-->

UGC NET Solved Question Paper III in Environmental Sciences { 2012 December }



1. In a multiple regression model, the f-ratio is used to test the


(A) Variance of the data


(B) Standard error of mean


(C) R2 value


(D) Overall goodness of fit of the model.


Answer: (D)





2. If the mean of a sample is 20, the standard error of mean is 1 and the t-statistic for 95% level of confidence is 2.5, the population mean will be in the range


(A) 17.5 to 22.5


(B) 15 to 25


(C) 20 to 25


(D) 15 to 20


Answer: (A)





3. The third moment about the mean of a distribution of a set of observations is a measure of


(A) Mode


(B) Skewness


(C) Kurtosis


(D) Variance


Answer: (B)





4. Consider an air shed over a city in the form of a rectangular box. The wind velocity is 5 m/sec normal to left face of the box. The length of the box along the direction of wind is 10 km and mixing height is 1 km. assuming rapid mixing of the pollutants which are conservative in nature, the concentration of the pollutants in the city would reach 63% of its final value in


(A) 2,000 sec


(B) 5,000 sec


(C) 10,000 sec


(D) 1,000 sec


Answer: (A)





5. Which one of the following states of mercury is volatile?


(A) Organic


(B) Ionic


(C) Atomic


(D) All of the above


Answer: (C)





6. Molar extinction coefficient of H2O2 at 240 nm is 0.04 M–1 cm–1. The concentration of H2O2 in a solution which has absorbance of 0.6 in a 3 cm curette will be


(A) 5 M


(B) 10 M


(C) 15 M


(D) 20 M


Answer: (A)





7. A reference solution is to be prepared with 5 PPM parabenzopyrene (molecular weight = 252). The quantity of parabenzopyrene required for preparing one litre 5 PPM solution is:

























Answer: (C)





8. Which one of the following is a peroxyl radical?


(A) OH0


(B) R0


(C) RO0


(D) ROO0


Answer: (D)





9. Depending upon the amount of net primary productivity the various ecosystems can be arranged in a decreasing sequence of yield.


(A) Tropical seasonal forest – Tropical rain forest – Temperate Grassland – Woodland and Shrubland.


(B) Tropical seasonal forest – Tropical rain forest – Woodland and Shrubland – Temperate Grassland


(C) Tropical rain forest – Temperate Grassland – Woodland and Shrubland – Tropical seasonal forest.


(D) Tropical rain forest – Tropical seasonal forest – Woodland and Shrubland – Temperate Grassland.


Answer: (D)





10. Which of the following is a correct sequence of secondary seral vegetation development on any habitat?


(A) Ecesis – Invasion – Aggregation – Stabilization


(B) Ecesis – Aggregation – Invasion – Stabilization


(C) Aggregation – Invasion – Ecesis– Stabilization


(D) Invasion – Ecesis – Aggregation – Stabilization


Answer: (B)





11. What is common feature among the following?


Abiesdelavayi


Aconitum diennorrhzum


Adinandragriffthii


Aglaiaperviridis


(A) All have been extinct.


(B) All are gymnosperms.


(C) All are identified as endangered species.


(D) All are angiosperms.


Answer: (C)





12. Raunkiaer’s normal biological spectrum for phanerogamic flora of the world exhibits one of the following sequences of occurrence (%) of different life forms.


(A) Phanerophytes, Hemicryptophytes, Therophytes, Cryptophytes, Chaemophytes.


(B) Phanerophytes, Hemicryptophytes, Therophytes, Chaemophytes, Cryptophytes.


(C) Phanerophytes, Hemicryptophytes, Cryptophytes, Chaemophytes, Therophytes.


(D) Phanerophytes, Chaemophytes, Hemicryptophytes, Cryptophytes, Therophytes.


Answer: (B)





13. One of the following categories of earthworms is most suitable for wasteland reclamation.


(A) Epigeic


(B) Anecic


(C) Endogeic


(D) None of the above


Answer: (C)





14. How many mega-bio-diverse countries have been identified in the world?


(A) 2


(B) 12


(C) 17


(D) 35


Answer: (C)





15. Which one of the following is an Exsitu method of biodiversity conservation?


(A) Seed storage


(B) DNA Bank


(C) Tissue culture


(D) All the above


Answer: (D)





16. Which one of the following is a methyl isocyanate (MIC) based pesticide?


(A) Sevin (Carbaryl)


(B) Temix (Aldicarb)


(C) Furadon (Carbofuran)


(D) All the above


Answer: (D)





17. The sequence of fossil fuels in the order of higher to lower heating value is as follows:


(A) Coal, Petroleum, Natural Gas, Hydrogen.


(B) Hydrogen, Natural Gas, Petroleum, Coal.


(C) Hydrogen, Coal, Natural Gas, Petroleum.


(D) Natural Gas, Petroleum, Coal, Hydrogen.


Answer: (B)





18. Natural ore of radioactive materials does not contain which one of the following isotope?


(A) U235


(B) Pu239


(C) U238


(D) Th232


Answer: (B)





19. The process of splitting bigger hydrocarboninto smaller hydrocarbonmolecules is called


(A) Pyrolysis


(B) Thermal decomposition


(C) Cracking


(D) Combustion


Answer: (C)





20. Which one of the following is a complex in organic fertilizer?


(A) Urea


(B) Super phosphate


(C) Potash


(D) NPK


Answer: (D)





21. The sequence of ease of decomposition of organic compounds in soil is


(A) Lignin – Hemicellulose – Starch – Crude protein – Fat


(B) Crude protein – Starch – Fat – Lignin – Hemicellulose


(C) Starch – Crude protein – Hemicellulose – Fat – Lignin


(D) Fat – Starch – Lignin – Hemicellulose – Crude protein


Answer: (C)





22. Which one of the following radionuclides has the lowest half life period?


(A) C14


(B) Sr90


(C) I131


(D) Cs137


Answer: (C)





23. Match the rules mentioned in Column – I with year of enforcement mentioned in Column – II.


Column – I                                                                                          Column – II


a. Hazardous Wastes (Management and Handling) Rules                 1. 2000


b. Biomedical Solid Wastes (Management and Handling) Rules.      2. 1978


c. Municipal Solid Wastes (Management and Handling) Rules         3. 1989


d. The Water (Prevention and Control of Pollution) Cess Rules        4. 1998


Choose the correct code:


Codes:


      a b c d


(A) 3 4 1 2


(B) 4 1 2 3


(C) 2 4 3 1


(D) 1 3 4 2


Answer: (A)





24. Average composition of biodegradable waste in Municipal Solid Waste (MSW) of India is


(A) 30 – 35%


(B) 40 – 45%


(C) 55 – 65%


(D) 60 – 70%


Answer: (B)





25. The treatment method recommended for the human anatomical waste generated from hospitals is


(A) Chemical disinfection


(B) Autoclaving


(C) Incineration


(D) All the above


Answer: (C)





26. Match the waste class mentioned in Column – I with Color Code of the Collection Container mentioned in Column – II.


Column – I                                                      Column – II


a. Human Anatomical Waste                          1. Blue


b. Waste Scrap                                                2. Green


c. Discarded glass ware                                  3. Red


d. Disposable plastics                                      4. White


Choose the correct code:


Codes:


      a b c d


(A) 2 3 1 4


(B) 4 2 3 1


(C) 1 2 3 4


(D) 3 1 4 2


Answer: (D)





27. Which of the following is true when frequency of occurrence of risk is remote but possible?


(A) Risk is acceptable.


(B) Risk reduction measures should be implemented.


(C) Risk is unacceptable.


(D) Both (A) and (B) are true.


Answer: (A)





28. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R).


Assertion (A): Indirect impacts are more difficult to measure, but can ultimately be more important.


Reason (R): In areas where wildlife is plentiful, such as Africa, new roads often lead to the rapid depletion of animals.


Choose the correct answer.


Codes:


(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation.


(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation.


(C) (A) is true, but (R) is false.


(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (B)





29. An earthquake measuring over 8 on Richter scale is rated as


(A) Destructive


(B) Major


(C) Great


(D) Damaging


Answer: (C)





30. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R).


Assertion (A): It is difficult to judge how changes in localized gas samples represent more general conditions in the Volcano.


Reason (R): The composition of the juvenile gases emitted from volcanic vents offen show considerable variation over short periods and distances.


Choose the correct answer.


Codes:


(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).


(C) (A) is true, but (R) is false.


(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (A)





31. In a false – color set, human visual perception is limited to how many independent coordinates?


(A) Three


(B) Four


(C) One


(D) Five


Answer: (A)





32. If D = Detector Dimension, F = Focal Length, H = Flying Height, then Ground Resolution Element (GRE) is equal to


(A) (D/F) X H


(B) D/F


(C) H/F


(D) D/H


Answer: (A)





33. Darkest level of the associated color (RGB) would have brightness value equal to


(A) 0


(B) 256


(C) 255


(D) 2047


Answer: (A)





34. 





























































Answer: (A)





35. Match the List – I with List – II and choose the correct answer from the codes given below:


List – I                                                List – II


(Constituents of Particulate matter)    (Sources)


a. Si                                                     1. Natural Resources


b. PAH                                                2. Incomplete combustion of fossil fuels.


c. SO2-4                                                3. Elements largely introduced by Human Activities.


d. Pb                                                    4. Reactions of a gas in atmosphere.


Choose the correct code:


Codes:


      a b c d


(A) 1 2 4 3


(B) 2 3 4 1


(C) 2 4 1 3


(D) 3 4 2 1


Answer: (A)





36.











































Answer: (B)





37. Scale lengths associated with synoptic scale phenomenon in atmosphere are typically in the range


(A) 10 – 100 km


(B) 200 – 40,000 km


(C) 10,000 – 100,000 km


(D) 1 – 10 km


Answer: (B)





38. Assume that the atmosphere is isothermal at 25 C and the estimated maximum daily surface temperature is 35C, the mixing height is (take adiabatic lapse rate to be 1 C per 100 m)


(A) 3.5 km


(B) 2.5 km


(C) 1.5 km


(D) 1 km


Answer: (D)





39. The wavelengths of UV-A radiations are in the range


(A) 200 – 240 nm


(B) 240 – 280 nm


(C) 280 – 320 nm


(D) 320 – 400 nm


Answer: (D)





40. Two sounds of 80 dB and 85 Db superimpose at a location. What is the resultant sound at that location?


(A) ~ 82 dB


(B) ~ 87 dB


(C) ~ 91 dB


(D) ~ 165 dB


Answer: (A)





41. The coefficient of performance of a wind turbine for maximum power output is:


(A) 13/18


(B) 5/8


(C) 16/27


(D) 11/17


Answer: (C)





42. Which of the following does not have a direct role in climate change?


(A) Sulphate and nitrate aerosols


(B) Black carbon aerosols


(C) Surface ozone


(D) Nitric oxide


Answer: (D)





43. Which method is used to separate molecules on the basis of their sizes?


(A) Ion exchange chromatography


(B) Molecular exclusion chromatography


(C) Adsorption chromatography


(D) Thin layer chromatography


Answer: (B)





44. Which type of support media is used in different types of electrophoresis?


(A) Agarose gel


(B) Polyacrylamide gel


(C) Sodium dedecyl sulphate polyacrylamide gel


(D) All the above


Answer: (D)





45. Which of the following categories of plants get benefitted more due to elevation of CO2 level?


(A) C3 plants


(B) C4 plants


(C) CAM plants


(D) All of the above


Answer: (A)





46. Aquifers that extend continuously from the land surface through material of high permeability are


(A) Aquitards


(B) Auicludes


(C) Confined aquifers


(D) Unconfined aquifers


Answer: (D)





47. Which one of the following is used to determine ambient concentration of suspended particulate matter?


(A) Cascade impactor


(B) Kjeldahl’s Flask


(C) Sacchi Disk


(D) Folin-Wu method


Answer: (A)





48. Which of the following laws states that the solubility of a gas in a liquid is proportional to the partial pressure of that gas in contact with liquid?


(A) Hick’s law


(B) Henry’s law


(C) Hardy-Weinburg law of equilibrium


(D) 2nd Law of Newton


Answer: (B)





49. Maximum CaO is found in


(A) Bauxite


(B) Limonite


(C) Lime Stone


(D) Siderite


Answer: (C)





50. The sequence of chemical constituents in order of their abundance in a majority of sedimentary rocks is


(A) SiO2 > TiO2 > Al2O3 > Fe2O3


(B) SiO2 > Al2O3 > Fe2O3 > TiO2


(C) SiO2 > Fe2O3 > Al2O3> TiO2


(D) SiO2 > Fe2O3 > TiO2> Al2O3


Answer: (B)





51. The primary producers in the marine ecosystem are


(A) Eubacteria and Algae


(B) Cyanobacteria and Algae


(C) Algae and Protozoans


(D) All of the above


Answer: (B)





52. Mycorrhizae can be used as bio fertilizers because they


(A) Fix nitrogen


(B) Fix CO2


(C) Solubilise phosphate


(D) Kill pathogens


Answer: (C)





53. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R).


Assertion (A): Some plants with mycorrhizal fungi are able to occupy habitats that otherwise could not inhabit.


Reason (R): The importance of mycorrhizal plant interaction is attested by the fact that 95% of all plants have mycorrhizae.


Choose the correct answer:


Codes:


(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).


(C) (A) is true, but (R) is false.


(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (A)





54. An interactive association between two populations in which one population benefits from the association, while the other is not affected, is


(A) Mutualism


(B) Neutralism


(C) Commensalism


(D) Symbiosis


Answer: (C)





55. The method for down streaming of ethanol from fermentation broth is


(A) Filtration


(B) Flow cytometry


(C) Distillation


(D) Flame Photometry


Answer: (C)





56. The country which uses maximum nuclear power is


(A) U.S.A.


(B) Japan


(C) France


(D) Germany


Answer: (C)





57. Which bacteria removes copper from low grade copper ore?


(A) Thiobacillussp


(B) Bacillus thuringiensis


(C) Rhizobium sp


(D) All of the above


Answer: (A)





58. Which of the following is not a part of Geographic Information Syste (GIS)?


(A) Projection


(B) Overlay


(C) Reclassification


(D) Measuring distance and connectivity


Answer: (A)





59. Ultrafiltration can remove


(A) Suspended solids


(B) Bacteria


(C) Protozoa


(D) All the above


Answer: (D)





60. A good automobile fuel, in addition to having high calorific value, should have


(A) High ignition temperature


(B) High viscosity


(C) Low ignition temperature


(D) Moderate ignition temperature


Answer: (D)





61. Reserve food material in algae is


(A) Starch


(B) Cellulose


(C) Protein


(D) None of the above


Answer: (A)





62. The biodegradability of xenobiotics can be characterized by


(A) Rate of CO2 formation


(B) Rate of O2 consumption


(C) Ratio of BOD to COD


(D) All of the above


Answer: (D)





63. The soil borne plant pathogens could be controlled by


(A) Lowering pH


(B) Increasing pH


(C) Adding lime


(D) All of the above


Answer: (A)





64. A selective Lignin degrading fungus belongs to


(A) Soft – rot


(B) Brown – rot


(C) White – rot


(D) Red – rot


Answer: (C)





65. The drastic reduction in the number of intestinal pathogens during activated sludge process is the overall result of


(A) Competition


(B) Competition and adsorption


(C) Predation, competition and adsorption


(D) Competition, adsorption, predation and settling


Answer: (D)





66. Which of the following disinfection method does not result in synthesis of organochlorine?


(A) Chlorination


(B) Chloroamination


(C) Ozonation


(D) None of the above


Answer: (C)





67. An organism’s niche is


(A) The way the organism uses the range of physical and biological conditions in which it lives.


(B) All the biological and physical factors in the organism’s environment.


(C) The function role played by the organism where it lives.


(D) The range of temperature that the organism needs to live.


Answer: (C)





68. The pyramid of biomass is invented in


(A) Forest ecosystem


(B) Greenland ecosystem


(C) Aquatic ecosystem


(D) All of the above


Answer: (C)





69. Which of the following chemicals of anthropogenic origin mimics the effect of estrogen in animals?


(A) Alkyl phenol


(B) Polychlorinated biphenyl


(C) O, p’ - DDT


(D) All the above


Answer: (D)





70. “Black Foot” disease in human beings caused due to use of water contaminated with


(A) Mercury


(B) Cadmium


(C) Silver


(D) Arsenic


Answer: (D)





71. Largest amount of fresh water is present in


(A) Lakes


(B) Rivers


(C) Glaciers


(D) Polar Ice


Answer: (D)





72. A threatened species is


(A) Only endangered species


(B) Only vulnerable species


(C) Only rare species


(D) all of the above


Answer: (D)





73. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R).


Assertion (A): Animals adopt various strategies to survive in hostile environment.


Reason (R): Praying mantis is green in color which emerges with plant foliage.


Choose the correct code:


Codes:


(A) Both (A) and (R) are true, with (R) being the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not correct explanation of (A).


(C) (A) is true, but (R) is false.


(D) Both (A) and (R) are false.


Answer: (C)





74. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R).


Assertion (A): Increasing temperature in the environment influences gonadal growth in fish.


Reason (R): Increase in day length causes increase in environmental temperature in summer.


Choose the correct code:


Codes:


(A) Both (A) and (R) are true, and (R) is the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).


(C) (A) is true, and (R) is wrong.


(D) (A) and (R) are wrong.


Answer: (A)





75. Match Column – I with Column – II:


Column – I                                          Column – II


a. The Rio Summit                              1. 1997


b. Johannesburg Earth Summit           2. 1972


c. Kyoto Protocol                                3. 1992


d. The Stockholm Conference            4. 2002


Codes:


      a b c d


(A) 3 4 1 2


(B) 1 2 3 4


(C) 4 3 2 1


(D) 2 1 4 3


Answer: (A)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting