-->

UGC NET Solved Question Paper II in Commerce { 2013 September }



1. Government regulation of business is basically intended to


(A) Make sure all business units have the opportunity to be successful.


(B) Warn consumers against unfair business practices


(C) Make sure business firms are socially responsible.


(D) Protect the public from the negative consequences of business behaviour.


Answer: (D)





2. What is not the advantage of SEZ?


(A) Improvement of infrastructure in the hinterland.


(B) Diversion of large tracts of farm land.


(C) Attracting foreign investment.


(D) All of the above.


Answer: (B)





3. Which type of the complaints are not to be entertained by Consumer Forums under the Consumer Protection Act, 1986?


(A) A defective product purchased 1½ years back.


(B) Misleading advertisement in a newspaper.


(C) Services provided free of cost.


(D) Tie in sales.


Answer: (C)





4. Which of the following is a WTO procedure to promote globalisation?


(A) Promotion of free trade.


(B) Reduction of budgetary subsidies.


(C) Reduction in shipping costs.


(D) Promotion of foreign portfolio investment.


Answer: (A)





5. Match the following regarding disinvestment in India:


List – I                                                                                                                        List – II


(a) Disinvestment Policy by the Chandrashekhar Government                                  I. 1999


(b) Rangarajan Committee on disinvestment in public sector enterprises                  II. 1996


(c) Strategic and nonstrategic classification of public enterprises for disinvestment III. 1991-92


(d) Formation of Disinvestment Commission                                                             IV. 1993


Codes:


         I II III IV


(A) (c) (d) (a) (b)


(B) (a) (b) (c) (d)


(C) (c) (b) (a) (d)


(D) (a) (d) (c) (b)


Answer: (A)





6. When a partnership is dissolved and the following claims need to be met out piece-meal of the cash released, which is the correct sequence in which these claims have to be met?


(a) Any partner’s loan


(b) Capital and Current account balances


(c) Expenses of dissolution


(d) Outsider’s claim (both payable and accrued)


Codes:


(A) (c), (d), (a), (b)


(B) (b), (c), (a), (d)


(C) (a), (b), (d), (c)


(D) (a), (b), (c), (d)


Answer: (A)





7. In practice, accountants consider revenue from sales if a transaction meets the following condition(s):


(A) The seller has passed the legal or economic ownership of the goods to the buyer.


(B) The seller and the buyer have agreed on the price of the goods.


(C) The buyer has paid the price of the goods or it is certain that he will pay the price.


(D) All of the above.


Answer: (D)





8. The main difference between marginal costing and absorption costing lies in the treatment of


(A) Direct cost


(B) Fixed overhead


(C) Variable overhead


(D) Semi-variable overhead


Answer: (C)





9. Which of the following items is not an appropriation of profit for a limited company?


(A) Corporate tax payable


(B) Ordinary dividend payable


(C) Debenture interest payable


(D) Preference dividend payable


Answer: (C)





10. Which of the following is not applicable to responsibility accounting?


(A) Accounting Centre


(B) Cost Centre


(C) Investment Centre


(D) Profit Centre


Answer: (A)


11. Which one of the following is not the basic assumption of Cardinal Utility analysis?


(A) Rationality of Consumer.


(B) Utility cardinally measurable.


(C) Diminishing marginal utility of money.


(D) Hypothesis of independent utilities.


Answer: (C)





12. Which one of the following is not a property of indifference curve?


(A) Negatively sloping.


(B) Convex to the point of origin.


(C) Indifference curves necessarily have to be parallel.


(D) Two indifference curves do not intersect each other.


Answer: (C)





13. Find the correct matching between items of List-I and the items of List-II.


List – I                                                            List – II


(a) Increase in demand                                    (i) Leftward movement along the demand curve.


(b) Contraction of demand                             (ii) Rightward shift of the demand curve.


(c) Cross demand                                            (iii) Demand of more than one commodity to satisfy one specific want.


(d) Joint demand                                             (iv) Demand of one commodity with changes in the prices of another related commodity


Codes:


       (i) (ii) (iii) (iv)


(A) (b) (a) (d) (c)


(B) (a) (b) (c) (d)


(C) (b) (a) (c) (d)


(D) (a) (b) (d) (c)


Answer: (A)





14. According to the Law of Variable Proportions, the second stage of production ends when


(A) Marginal productivity of the variable input becomes maximum.


(B) Both marginal productivity and average productivity of the variable input are equal.


(C) Marginal productivity of the variable input becomes zero and average productivity is positive.


(D) Marginal productivity of the variable input is negative but average productivity is positive.


Answer: (C)





15. Total Revenue (TR) function and the Total Cost (TC) function of a perfectly competitive market firm are as follows:


TR = 480 Q – 8 Q2


TC = 400 + 8 Q2


The profit maximizing output would be:


(A) 60


(B) 15


(C) 50


(D) None of the above


Answer: (B)





16. From a population with mean of 220 and standard deviation of 30, a sample of 36 was drawn at random. Calculate the standard error of the sampling distribution and choose the correct answer from the following options.


(A) 7.3


(B) 6.2


(C) 6.0


(D) 5.0


Answer: (D)





17. A committee of six people is to be formed from a group of seven men and four women. What is the probability that the committee will have exactly two women?


(A) 0.456


(B) 0.803


(C) 0.962


(D) None of the above


Answer: (D)





18. From the following Anova table, calculate the ‘F’ value and select the correct answer from the options given below:


  ANOVA Table


Sources of Variation                           Sum of Squares                       Degrees of Freedom


Between columns                                            100                                            3


Between rows                                                 24                                           16


Total                                                                124                                          19


(A) 22.2


(B) 31.5


(C) 33.3


(D) 36.2


Answer: (A)





19. For a hypothesis test, alpha (α) is 0.05 and beta (β) is 0.10. The power of this test is _______


(A) 0.95


(B) 0.90


(C) 0.80


(D) 0.15


Answer: (B)





20. Which one(s) of the following statements is (are) correct with respect to Decision Support System (DSS)?


(i) It (DSS) is used by middle level management.


(ii) DSS applies to mostly structured problems.


(iii) DSS relies on mathematical models for analysis.


(iv) DSS is largely heuristics based.


Codes:


(A) (i) and (ii) are correct.


(B) (i) and (iii) are correct.


(C) (i), (ii) and (iii) are correct.


(D) All the four are correct.


Answer: (C)


21. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A), and the other labelled as Reason (R). Select the correct answer using the code given below:


Assertion (A): Strategies necessarily need to be changed over time to suit environmental changes.


Reason (R): To remain competitive, organisations develop those strategies that create value for customers.


Codes:


(A) (A) is correct, but (R) is incorrect.


(B) Both (A) and (R) are correct.


(C) (A) is incorrect, but (R) is correct.


(D) Both (A) and (R) are incorrect.


Answer: (B)





22. Which of the following is not true about proactive planning?


(A) Way of thinking about managing the future risks.


(B) Anticipating future contingencies.


(C) Reacting to external events.


(D) Getting ready with alternative routes for unforeseen situations.


Answer: (C)





23. Which of the following is not a characteristic of non-programmed decisions?


(A) Problems are unique and novel.


(B) There are no pre-established policies or procedures to rely on.


(C) The conditions for non-programmed decisions are highly certain.


(D) These are the responsibility of top-management.


Answer: (C)





24. Which of the following is an ethical behaviour of a manager?


(A) Trading stocks on the basis of inside information.


(B) Padding expense accounts.


(C) Not divulging trade secrets to competitors.


(D) Being severely critical of competitors.


Answer: (C)





25. Which of the following is suggested by Blake and Mouton as the best leadership behaviour?


(A) Low concern for people but high concern for production.


(B) Low concern for both people and production.


(C) High concern for both people and production.


(D) High concern for people and low concern for production.


Answer: (C)





26. Which segmentation approach is the most compatible with the spirit of the marketing concept?


(A) Benefit sought


(B) Income


(C) Social class


(D) Family size


Answer: (A)





27. Which of the stages of new product development process can be skipped?


(A) Business analysis


(B) Idea screening


(C) Product testing


(D) Test marketing


Answer: (D)





28. The price-setting method which most closely corresponds to the concept of product positioning is


(A) Cost-plus pricing


(B) Going-rate pricing


(C) Perceived value pricing


(D) Psychological pricing


Answer: (C)





29. The most important retail marketing decision a retailer has to make is to


(A) Select the product assortment.


(B) Identify its target market.


(C) Choose the desired service level.


(D) Develop an effective store atmosphere.


Answer: (B)





30. Which element of the promotion mix do wholesalers primarily use?


(A) Advertising


(B) Personal selling


(C) Public relations


(D) Trade show


Answer: (B)





31. Out of the following alternative methods of project evaluation and selection used in capital budgeting, which one of the combinations in the code corresponds to discounted cash flow methods?


(i) Internal Rate of Return


(ii) Pay Back Period


(iii) Profitability Index


(iv) Net Present Value


Codes:


(A) (i), (ii), (iii)


(B) (i), (iii), (iv)


(C) (ii), (iii), (iv)


(D) (i), (ii), (iii), (iv)


Answer: (B)





32. When the expected level of EBIT exceeds the indifferent point for two alternative financial plans, (Equity financing and Debt-financing), then


(A) The use of debt financing would be advantageous to increase EPS.


(B) The use of equity financing would be advantageous to maximize EPS.


(C) The use of debt-financing would reduce EPS.


(D) The use of equity financing would keep the EPS constant.


Answer: (A)





33. Which one of the following is not the assumption of the Modigliani-Miller Irrelevance Theory of Dividend Policy?


(A) No personal or corporate income taxes.


(B) Dividend policy has its effect on firm’s cost of equity.


(C) Capital investment policy is independent of its dividend policy.


(D) Stock floatation or transaction cost does not exist.


Answer: (B)





34. Match the items of List-I with the items of List-II.


List – I                                                                        List – II


(i) Financial Breakeven- point                         (a) Rate of discount at which NPV is zero.


(ii) Cost-Volume-Profit Analysis                                (b) Cost of capital remains the same for different degrees of financial leverage.


(iii) Internal Rate of Return                                        (c) Analysis to study relationship among fixed costs, variable costs, sales volume and profits.


(iv) Net Operating Income Approach                         (d) The minimum level of EBIT needed to satisfy all fixed financial charges.


Codes:


        (a) (b) (c) (d)


(A) (iii) (iv) (ii) (i)


(B) (i) (ii) (iii) (iv)


(C) (iv) (iii) (i) (ii)


(D) (i) (ii) (iv) (iii)


Answer: (A)





35. Assertion (A): The focus of working capital management revolves around managing the operating cycle of the working capital.


Reason (R): It is because the concept is useful to ascertain the requirements of cash to meet the operating expenses of a going concern.


Codes:


(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the explanation of working capital management.


(B) Both (A) and (R) are false.


(C) (A) is true, but (R) is false.


(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (A)





36. Which of the following terms includes the task, duties and responsibilities of a particular job?


(A) Job Evaluation


(B) Job Enrichment


(C) Job Analysis


(D) Job Enlargement


Answer: (C)





37. Match the following lists and indicate the correct pairing:


List – I                                                List – II


1. Simple Ranking                               a Evaluation by Superiors, Peers and Subordinates.


2. Paired Comparison                          b Order of rating from best to worst.


3. 360-Degree Appraisal                     c Standardised quantitative rating.


4. Graphic Rating                                d Comparing ratings to one another.


The correct pairing is


      1 2 3 4


(A) b d a c


(B) a b c d


(C) c d a b


(D) d a b c


Answer: (A)





38. In which method of performance appraisal, the evaluator keeps a written record of significant events and how difficult employees behaved during such events?


(A) Field Review Method


(B) BARS Method


(C) Critical Incidents Method


(D) Assessment Centre Method


Answer: (C)





39. In connection with HRD, what is incorrect?


(A) It is a reactive function.


(B) It develops total organisation.


(C) It focuses on autonomous work groups.


(D) It is an integrated system.


Answer: (D)





40. In which method of training, job conditions are duplicated with equipments and machines which are identical with those used at the work place?


(A) On the job training


(B) Apprenticeship training


(C) Vestibule training


(D) Internship training


Answer: (C)





41. Which one of the following techniques is used by the Commercial Banks in India to measure the risk arising from trading activity?


(A) Network Analysis


(B) Sensitivity Analysis


(C) Value at risk methodology


(D) E.V.A.


Answer: (C)





42. Which of the following schemes introduced by NABARD is intended to provide credit to farmers?


(A) Rural Infrastructure


Development Fund


(B) Kisan Credit Card


(C) Micro-Finance


(D) Co-Operative Development Fund


Answer: (B)





43. Which one of the following is a recent E-Banking initiative in Commercial Banks in India?


(A) RTGS


(B) NEFT


(C) NECS


(D) NET Banking


Answer: (C)





44. Which of the following fee-based services are provided by IDBI?


(i) Credit syndication


(ii) Corporate trustee services


(iii) Custodial services


(iv) Foreign services


Identify the correct code:


Codes:


(A) (i), (ii) and (iv)


(B) (i) and (ii)


(C) (ii), (iii) and (iv)


(D) (iii) and (iv)


Answer: (A)





45. SIDBI provides financial assistance in the following forms:


(i) Bills financing


(ii) Project financing


(iii) Re-finance assistance


(iv) Resource support to institutions


Which of the following sequence is correct?


(A) (i), (iii), (iv) and (ii)


(B) (ii), (iv), (i) and (iii)


(C) (iii), (i), (iv) and (ii)


(D) (iv), (i), (iii) and (ii)


Answer: (C)





46. BOP problems in India cannot be attributed only to


(A) Large trade deficit


(B) Increase in invisible surplus


(C) Sensitive behaviour of foreign creditors, including NRI foreign-currency depositors.


(D) The declining role of concessional external finance.


Answer: (B)





47. Arrange the stages in anti-dumping investigation process in right sequence.


(i) Initiation


(ii) Preliminary screening


(iii) Rejection of unsubstantiated information


(iv) Provisional findings


(v) Final findings and measures


(vi) Permitting the exporting country to modify the practices


Codes:


(A) (i), (ii), (iii), (iv), (vi), (v)


(B) (i), (ii), (iv), (iii), (vi), (v)


(C) (ii), (iv), (iii), (i), (vi), (v)


(D) (ii), (iii), (i), (vi), (iv), (v)


Answer: (D)





48. A situation where any advantage given by one member of the WTO to another member is extended to all WTO members is referred to as


(A) Trade Diversion


(B) Inter Regional Principle


(C) Most Favoured Nation


(D) Least Traded Nation


Answer: (C)





49. The collapse of which of the following systems is related to the Triffin Paradox?


(A) Gold Standard


(B) Exchange rate mechanism (in 1992)


(C) Bretton Woods


(D) None of the above


Answer: (C)





50. Which of the following is/are the assumptions of the Law of One Price?


(i) Restriction on the movement of goods between countries.


(ii) No transportation costs.


(iii) No tariffs


(A) Both (i) and (ii)


(B) Only (i)


(C) Both (ii) and (iii)


(D) (i), (ii) and (iii)


Answer: (C)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting