-->

UGC NET Solved Question Paper II in Economics { 2013 June }



1. Under Cournot Model of Duopoly, each duopolist will produce


(A) half the output


(B) one-fourth of the output


(C) one-sixth of the output


(D) one-third of the total output


Answer: (D)





2. As long as the substitution effect dominates the income effect, the labour supply curve is


(A) negatively sloped


(B) positively sloped


(C) bend backward


(D) shifting towards left


Answer: (B)





3. The distinguishing characteristics of monopolistic competition are


I. Product differentiation


II. Non-price competition


III. Large number of firms and freedom to entry and exit


IV. Firms are interdependent


Codes :


(A) I & III are correct.


(B) I, II and IV are correct.


(C) I, II and III are correct.


(D) I, III and IV are correct.


Answer: (C)





4. Assertion (A) : Monopoly is Pareto inefficient.


Reason (R) : It would be possible to change the allocation of resources to make the amount of income he would be prepared to pay in exchange of the reduction in price.


Codes :


(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).


(B) (A) is correct, but (R) is not correct.


(C) Both (A) and (R) are correct, but (R) is incorrect explanation of (A).


(D) (R) is correct, but (A) is incorrect.


Answer: (A)





5. If MPL/MPK does not change with any proportionate change in labour and capital then the production function is


(A) Linear


(B) Non-linear


(C) Homogeneous


(D) Homothetic


Answer: (D)





6. Match the items in the List – I with items in List – II. Select the correct answer from the code given below :


List – I                                                                        List – II


I. Agency Theory of Firm                                           1. O.E. Williamson


II. Xinefficiency                                                         2. M.C. Jensen and W.J. Meckling


III. The Utility Maximisation Model                          3. Wilfredo Pareto


IV. Edgeworth box diagram first used by                  4. Harvey Leibenstein


Codes :


       I II III IV


(A) 3 2 1 4


(B) 2 4 1 3


(C) 2 3 4 1


(D) 3 4 1 2


Answer: (B)





7. At the point of tangency between short- run average total cost and longrun average cost, the short-run marginal cost


(A) greater than long-run marginal cost


(B) less than long-run marginal cost


(C) is far above long-run marginal cost


(D) equals long-run marginal cost


Answer: (D)





8. The equilibrium in a market is incomplete with increasing returns to scale only in the case of


(A) imperfectly competitive market


(B) monopolistic market


(C) perfectly competitive market


(D) none of the above


Answer: (C)





9. If 1 = Involuntary unemployment;


2 = Disguised unemployment;


3 = Frictional unemployment; and


4 = Structural unemployment, then full employment is consistent with


(A) 1 & 2


(B) 2 & 3


(C) 3 & 4


(D) 1 & 4


Answer: (C)





10. In Keynes’ equation of absolute income hypothesis, C = α0 + by, where C = Consumption expenditure; α0 = Consumption expenditure when income (y) is zero; and b = Marginal Propensity to Consume (MPC), then which of the following statements is false ?


(A) MPC is independent of the level of income.


(B) MPC is dependent on the level of income.


(C) APC falls as income rises.


(D) APC > MPC.


Answer: (B)


11. Which of the following statements is false ?


(A) The balanced budget multiplier is unity when taxes are lump sum taxes.


(B) The balanced budget multiplier is less than unity when taxes are ad valorem taxes.


(C) Tax multiplier is less than government expenditure multiplier.


(D) Tax multiplier is more than government expenditure multiplier.


Answer: (D)





12. Match the theory/criterion of investment determination as given below in List – II with their propounders given below in List – I :


List – I                                                            List – II


I. Dale Jorgenson                                            a. Q-Theory


II. J.M. Keynes                                               b. Neo-classical Theory


III. James Cohin                                             c. Accelerator Theory


IV. James Clark                                              d. Present Value Criterion


Codes :


      I II III IV


(A) a d b c


(B) b d a c


(C) c d a b


(D) c a d b


Answer: (Wrong Question)





13. Assertion (A) : In liquidity trap, the demand for money is perfectly interest elastic.


Reason (R) : Because in this situation, all the investors expect the market rate of interest to rise towards the natural rate of interest.


Codes :


(A) (A) and (R) both are correct and (R) is the correct explanation of (A).


(B) (A) and (R) both are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).


(C) (A) is correct, but (R) is incorrect.


(D) Both (A) and (R) are incorrect.


Answer: (A)





14. The rate of net investment spending per time period depends on steepness of the downword slope of


(A) Marginal efficiency of Investment Schedule


(B) Marginal efficiency of Capital Schedule


(C) LM-Schedule


(D) IS-Schedule


Answer: (A)





15. Which of the following is not specifically mentioned as a determinant of the demand for money ?


(A) Wealth


(B) Nominal yield on alternative assets


(C) Inflation rate


(D) Real rate of interest


Answer: (D)





16. Whose model of the following economists makes use of the stock adjustment principle to explain business cycles ?


(A) N. Kaldor


(B) J.R. Hicks


(C) P. Samuelson


(D) J.M. Keynes


Answer: (A)





17. The concept of vicious circle of poverty is associated with


(A) J.M. Keynes


(B) Ragner Nurkse


(C) Karl Marx


(D) J.S. Mill


Answer: (B)





18. Inverted ‘U’ shaped income distribution hypothesis is associated with


(A) J.B. Clark


(B) David Ricardo


(C) Simon Kuznets


(D) Adam Smith


Answer: (C)





19. Components of HDI are


I. Longevity


II. Infant mortality


III. Educational attainment


IV. Decent standard of living


Codes :


(A) I, II and III are correct.


(B) II, III and IV are correct.


(C) II, I, and IV are correct.


(D) I, III and IV are correct.


Answer: (D)





20. Arrange the proponents of classical theory of development in a sequential order :


I. David Ricardo


II. Adam Smith


III. J.S. Mill


IV. Robert Malthus


Codes :


(A) II IV III I


(B) IV III I II


(C) III II IV I


(D) I II III IV


Answer: (A)


21. Assertion (A) : In Marxian scheme of things, M → C → M', where M' > M and M' – M is surplus value.


Reason (R) : The main cause of this surplus value is raw materials, machines, etc.


Codes :


(A) (A) is wrong but (R) is correct.


(B) (A) is correct but (R) is wrong.


(C) Both (A) and (R) are correct.


(D) Both (A) and (R) are wrong.


Answer: (B)





22. Match the items in the List – I with items in List – II :


List – I                                                                                    List – II


I. Structural view of Underdevelopment                                1. Classical Economists


II. Laissez-faire Policy                                                            2. Hollis Chenery


III. Departmental Scheme of Expanded Reproduction         3. Steady State Growth


IV. Golden Age of Accumulation                                          4. Karl Marx


Codes :


       I II III IV


(A) 2 1 4 3


(B) 4 2 3 1


(C) 1 4 2 3


(D) 3 4 1 2


Answer: (A)





23. Match the items in the List – I with items in List – II :


List – I                                                            List – II


I. Critical Minimum Effort Thesis                  1. R.F. Kahn


II. Knife-edge Equilibrium                             2. Rosentein- Rodan


III. Bastard Golden Age                                3. Leibenstein


IV. Big Push Theory                                       4. Harrod


Codes :


       I II III IV


(A) 3 4 1 2


(B) 1 3 4 2


(C) 2 1 3 4


(D) 4 2 1 3


Answer: (A)





24. Which years in India have been the best and the worst in terms of growth rate of national income ?


(A) 2007-08 and 1997-98


(B) 2006-07 and 1966-67


(C) 1988-89 and 1979-80


(D) 2003-04 and 1957-58


Answer: (C)





25. Rank the States in ascending order of the crude birth rate in the recent years :


I. Andhra Pradesh


II. Karnataka


III. Madhya Pradesh


IV. Uttar Pradesh


Codes :


(A) I, II, III, IV


(B) II, III, I, IV


(C) I, II, IV, III


(D) II, I, IV, III


Answer: (A)





26. Which five year plan of India has recorded the largest gap in terms of growth rate between the services sector and the industrial sector ?


(A) Seventh Plan


(B) Eighth Plan


(C) Ninth Plan


(D) Tenth Plan


Answer: (C)





27. Provide the correct answer about the desired growth target of the manufacturing sector in the medium term as per the National Manufacturing Policy of India.


(A) 6 – 8 percent


(B) 8 – 10 percent


(C) 10 – 12 percent


(D) 12 – 14 percent


Answer: (D)





28. Which of the following countries have better Human Development Index (HDI) as per the HDR 2011 ?


I. Sri Lanka


II. Pakistan


III. Kenya


IV. Egypt


Codes :


(A) Sri Lanka and Egypt


(B) Sri Lanka and Kenya


(C) Pakistan and Sri Lanka


(D) Pakistan and Kenya


Answer: (A)





29. What was the amount of outlay under MGNREGA in 2011-12 by the Government of India ?


(A) Rs. 25,000 crore


(B) Rs. 30,000 crore


(C) Rs. 40,000 crore


(D) Rs. 55,000 crore


Answer: (C)





30. Provide correct answer about the share of India in the world merchandize exports in 2010 :


(A) 0.5 percent


(B) 0.9 percent


(C) 1.1 percent


(D) 1.5 percent


Answer: (D)





31. If the cost of transporting a goods between two nations exceeds the pretrade difference for the goods between two nations, then trade in that goods is


(A) possible


(B) impossible


(C) reversal


(D) cannot say


Answer: (B)





32. According to the Rybczynski theorem, the growth of only one factor at constant relative commodity prices, leads to an absolute expansion in the output of


(A) both commodities


(B) the commodity using the growing factor intensively


(C) the commodity using the no growing factor intensively


(D) any of the above


Answer: (B)





33. The exchange rate is kept the same in all parts of the market by


(A) exchange arbitrage


(B) interest arbitrage


(C) hedging


(D) speculation


Answer: (A)





34. Which are relevant conditions assumed by the factor price equalization theorem ?


I. The countries are characterized by different factor endowments.


II. The countries are characterized by different production functions.


III. The industries are characterized by different factor intensities.


IV. Each country will export the commodity which uses its abundant factor relatively intensively.


Codes :


(A) I, II, III, IV


(B) I, III, IV


(C) I, II, IV


(D) I, III, II


Answer: (B)





35. Which of the following is true with respect to the monetary approach to the balance of payments ?


(A) It views the balance of payments as an essentially monetary phenomenon.


(B) A balance of payments deficit results from an excess demand of money in the nation.


(C) A balance of payments surplus results from an excess supply of money.


(D) Balance of payments disequilibrium are not automatically corrected in the long run.


Answer: (A)





36. When a nation imposes an import tariff, the nation’s offer curve will


(A) shift away from the axis measuring its export commodity.


(B) shift away from the axis measuring its import commodity.


(C) not shift.


(D) any of the above is possible.


Answer: (A)





37. If the international terms of trade settle at a level that is between each country’s opportunity cost then


(A) there is no basis for gainful trade for either country.


(B) both countries gain from trade.


(C) only one country gains from trade.


(D) one country gains and the other country loses from trade.


Answer: (B)





38. Arrange the following in chronological order :


I. The Indirect Tax Enquiry Committee (Jha Committee)


II. Tax Reforms Committee (Chelliah Committee)


III. Taxation Enquiry Commission (Matthur Commission)


IV. The Direct Tax Enquiry Committee (Wanchoo Committee)


Codes :


(A) III, II, IV, I


(B) III, I, IV, II


(C) II, III, I, IV


(D) III, IV, I, II


Answer: (D)





39. Which of the following are relevant in Zero Base Budgeting ?


I. Each item of expenditure is challenged in pre-budget review.


II. No minimum level of expenditure is allowed to be taken as given.


III. Expenditure of each item is increased marginally.


IV. Most item of expenditure is taken for granted when budget is prepared for the next year.


Codes :


(A) I and III are correct.


(B) I, II and IV are correct.


(C) I and II are correct.


(D) I, III and IV are correct.


Answer: (C)





40. Match the items given in List – I with those in List – II :


List – I                                                            List – II


I. Optimal Income Taxation                            1. Charles Tiebout


II. An Economic Theory of Politics                2. Peter A. Phyrr


III. Local Public Goods                                  3. F. Ramsey


IV. Zero Base Budgeting                               4. Anthony Downs


Codes :


       I II III IV


(A) 3 1 4 2


(B) 2 3 1 4


(C) 3 2 1 4


(D) 3 4 1 2


Answer: (D)





41. Which of the following is tantamount to absence of taxation ?


(A) Shifting of the tax


(B) Tax transformation


(C) Evasion of tax


(D) Tax capitalisation


Answer: (C)





42. Which of the following tax is within the jurisdiction of States as enumerated in List – II of the Schedule VII of the Constitution of India ?


(A) Taxes on Railway freights and fares.


(B) Taxes on sale and purchase of newspapers and on advertisement therein.


(C) Rate of stamp duty in respect of certain financial documents.


(D) Taxes on luxuries, including entertainments, betting and gambling.


Answer: (D)





43. Cohin Clark has argued that for most countries of the world, the safe upper limit of taxation is


(A) 40 percent of national income


(B) 30 percent of national income


(C) 25 percent of national income


(D) 20 percent of national income


Answer: (C)





44. Which of the following tax can be shifted easily ?


(A) Lump-sum tax imposed on the monopolist


(B) Tax imposed on residential house


(C) Capital goods meant for sale


(D) Succession duty


Answer: (C)





45. In a binomial distribution, the sum of mean and variance is 15 and the product of mean and variance is 54, then the number of observations (n) is equal to


(A) 27


(B) 30


(C) 24


(D) 33


Answer: (A)





46. 





































Answer: (D)





47. χ2 (chi-square) test is used to test


(A) analysis of variance


(B) association between the qualitative variables


(C) difference between means of two distributions drawn from the same population.


(D) difference between the means of two distributions drawn from different population.


Answer: (B)





48. Random sampling implies that


(A) the observations are selected purposively.


(B) the observations are selected in a systemic manner.


(C) the observations are selected in an adhoc manner.


(D) the observations are selected in clusters.


Answer: (B)





49. 





























































Answer: (C)





50. Assertion (A) : Fisher’s index is an ideal index.


Reasoning (R) : Fisher’s index satisfies Time Reversal and Factor Reversal Tests.


Codes :


(A) Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not correct explanation of (A).


(C) (A) is true, but (R) is false.


(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (A)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 309 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 70 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting