-->

UGC NET Solved Question Paper III in Environmental Sciences { 2013 September }



1. In which part of the atmosphere the momentum, heat flux and moisture content are conserved?


(A) Surface Boundary Layer


(B) Mesosphere


(C) Troposphere


(D) Stratosphere


Answer: (A)





2. The soil type which is good for agriculture is


(A) Podozols


(B) Latosols


(C) Serpent soil


(D) Solonachak


Answer: (B)





3. A local laboratory analyzed a water sample and determined that it contained a total solid (TS) content of 132 mg/L and a conductivity of 112 μS/cm. The total suspended solid (TSS) content (mg/L) of water will be


(A) ~ 57


(B) ~ 75


(C) ~ 32


(D) ~ 120


Answer: (A)





4. The settling of discreet, non-flocculating particle in a dilute suspension is known as


(A) Class-I sedimentation


(B) Class-II sedimentation


(C) Class-III sedimentation


(D) Compression


Answer: (A)





5. The theoretical oxygen demand for a solution containing 500 mg/L of phenol will be


(A) 298 mg/L


(B) 596 mg/L


(C) 1191 mg/L


(D) 2382 mg/L


Answer: (C)





6. The compound p-dichlorobenze has been found to have KOM = 625. For a soil containing 1.6% organic matter, the distribution coefficient (Kd) will be


(A) 2


(B) 5


(C) 10


(D) 20


Answer: (C)





7. Which one of the following is the single most important reactive intermediate species in atmospheric chemical processes?


(A) OH.


(B) O2.–


(C) ROO.


(D) OH–


Answer: (A)





8. As per Indian Standards (BIS) for drinking water desirable limit for total hardness as CaCO3 is


(A) 100 mg/l


(B) 200 mg/l


(C) 300 mg/l


(D) 400 mg/l


Answer: (C)





9. Flue gas laden with fine particles from a thermal power plant with a volume flow rate of 100 m3/second passes through an electrostatic precipitator (ESP) having 5000 m2 of collector plate area. If the particle collection efficiency of the ESP is 98%, the drift velocity of the flue gas must be


(A) ~ 0.052 m/s


(B) ~ 0.078 m/s


(C) ~ 0.15 m/s


(D) ~ 1.5 m/s


Answer: (B)





10. Molar extinction coefficient of malondialdehyde is 0.155 mM–1 Cm–1. The concentration of malondialdehyde in a solution having an absorbance of 0.31 is


(A) 2 mM


(B) 0.31 mM


(C) 0.155 mM


(D) 1.55 mM


Answer: (A)





11. Removal of top fertile soil by water is called


(A) Leaching


(B) Siltation


(C) Weathering of soil


(D) Soil erosion


Answer: (D)





12. The rate of settling of air-borne particles in the atmosphere varies with their aerodynamic diameter (d)as:


(A) α d


(B) α d2


(C) α d3


(D) α d½


Answer: (B)





13. The smokestack plumes exhibit ‘coning’ behaviour when


(A) Stable atmospheric conditions exist


(B) Atmosphere is unstable


(C) The height of the stack is below the inversion layer


(D) Inversion exists right from the ground surface above


Answer: (A)





14. Among total dissolved matter in marine water, chlorine accounts for


(A) 30%


(B) 55%


(C) 12%


(D) 6%


Answer: (B)





15. Photodissociation of NO2 occurs in the presence of photons of wavelength,


(A) < 0.39 μm


(B) 0.5 – 0.6 μm


(C) 0.6 – 0.65 μm


(D) 0.65 – 0.7 μm


Answer: (A)





16. Peroxyacetyl Nitrate (PAN) is formed by oxidation of


(i) Hydrocarbons


(ii) Isoprene


(iii) Terpene


(iv) Arsenic


Choose the correct answer from the codes:


Codes:


(A) (i) and (iv)


(B) (ii) and (iv)


(C) (iii) and (iv)


(D) (i), (ii) and (iii)


Answer: (D)





17. The evolution of genetic resistance to antibiotics among disease-carrying bacteria is an example of


(A) Directional natural selection


(B) Stabilizing natural selection


(C) Diversifying natural selection


(D) Convergent natural selection


Answer: (A)





18. Pulmonary oedema is caused by


(A) Carbon monoxide


(B) Sulphur dioxide


(C) Nitrous oxide


(D) Methane


Answer: (C)





19. What is the half-life of 131I?


(A) 60 days


(B) 8 days


(C) 12 years


(D) 30 days


Answer: (B)





20. Which one of the following makes blood toxic, after combining with haemoglobin?


(A) CO2


(B) CO


(C) SO2


(D) CH4


Answer: (B)





21. Respiratory electron transport chain can be inhibited by


(A) ADP


(B) Phosphate


(C) H2S


(D) CO2


Answer: (C)





22. Assertion (A): Oil slick in the ocean causes mass scale death of fish.


Reason (R): The gills of fish get clogged.


Point out the correct one of the following:


(A) Both (A) and (R) are true with (R) being the correct explanation.


(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation.


(C) (A) is true, but (R) is wrong.


(D) Both (A) and (R) are wrong.


Answer: (A)





23. Chaparral, Maquis, Encinous, Melleseab are important areas of


(A) Tropical evergreen woodland


(B) Temperate evergreen woodland


(C) Tropical deciduous woodland


(D) Temperate deciduous woodland


Answer: (A)





24. The Keystone predator species maintain diversity in a community by


(A) Preying on community’s dominant species


(B) Allowing immigration of other predators


(C) Competitively excluding other predators


(D) Coevolving with their prey


Answer: (A)





25. Which of the following is not an external factor controlling an ecosystem?


(A) Climate


(B) Topography


(C) Parent material forming soil


(D) Microbes


Answer: (D)





26. Which of the following food chain is correct?


(A) Phytoplankton → Zooplankton → Turtle → Crabs


(B) Phytoplankton → Zooplankton → Crab → Turtle


(C) Turtle → Crab → Zooplankton → Phytoplankton


(D) Zooplankton → Turtle → Crab → Phytoplankton


Answer: (B)





27. Which of the following is not categorized as an internal factor of an ecosystem?


(A) Decomposition


(B) Succession


(C) Root competition


(D) Bedrock


Answer: (D)





28. Two species cannot remain in same place according to


(A) Allen’s law


(B) Gause hypothesis


(C) Doll’s rule


(D) Weismann’s theory


Answer: (B)





29. Identify the correct pair:


(A) Ecotope – Transition between two ecosystems.


(B) Edaphic – Saline soil


(C) Heliophytes – Photophilic plants


(D) Ecotone – Particular type of soil


Answer: (A)





30. Based on the number arrange the following group of endemic vertebrate species of India in descending order:


(i) Mammals


(ii) Birds


(iii) Reptiles


(iv) Amphibians


Choose the correct answer from the following:


(A) Amphibians, Reptiles, Birds and Mammals.


(B) Reptiles, Amphibians, Birds and Mammals.


(C) Mammals, Birds, Amphibians and Reptiles.


(D) Birds, Mammals, Reptiles and Amphibians


Answer: (B)





31. Freshwater ecosystems are nutritionally limited by


(A) Phosphorous and Iron


(B) Phosphorous and Carbon


(C) Iron and Nitrogen


(D) Nitrogen and Calcium


Answer: (A)





32. ‘Threshold of Security’ refers to the population level at which


(A) Parasites damage the host body but do not cause immediate mortality.


(B) Predators no longer find it profitable to hunt for the prey species.


(C) Functional response of the predator is very high.


(D) The balance between parasite and host is disturbed as the host produces antibodies.


Answer: (B)





33. “Bermuda grass allergy” is a type of


(A) Airborne allergy


(B) Contact allergy


(C) Hydroborne allergy


(D) Soilborne allergy


Answer: (A)





34. Parasites which initiate production of antibodies within hosts are termed as


(A) Endoparasites


(B) Pathogenic parasites


(C) Zooparasites


(D) Homoparasites


Answer: (B)





35. Which of the following material is not easily broken down?


(A) Cellulose


(B) Hemicellulose


(C) Chitin


(D) Amino acids


Answer: (C)





36. Melting of polar ice is expected to cover a sea level rise of approximately


(A) 10 metre


(B) 20 metre


(C) 60 metre


(D) 100 metre


Answer: (C)





37. Pleistocene represents period of


(A) Cold climate


(B) Warm climate


(C) Alteration of cold and warm climate with high proportion of cold period


(D) Alteration of cold and warm climate with very high proportion of warm period


Answer: (C)





38. GIS is applied to study


(A) View shed analysis


(B) Environmental Impact Assessment


(C) Wildlife habitat analysis and migration routes planning


(D) All of the above


Answer: (D)





39. Tectonic control in landscape evolution is manifested by


(A) Tilted river terraces


(B) Alluvial forms


(C) Increased boulder proportions in the river belt


(D) River meandering


Answer: (A)





40. Difference between mineral resource and reserve is


(A) Reserve implies high degree of economic viability


(B) Resource implies high degree of geological knowledge


(C) Reserve implies high degree of economic viability and high degree of geological knowledge


(D) Resource implies high degree of economic viability and high degree of geological


knowledge


Answer: (C)





41. Characteristic difference between two polar Ice Caps is


(A) Arctic Ice Cap is on land


(B) Antarctic Ice Cap is on land


(C) Both are on land but Antarctic Ice Cap is thicker


(D) Both are on sea but Arctic Ice Cap is thicker


Answer: (B)





42. Laterite represents


(A) Regolith soil


(B) Glacial soil


(C) Black cotton soil


(D) Red soil


Answer: (A)





43. In a whole-rock chemical analysis the dividing criterion between major and trace element on weight percent basis is


(A) 1 %


(B) 0.1 %


(C) 0.01 %


(D) 0.001 %


Answer: (B)





44. The mineral, most resistant to chemical weathering is


(A) Olivine


(B) Quartz


(C) K-feldspar


(D) Biotite


Answer: (B)





45. Assertion (A): Phosphorus cycle is not an exogenic elemental cycle.


Reason (R): Phosphorus cycle does not have a gaseous component.


Choose correct answer:


(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not correct explanation of (A).


(C) (A) is true, but (R) is false.


(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (A)





46. The El Nino disappears in March and re-appears in


(A) May


(B) August


(C) October


(D) December


Answer: (D)





47. The elemental composition of earth’s crust in the descending order of weight percent is


(A) Silicon >Aluminium> Iron >Calcium


(B) Aluminium> Iron > Calcium >Silicon


(C) Iron > Calcium > Silicon >Aluminium


(D) Calcium > Silicon >Aluminium> Iron


Answer: (A)





48. Bio-oil can be obtained from lignocellulose by


(A) Combustion


(B) Fast pyrolysis


(C) Gasification


(D) Transesterification


Answer: (B)





49. For an ideal Magneto-hydrodynamic power generator, the power output (P) varies with the hot fuel velocity u as


(A) P ∝ u


(B) P ∝ u2


(C) p ∝ u3/2


(D) p ∝ u3


Answer: (B)





50. Assuming that due to large scale change in land use pattern of the world, the earth’s albedo changes from 0.32 to 0.3. If the climate sensitivity factor is 0.5 °C w–1 m2, the change in surface temperature of earth will be (take solar constant S = 1400 w/m2)


(A) 3.5 °C


(B) 0.25 °C


(C) 7.0 °C


(D) 1.5 °C


Answer: (A)





51. Global Warming Potential (GWP) of a greenhouse gas (GHG) is a factor comparing the global warming impacts of


(A) 1 m3 of GHG with 1 m3 of CO2


(B) 1 kg of GHG with 1 kg of CO2


(C) 1 gram mole of GHG with 1 gram mole of CO2


(D) 1 kg of GHG with 1 mole of CO2


Answer: (B)





52. The energy released during combustion of methane is ~ 900 kJ/mol. The carbon intensity of methane is


(A) ~ 0.05 gram C/kJ


(B) ~ 0.013 gram C/kJ


(C) ~ 0.018 gram C/kJ


(D) ~ 1.08 gram C/kJ


Answer: (B)





53. The term B10 implies


(A) Blending of 10 percent biodiesel with 90 percent conventional diesel.


(B) Blending of 90 percent biodiesel with 10 percent conventional diesel.


(C) Blending of 50 percent biodiesel with 50 percent conventional diesel.


(D) Blending of 1 percent biodiesel with 10 percent conventional diesel.


Answer: (A)





54. The validity period of Environmental Clerance after Environmental Impact Assessment is least for


(A) Mining projects


(B) River valley projects


(C) Harbour projects


(D) Area development projects


Answer: (D)





55. In Environmental assessment study, interpretation and evaluation should consider


(A) Uncertainty of possible impacts


(B) Significance of measured impacts


(C) Comparison of alternatives


(D) All of the above


Answer: (D)





56. Who are responsible for the public consultation process of EIA?


(A) State Pollution Control Board


(B) State Pollution Control Board and District Collector


(C) State Pollution Control Board and CPCB Chairman


(D) State Pollution Control Board and Civil Society


Answer: (B)





57. Arrange the following components of an environmental management system in a sequential order. Choose the correct answer from the codes given below:


I. Planning


II. Environmental policy


III. Implementation


IV. Monitoring


V. Review


Codes:


(A) I, II, III, V, IV


(B) II, I, III, IV, V


(C) I, III, II, IV, V


(D) I, V, III, II, IV


Answer: (B)





58. Match List – I with List – II and choose the correct answer from the codes given below:


List – I                                                            List – II


a. Life Cycle Assessment                                1. 14010 series


b. Environmental Auditing                             2. 14030 series


c. Environmental Performance Evaluation     3. 14040 series


d. Environmental Labelling                            4. 14020 series


Codes:


a          b          c          d


(A)       1          4          3          2


(B)       3          1          2          4


(C)       2          3          4          1


(D)       4          2          1          3


Answer: (B)





59. Which statement is not correct for hazardous wastes?


(A) They contain one or more of 39 toxic compounds


(B) They catch fire easily


(C) They are nonreactive and stable


(D) They are capable of corroding metal containers


Answer: (C)





60. Right to clean environment is guaranteed in Indian Constitution by


(A) Article 14


(B) Article 19


(C) Article 21


(D) Article 25


Answer: (C)





61. National Ambient Air Quality Standards for major pollutants were notified by CPCB in


(A) 1994


(B) 1984


(C) 2004


(D) 1974


Answer: (A)





62. Public Liability Insurance Act came into existence in the year


(A) 1986


(B) 1989


(C) 1991


(D) 1995


Answer: (C)





63. The eigen value of the matrix 





































Answer: (B)





64. The standard deviation of weights of certain 1 kg packets of milk is 10 grams. A random sample of 20 packets showed a standard deviation of 15 grams. The value of χ2 statistic for the sample is


(A) 30


(B) 45


(C) 1.5


(D) 0.66


Answer: (C)





65. Assertion (A): According to Gaussian Plume Model, the downward concentration of pollutant appears to beinversely proportional toaverage wind speed at effectivestack height.


Reason (R): Plume rise does not depend on wind speed. It only depends on buoyancy flux parameter.


Identify the correct answer:


(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are correct and (R) is not the correct explanation of (A).


(C) (A) is true, but (R) is false.


(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (C)





66. The population of an urban area increased from 5 million to 15 million over a period of 50 years. If the growth of population has been exponential at a constant rate over this period, the growth rate is


(A) ~ 0.693 %


(B) ~ 1.2 %


(C) ~ 1.38 %


(D) ~ 2.2 %


Answer: (D)





67. A random sample of size 26 has a mean of 20. The sum of squares of the deviations taken from the mean is 200. If the population mean is 18, what is the value of t-statistic?


(A) ~ 0.9


(B) ~ 2.1


(C) ~ 3.6


(D) ~ 5.2


Answer: (C)





68. In Y-shaped energy flow model, one arm represents herbivore and the other


(A) Carnivore


(B) Decomposer


(C) Omnivore


(D) Secondary consumer


Answer: (B)





69. The population of a certain fish species in a pond follows logistic equation dN/dt = αN – βN2. When α = 0.5 and β = 0.01, the maximum sustainable yield is


(A) 25


(B) 50


(C) 20


(D) 5


Answer: (A)





70. A change in a population’s gene pool over time is called


(A) Microevolution


(B) Macroevolution


(C) Chemical evolution


(D) Inorganic evolution


Answer: (A)





71. The scale length of variation of pressure in vertical direction in atmosphere is


(A) ~ 2.5 km


(B) ~ 5 km


(C) ~ 7 km


(D) ~ 8.5 km


Answer: (C)





72. Assertion (A): Planetary, synoptic and mesoscale motions in earth’s atmosphere are essentially quasi-horizontal.


Reason (R): The vertical component of wind velocity is more than an order of magnitude smaller than its horizontal component for all motions in atmosphere.


Identify the correct answer:


(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).


(C) (A) is true, but (R) is false.


(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (A)





73. GLOBE stands for: 


(A) Global Leading Occupations to Benefit the Environment


(B) General Learning and Observations to Benefit the Environment


(C) Global Learning and Observations to Benefit the Environment


(D) Global Leaders and their Observations to Benefit the Environment


Answer: (C)





74. Which one of the following is not the goal of sustainable agriculture in India?


(A) Maintaining productive topsoil


(B) Reduce the use of chemical fertilizer and pesticides


(C) Mechanised farming


(D) Keep farms economically viable


Answer: (C)





75. The term of Kyoto Protocol has been extended beyond December 2012 by


(A) 5 years


(B) 7 years


(C) 8 years


(D) 3 years


Answer: (A)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting