-->

UGC NET Solved Question Paper II in Political Science { 2012 June }


1. Which of the following book is not authored by Karl Marx?

(A) German Ideology

(B) Critique of the Gotha Programme

(C) Paris Manuscripts

(D) Science of Logic

Answer: (D)



2. Who wrote “Over himself, over his own body and mind, the individual is sovereign”?

(A) J.S. Mill

(B) M.K. Gandhi

(C) Jeremy Bentham

(D) Robert Nozick

Answer: (A)



3. Rajni Kothari’s book Politics in India is written on the basis of the methodology of

(A) Structural functionalism

(B) Normative theory

(C) Marxism

(D) Utilitarianism

Answer: (A)



4. Who is the first modern political thinker who deliberately ignores Aristotle?

(A) Machiavelli

(B) Bodin

(C) Hobbes

(D) Locke

Answer: (C)



5. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                                                             List – II

(a) Dictatorship of the proletariat         (i) Gramsci

(b) Communist Party                            (ii) Marx

(c) Hegemony                                      (iii) Lenin

(d) Polycentricism                                (iv) Togliatti

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (iii) (i) (iv)

(B) (i) (ii) (iii) (iv)

(C) (iii) (i) (ii) (iv)

(D) (ii) (i) (iii) (iv)

Answer: (A)



6. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                                                                                     List – II

(a) Twentieth century Jacobinism                                (i) Gandhi

(b) Voluntary Poverty                                                  (ii) Aurobindo

(c) I was born a Hindu but will not die as one                         (iii) Ambedkar

(d) Integrated theory of evolution                                (iv) M.N. Roy

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (iv) (i) (iii) (ii)

(C) (ii) (iii) (i) (iv)

(D) (iii) (i) (ii) (iv)

Answer: (B)



7. Gandhi described himself as a

(A) Liberal

(B) Socialist

(C) Social Democrat

(D) Philosophical Anarchist

Answer: (D)



8. The doctrine of overlapping consensus is advocated by

(A) Berlin

(B) Barry

(C) Nozick

(D) Rawls

Answer: (D)



9. Who among the following first developed the concept of general systems theory?

(A) Ludwig Von Bertallanfy

(B) Colin Cherry

(C) Robert K. Merton

(D) Talcott Parsons

Answer: (A)



10. Structural functionalism as a method was developed to study the politics of

(A) Advanced capitalism

(B) Developed socialism

(C) Modern totalitarianism

(D) Politics of developing countries

Answer: (D)

11. C. Wright Mill’s ‘The Power Elite’ is a study of the contemporary politics of

(A) China

(B) The United States of America

(C) The Soviet Union

(D) Great Britain

Answer: (B)



12. Who among the following identified the crises in political development on the basis of his study of England?

(A) A.F.K. Organski

(B) Lucian W. Pye

(C) Edward Shils

(D) David Apter

Answer: (B)



13. Which one of the following pairs is not correctly matched?

(A) C.W. Mills the Power Elite

(B) T.B. Bottomore Elites and Society

(C) Pareto the Ruling Class

(D) Ortega Y Gasset the Revolt of the Masses

Answer: (C)



14. Who among the following postulated the law “officials make work for each other”?

(A) Max Weber

(B) F.M. Marx

(C) H. Finer

(D) N. Parkinson

Answer: (D)



15. Which of the following pairs is not correct?

(A) U.S.A. Double citizenship

(B) India Procedure established by law

(C) Australia Unitary form of Government

(D) Switzerland Plural Executive

Answer: (C)



16. Michels’ Iron law of oligarchy was formulated on the basis of the study of

(A) German Social Democratic Party

(B) British Labour Party

(C) Democratic Party of the U.S.A.

(D) Communist Party of the Soviet Union

Answer: (A)



17. Montesquieu’s theory of separation of powers emphasises primarily on

(A) Accountability

(B) Efficiency

(C) Transparency

(D) Liberty

Answer: (D)



Each of the following four items consists of two statements, one labeled as Assertion (A) and the other labeled as Reason (R).

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.



18. Assertion (A): The Information Technology has made Staff Agency indispensable.

Reason (R): Staff Agency assists the Line Agency in decision making.

Answer: (B)



19. Assertion (A): While declaring war on terrorism the US asserted that the states which were not on the side of the US were against it.

Reason (R): In the wake of war on terrorism the US denied states the liberty to be neutral.

Answer: (A)



20. Assertion (A): Ambedkar was in favour of separate electorate for depressed classes.

Reason (R): He was in agreement with Gandhi.

Answer: (C)

21. Assertion (A): The presidential system is successful only in the U.S.A.

Reason (R): The United States of America is the only nation with minor contradictions that ensures the success of the presidential system.

Answer: (B)



22. Which one of the following was not associated with the Hindustan Republic Association?

(A) Chandrashekhar Azad

(B) Jogesh Chandra Chatterjee

(C) Aurobindo Ghosh

(D) Bhagat Singh

Answer: (C)



23. Who gave the Indian National Congress the Constitution and made it a mass and cadre party?

(A) Tilak

(B) Gokhale

(C) Motilal Nehru

(D) Gandhi

Answer: (D)



24. Who appoints the Inter-State Council?

(A) The President of India

(B) The Union Cabinet

(C) The Prime Minister

(D) The Union Home Minister

Answer: (A)



25. Identify the States whose State Assemblies are meet at places other than the State capital:

(A) Jammu-Kashmir & Madhya Pradesh

(B) Madhya Pradesh and Karnataka

(C) Maharashtra and Andhra Pradesh

(D) Jammu-Kashmir and Maharashtra

Answer: (D)



26. Which amendment of the Constitution of India limits the number of Ministers?

(A) 73rd

(B) 86th

(C) 87th

(D) 91st

Answer: (D)



27. Which one of the following committees is not associated with Panchayati Raj in India?

(A) Sadiq Ali Committee

(B) Dinesh Goswami Committee

(C) L.M. Singhvi Committee

(D) P.K. Thungan Committee

Answer: (B)



28. Identify the correct sequence in which the following Deputy Prime Ministers were appointed in India?

(i) Sardar Vallabhbhai Patel

(ii) Ch. Devi Lal

(iii) Ch. Charan Singh

(iv) Morarji Desai

Codes:

(A) (i), (iii), (iv), (ii)

(B) (i), (iv), (ii), (iii)

(C) (iv), (i), (ii), (iii)

(D) (i), (iv), (iii), (iv)

Answer: (D)



29. Who of the following constituted an oligrachy within the Constituent Assembly of India?

(A) Nehru, Patel, Prasad, Azad

(B) Ambedkar, B.N. Rao, K.M. Munshi, Nehru

(C) Patel, Azad, Munshi, Ambedkar

(D) Krishnamachari, Pannikar, Nehru, Patel

Answer: (A)



30. Who describes Indian economy as “Bullock Cart Capitalism”?

(A) Rajni Kothari

(B) AtulKohli

(C) Granville Austin

(D) Lloyd and Sussane Rudolph

Answer: (D)



31. Who among the following defines Public Administration as “the activities of the Executive Branches of the National, State and Local Government”.?

(A) Morstein Marx

(B) Luther Gullick

(C) Herbert A. Simon

(D) Marshal E. Dimock

Answer: (C)



32. Public Accounts Committee has the following Members. Tick the correct answer:

Lok Sabha       Rajya Sabha     Total

(A)       10                    5                      15

(B)       15                    7                      22

(C)       11                    5                      16

(D)       17                    10                    27

Answer: (B)



33. ‘Span of Control’ is also known as

(A) The Repair Boss

(B) The Gang Boss

(C) Military Type of Foreman

(D) Business Frontline

Answer: (C)



34. The word ‘Bureaucracy’ was first coined by

(A) Max Weber

(B) Alexander Pope

(C) M. Crozier

(D) Vincent de Gournay

Answer: (D)



35. Which one of the following is the correct function of Staff Agency?

(A) Issuing orders to the subordinates

(B) Controlling the activities of the subordinates

(C) Advising the Chief Executive

(D) Providing Institutional Services

Answer: (C)



36. Which one of the following statements is not correct with regard to Riggs’ Perspective of Societies?

(A) Fused societies are traditional.

(B) Developed societies are diffracted societies.

(C)Ascriptive values are found in diffracted societies.

(D) Traditional societies have inscriptive values.

Answer: (C)



37. The Informal Channel of Communication is also known as

(A) Feedback

(B) Grapevine

(C) Loopline

(D) Nerveline

Answer: (B)



38. Match the thinkers with the concepts: Thinker Concept

(a) F.W. Taylor                        (i) Scalar

(b) Chester Bernard     (ii) Dissatisfier

(c) Henry Fayol                       (iii) Zone of Acceptance

(d) Frederic Herzberg   (iv) Incentive system

Select the correct order:

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (iii) (i) (iv)

(B) (iii) (ii) (iv) (i)

(C) (iv) (ii) (iii) (i)

(D) (iv) (iii) (i) (ii)

Answer: (D)



39. Who stated that “Budget is a series of Goals with price tags attached”?

(A) Wildavsky

(B) Walpole

(C) Betram Gross

(D) Allen Schick

Answer: (A)



40. Which one of the following articles of the Constitution empowers Parliament to create an All India Service?

(A) Article 300

(B) Article 312

(C) Article 320

(D) Article 410

Answer: (B)



41. Which of the following resulted from Bretton Woods Conference?

(A) United Nations

(B) League of Nations

(C) Institutions meant for checking nuclear proliferation

(D) World Bank and IMF

Answer: (D)



42. Which of the following is not the basic principle of Hans J. Morgenthou’s realism?

(A) Politics is rooted in the human nature

(B) Politics is autonomous

(C) National interest is defined in terms of power

(D) Politics is governed by Universal moral values.

Answer: (D)



43. Marshall Plan was meant for

(A) Building the economics of the third world

(B) Rebuilding Western European economics

(C) Rebuilding the economics of the North-American countries

(D) Building the economics of African countries

Answer: (B)



44. Russia has been given permanent seat on the UN Security Council by virtue of its being

(A) Second most powerful country in the world

(B) Successor State to the former Soviet Union.

(C) Largest country in the world in terms of area

(D) One of the oldest civilizations in the world.

Answer: (B)



45. The major argument of Neo-realism of Kenneth Waltz is that

(A) Structures are more important than actors.

(B) Actors play more crucial role than structures.

(C) Human nature is crucial element in politics.

(D) The states override the constraints imposed by international structures.

Answer: (A)



46. Non-reciprocity principle of India’s policy towards neighbouring countries envisages

(A) Hegemonic designs towards neighbouring countries.

(B) Efforts for improving ties with the neighbouring countries without reciprocity.

(C) Non-aligned policy posture in the South Asian context.

(D) The disciplining of the neighbouring countries.

Answer: (B)



47. What is the correct chronological order of the developments listed below?

(i) Indo-Soviet Treaty of Friendship

(ii) India’s first Nuclear Explosion at Pokhran

(iii) Cuban Missile Crises

(iv) Adoption of structural adjustment programme of India

Select the correct answer from the following codes:

(A) (ii), (iv), (iii), (i)

(B) (iii), (i), (ii), (iv)

(C) (iv), (ii), (i), (iii)

(D) (i), (iv), (iii), (ii)

Answer: (B)



48. Assertion (A): WTO pleads that free trade brings prosperity for all and therefore should be promoted.

Reason (R): Integration of the countries with global economy through the system of trade helps them to export goods abroad as also import goods which they need.

(A) (A) and (R) are true and (R) is a correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)



49. 14th SAARC Summit held in New Delhi in 2007, stressed

(A) Improving intra-regional connectivity

(B) Commitment to bilateralism within SAARC.

(C) Connecting SAARC with other regional organisations

(D) Not to extend SAARC membership

Answer: (A)



50. Collective Security System of the UN is based on the principle of

(A) All for one, one for all

(B) Imposing sanctions against the belligerent state unilaterally

(C) Maintenance of security by the major powers

(D) Balance of power to be maintained by state of equilibrium.

Answer: (A)

Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 309 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 70 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting