-->

UGC NET Solved Question Paper II in Environmental Sciences { 2012 December }



1. Assertion (A): Biosphere constitutes an excellent life-support system which is sustainable and can fulfil all human needs.


Reason (R): The size and productivity of the Biosphere is limited by availability of water, nutrients and environmental conditions.


Identify the correct code:


Codes:


(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).


(C) (A) is true but (R) is false.


(D) (A) is false but (R) is true.


Answer: (D)




2. Geostrophic wind occurs when pressure gradient force balances


(A) Coriolis force


(B) Frictional force


(C) Centripetal force


(D) Coriolis and frictional force together


Answer: (A)





3. Scales of Meteorology are in the following order starting from the least


(A) Macro –, Micro –, Meso –


(B) Macro–, Meso–, Micro–


(C) Meso–, Macro–, Micro–


(D) Micro–, Meso–, Macro –


Answer: (D)





4. When the full potential of physical, chemical and biological factors, a species can use if there is no competition, it is called


(A) Fundamental niche


(B) Ecological niche


(C) Realized niche


(D) Competitive exclusion


Answer: (A)





5. The uppermost zone of atmosphere of earth, where shortwave ultraviolet radiations are absorbed, is


(A) Troposphere


(B) Stratosphere


(C) Mesosphere


(D) Thermosphere


Answer: (D)





6. which of the following oxides of nitrogen is the major air pollutant released from automobile exhausts?


(A) NO


(B) N2O


(C) NO2


(D) N2O3


Answer: (A)





7. Match List – I with List – II which contains pollutant gases and their threshold (safe limit) values as per WHO standards:


List – I                                                List – II


(Pollutant gas)                                     (Thresholds)


a. CO                                                   i. 2 ppm


b. SO2                                                  ii. 50 ppm


c. NO                                                  iii. 0.08 ppm


d. PAN                                                iv. 25 ppm


Identity the correct code:


Codes:


      a b c d


(A) ii iii i iv


(B) iv ii i iii


(C) ii i iv iii


(D) iii iv ii i


Answer: (C)





8. The band labelled as UV-C which is lethal to micro-organisms is


(A) 0.29 – 0.32 m


(B) 0.2 – 0.29 m


(C) 0.17 – 0.2 m


(D) 0.07 – 0.21 m


Answer: (B)





9. Which of the following species in the atmosphere is called atmospheric detergent?


(A) Chlorine radical


(B) Hydroxyl radical


(C) Methyl radical


(D) Ozone radical


Answer: (B)





10. The POH of a 0.001 M solution of HCl is


(A) 12


(B) 10


(C) 11


(D) 13


Answer: (C)





11. Identify the pair (element-health effect) which is correctly matched:


(A) Lead – Methaemoglobinemia


(B) Arsenic – Kidney damage


(C) Mercury – Nervous disorder


(D) PAN – Hypoxemia


Answer: (D)





12. Which of the following organisms can act as primary consumer, secondary consumer, tertiary consumer or scavenger in different types of food chains?


(A) Raven


(B) Tiger


(C) Snake


(D) Phytoplanktones


Answer: (A)





13. The tendency of biological systems to resist change and to remain in a state of equilibrium is called


(A) Homeostatis


(B) Feedback mechanism


(C) Ecological efficiency


(D) Carrying capacity


Answer: (A)





14. If different categories of threatened species are written in a sequence, what is the correct order?


(A) Extinct-> Vulnerable -> Rare -> Endangered


(B) Vulnerable -> Rare -> Endangered -> Extinct


(C) Vulnerable -> Rare -> Extinct -> Endangered


(D) Rare -> Vulnerable -> Endangered -> Extinct


Answer: (B)





15. Which of the following is not a type of ex situ conservation method?


(A) Botanical garden


(B) Zoological park


(C) Wildlife sanctuaries


(D) Gene banks


Answer: (C)





16. As a consequence of succession the P/B ratio (Gross production /


Standing crop biomass) is changed. It is


(A) High during developmental stages and low at mature stage.


(B) Low during developmental stages and high at mature stage.


(C) > 1 or < 1 at developmental stages and approximately 1 at mature stage.


(D) Remaining unchanged at all stages.


Answer: (A)





17. Preparation of hazard-zoning map in case of landslide prone regions involves comprehensive investigation of


(A) Details of structural and lithological settings.


(B) Geomorphic features relating to instability of slopes.


(C) Seismicity pattern of the region.


(D) all of the above.


Answer: (D)





18. If ap = specified value of peak acceleration, N = mean rate of occurrence of earthquake per year, tep = time interval of consideration (exposure period) and Fap = probability that an observed acceleration is less than or equal to ap, then the cumulative probability distribution of peak acceleration for epoch – dependent seismic hazard map is given by which formula ?


(A) Fmaxtep = exp {–Nt(1 – Fap)}


(B) Fmax = exp {–Nt(1 – Fap)} . tep


(C) Fmaxtep= exp {–t(1 – Fap)N}


(D) All of the above


Answer: (A)





19. Assertion (A): In oceans, Na has the longest residence time, within an order of magnitude of the age of the oceans.


Reason (R): The long residence time of Na reflects a lack of reactivity of sodium in the marine environment by not being readily incorporated in the common sedimentary minerals, nor being removed by biological reactions.


Identify the correct code:


Codes:


(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).


(C) (A) is true, but (R) is false.


(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (A)





20. According to Goldieh the decreasing order of stability of following minerals of igneous rocks towards weathering is


(A) Muscovite > Quartz > Potash feldspar >Biotite


(B) Biotite> Potash feldspar >Muscovite > Quartz


(C) Quartz > Muscovite > Potash feldspar >Biotite


(D) Potash feldspar > Quartz >Muscovite >Biotite


Answer: (C)





21. In universal polar stereographic coordinate system the eastings and northings are computed using which projection method?


(A) Polar aspect stereographic projection


(B) Non-polar aspect stereo graphic projection


(C) Polar aspect Mercator projection


(D) Non-polar aspect Mercator projection


Answer: (A)





22. Pitchblende is an ore of


(A) Nickel


(B) Chromium


(C) Molybdenum


(D) Uranium


Answer: (D)





23. Copper (Cu) is classified according to its geochemical affinity as


(A) Siderophile element


(B) Chalcophile element


(C) Lithophile element


(D) Atmophile element


Answer: (B)





24. If ‘a’ is the fractional wind speed decrease at the wind turbine, the maximum extraction of power from the wind occurs when ‘a’ is equal to


(A) 1/2


(B) 1/3


(C) 1


(D) 3/5


Answer: (B)





25. in the following fusion energy reaction


D + T = 0n1 + X identify X


(A) Li


(B) H2


(C) He3


(D) He4


Answer: (D)





26. Assertion (A): Natural gas is a very attractive eco friendly fuel.


Reason (R): It produces few pollutants and less carbon dioxide per unit energy than any other fossil fuel on combustion.


Identify the correct answer:


Codes:


(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).


(C) (A) is true but (R) is false.


(D) (A) is false but (R) is true.


Answer: (A)





27. Assertion (A): Solar photovoltaic cells are expensive.


Reason (R): Solar photovoltaic cells are fabricated from crystalline silicon and operate only at 10-12% efficiency.


Identify the correct answer:


Codes:


(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).


(C) (A) is true but (R) is false.


(D) (A) is false but (R) is true.


Answer: (A)





28. Human activities add 7-9 gigatons of CO2 per annum into the atmosphere. Major contributor to this CO2 is


(A) Burning of fossil fuels


(B) Clearing of forests for agriculture


(C) Fermentation industries


(D) Cement industries


Answer: (A)





29. According to WHO, maximum permissible level of chlorides in drinking water is


(A) 100 mg/L


(B) 200 mg/L


(C) 600 mg/L


(D) 800 mg/L


Answer: (C)





30. Wilting coefficient of a loam represents


(A) The minimum water content of the soil at which plants can no longer obtain water


(B) Water holding capacity


(C) Capillary water


(D) Field capacity


Answer: (A)





31. Which one of the following techniques can be used for determining the level of cadmium in soil?


(A) UV – Visible spectrophotometer


(B) Atomic Absorption Spectrophotometer


(C) XRD


(D) IR spectrometer


Answer: (B)





32. For noise control in automobiles, the exhaust muffler attenuates sound by


(A) Absorption


(B) Destructive interference


(C) Reducing velocity of hot gases


(D) Absorption and destructive interference


Answer: (C)





33. 
















 (A) Fabric filters


 (B) Cyclone separators


 (C) Venturi scrubbers


 (D) Settling chambers


Answer: (C)





34. Soil fulvic acids are strong chelators of


(A) Iron (II)


(B) Iron (III)


(C) Both Iron (II) and Iron (III)


(D) Fe(OH)3


Answer: (A)





35. Natural source of polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) is


(A) Root exudates


(B) Anaerobic bacteria


(C) Aerobic bacteria


(D) Grass fires


Answer: (D)





36. Match the ‘phase’ with the ‘activity’ in Environmental Audit. Identify the correct answer from the codes given below the lists:


List – I                        List – II


(Phase)                        (Activity)


a. Pre-Audit                i. Human input output analysis in relation to economy


b. On-site Audit          ii. Reviewingaudit-checklists


c. Post-Audit               iii. Records/Documents Review


Codes:


      a  b  c


(A) ii iii i


(B) i iii ii


(C) i ii iii


(D) iii ii i


Answer: (A)





37. Match the Impact Assessment Methodologies (List – II) with the corresponding environments (List – I).


Identify the correct answer from thecodes given below the lists.


List – I                        List – II


a. Air                           i. Ecosystem models


b. Biological                ii. Gaussian models


c. Water                       iii. Mass balance approach


d. Land                       iv. G.I.S.


Codes:


      a b c d


(A) ii i iii iv


(B) i ii iv iii


(C) iii iv ii i


(D) iv iii i ii


Answer: (A)





38. Public hearing is conducted


(A) Prior to site selection


(B) Prior to approval of Terms of Reference


(C) After preparation of EIA


(D) After environmental clearance


Answer: (C)





39. IAIA stands for


(A) International Association of Impact Assessment


(B) Indian Association of Impact Assessment


(C) International Assembly of Impact Assessment


(D) Indian Assembly of Impact Assessment


Answer: (A)





40. Municipal Solid Wastes (MSWs) have the heating value typically in the range


(A) 9,300 to 12,800 kJ/kg


(B) 1000 to 2500 kJ/kg


(C) 1780 to 2830 kJ/kg


(D) 530 to 780 kJ/kg


Answer: (A)





41. The Motor Vehicles Act 1938 was amended in which year?


(A) 1972


(B) 1980


(C) 1988


(D) 1986


Answer: (C)





42. The following statistical test is used to ascertain whether there is significant difference between the variances of two sets of observations:


(A) t-test


(B) F-test


(C) Chi square test


(D) Regression


Answer: (B)





43.











































Answer: (C)





44. The geometric mean of the following data: 4, 10, 25, 10 is


(A) 10


(B) 5


(C) 12.25


(D) 100/49


Answer: (A)





45. 




























Answer: (A)





46. In the Gaussian Plume Model, the plume rise varies with Buoyancy Flux Parameter F as


(A) F


(B) F1/2


(C) F1/3


(D) F1/4


Answer: (C)





47. United Nations Conference on Environment, also termed as Earth Summit, was held in 1992 in which city?


(A) Rio de Janeiro


(B) Kyoto


(C) Stockholm


(D) Copenhagen


Answer: (A)





48. In which part of India, the tropical Western Ghats are situated?


(A) Punjab


(B) Rajasthan


(C) Gujarat


(D) Kerala


Answer: (D)





49. Variety of different species, genetic variability among individuals within each species and variety of ecosystems constitute the so called


(A) Species diversity


(B) Genetic diversity


(C) Biological diversity


(D) Ecological diversity


Answer: (C)





50. Baba Amte was the leader of


(A) Appiko Movement


(B) Chipko Movement


(C) Narmada Bachao Andolan


(D) Tehri Dam Movement


Answer: (C)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting