-->

UGC NET Solved Question Paper II in Computer Science and Applications { 2013 June }



1. COCOMO stands for


(A) COmposite COst MOdel


(B) COnstructive COst MOdel


(C) COnstructive Composite MOdel


(D) COmprehensive Construction MOdel


Answer: (B)





2. Match the following:


a. Good quality           i. Program does not fail for a specified time in a given environment


b. Correctness            ii. Meets the functional requirements


c. Predictable            iii. Meets both functional and non-functional requirements


d. Reliable                 iv. Process is under statistical control


Codes:


       a b c d


(A) iii ii iv i


(B) ii iii iv i


(C) i ii iv iii


(D) i ii iii iv


Answer: (A)





3. While estimating the cost of software, Lines Of Code (LOC) and Function Points (FP) are used to measure which one of the following?


(A) Length of code


(B) Size of software


(C) Functionality of software


(D) None of the above


Answer: (B)





4. A good software design must have


(A) High module coupling, high module cohesion


(B) High module coupling, Low module cohesion


(C) Low module coupling, high module cohesion


(D) Low module coupling, Low module cohesion


Answer: (C)





5. Cyclometric complexity of a flow graph G with n vertices and e edges is


(A) V(G) = e+n–2


(B) V(G) = e–n+2


(C) V(G) = e+n+2


(D) V(G) = e–n–2


Answer: (B)





6. When the following code is executed what will be the value of x and y?


int x = 1, y = 0;


y = x++;


(A) 2, 1


(B) 2, 2


(C) 1, 1


(D) 1, 2


Answer: (A)





7. How many values can be held by an array A (–1, m; 1, m)?


(A) m


(B) m2


(C) m (m+1)


(D) m (m+2)


Answer: (D)





8. What is the result of the expression (1&2)+(3/4)?


(A) 1


(B) 2


(C) 3


(D) 0


Answer: (D)





9. How many times the word ‘print’ shall be printed by the following program segment?


For (i=1, i<2,i++)


For (j=1,j<2,j++)


For (k=1,k<2,k++)


Printf("print/n")


(A) 1


(B) 3


(C) 6


(D) 8


Answer: (D)





10. Which of the following is not a type of Database Management System?


(A) Hierarchical


(B) Network


(C) Relational


(D) Sequential


Answer: (D)




11. Manager’s salary details are to be hidden from Employee Table. This Technique is called as


(A) Conceptual level Data-hiding


(B) Physical level Data-hiding


(C) External level Data-hiding


(D) Logical level Data-hiding


Answer: (C)





12. A Network Schema


(A) Restricts to one to many relationship


(B) Permits many to many relationship


(C) Stores Data in a Database


(D) Stores Data in a Relation


Answer: (B)





13. Which normal form is considered as adequate for usual database design?


(A) 2NF


(B) 3NF


(C) 4NF


(D) 5NF


Answer: (B)





14. If D1, D2,..Dn are domains in a relational model, then the relation is a table, which is a subset of


(A) D1+D2+ … +Dn


(B) D1×D2× … ×Dn


(C) D1∪D2∪ … ∪Dn


(D) D1–D2– … –Dn


Answer: (B)





15. Which of the following addresses is used to deliver a message to the correct application program running on a host?


(A) Port


(B) IP


(C) Logical


(D) Physical


Answer: (A)





16. In ________ substitution, a character in the plaintext is always changed to the same character in the cipher text, regardless of its position in the text.


(A) Polyalphabetic


(B) monoalphabetic


(C) transpositional


(D) multialphabetic


Answer: (B)





17. In classful addressing, the IP address 190.255.254.254 belongs to


(A) Class A


(B) Class B


(C) Class C


(D) Class D


Answer: (B)





18. In hierarchical routing with 4800 routers, what region and cluster sizes should be chosen to minimize the size of the routing table for a three layer hierarchy?


(A) 10 clusters, 24 regions and 20 routers


(B) 12 clusters, 20 regions and 20 routers


(C) 16 clusters, 12 regions and 25 routers


(D) 15 clusters, 16 regions and 20 routers


Answer: (D)





19. In IPv4 header, the ______ field is needed to allow the destination host to determine which datagram a newly arrived fragment belongs to.


(A) Identification


(B) Fragment offset


(C) Time to live


(D) Header checksum


Answer: (A)





20. Given L1=L (a*baa*) and L2=L (ab*). The regular expression corresponding to language L3 = L1/L2 (right quotient) is given by


(A) a*b


(B) a*baa*


(C) a*ba*


(D) None of the above


Answer: (C)




21. Given the production rules of a grammar G1 as


S1 → AB | aaB


A → a | Aa


B → b and the production rules of a grammar G2 as


S2 → aS2bS2 | bS2aS2 | λ


Which of the following is correct statement?


(A) G1 is ambiguous and G2 is not ambiguous.


(B) G1 is ambiguous and G2 is ambiguous.


(C) G1 is not ambiguous and G2 is ambiguous.


(D) G1 is not ambiguous and G2 is not ambiguous.


Answer: (B)





22. Given a grammar: S1 → Sc, S → SA | A, A → aSb | ab, there is a rightmost derivation S1 ⇒ Sc ⇒SAC ⇒ SaSbc


Thus, SaSbc is a right sentential form, and its handle is


(A) SaS


(B) bc


(C) Sbc


(D) aSb


Answer: (D)





23. The equivalent production rules corresponding to the production rules S → Sα1 |Sα2 | β1 | β2 is


(A) S → β1 | β2, A → α1A | α2A | λ


(B) S → β1| β2| β1A | β2A, A → α1A | α2A


(C) S → β1 | β2, A → α1A | α2A


(D) S → β1 | β2 | β1A | β2A, A → α1A | α2A | λ


Answer: (D)





24. Given a Non-deterministic Finite Automation (NFA) with states p and r as initial and final states respectively and transition table as given below:


a          b


p          –          q


q          r           s


r           r           s


s           r           s


The minimum number of states required in Deterministic Finite Automation (DFA) equivalent to


NFA is


(A) 5


(B) 4


(C) 3


(D) 2


Answer: (C)





25. Which is the correct statement(s) for Non-Recursive predictive parser?


S1: First (α) = {t| α ⇒ * tβ for some string β} ⇒*tβ


S2: Follow(X) = {a| S⇒ *αXaβ for some strings α and β}


(A) Both statements S1 and S2 are incorrect.


(B) S1 is incorrect and S2 is correct.


(C) S1 is correct and S2 is incorrect.


(D) Both statements S1 and S2 are correct.


Answer: (D)





26. Given an open address hash table with load factor α < 1, the expected number of probes in a successful search is


(A) Atmost (1/α) ln (1 – α)/α


(B) Atmost (1/α) ln 1/(1– α)


(C) Atleast (1/α) ln 1/(1– α)


(D) Atleast (1/α) ln α/(1– α)


Answer: (B)





27. For a B-tree of height h and degree t, the total CPU time used to insert a node is


(A) O(h log t)


(B) O(t log h)


(C) O(t2h)


(D) O(th)


Answer: (D)





28. The time complexity to build a heap with a list of n numbers is


(A) O(log n)


(B) O(n)


(C) O(n logn)


(D) O(n2)


Answer: (B)





29. The value of postfix expression:


8 3 4 + – 3 8 2 / + * 2 $ 3 + is


(A) 17


(B) 131


(C) 64


(D) 52


Answer: (D)





30. Consider the following statements for priority queue:


S1: It is a data structure in which the intrinsic ordering of the elements does determine the result of its basic operations.


S2: The elements of a priority queue may be complex structures that are ordered on one or several fields.


Which of the following is correct?


(A) Both S1 and S2 are incorrect.


(B) S1 is correct and S2 is incorrect.


(C) S1 is incorrect and S2 is correct.


(D) Both S1 and S2 are correct.


Answer: (D)





31. Repository of information gathered from multiple sources, storing under unified scheme at a single site is called as


(A) Data mining


(B) Meta data


(C) Data warehousing


(D) Database


Answer: (C)





32. The task of correcting and pre-processing data is called as


(A) Data streaming


(B) Data cleaning


(C) Data mining


(D) Data storming


Answer: (B)





33. Using data p=3, q=11, n=pq, d=7 in RSA algorithm find the cipher text of the given plain text SUZANNE


(A) BUTAEEZ


(B) SUZANNE


(C) XYZABCD


(D) ABCDXYZ


Answer: (A)





34. The relation “divides” on a set of positive integers is ________.


(A) Symmetric and transitive


(B) Anti symmetric and transitive


(C) Symmetric only


(D) Transitive only


Answer: (B)





35. Give as good a big–O estimate as possible for the following functions: (nlogn+n2) (n3+2) and (n! +2n) (n3+log(n2+1))


(A) O(n5+2n2) & O(n3*n!)


(B) O(n5) & O(n3*2n)


(C) O(n5) & O(n3* n!)


(D) O(n5+2n2) & O(n3*2n)


Answer: (C)





36. A test contains 100 true/false questions. How many different ways can a student answer the questions on the test, if the answer may be left blank also?


(A) 100P2


(B) 100C2


(C) 2100


(D) 3100


Answer: (D)





37. Which of the following connected simple graph has exactly one spanning tree?


(A) Complete graph


(B) Hamiltonian graph


(C) Euler graph


(D) None of the above


Answer: (D)





38. How many edges must be removed to produce the spanning forest of a graph with N vertices, M edges and C connected components?


(A) M+N–C


(B) M–N–C


(C) M–N+C


(D) M+N+C


Answer: (C)





39. Which of the following shall be a compound proposition involving the propositions p, q and r, that is true when exactly two of the p, q and r are true and is false otherwise?


(A) (p ∨ q ∧⎤ r) ∨ ( p ∧ q ∧ r) ∧ (⎤ p ∧ q ∨ r)


(B) (p ∧ q ∨ r) ∧ ( p ∧ q ∧ r) ∨ (⎤ q ∧⎤ p∧⎤ r)


(C) (p ∧ q ∧⎤ r) ∨ ( p ∧⎤ q ∧ r) ∨ (⎤ p ∧ q ∧ r)


(D) (p ∨ r ∧ q) ∨ ( p ∧ q ∧ r) ∨ (⎤ p ∧ q ∧ r)


Answer: (C)





40. The truth value of the statements :


∃!xP(x) → ∃xP(x) and ∃!x⎤ P(x) →


⎤∀xP(x), (where the notation ∃!xP(x)


denotes the proposition “There exists a unique x such that P(x) is true”) are :


(A) True and False


(B) False and True


(C) False and False


(D) True and True


Answer: (D)





41. How many different Boolean functions of degree 4 are there?


(A) 24


(B) 28


(C) 212


(D) 216


Answer: (D)





42. A Boolean operator s is defined as


follows :


1 s 1 = 1, 1 s 0 = 0, 0 s 1 = 0 and 0 s 0 = 1


What will be the truth value of the expression (x s y) s z = x s (y s z)?


(A) Always false


(B) Always true


(C) Sometimes true


(D) True when x, y, z are all true


Answer: (B)





43. Which one of the following is decimal value of a signed binary number 1101010, if it is in 2’s complement form?


(A) – 42


(B) – 22


(C) – 21


(D) – 106


Answer: (B)





44. A set of processors P1, P2….… Pk can execute in parallel if Bernstein’s conditions are satisfied on a pairwise basis; that is


P1 || P2 || P3 || ….. || Pk if and only if:


(A) Pi || Pj for all i ≠ j


(B) Pi || Pj for all i = j+1


(C) Pi || Pj for all i < j


(D) Pi || Pj for all i > j


Answer: (A)





45. When a mobile telephone physically moves from one to another cell, the base station transfers ownership to the cell getting strongest signal. This process is known as _______.


(A) Handoff


(B) Mobile switching


(C) Mobile routing


(D) Cell switching


Answer: (A)





46. A virtual memory based memory management algorithm partially swaps out a process. This is an example of


(A) Short term scheduling


(B) Long term scheduling


(C) Medium term scheduling


(D) Mutual exclusion


Answer: (C)





47. Assuming that the disk head is located initially at 32, find the number of disk moves required with FCFS if the disk queue of I/O block requests are 98, 37, 14, 124, 65, 67:


(A) 310


(B) 324


(C) 320


(D) 321


Answer: (D)





48. Let the page fault service time be 10 millisecond (ms) in a computer with average memory access time being 20 nanosecond (ns). If one page fault is generated for every 106 memory accesses, what is the effective access time for memory?


(A) 21 ns


(B) 23 ns


(C) 30 ns


(D) 35 ns


Answer: (C)





49. Consider the following UNIX command:


Sort <in> temp; head – 30 <temp; rm temp which of the following functions shall be performed by this command?


(A) Sort, taking the input from “temp”, prints 30 lines from temp and delete the file temp


(B) Sort the file “temp”, removes 30 lines from temp and delete the file temp


(C) Sort, taking the input from “in” and writing the output to “temp” then prints 30 lines from temp on terminal. Finally “temp” is removed.


(D) Sort, taking the input from “temp” and then prints 30 lines from “temp” on terminal. Finally “temp” is removed.


Answer: (C)





50. The mv command changes


(A) The inode


(B) The inode-number


(C) The directory entry


(D) Both the directory entry and the inode


Answer: (C)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting