are correct.


(C) (A) is wrong, but (R) is\ correct.


(D) Both (A) and (R) are wrong.


Answers: (B)





8. Reconstruction of a company takes place when


(i) The company is undercapitalized


(ii) Company has incurred heavy losses which must be written off


(iii) The company is overcapitalized


Which one of the following is correct?


(A) (i) and (ii) only


(B) (i) and (iii) only


(C) (ii) and (iii) only


(D) All the above


Answers: (C)





9. Match the items of List – I with the items of List – II and select the correct answer using the codes given below the lists:


List – I                                    List – II


(a) Leverage Ratio                  (i) Short-term solvency


(b) Liquidity Ratio                  (ii) Earning capacity


(c) Turnover Ratio                   (iii) Relationship between debt and equity


(d) Profitability Ratio                         (iv) Efficiency of Asset Management


Codes:


       (a) (b) (c) (d)


(A) (ii) (i) (iv) (iii)


(B) (iii) (ii) (i) (iv)


(C) (iv) (iii) (i) (ii)


(D) (iii) (i) (iv) (ii)


Answers: (D)





10. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):


Assertion (A): Sinking fund is a charge against Profit and Loss Account.


Reason (R): Sinking fund is created for repayment of a long term liability.


In the context of the above statements, which one of the following is correct?


Codes:


(A) (A) is correct, but (R) is wrong.


(B) Both (A) and (R) are correct.


(C) (A) is wrong, but (R) is correct.


(D) Both (A) and (R) are wrong.


Answers: (B)


11. Match List – I with List – II and select the correct answer using the codes given below the lists:


List – I                                                List – II


(a) Goodwill of a company                 (i) Current liability


(b) Overdraft                                       (ii) Fixed Assets


(c) Preliminary Expenses                     (iii) Reserves and Surplus


(d) Premium on Issue of Shares          (iv) Fictitious Assets


Codes:


       (a) (b) (c) (d)


(A) (ii) (i) (iv) (iii)


(B) (i) (ii) (iv) (iii)


(C) (i) (ii) (iii) (iv)


(D) (ii) (i) (iii) (iv)


Answers: (A)





12. In India, which of the following is prepared on the guidelines of AS-3 (Accounting Standard – 3)?


(A) Balance Sheet of a Company


(B) Funds Flow Statement


(C) Cash Flow Statement


(D) Consolidated Financial Statement


Answers: (C)





13. What is the correct sequence of the following actions required for the preparation of financial accounts?


(i) Trading accounts


(ii) Making adjusting entries


(iii) Balance Sheet


(iv) Profit and Loss Account


Select the correct answer from the codes given below:


Codes:


(A) (iv), (ii), (i), (iii)


(B) (ii), (iv), (iii), (i)


(C) (ii), (i), (iv), (iii)


(D) (iv), (ii), (iii), (i)


Answers: (C)





14. The main effect of inflation on the financial statement is


(A) Profits are understated


(B) Overstatement of Assets


(C) Adequacy of funds for replacement of assets


(D) Erosion of capital


Answers: (D)





15. Present value of future earnings is a model of Human Resources Accounting suggested by


(A) Brauch Lev & ABA Schwartz


(B) Jaggi & Lau


(C) S.K. Chakraborty


(D) Eric Flamhaltz


Answers: (A)





16. Which element of the promotion mix do wholesalers generally apply to obtain their promotional objective?


(A) Advertising


(B) Personal Selling


(C) Trade Promotion


(D) Direct Marketing


Answers: (C)





17. Who has given ‘fourteen Principles of Management’?


(A) Barnard


(B) Henry Fayol


(C) F.W. Taylor


(D) Flemming


Answers: (B)





18. What is M.B.O?


(A) Management by Objective


(B) Multiple Business Organization


(C) Management by Organization


(D) Multiplicity of Business Operations


Answers: (A)





19. Match items in List – II with items in List – I:


List – I                                    List – II


I. Mega Marketing                  1. Advertising


II. PenetrationPrice                 2. Kotler


III. Promotion Mix                 3. Low price


IV. Customer Satisfaction      4. Post Purchase Behaviour


Codes:


      1   2   3   4


(A) I II III IV


(B) III I II IV


(C) IV III II I


(D) III IV I II


Answers: (B)





20. Statement (A): Sales promotion has a strong impact on consumer behaviour in rural India.


Reason (R): Rural people in India give utmost significance to sales promotion schemes.


Codes:


(A) Statement (A) is correct but Reason (R) is incorrect.


(B) Statement (A) is incorrect, but Reason (R) is correct.


(C) Both Statement (A) and Reason (R) are correct.


(D) Both Statement (A) and Reason (R) are incorrect.


Answers: (A)


21. Market sub-divided on the basis of behavioural characteristics is called


(A) Segmentation


(B) Aggregation


(C) Precision


(D) None of the above


Answers: (A)





22. What is mass marketing?


(A) Offering the same products and marketing mix to all consumers.


(B) Offering variety of products to the entire market.


(C) Offering differentiated products to all customers.


(D) Following concentrated marketing strategy.


Answers: (A)





23. Which concept of marketing is based on the assumption that superior products sell themselves?


(A) Production


(B) Marketing


(C) Societal


(D) Product


Answers: (D)





24. In broader sense, marketing communication includes


(A) Product


(B) Price


(C) Place


(D) All


Answers: (D)





25. Physical distribution provides


(A) Place utility


(B) Time utility


(C) Place and Time utility


(D) Form utility


Answers: (C)





26. What is relevant to place variable of marketing mix?


(A) Branding


(B) Price penetration


(C) Sales personnel motivation


(D) None


Answers: (C)





27. Find incorrect statement:


(A) Marketers arouse emotional motives


(B) Marketers satisfy rational motives


(C) Marketers formulate different sales promotions for different motives


(D) None of the above


Answers: (D)





28. Non-store marketing includes


(A) Home selling


(B) V.P.P.


(C) Vending Machines


(D) All of the above


Answers: (D)





29. What is customer delight?


(A) Performance equal to expectation


(B) Performance less than expectation


(C) Performance more than expectation


(D) Expectation more than performance


Answers: (A)





30. Which terms are often used interchangeably in marketing literature?


(A) Concept, method, philosophy


(B) Concept, approach, technique


(C) Orientation, concept, philosophy


(D) Philosophy, system, concept


Answers: (C)





31. Which one of the following is not the operative function of HRM?


(A) Development


(B) Controlling


(C) Compensation


(D) Integration


Answers: (B)





32. Which one of the following is not in sequence of personnel training procedure?


1. Instructor Preparation


2. Present the task


3. Try out performance


4. Training preparation


5. Follow up


(A) 1, 2, 3, 4, 5


(B) 2, 1, 4, 3, 5


(C) 1, 4, 2, 3, 5


(D) 3, 1, 2, 5, 4


Answers: (C)





33. Under which method of performance appraisal one person is compared with all others for the purpose of placing them in a simple order of work?


(A) Grading


(B) Person to Person comparison


(C) Ranking


(D) None of the above


Answers: (C)





34. Which one of the following is not the fundamental procedure that should be considered for the collective bargaining?


(A) Prenegotiation phase


(B) Selection of Negotiators


(C) Tactic and Strategy of Bargaining


(D) None of the above


Answers: (D)





35. Assertion (A): Inevitably the firm must go to the external sources for lower entry jobs.


Reason (R): For positions where required qualification/ experience are not met.


Codes:


(A) Both (A) and (R) are not correct.


(B) (A) is true, but (R) is false.


(C) (R) is true, but (A) is false.


(D) Both (A) and (R) are correct.


Answers: (D)





36. Match the following items of List – I and List – II:


List – I                                    List – II


1. Asbestos                              I. Lung Cancer


2. Benzene                              II. Cancer


3. Ethylene Disbromide          III. Leukemia


4. Kerosene                             IV. Acute Nervous System Depression


Codes:


      I II III IV


(A) 4 2 3 1


(B) 4 3 2 1


(C) 1 3 2 4


(D) 3 4 2 1


Answers: (C)





37. Assertion (A): Business Economics is tool centric facilitating decision making in business.


Reason (R): It provides an analytical understanding of economic activities.


Codes:


(A) Both (A) and (R) are not correct.


(B) Both (A) and (R) are correct.


(C) (A) is true, but (R) is false.


(D) (R) is true, but (A) is false.


Answers: (B)





38. Demand has the following elements:


(A) Quantity


(B) Price


(C) Time


(D) All the above


Answers: (D)





39. A perfectly competitive firm attains equilibrium when


(A) AC = AR


(B) MR = MC


(C) MC = AC


(D) TC = TR


Answers: (B)





40. The purpose of job evaluation is


(A) Fixation of Responsibility


(B) Promotion


(C) Wage Determination


(D) Transfer to a better job


Answers: (C)





41. For testing of hypothesis H0: M1 = M2 and H1: M1 < M2, the critical value of Z at 5% level of significance when size of sample is more than 30 is


(A) 1.96


(B) 2.32


(C) 1.645


(D) 2.5758


Answers: (C)





42. Which of the following is the nonrandom method of selecting samples from a population?


(A) Stratified Sampling


(B) Quota Sampling


(C) Systematic Sampling


(D) Cluster Sampling


Answers: (B)





43. If the two regression coefficients are 0.8 and 0.2, then the value of coefficient of correlation is


(A) + 0.16


(B) – 0.40


(C) – 0.16


(D) + 0.40


Answers: (D)





44. Which one of the following is a relative measure of dispersion?


(A) Standard deviation


(B) Variance


(C) Coefficient of variation


(D) None of the above


Answers: (C)





45. Assertion (A): Internal factors of business environment are controllable factors.


Reason (R): The Company can alter or modify such factors to suit the environment.


Codes:


(A) Both (A) and (R) are correct.


(B) (A) is correct, but (R) is incorrect.


(C) Both (A) and (R) are incorrect.


(D) (A) is incorrect.


Answers: (A)





46. The concept of ‘Rolling Plan’ in India was introduced by the


(A) BJP Government


(B) Janta Government


(C) Congress Government


(D) All of the above


Answers: (B)





47. Which one of the following is an obstacle to globalization?


(A) Wide base


(B) Niche markets


(C) Obsolescence


(D) Competition


Answers: (C)





48. ‘VSAT’ technology is first followed for on-line trading by


(A) BSE


(B) OTCEI


(C) NSE


(D) ISE


Answers: (C)





49. Match the following:


List – I                        List – II


Years                           Act


(a) 1956                       (i) Consumer Protection Act


(b) 1986                       (ii) Indian Companies Act


(c) 1992                       (iii) Securities and Exchange Board of India


(d) 2002                      (iv) Securitization Act


Codes:


       (a) (b) (c) (d)


(A) (ii) (i) (iii) (iv)


(B) (i) (ii) (iii) (iv)


(C) (ii) (iii) (i) (iv)


(D) (i) (iv) (iii) (ii)


Answers: (A)





50. The flagship project of Government of India launched for generating guaranteed employment in rural areas is known as


(A) PMRY


(B) MNREGA


(C) JRY


(D) NREP


Answers: (B)





51. The conflicts in project ranking in capital budgeting as per NPV and IRR may arise because of


(A) Size disparity


(B) Time disparity


(C) Life disparity


(D) All the above


Answers: (D)





52. The degree of financial leverage reflects the responsiveness of


(A) Operating income to changes in total revenue


(B) EPS to changes in EBIT


(C) EPS to changes in total revenue


(D) None of the above


Answers: (B)





53. The overall capitalization rate and the cost of debt remain constant for all degrees of financial leverage is advocated by


(A) Traditional Approach


(B) Net Income Approach


(C) Net Operating Income Approach


(D) M-M-Approach


Answers: (C)





54. Which of the following is not included in the assumptions on which Myron Gordon proposed a model on stock valuation?


(A) Retained earnings, the only source of financing


(B) Finite life of the firm


(C) Taxes do not exist


(D) Constant rate of return on firm’s investment


Answers: (B)





55. Match the following:


List – I                                                List – II


(i) Factoring services                           (a) Cash Management


(ii) Economic Order Quantity             (b) Receivable Management


(iii) Commercial paper                         (c) Inventory Management


(d) Working Capital Financing


Codes:


       (i) (ii) (iii)


(A) (a) (c) (b)


(B) (c) (b) (a)


(C) (b) (c) (d)


(D) (b) (a) (c)


Answers: (C)





56. Assertion (A): International business focuses on global resources, opportunities to buy/sell worldwide.


Reason (R): The efforts of IMF, World Bank and WTO to liberalise their economies led to globalisation.


Codes:


(A) Both (A) and (R) are true.


(B) Both (A) and (R) are false.


(C) (A) is true, but (R) is false.


(D) (A) is false, but (R) is true.


Answers: (A)





57. Match the items of List – I with items of List – II:


List – I                                                            List – II


(i) Wider Market                                             1. Modes of Entry


(ii) Turn key Projects                                       2. Goal of International Business


(iii) Expanding theproductioncapacities         3. AdvantagesofInternationalBusiness


(iv) Geocentric approach                                 4. Stage of Globalisation


Codes:


       i ii iii iv


(A) 4 2 3 1


(B) 3 1 2 4


(C) 1 2 3 4


(D) 4 3 2 1


Answers: (B)





58. BRICS includes


(A) Bhutan, Romania, Indonesia, Chile and South Korea


(B) Brazil, Russia, Indonesia, Chile and Sudan


(C) Brazil, Russia, India, China and South Africa


(D) Britain, Russia, India, Czechoslovakia, Sri Lanka


Answers: (C)





59. Out of the following, one is not related with WTO:


(A) TRIPS


(B) Ministerial Conference


(C) TRIMS


(D) TRAI


Answers: (D)





60. Balance of Payment includes components


(A) Current Account, Capital Account, Unilateral Payments Accounts, Official Settlement Account


(B) Revenue Account, P & L Account, Capital Account, Official Account


(C) Trade Account, Activity Account, Revenue Account, Currency Account


(D) Forex Account, Trade Account, Funds Account


Answers: (A)





61. Assertion (A): International Monetary Fund was set up in 1944.


Reason (R): To promote international monetary cooperation through a permanent institution this provides machinery for consultation and collaboration on international monetary problems.


Codes:


(A) Both (A) and (R) are false.


(B) Both (A) and (R) are true.


(C) (A) is true, but (R) is false.


(D) (R) is true, but (A) is false.


Answers: (B)





62. The commercial banks do not perform one function out of the following:


(A) Mobilisation of savings


(B) Giving Loans and Advances


(C) Issuing Currency Notes


(D) Financing Priority Sectors


Answers: (C)





63. There are two lists of items, match the items of List – I with items of List – II:


List – I                                    List – II


I. Reserve Bank of India        1. NPA


II. EXIM Bank                       2. Facilitating Small Scale Industries


III. SIDBI                               3. Credit Control


IV. Capital Adequacy                         4. Export/Import Financing


Codes:


      I II III IV


(A) 1 2 3 4


(B) 4 3 2 1


(C) 2 3 4 1


(D) 3 4 2 1


Answers: (D)





64. One of the items is not related with e-banking:


(A) Demand Draft


(B) SPNS


(C) ECS


(D) ATM


Answers: (A)





65. Assertion (A): The Treasury Manager uses the derivatives in the Bond market as well as in Forex market.


Reason (R): It helps risk coverage.


Codes:


(A) Both (A) and (R) are false.


(B) Both (A) and (R) are true.


(C) (A) is true, but (R) is false.


(D) (R) is true, but (A) is false.


Answers: (B)





66. Factoring and forfeiting have not taken off in the Indian economy due to lack of expertise and experience. One is not included in the factoring services rendered.


(A) Purchase of book debts and receivables.


(B) Prepayment of debts partially or fully


(C) Giving advice


(D) Covering the credit risk of the suppliers


Answers: (C)





67. Which one is not the form of FDI?


(A) Purchase of existing assets in foreign currency


(B) New Investment in property, plant, equipment


(C) Making investment in the mutual funds


(D) Transfer of many types ofassets


Answers: (C)





68. Match the items of List – I with items of List – II:


List – I                                                            List – II


1. Measures towards globalization                  I. Globalisation


2. Off-shoring                                                             II. FEMA


3. FERA                                                          III. Liberalise the inflow of FDI


4. Mr. AruthurDunkel                                     IV. Uruguay Round


Codes:


         1 2 3 4


(A) III I II IV


(B) II I III IV


(C) IV II I III


(D) I II IV III


Answers: (A)





69. Which one of the following is not the advantage of MNCs to the host country?


(A) Increase in social activity


(B) Increase in economic activity


(C) Utilization of natural resources


(D) R & D efforts enhanced


Answers: (A)





70. India suffered from deficit balance both in trade balance and net invisibles, hence, took up a number of steps to manage this problem. Which one is not appropriate for this?


(A) Export control


(B) Current Account Convertibility


(C) Liberalized Export Policy


(D) Unified Exchange Rate


Answers: (A)





71. Mr. James, a citizen of U.S., arrived in India for the first time on 1st July, 2010 and left for Nepal on 15thDecember 2010. He arrived to India again on 1st January 2011 and stayed till the end of the financial year 2010-11. His residential status for the assessment year 2011-12 is


(A) Resident (ordinarily resident)


(B) Not ordinarily resident


(C) Non-resident


(D) None of the above


Answers: (B)





72. The value of free accommodation in Delhi provided by employer in the private sector is


(A) 10% of salary


(B) 15% of salary


(C) 20% of salary


(D) 25% of salary


Answers: (B)





73. Which of the following is not a capital asset under capital gains head of income?


(A) Stock in trade


(B) Goodwill of business


(C) Agricultural Land in Delhi


(D) Jewellery


Answers: (A)





74. Match the items of List – I with List – II:


List – I                                    List – II


I. Tax Planning                        1. Making suitable arrangement of TDS


II. Tax Avoidance                   2. Understatement of Income


III. Tax Evasion                      3. Availing deduction under Section 10A of IT Act.


IV. Tax Administration          4. Misinterpreting the provisions of the IT Act


Codes:


       I II III IV


(A) 2 1 4 3


(B) 1 4 3 2


(C) 3 4 2 1


(D) 4 1 3 2


Answers: (C)





75. Under the Income Tax Act, 1961 unabsorbed depreciation can be carried forward for set-off purpose:


(A) For 4 years


(B) For 5 years


(C) For 8 years


(D) For unspecified period


Answers: (D)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting