-->

UGC NET Solved Question Paper III in Computer Science and Applications { 2013 December }



1. If the primal Linear Programming problem has unbounded solution, then it’s dual problem will have


(A) feasible solution


(B) alternative solution


(C) no feasible solution at all


(D) no bounded solution at all


Answer: (C)





2. 





























































Answer: (D)





3. The following Linear Programming problem has:


Max                 Z = x1 + x2


Subject to        x1 – x2 ≥ 0


             3x1 – x2 ≤ –3


         and         x1, x2 ≥ 0


(A) Feasible solution


(B) No feasible solution


(C) Unbounded solution


(D) Single point as solution


Answer: (B)





4. Given a flow graph with 10 nodes, 13 edges and one connected components, the number of regions and the number of predicate (decision) nodes in the flow graph will be


(A) 4, 5


(B) 5, 4


(C) 3, 1


(D) 13, 8


Answer: (B)





5. Function points can be calculated by


(A) UFP ∗ CAF


(B) UFP ∗ FAC


(C) UFP ∗ Cost


(D) UFP ∗ Productivity


Answer: (A)





6. Match the following:


List – I                                                            List – II


a. Data coupling                                              i. Module A and Module B have shared data


b. Stamp coupling                                           ii. Dependency between modules is based on the fact they communicate by only passing of data


c. Common coupling                                       iii. When complete data structure is passed from one module to another


d. Content coupling                                        iv. When the control is passed from one module to the middle of another


Codes:


        a b c d


(A) iii ii i iv


(B) ii iii i iv


(C) ii iii iv i


(D) iii ii iv i


Answer: (B)





7. A process which defines a series of tasks that have the following four primary objectives is known as


1. to identify all items that collectively define the software configuration.


2. to manage changes to one or more of these items.


3. to facilitate the construction of different versions of an application.


4. to ensure that software quality is maintained as the configuration evolves over time.


(A) Software Quality Management Process


(B) Software Configuration Management Process


(C) Software Version Management Process


(D) Software Change Management Process


Answer: (B)





8. One weakness of boundary value analysis and equivalence partitioning is


(A) they are not effective.


(B) they do not explore combinations of input circumstances.


(C) they explore combinations of input circumstances.


(D) none of the above.


Answer: (B)





9. Which once of the following is not a software myth?


(A) Once we write the program and get it to work, our job is done.


(B) Project requirements continually change, but change can be easily accommodated because software is flexible.


(C) If we get behind schedule, we can add more programmers and catch up.


(D) If an organization does not understand how to control software projects internally, it will invariably struggle when it outsources software projects.


Answer: (D)





10. Match the following with respect to relationship between objects and classes:


List – I                        List – II


a. State diagram          i. Useful for both abstract modelling and for designing actual program


b. Object diagram       ii. Describes object classes


c. Class diagram          iii. Useful for documenting test cases


d. Instance diagram    iv. Describing the behaviour of a single class of objects.


Codes:


        a b c d


(A) iv i ii iii


(B) ii iii iv i


(C) iii iv ii i


(D) ii iv i iii


Answer: (A)


11. Match the following style rules for reusability:


List – I                                                            List – II


a. Keep methods coherent                              i. Write a method to get the last element of a list


b. Keep methods small                                    ii. Maintain parallel structure when possible


c. Keep methods consistent                            iii. Breaking a method into smaller parts


d. Provide uniform coverage                          iv. Performs a single function or a group of closely related functions.


Codes:


        a b c d


(A) iv iii ii i


(B) ii i iv iii


(C) iii iv ii i


(D) ii iii iv i


Answer: (A)





12. Which is the protocol for performing RPCs between applications in a language and system independent way?


(A) Hyper Text Transmission Protocol (HTTP)


(B) Simple Network Management Protocol (SNMP)


(C) Simple Object Access Protocol (SOAP)


(D) Simple Mail Transfer Protocol (SMTP)


Answer: (C)





13. The document that is used by XSLT to indicate, how to transform the elements of the XML document to another format is


(A) HTML page


(B) DOC type procedure


(C) Style sheet


(D) Stored procedure


Answer: (C)





14. Which of the following concepts means adding new concepts to a program as it runs?


(A) Data hiding


(B) Dynamic loading


(C) Dynamic typing


(D) Dynamic binding


Answer: (B)





15. Which of the following correctly describes overloading of functions?


(A) Virtual polymorphism


(B) Transient polymorphism


(C) Ad-hoc polymorphism


(D) Pseudo polymorphism


Answer: (C)





16. Match the following with respect to programming languages:


List – I                                                                        List – II


a. Structured Language                                               i. JAVA


b. Non-structured Language                                       ii. BASIC


c. Object Oriented Programming Language               iii. PASCAL


d. Interpreted Programming Language                       iv. FORTRAN


Codes:


         a b c d


(A) iii iv i ii


(B) iv iii ii i


(C) ii iv i iii


(D) ii iii iv i


Answer: (A)





17. The compiler converts all operands upto the type of the largest operand is called


(A) Type Promotion


(B) Type Evaluation


(C) Type Conversion


(D) Type Declaration


Answer: (A)





18. C++ actually supports the following two complete dynamic systems:


(A) One defined by C++ and the other not defined by C.


(B) One defined by C and one specific to C++


(C) Both are specific to C++


(D) Both of them are improvements of C


Answer: (B)





19. Important advantage of using new and delete operators in C++ is


(A) Allocation of memory


(B) Frees the memory previously allocated


(C) Initialization of memory easily


(D) Allocation of memory and frees the memory previously allocated.


Answer: (D)





20. Match the following control strategies of prolog:


List – I                                                List – II


a. Forward movement                         i. Variable can be done with a constant, another variable or a function.


b. Unification                                      ii. The entire conjunctive goal is executed.


c. Deep backtracking                          iii. Previous sub goal to find alternative solutions.


d. Shallow backtracking                     iv. Chooses sub goal with possible unifier.


Codes:


        a b c d


(A) iv i ii iii


(B) ii iv i iii


(C) iii i iv ii


(D) ii iii iv i


Answer: (A)


21. Given the following statements:


S1: The grammars S → asb | bsa | ss | a and S → asb | bsa | a are not equivalent.


S2: The grammars S → ss | sss | asb | bsa | λ and S → ss | asb | bsa | λ are equivalent.


Which of the following is true?


(A) S1 is correct and S2 is not correct.


(B) Both S1 and S2 are correct.


(C) S1 is not correct and S2 is correct.


(D) Both S1 and S2 are not correct.


Answer: (B)





UGC NET


Answer: (D)





23. High level knowledge which relates to the use of sentences in different contexts and how the context affect the meaning of the sentences?


(A) Morphological


(B) Syntactic


(C) Semantic


(D) Pragmatic


Answer: (D)





24. The objective of ________ procedure is to discover at least one ________ that causes two literals to match.


(A) unification, validation


(B) unification, substitution


(C) substitution, unification


(D) minimax, maximum


Answer: (B)





25. If h* represents an estimate of the cost of getting from the current node N to the goal node and h represents actual cost of getting from the current node to the goal node, then A* algorithm gives an optimal solution if


(A) h* is equal to h


(B) h* overestimates h


(C) h* underestimates h


(D) none of these


Answer: (C)





26. The mean-end analysis process centers around the detection of differences between the current state and goal state. Once such a difference is isolated, an operator that can reduce the difference must be found. But perhaps that operator cannot be applied to the current state. So a sub-problem of getting to a state in which it can be applied is set up. The kind of backward chaining in which operators are selected and then sub goals are set up to establish the precondition of operators is called


(A) backward planning


(B) goal stack planning


(C) operator subgoaling


(D) operator overloading


Answer: (C)





27. In alpha-beta pruning, _________ is used to cut off the search at maximizing level only and _________ is used to cut off the search at minimizing level only.


(A) alpha, beta


(B) beta, alpha


(C) alpha, alpha


(D) beta, beta


Answer: (B)





28. If A and B are two fuzzy sets with membership functions


μA(x) = {0.2, 0.5, 0.6, 0.1, 0.9}


μB(x) = {0.1, 0.5, 0.2, 0.7, 0.8}


Then the value of μA ∩ B will be


(A) {0.2, 0.5, 0.6, 0.7, 0.9}


(B) {0.2, 0.5, 0.2, 0.1, 0.8}


(C) {0.1, 0.5, 0.6, 0.1, 0.8}


(D) {0.1, 0.5, 0.2, 0.1, 0.8}


Answer: (D)





29. The height h(A) of a fuzzy set A is defined as


h(A) = sup A(x)


x ∈ A


Then the fuzzy set A is called normal when


(A) h(A) = 0


(B) h(A) < 0


(C) h(A) = 1


(D) h(A) < 1


Answer: (C)





30. An artificial neuron receives n inputs x1, x2,...., xn with weights w1, w2,...., wn attached to the input links. The weighted sum ________ is computed to be passed on to a non-linear filter φ called activation function to release the output.


(A) Σ wi


(B) Σ xi


(C) Σ wi + Σ xi


(D) Σ wi ⋅ xi


Answer: (D)





31. Consider the formula in image processing


RD = 1 ­­– 1/CR


Where CR =n1/n2


CR is called as compression ratio n1 and n2 denotes the number of information carrying units in two datasets that represent the same information. In this situation RD is called as relative _________ of the first data set.


(A) Data Compression


(B) Data Redundancy


(C) Data Relation


(D) Data Representation


Answer: (B)





32. Find the false statement:


(A) In Modern Cryptography, symmetric key algorithms use same key both for Encryption and Decryption.


(B) The symmetric cipher DES (Data Encryption Standard) was widely used in the industry for security product.


(C) The AES (Advanced Encryption Standard) cryptosystem allows variable key lengths of size 56 bits and 124 bits.


(D) Public key algorithms use two different keys for Encryption and Decryption.


Answer: (C)





33. The message 11001001 is to be transmitted using the CRC polynomial x3 + 1 to protect it from errors. The message that should be transmitted is


(A) 110010011001


(B) 11001001


(C) 110010011001001


(D) 11001001011


Answer: (D)





34. _________ comparisons are necessary in the worst case to find both the maximum and minimum of n numbers.


(A) 2n – 2


(B) n + floor (lg n) – 2


(C) floor (3n/2) – 2


(D) 2 lg n – 2


Answer: (C)





35. Let A and B be two n × n matrices.


The efficient algorithm to multiply the two matrices has the time complexity


(A) O(n3)


(B) O(n2.81)


(C) O(n2.67)


(D) O(n2)


Answer: (B)





36. The recurrence relation T(n)=mT(n/2) tan2 is satisfied by


(A) O(n2)


(B) O(n1g m)


(C) O(n2 lg n)


(D) O(n 1g n)


Answer: (B)





37. The longest common subsequence of the sequences X = <A, B, C, B, D, A, B> and Y = <B, D, C, A, B, A> has length


(A) 2


(B) 3


(C) 4


(D) 5


Answer: (C)





38. Assuming there are n keys and each key is in the range [0, m – 1]. The run time of bucket sort is


(A) O(n)


(B) O(n lgn)


(C) O(n lgm)


(D) O(n + m)


Answer: (D)





39. A _________ complete subgraph and a _________ subset of vertices of a graph G = (V, E) are a clique and a vertex cover respectively.


(A) minimal, maximal


(B) minimal, minimal


(C) maximal, maximal


(D) maximal, minimal


Answer: (D)





40. Pumping lemma for context-free languages states:


Let L be an infinite context free language. Then there exists some positive integer m such that any w ∈ L with |w| ≥ m can be decomposed as


w = uv xy Z with |vxy| _________


and |vy| _________ such that uvz xyz


Z ∈ L for all z = 0, 1, 2, ....... .


(A) ≤ m, ≤ 1


(B) ≤ m, ≥ 1


(C) ≥ m, ≤ 1


(D) ≥ m, ≥ 1


Answer: (B)





41. The Greibach normal form grammar for the language L = {an bn + 1 | n ≥ 0} is


(A) S → a SB, B → bB | λ


(B) S → a SB, B → bB | b


(C) S → a SB | b, B → b


(D) S → a Sb | b


Answer: (C)





42. Given the following statements:


S1 : Every context-sensitive language L is recursive.


S2 : There exists a recursive language that is not context sensitive.


Which statement is correct?


(A) S1 is not correct and S2 is not correct.


(B) S1 is not correct and S2 is correct.


(C) S1 is correct and S2 is not correct.


(D) S1 is correct and S2 is correct.


Answer: (D)





43. What is the bit rate for transmitting uncompressed 800 × 600 pixel colour frames with 8 bits/pixel at 40 frames/second?


(A) 2.4 Mbps


(B) 15.36 Mbps


(C) 153.6 Mbps


(D) 1536 Mbps


Answer: (C)





44. In IPV 4, the IP address 200.200.200.200 belongs to


(A) Class A


(B) Class B


(C) Class C


(D) Class D


Answer: (C)





45. Which layer of OSI reference model is responsible for decomposition of messages and generation of sequence numbers to ensure correct re-composition from end to end of the network?


(A) Physical


(B) Data-link


(C) Transport


(D) Application


Answer: (C)





46. A client-server system uses a satellite network, with the satellite at a height of 40,000 kms. What is the best-case delay in response to a request? (Note that the speed of light in air is 3,00,000 km/second).


(A) 133.33 m sec


(B) 266.67 m sec


(C) 400.00 m sec


(D) 533.33 m sec


Answer: (D)





47. The start and stop bits are used in serial communication for


(A) error detection


(B) error correction


(C) synchronization


(D) slowing down the communication


Answer: (C)





48. _________ is a type of transmission impairment in which the signal looses strength due to the resistance of the transmission medium.


(A) Attenuation


(B) Distortion


(C) Noise


(D) Decibel


Answer: (A)





49. Match the following:


List – I                                                List – II


a. Indexed Addressing                                   i. is not used when an operand is moved from memory into a register or from a register to memory.


b. Direct Addressing                           ii. Memory address is computed by adding up two registers plus an (optional) offset.


c. Register Addressing                        iii. Addressing memory by giving a register plus a content offset.


d. Base-Indexed Addressing              iv. can only be used to access global variables whose address is known at compile time.


Codes:


        a b c d


(A) ii i iv iii


(B) ii iv i iii


(C) iii iv i ii


(D) iii i iv ii


Answer: (C)





50. Which of the following is a design criteria for instruction formats?


(A) The size of instructions


(B) The number of bits in the address fields


(C) The sufficient space in the instruction format to express all the operations desired.


(D) All of these


Answer: (D)





51. Synchronization is achieved by a timing device called a ________ which generates a periodic train of________.


(A) clock generator, clock pulse


(B) master generator, clock pulse


(C) generator, clock


(D) master clock generator, clock pulse


Answer: (D)





52. Serial access memories are useful in applications where


(A) Data consists of numbers


(B) Short access time is required


(C) Each stored word is processed differently.


(D) None of these


Answer: (D)





53. What will be the output of the following logic diagram ? 








































Answer: (C)





54. The essential difference between traps and interrupts is


(A) traps are asynchronous and interrupts are synchronous with the program.


(B) traps are synchronous and interrupts are asynchronous with the program.


(C) traps are synchronous and interrupts are asynchronous with the I/O devices.


(D) None of these.


Answer: (B)








Answer: (A)





56. Consider the following schemas:


Branch = (Branch-name, Assets, Branch-city)


Customer = (Customer-name, Bank name, Customer-city)


Borrow = (Branch-name, loan number, customer account-number)


Deposit = (Branch-name, Account number, Customer-name, Balance)


Using relational Algebra, the Query that finds customers who have balance more than 10,000 is _______


(A) πcustomer-name (σbalance > 10000(Deposit)


(B) σcustomer-name (σbalance > 10000(Deposit)


(C) πcustomer-name (σbalance > 10000(Borrow)


(D) σcustomer-name (πbalance > 10000(Borrow)


Answer: (A)





57. Find the false statement:


(A) The relationship construct known as the weak relationship type was defined by Dey, Storey & Barron (1999)


(B) A weak relationship occurs when two relationship types are linked by either Event-Precedent sequence or Condition-Precedent sequence.


(C) Conceptual model is not accurate representation of “Universe of interest”.


(D) Ternary, Quaternary and Quintary relationships are shown through a series of application scenario’s and vignette’s.


Answer: (C)





58. Consider the table Student (stuid, name, course, marks).


Which one of the following two queries is correct to find the highest marks student in course 5?


Q.1. Select S.stuid


From student S


Where not exists


(select ∗ from student e where e course = ‘5’ and e marks ≥ s marks)


Q.2. Select s.stu.id


From student S


Where s ⋅ marks > any


(select distinct marks from student S where s ⋅ course = 5)


(A) Q. 1


(B) Q. 2


(C) Both Q. 1 and Q. 2


(D) Neither Q. 1 nor Q. 2


Answer: (B)





59. Armstrong (1974) proposed systematic approach to derive functional dependencies. Match the following w.r.t. functional dependencies:


List – I                                                            List – II


a. Decomposition rule             i. If X → Y and Z → W then {X, Z} → {Y, W}


b. Union rule                           ii. If X → Y and {Y, W}→Z then {X, W} → Z


c. Composition rule                 iii. If X → Y and X→ Z then X → {Y, Z}


d. Pseudo transitivity rule       iv. If X → {Y, Z} then X → Y and X → Z


Codes:


        a b c d


(A) iii ii iv i


(B) i iii iv ii


(C) ii i iii iv


(D) iv iii i ii


Answer: (D)





60. Match the following:


List – I                                                List – II


a. Secondary Index                             i. Functional Dependency


b. Nonprocedural Query Language    ii. B-Tree


c. Closure of set of Attributes                        iii. Relational Algebraic Operation


d. Natural JOIN                                  iv. Domain Calculus


Codes:


       a b c d


(A) i ii iv iii


(B) ii i iv iii


(C) i iii iv ii


(D) ii iv i iii


Answer: (D)





61. Which of the following is not true with respect to a trackball and/or spaceball?


I. A trackball is a two dimensional positioning device while as a spaceball provides six degrees of freedom.


II. Unlike the trackball a spaceball does not actually move.


III. A trackball is a three dimensional positioning device while as a spaceball provides six degrees of freedom.


(A) I & II


(B) II & III


(C) II only


(D) III only


Answer: (D)





62. Which of the following statement(s) is (are) true?


I. Two successive translations are additive.


II. Two successive rotations are additive.


III. Two successive scaling operations are multiplicative.


(A) I and II


(B) I and III


(C) II and III


(D) All the above


Answer: (D)





63. Given below are three basic rules:


I. Squash and Stretch


II. Slow-in and Slow-out


III. To stage the action properly


These rules are applied in case of


(A) Rendering


(B) Morphing


(C) Animation


(D) All the above


Answer: (C)





64. Which of the following points lies on the same side as the origin, with reference to the line 3x + 7y = 2?


(A) (3, 0)


(B) (1, 0)


(C) (0.5, 0.5)


(D) (0.5, 0)


Answer: (D)





65. The transformation matrix required for conversion of CMY colour model to RGB colour model is given as :














































Answer: (C)





66. 





























































Answer: (D)





67. In Unix, how do you check that two given strings a and b are equal?


(A) test $a –eq $b


(B) test $a –equal $b


(C) test $a = $b


(D) Sh –C test $a = = $b


Answer: (C)





68. In windows 2000 operating system all the processor-dependent code is isolated in a dynamic link library called


(A) NTFS file system


(B) Hardware abstraction layer


(C) Microkernel


(D) Process Manager


Answer: (B)





69. To place a sound into a word document, following feature of windows is used:


(A) Clip board


(B) Task switching


(C) C Win App


(D) OLE


Answer: (D)





70. Translation Look-aside Buffer (TLB) is


(A) a cache-memory in which item to be searched is compared one-by-one with the keys.


(B) a cache-memory in which item to be searched is compared with all the keys simultaneously.


(C) an associative memory in which item to be searched is compared one-by-one with the keys.


(D) an associative memory in which item to be searched is compared with all the keys simultaneously.


Answer: (D)





71. Simplest way of deadlock recovery is


(A) Roll back


(B) Preempt resource


(C) Lock one of the processes


(D) Kill one of the processes


Answer: (D)





72. The directory structure used in Unix file system is called


(A) Hierarchical directory


(B) Tree structured directory


(C) Directed acyclic graph


(D) Graph structured directory


Answer: (C)





73. Which statement is not true about process O in the Unix operating system?


(A) Process O is called init process.


(B) Process O is not created by fork system call.


(C) After forking process 1, process O becomes swapper process.


(D) Process O is a special process created when system boots.


Answer: (A)





74. Which of the following commands would return process_id of sleep command?


(A) Sleep 1 and echo $?


(B) Sleep 1 and echo $#


(C) Sleep 1 and echo $×


(D) Sleep 1 and echo $!


Answer: (D)





75. Possible thread states in Windows 2000 operating system include:


(A) Ready, running and waiting


(B) Ready, standby, running, waiting, transition and terminated


(C) Ready, running, waiting, transition and terminated


(D) Standby, running, transition and terminated


Answer: (B)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 309 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 70 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting