-->

UGC NET Solved Question Paper II in History { 2013 June }



1. Match List-I (Name of the book) with List-II (Author of the book) and select the correct answer from the codes given below:


List – I                                                                        List – II


(a) Sketch of Political History of India (1811)           (i) V.A. Smith


(b) The History of British India (1881)                      (ii) John Malcolm


(c) The History of India (1841)                                  (iii) James Mill


(d) The Early History of India (1904)                        (iv) Elphistone


Codes:


       (a) (b) (c) (d)


(A) (ii) (iii) (iv) (i)


(B) (iii) (ii) (i) (iv)


(C) (iv) (i) (iii) (iv)


(D) (i) (iv) (ii) (iii)


Answer: (A)





2. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R).


Assertion (A): Neolithic age was followed by the age of metals.


Reason (R): For some time the use of stone implements continued side by side.


Read the above statements and select the correct answer from the codes given below:


Codes:


(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not correct explanation of (A).


(C) (A) is true, but (R) is false.


(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (A)





3. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below:


List – I                                    List – II


(a) Terracotta horse figure       (i) Banawali


(b) Terracotta spoked wheel   (ii) Mohenjodaro


(c) Fire altar                             (iii) Harappa


(d) Cemetery-H                       (iv) Kalibangan


Codes:


       (a) (b) (c) (d)


(A) (ii) (i) (iv) (iii)


(B) (i) (iii) (iv) (ii)


(C) (ii) (iv) (iii) (i)


(D) (ii) (iii) (iv) (i)


Answer: (A)





4. The concept of ‘Oriental Despotism’ in Indian history was introduced by whom?


(A) James Mill


(B) Lamberg-Karlovsky


(C) H.G. Rawlinson


(D) C.H. Philips


Answer: (C)





5. Match List-I with List-II and select the correct answer with the help of the codes given below:


List – I                                    List – II


(a) William Jones                     (i) Indus Civilization


(b) James Prinsep                    (ii) Indian Coins


(c) Cunningham                      (iii) Decipherment of Indus Script


(d) Sir John Marshall               (iv) Asiatic Society of Bengal


Codes:


       (a) (b) (c) (d)


(A) (iv) (iii) (ii) (i)


(B) (iii) (ii) (i) (iv)


(C) (ii) (i) (iv) (iii)


(D) (i) (iv) (iii) (ii)


Answer: (A)





6. Match List-I (King) with List-II (Kingdom) and select the correct answer with the help of the code given below:


List – I                        List – II


(King)                          (Kingdom)


(a) Brahmadatta          (i) Kekaya


(b) Jarasandha             (ii) Kuru


(c) Janamejaya (iii) Kāśi


(d) Asvapati                (iv) Magadha


Codes:


       (a) (b) (c) (d)


(A) (i) (iii) (iv) (ii)


(B) (iii) (iv) (ii) (i)


(C) (ii) (i) (iii) (iv)


(D) (iv) (ii) (i) (iii)


Answer: (B)





7. The earliest available Indian coins were made of


(A) Gold


(B) Silver


(C) Copper


(D) Copper and Silver


Answer: (D)





8. In Mauryan period ‘Sita tax’ was imposed on


(A) Forest land only.


(B) Agricultural land under private control.


(C) Agricultural land under State control.


(D) Both (B) and (C).


Answer: (B)





9. Arrange the following rulers in the chronological order:


(I) Agnimitra


(II) Pushyamitra


(III) Sumitra


(IV) Sujeshta


Codes:


(A) (I) (II) (III) (IV)


(B) (II) (I) (IV) (III)


(C) (III) (IV) (I) (II)


(D) (IV) (III) (II) (I)


Answer: (B)





10. The Romaka Sidhānta in Indian astronomy shows signs of


(A) Roman influence


(B) Greek influence


(C) Iranian influence


(D) Arabian influence


Answer: (B)


11. Match the List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:


List – I                                    List – II


(a) Vikramashila                      (i) Gujarat


(b) Valabhi                              (ii) Madhya Pradesh


(c) Besnagar                            (iii) Andhra Pradesh


(d) Nagarjunakonda                (iv) Bihar


Codes:


       (a) (b) (c) (d)


(A) (iv) (i) (ii) (iii)


(B) (i) (ii) (iii) (iv)


(C) (ii) (iii) (iv) (i)


(D) (iii) (iv) (i) (ii)


Answer: (A)





12. Which one of the following inscriptions provides the earliest epigraphical evidence of Sati?


(A) Mathura Inscription of Huvishka.


(B) Junagarh Inscription of Rudradaman.


(C) Eran Pillar Inscription of Bhanugupta.


(D) Banskhera Inscription of Harsh.


Answer: (C)





13. Match List-I (Rulers) with List-II (Inscriptions) and select the correct answer with the help of the codes given below:


List – I                                    List – II


(a) Kumaragupta I                   (i) Uttaramerur Inscription


(b) Kumargupta II                   (ii) Bilsad Inscription


(c) Budhagupta                       (iii) Sarnath Inscription


(d) Parantaka II                       (iv) Eran Inscription


Codes:


       (a) (b) (c) (d)


(A) (ii) (iii) (iv) (i)


(B) (iii) (iv) (ii) (i)


(C) (iv) (iii) (ii) (i)


(D) (i) (ii) (iii) (iv)


Answer: (A)





14. Arrange the following into sequential order and select the correct answer from the codes given below:


(i) Simha Vishnu


(ii) Parameswaravarman II


(iii) Narasimhavarman I


(iv) Mahendravarman I


Codes:


(A) (i), (iv), (iii), (ii)


(B) (ii), (iii), (iv), (i)


(C) (iii), (iv), (ii), (i)


(D) (iv), (ii), (i), (iii)


Answer: (A)





15. The rulers of South India constantly fought with each other, because of


(A) Imperialistic ambition.


(B) Old dynastic rivalry.


(C) Desire to control the rivers like Godavari, Krishna and their valleys.


(D) Monopolistic ambition to control sea routes.


Answer: (C)





16. Consider the following statements about Amir Khusrau:


(i) He was a disciple of the Sufi Saint Shaikh Nizamuddin Auliya.


(ii) He is said to have written several treatises on music.


(iii) His work Khazain-ul Futuh deals with the reign of Sultan Kaiqubad


(iv) The musical instrument Sitar is regarded as his invention.


Which of the statements given above are correct? Select your answer from the codes given below:


Codes:


(A) (i), (iv)


(B) (i), (ii), (iii)


(C) (i), (ii), (iv)


(D) (i), (iii), (iv)


Answer: (C)





17. Which Sultan of Delhi got Qutub-minar repaired, cleaned the derelict Hauz Khas and erected on its bank a specious madrasah?


(A) Iltutmish


(B) Alauddin Khalji


(C) Firuz Tughlaq


(D) Sikandar Lodi


Answer: (C)





18. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:


List – I                        List – II


(Saint-Poets)               (Compositions)


(a) Kabir                      (i) VinayaPatrika


(b) Surdas                    (ii) Bijak


(c) Eknath                   (iii) Bhramar-Geet


(d) Tulsidas                 (iv) BhavarthaRamayana


Codes:


      (a) (b) (c) (d)


(A) (i) (iii) (ii) (iv)


(B) (ii) (iii) (iv) (i)


(C) (ii) (iv) (i) (iii)


(D) (i) (ii) (iii) (iv)


Answer: (B)





19. Who among the following writers claim that Muhammad bin Tughlaqhad designated Firuz Shah as his heir?


(A) Ziauddin Barani


(B) Shams-i-SirajAfif


(C) Ibn Battuta


(D) Yahia bin Ahmad Sirhindi


Answer: (A)





20. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:


List – I                                                            List – II


(Regional Kingdoms of Sultanate period)      (Ruler)


(a) Gujarat Sultanate                                       (i) Mahmud Khalji I


(b) Bahmani Sultanate                                    (ii) Mahmud Beghra


(c) Kashmir Sultanate                                     (iii) Sultan Sikandar


(d) Malwa Sultanate                                       (iv) Ahmad Shah I


Codes:


       (a) (b) (c) (d)


(A) (ii) (iii) (iv) (i)


(B) (ii) (i) (iii) (iv)


(C) (iv) (ii) (iii) (i)


(D) (ii) (iv) (iii) (i)


Answer: (D)


21. Who among the following rulers divided his troops into units of fifty, two hundred, two hundred fifty and five hundred?


(A) Sikandar Lodi


(B) Sher Shah


(C) Islam Shah


(D) Akbar


Answer: (C)





22. Arrange the followings in correct chronological order:


(i) Conquest of Gujarat by Akbar.


(ii) Battle of Haldighati.


(iii) Introduction of the dagh system.


(iv) Introduction of the Ilahi era.


Select the correct answer from the codes given below:


Codes:


(A) (ii), (i), (iv), (iii)


(B) (i), (ii), (iii), (iv)


(C) (i), (iii), (ii), (iv)


(D) (ii), (iii), (i), (iv)


Answer: (C)





23. Identify the dynasty which Rai Singh Panj Hajari belonged to


(A) Rathore of Bikaner


(B) Rathore of Jodhpur


(C) Rathore of Kishangarh


(D) Rathore of Ratlam


Answer: (A)





24. Which one of the following pairs is correctly matched?


(A) Second Battle of Panipat: Akbar vs. Ibrahim Lodi


(B) Battle of Haldighati: Akbar vs. Rana Udai Singh


(C) Battle of Dharmat: Aurangzeb vs. Dara


(D) Battle of Samugarh: Aurangzeb vs. Shuja


Answer: (C)





25. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:


List – I                                    List – II


(a) Khasa-isharifa                    (i) Trooper hired for the occasion


(b) Sihbandi                            (ii) Emperor’s own establishment


(c) Talab                                  (iii) Transit duty


(d) Zakat                                 (iv) Mansabdar’s pay claim


Codes:


       (a) (b) (c) (d)


(A) (ii) (i) (iv) (iii)


(B) (i) (ii) (iii) (iv)


(C) (iii) (i) (ii) (iv)


(D) (ii) (iii) (i) (iv)


Answer: (A)





26. ‘The cities look attractive from a distance, but inside them all the splendor is lost in the narrowness of the streets and the bustling of the crowds.’


The above comment on the Mughal Indian cities was made by


(A) Father Monserrate


(B) Sir Thomas Roe


(C) Peter Mundi


(D) Tavernier


Answer: (A)





27. Who stated that “Twenty thousand men worked incessantly to construct Taj Mahal”?


(A) Mannuci


(B) Abdul Hamid Lahori


(C) Tavernier


(D) Shah Nawaz Khan


Answer: (C)





28. Given below are two statements, one labelled Assertion (A) and other labelled Reason (R).


Assertion (A): Many Mughal nobles carried on trade in their own name, or in partnership with merchants.


Reason (R): As Governor of Bengal, Mir Jumla tried to monopolies trade in all important commodities.


In the context of the above statements, which one of the following is correct? Select your answer from the codes given below:


Codes:


(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).


(C) (A) is true, but (R) is false.


(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (B)





29. Which historian called the Indian merchants engaged in over-seas trade as peddlers?


(A) N. Steensgaard


(B) Om Prakash


(C) Van Leur


(D) Ashin Das Gupta


Answer: (C)





30. Which of the following pairs is not correctly matched?


Authors                                                                       Books


(A) Sunil Kumar:                                                        The Emergence of the Delhi Sultanate


(B) Catherine B. Asher and Cynthia Talbot:              India before Europe


(C) Harbans Mukhia:                                                  The Mughals of India


(D) Farhat Hasan:                                                       Writing the Mughal World


Answer: (D)





31. Consider the names of the following Mughal emperors of the Eighteenth century:


(i) Alamgir II


(ii) Ahmad Shah


(iii) Jahandar Shah


(iv) Muhammad Shah


Which among the following sequences represents the correct chronological order of these Mughal emperors? Select your answer from the codes given below:


Codes:


(A) (ii), (i), (iii), (iv)


(B) (i), (ii), (iii), (iv)


(C) (iii), (iv), (ii), (i)


(D) (iii), (iv), (i), (ii)


Answer: (C)





32. Which of the following was not true of James Augustus Hickey?


(A) He was the pioneer of Indian Journalism.


(B) He was the founder of the Bengal Chronicle.


(C) He always worked for the press freedom.


(D) He was sent to prison by Company Government for being fearless journalist.


Answer: (B)





33. Who of the following Governor Generals started the Indian Civil Services?


(A) William Bentinck


(B) Wellesley


(C) Cornwallis


(D) Warren Hastings


Answer: (C)





34. At which place ‘Women’s Indian Association’ was founded?


(A) Bombay


(B) Calcutta


(C) Madras


(D) Jaipur


Answer: (C)





35. Who authored the book “Stree- Purush Tulana” (A Comparison between Women and Men)?


(A) Tarabai Shinde


(B) Ramabai Ranade


(C) Savitribai Phule


(D) Aanandibai Joshi


Answer: (A)





36. Match List-I with List-II and select the correct answer with the help of the codes given below:


List – I                                    List – II


(Movement)                            (Area)


(a) Pabna Movement               (i) Maharashtra


(b)Moplah Rebellion               (ii) East Bengal


(c) Deccan Riots                     (iii) Gujarat


(d) Bardoli Movement            (iv) Malabar


Codes:


      (a) (b) (c) (d)


(A) (i) (ii) (iv) (iii)


(B) (ii) (iv) (i) (iii)


(C) (iii) (iv) (ii) (i)


(D) (iv) (i) (iii) (ii)


Answer: (B)





37. In which year the book Hind Swaraj was written?


(A) 1907


(B) 1908


(C) 1909


(D) 1910


Answer: (C)





38. Who of the following was known as ‘Socrates of Maharashtra’?


(A) N.M. Joshi


(B) M.G. Ranade


(C) G.H. Deshmukh


(D) G.K. Gokhale


Answer: (B)





39. As a result of the Poona Pact the numbers of seats reserved for the depressed classes out of general electorate seats were


(A) Decreased


(B) Increased


(C) Retained


(D) Abolished


Answer: (B)





40. The Gujarat Sabha led by Gandhi played a leading role in the


(A) Ahmedabad Mill Workers’ Strike


(B) Peasant Agitation of Kheda


(C) Bardoli Agitation


(D) Salt Satyagraha


Answer: (B)





41. Who of the following set up Mahila Arya Samaj to improve Women’s Education?


(A) Pandita Ramabai


(B) Sister Nivedita


(C) D.K. Karve


(D) G.S. Agarkar


Answer: (A)





42. In which year Sharda Act was passed?


(A) 1927


(B) 1928


(C) 1929


(D) 1930


Answer: (C)





43. Rani Gardinulu who fought against the British was from


(A) Tripura


(B) Assam


(C) Nagaland


(D) Manipur


Answer: (C)





44. Which one of the following was not associated with Indian National Army?


(A) Rashbihari Bose


(B) Lakshmi Sehgal


(C) Rashbihari Ghosh


(D) General Mohan Singh


Answer: (C)





45. In February 1947 Prime Minister Attlee declared that the British would quit India by


(A) May 1948


(B) June 1948


(C) July 1948


(D) August 1948


Answer: (B)





46. The generals of the I.N.A. Shah Nawaz, Gurdial Singh Dhillon and Prem Sehgal, were formerly officers of the


(A) British Indian Army


(B) British Army


(C) Kashmiri Army


(D) Punjab Army


Answer: (A)





47. The Constitution of India introduced on 26th January, 1950 laid down certain basic principles and values. Which of the following was not part of it?


(A) India will be a secular and democratic republic.


(B) It will be a Parliamentary system based on adult franchise.


(C) It guarantees all citizens equality before law.


(D) It provides free education forgirls.


Answer: (D)





48. The Moplahs were the poor peasants and agricultural labourers of South Malabar. They were mainly converts to Islam from the lower castes like


(A) Tiyya, Cheruma


(B) Ramdasiya, Mehtar


(C) Mahar, Mang


(D) Mala, Madiga


Answer: (A)





49. In the context of Cold War, whichone of the following statements is not correct?


(A) USA planned to use the Island of Cuba, as a base for launching her nuclear weapons.


(B) Both USA and Soviet Union sent weapons and troops to other countries to fight.


(C) The Russians built the huge Berlin Wall to prevent the people of East Berlin from moving into West Berlin.


(D) NATO and Warsaw Pact came into being in due response to the Cold War situation.


Answer: (A)





50. Consider the following observations concerning ‘new history’ and select the correct answer.


(A) It focused attention on manners, customs and beliefs of whole people.


(B) It tried to displace political history from the center of historical attention.


(C) It employed the methods and insights of sociology and other sciences.


(D) All of the above.


Answer: (D)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting