-->

UGC NET Solved Question Paper II in Economics { 2012 December }



Q. Nos. 1-10: Read the following questions and choose the correct answer from the options given below these questions.





1. For downward movement along the iso-quant, MRTS of Labour per unit of capital (MRTSL,K) is given by


(A) – dK/dL


(B) dK/dL


(C) dL/dK


(D) – dL/dK


Answer: (A)





2. Charging a different price in different markets is called


(A) price discrimination


(B) second degree price discrimination


(C) third degree price discrimination


(D) perfect price discrimination


Answer: (A)





3. Which of the following is the most significant in stabilization policy ?


(A) Private investment


(B) Inventory investment


(C) Autonomous investment


(D) Public investment


Answer: (C)





4. The concept of vicious circle of poverty is associated with


(A) Kindleberger


(B) Schumpeter


(C) Ragnar Frish


(D) Gunnar Myrdal


Answer: (D)





5. Solow built his model as an alternative to


(A) Kaldor’s model of growth


(B) Ranis-Fei model of growth


(C) Harrod-Domar model of growth


(D) Meade’s model of growth


Answer: (C)





6. If interest payments are subtracted from gross fiscal deficit, the remainder will be


(A) revenue deficit


(B) gross primary deficit


(C) capital deficit


(D) budgetary deficit


Answer: (B)





7. Which of the following measures of central tendency will be the most appropriate to use if the data relate to rates, proportions and ratios ?


(A) Arithmetic mean


(B) Median


(C) Harmonic mean


(D) Geometric mean


Answer: (D)





8. Opportunity cost version of comparative cost advantage doctrine was introduced by


(A) J.M. Keynes


(B) Kindleberger


(C) Haberler


(D) Karl Marx


Answer: (C)





9. The most popular definition of sustainable development is given by


(A) World Development Report


(B) UNDP Report


(C) Brundtland


(D) IMF Report


Answer: (C)





10. During the planning period, highest growth rate was achieved during


(A) eighth plan


(B) tenth planw


(C) ninth plan


(D) seventh plan


Answer: (B)


Q. Nos. 11-20 : Read the questions and select the correct option for the answer from the list given below :





11. Labour theory of value was propounded by


a. Adam Smith


b. David Ricardo


c. Ragnar Nurkse, Gunnar Myrdal, R.M. Solow


d. Fei-Rani’s, Ragnar Nurkse


Codes :


(A) a and b


(B) a and c


(C) a, b, c


(D) a, b, c, d


Answer: (A)





12. The features of the classical system are


a. Monetary factors determine output and employment.


b. Self adjusting mechanism of the economy.


c. State action to direct development.


d. Optimization through market in the absence of state control.


Codes :


(A) a and b


(B) a, b, c


(C) b and d


(D) a, b, d


Answer: (C)





13. Concepts of displacement and concentration effect in public expenditure are attributed to


a. A.C. Pigou and J.K. Mehta


b. Alan T. Peacock and Jack Wiseman


c. Kenneth Arrow and Paul A. Samuelson


d. A.R. Prest and I.M.D. Little


Codes :


(A) a and b


(B) b


(C) a, b, c


(D) a, b, c, d


Answer: (B)





14. Human Development Index (HDI) is constructed with reference to


a. Life expectancy at birth, real GDP per capita, gross enrolment ratio, adult literacy rate.


b. Life expectancy at birth, real GDP per capita, combined gross enrolment ratio, adult literacy rate.


c. Life expectancy, GDP per capita, infant mortality rate, literacy rate.


d. GDP per capita, infant mortality rate, literacy rate


Codes :


(A) a and b


(B) a and c


(C) c


(D) a, b, d


Answer: (C)





15. The unbalanced growth model was propounded first by


a. Albert O. Hirschman


b. H.S. Singer and Raul Prebisch


c. Kindelberger and Ragnar Nurkse


d. W.W. Rostow and Paul Streeten


Codes :


(A) a and b


(B) a and c


(C) a and d


(D) a


Answer: (A)





16. Harrod-Domar model of growth is based on the concepts of and their equality


a. Population and productivity growth.


b. Investment and average growth rate of income.


c. Actual, warranted and natural growth rate.


d. Productivity growth and investment growth.


Codes :


(A) a and c


(B) a and d


(C) c


(D) a, b, c


Answer: (C)





17. Factor endowment theory is also known as


a. Modern theory of international trade.


b. Classical theory of international trade.


c. Reciprocal demand theory.


d. Factor proportions theory of international trade.


Codes :


(A) a and b


(B) b and c


(C) a and d


(D) c and d


Answer: (C)





18. Most important theory of increasing public expenditure is associated with


a. Adolph Wagner’s hypothesis


b. Critical limit hypothesis


c. Administrative efficiency hypothesis


d. Stability of income hypothesis


Codes :


(A) a and b


(B) a and c


(C) a


(D) c and d


Answer: (C)





19. Under the Brettonwood system, the long term development assistance was to be provided by


a. IBRD


b. IDA


c. IMF


d. All the above


Codes :


(A) a and b


(B) a, b, c


(C) b and c


(D) d


Answer: (A)





20. The Planning Commission of India has recently announced the poverty line as


a. Rs. 42 per day per person for urban area.


b. Rs. 26 per person per day for rural areas.


c. Rs. 32 per person per day for urban areas.


d. Rs. 32 per day per person for rural areas.


Codes :


(A) a and b


(B) a and c


(C) b and c


(D) c and d


Answer: (B)


Q. Nos. 21-30 : Read the following questions and select the right combination of Assertion (A) and Reason (R) from the codes given below :





21. Assertion (A) : There is a natural tendency to collude under oligopoly.


Reason (R) : Inter-dependence of firms in oligopolistic markets.


Codes :


(A) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are correct, and (R) is the correct explanation of (A).


(C) (A) is correct, but (R) is incorrect.


(D) (A) is incorrect, but (R) is correct.


Answer: (B)





22. Assertion (A) : In short run, the marginal cost of output is the cost of additional labour and materials used in production.


Reason (R) : Materials and labour used in production alone vary in short run.


Codes :


(A) (A) is correct and (R) is incorrect.


(B) (A) is incorrect, but (R) is correct.


(C) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).


(D) Both (A) and (R) are incorrect.


Answer: (C)





23. Assertion (A) : Post reform liberal trade policies have stimulated India’s growth.


Reason (R) : Private enterprise got opportunities to contribute to growth of Indian manufacturing industries.


Codes :


(A) Both (A) and (R) are correct, and (R) is the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).


(C) Both (A) and (R) are incorrect.


(D) (A) is incorrect, but (R) is correct.


Answer: (A)





24. Assertion (A) : Use of goods and services from which one can be excluded are pure private goods.


Reason (R) : Such goods and services are not provided free by the State.


Codes :


(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).


(C) (A) is correct, but (R) is incorrect.


(D) (A) is incorrect, but (R) is correct.


Answer: (A)





25. Assertion (A) : ‘A country is poor because it is poor’.


Reason (R) : Income of a poor country is low, so its savings and investment are low. Low investment limits its productive capacity which leads to low output and income.


Codes :


(A) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).


(C) (A) is correct, but (R) is incorrect.


(D) (A) is incorrect, but (R) is correct.


Answer: (B)





26. Assertion (A) : All historical events are the result of a continuous economic struggle between different classes and groups in a society.


Reason (R) : This struggle is because of the conflict between the mode of production and the value attached to the roles of different agents of production.


Codes :


(A) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).


(C) (A) is correct, but (R) is incorrect.


(D) (A) is incorrect, but (R) is correct.


Answer: (B)





27. Assertion (A) : K/L will adjust through time to the equilibrium value of the ratio.


Reason (R) : Technical coefficients of production are fixed.


Codes :


(A) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).


(C) (A) is correct, but (R) is incorrect.


(D) (A) is incorrect, but (R) is correct.


Answer: (B)





28. Assertion (A) : Investment has a demand effect.


Reason (R) : Investment augments the productivity and income in the economy.


Codes :


(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).


(C) (A) is correct, and (R) is not correct.


(D) (A) is incorrect and (R) is correct.


Answer: (A)





29. Assertion (A) : Agriculture is the main source of livelihood of people in


India.


Reason (R) : Measures for agricultural development should be undertaken.


Codes :


(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are correct, but (R) is incorrect explanation of (A).


(C) (A) is correct, but (R) is incorrect.


(D) (A) is incorrect and (R) is correct.


Answer: (A)





30. Assertion (A) : In the following regression equation Y = a + bX, 'a' shows the autonomous value of Y.


Reason (R) : If X = 0, Y = a holds.


Hence, a is the minimum value of Y which is independent of any influence of X on Y.


Codes :


(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the true explanation of (A).


(B) (A) is correct, but (R) is not the correct explanation of (A).


(C) (A) is correct, but (R) is not correct.


(D) (A) is incorrect, but (R) is correct.


Answer: (A)





Q. Nos. 31-40 : Read the questions and select the correct sequence from the codes given below :


31. Identify the order of chronological development of the theory of demand.


a. Marshall’s theory of demand


b. Indifference curves


c. Revealed preference theory


d. Weak Preference ordering theory of demand.


Codes :


(A) a, c, d, b


(B) d, b, a, c


(C) a, c, b, d


(D) a, b, c, d


Answer: (D)





32. Identify the correct chronological order of the following theories :


a. Cambridge version of quantity theory of money.


b. Fisher’s version of quantity theory of money.


c. Tobin’s theory of demand for money.


d. Baumol’s theory of demand for inventory.


Codes :


(A) c, d, a, b


(B) b, a, d, c


(C) d, a, b, c


(D) a, b, c, d


Answer: (B)





33. Identify the correct chronological order of the following :


a. Keynes’ consumption function


b. Life Cycle hypothesis


c. Relative income hypothesis


d. Friedman’s permanent income hypothesis


Codes :


(A) d, b, a, c


(B) b, a, c, d


(C) a, c, d, b


(D) c, d, b, a


Answer: (C)





34. Identify the correct chronology of stages of Marxian model of economic development.


a. Capitalist crisis


b. Capital accumulation


c. Surplus value


d. Materialistic interpretation of history


Codes :


(A) b, a, c, d


(B) c, d, b, a


(C) d, c, b, a


(D) c, b, a, d


Answer: (D)





35. The sequencing process of Harrod’s model of development is


a. Natural growth rate


b. Warranted growth rate


c. Actual growth rate


d. Divergence


Codes :


(A) d, c, b, a


(B) c, b, a, d


(C) b, a, d, c


(D) a, d, c, b


Answer: (B)





36. Arrange the following summits of SAARC members in order in which these were organized :


a. New Delhi


b. Bangalore


c. Islamabad


d. Kathmandu


Codes :


(A) a, c, d, b


(B) a, b, c, d


(C) b, d, c, a


(D) c, b, a, d


Answer: (C)





37. Arrange the structure of balance of payments accounts in which these items appear :


a. Capital account


b. Errors and omissions


c. Current account


d. Official settlements account


Codes :


(A) a, b, c, d


(B) c, a, d, b


(C) d, c, b, a


(D) c, d, a, b


Answer: (B)





38. State the order of the appointment of the following as chairman of Finance Commission :


a. K.C. Neogy


b. K. Brahamanand Reddy


c. N.K.P. Salve


d. A.K. Chanda


Codes :


(A) a, c, b, d


(B) a, d, b, c


(C) a, c, d, b


(D) a, b, d, c


Answer: (B)





39. Indicate the sequence of the following in terms of the implementation.


a. Income Tax


b. Expenditure Tax


c. Value Added Tax


d. Fringe Benefits Tax


Codes :


(A) a, c, b, d


(B) a, b, c, d


(C) b, c, d, a


(D) c, d, a, b


Answer: (D)





40. Determine the order in which the following were developed


a. Fisher’s F test of significance of differences between the means of more than two samples.


b. Gosset’s t-test of difference between the means of two samples.


c. Pearson’s correlation coefficient.


d. Spearman’s rank correlation coefficient.


Codes :


(A) a, b, c, d


(B) b, a, c, d


(C) c, b, a, d


(D) d, a, b, c


Answer: (B)





Q. Nos. 41-50 : Read the following questions and match the correct pair from List – I and II. Use the codes given below for answering:





41. List – I                                                      List – II


a. Kinked demand curve hypothesis               1. William Baumol


b. Sales maximization model of oligopoly      2. Paul Sweezy


c. Social Welfare Criterion                              3. Adam Smith


d. Law of Invisible hand                                4. Bergson


Codes :


      a b c d


(A) 4 3 1 2


(B) 2 1 4 3


(C) 2 3 1 4


(D) 1 4 3 2


Answer: (B)





42. List – I                                                                  List – II


a. Psychological Law of Consumption                       1. Irving Fisher


b. Time preference theory of interest                          2. J.M. Keynes


c. Public Choice View                                                3. Mundell and Fleming


d. Open Economy IS-LM model                                4. Gorden Tullock


Codes :


      a b c d


(A) 3 2 4 1


(B) 4 1 3 2


(C) 2 1 4 3


(D) 1 3 4 2


Answer: (C)





43. List – I                                                      List – II


a. Mid-day meal scheme                                 1. 2006


b. Implementation of M-NREGA                  2. 1995


c. Cash Reserve Ratio                                     3. Finance Commission


d. Divisible Taxes                                           4. Reserve Bank of India


Codes :


       a b c d


(A) 1 2 3 4


(B) 2 1 4 3


(C) 4 2 3 1


(D) 3 4 1 2


Answer: (B)





44. List – I                                                                  List – II


a. Monetary Policy                                          1. Tax Rate


b. Trade Policy                                                2. Margin Money


c. Credit Policy                                               3. Imports and Exports


d. Fiscal Policy                                                4. Bank Rate


Codes :


      a b c d


(A) 4 3 2 1


(B) 4 2 3 1


(C) 3 2 1 4


(D) 2 1 4 3


Answer: (A)





45. List – I                                                                              List – II


a. J.M. Buchanan                                                        1. Canons of Public Expenditure


b. Findlay Shirras                                                        2. Functional Finance


c. R.N. Bhargava                                                        3. Public-Choice Theory


d. A.P. Lerner                                                                         4. Federal Finance


Codes :


      a b c d


(A) 3 2 1 4


(B) 3 1 4 2


(C) 2 3 1 4


(D) 1 4 3 2


Answer: (B)





46. List – I                                                                  List – II


a. Organic Composition of Capital                             1. Hirschman


b. Doctrine of Natural Law                                        2. Schumpeter


c. Innovation                                                               3. Marx


d. Doctrine of Unbalanced Growth                            4. Adam Smith


Codes :


      a b c d


(A) 3 4 2 1


(B) 4 3 1 2


(C) 2 1 3 4


(D) 1 2 4 3


Answer: (A)





47. List – I                                                                  List – II


a. Low Income Equilibrium Trap                                1. Karl Marx


b. Poverty Measurement                                             2. Adam Smith


c. Laissezfair                                                               3. Nelson


d. Industrial Reserve Army                                        4. Suresh Tendulkar


Codes :


       a b c d


(A) 1 2 4 3


(B) 3 4 2 1


(C) 4 3 1 2


(D) 2 1 3 4


Answer: (B)





48. List – I                                                                  List – II


a. Law of Absolute Cost Advantage                          1. Haberler


b. Doctrine of Comparative Cost Advantage                         2. Hescher-Ohlin


c. Modern Theory of International Trade                   3. Adam Smith


d. Opportunity Cost Principle                                     4. Ricardo


Codes :


       a b c d


(A) 4 2 1 3


(B) 3 4 2 1


(C) 2 3 4 1


(D) 1 4 3 2


Answer: (B)





49. List – I                                                                  List – II


a. Monetarism                                                             1. R.F. Kahn


b. Employment multiplier                                           2. T. Havelmo


c. Multiplier effect of balanced budget                      3. John Muth


d. Rational expectation hypothesis                             4. Milton Friedman


Codes :


       a b c d


(A) 2 4 3 1


(B) 4 1 2 3


(C) 1 3 4 2


(D) 3 2 1 4


Answer: (B)





50. List – I                                                                  List – II


a. Theory of Probability                                  1. Single value to represent distribution


b. Mean                                                           2. Uncertain events


c. Normal Distribution                                    3. Mini replica of population


d. Sample                                                        4. Symmetrical with almost total area with in M(mean) +–30(sig, ma)


Codes :


      a b c d


(A) 1 2 3 4


(B) 4 3 2 1


(C) 2 1 4 3


(D) 4 1 2 3


Answer: (C)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 309 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 70 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting