-->

UGC NET Solved Question Paper II in Commerce { 2012 December }



1. GDP at factor cost is


(A) P (Q) + P (S)


(B) GDP- IT- S


(C) GDP + DT +S


(D) GDP- DT + S


Answer: (B)





2. Which one is not the main objective of fiscal policy of India?


(A) To increase liquidity in the economy.


(B) To promote price stability


(C) To minimize the inequalities of income and wealth


(D) To promote employment opportunities.


Answer: (A)





3. Which one is not an element of internal environment?


(A) Marketing capability


(B) Operational capability


(C) Money and Capital market


(D) Personnel capability


Answer: (C)





4. Out of the following, which four benefits are available to hosts countries from MNC’s?


i. Transfer of technology


ii. Learning of business mannerism


iii. Strategic information sharing


iv. Creation of jobs


v. Entertainment


vi. Better utilisation of resources


vii. Enhancing social contacts.


viii. Improved competition in local economy


(A) i, iii, v, vii


(B) ii, iv, vi, viii


(C) i, iv, vi, viii


(D) iii, vi, vii, viii


Answer: (C)





5. Environmental degradation does not consist of


(A) Land degradation and soil erosion


(B) Problem of overgrazing and ecological degradation


(C) Floods


(D) None of the above


Answer: (D)





6. Which one of the following concepts is used as fund in the preparation of Funds Flow Statement?


(A) Current Assets


(B) Working Capital


(C) Cash         


(D) All Financial Resources


Answer: (D)





7. Window dressing is prohibited due to


(A) Conservation Convention


(B) Convention of Disclosure


(C) Convention of Materiality


(D) Arrear of book accounts


Answer: (B)





8. Assertion (A): Ratio analysis is one the tools employed to know the financial health of a concern.


Reason (R): Ratio analysis is not the only technique available to take investment decision. 


Codes:


(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is incorrect explanation of (A).


(C) (A) is true, but (R) is false


(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (A)





9. Which of the following relate to measures of non-financial performance of a concern?


i. Customer satisfaction


ii. Business process improvement


iii. Learning organisation


Choose the right combination.


(A) i, iii, ii, iv


(B) ii, iv, iii


(C) iv, i, iii


(D) i, ii, iv


Answer: (D)





10. Consider the following parties:


i. Secured creditors


ii. Unsecured creditors


iii. Partners who have granted loans


iv. Partners who have contributed over and above profit sharing ratio


Arrange them in correct sequence in the event of the dissolution of a firm.


(A) ii, i, iii, iv


(B) i, ii, iii, iv


(C) i, ii, iv, iii


(D) ii, i, iv, iii


Answer: (B)


11. Which kind of economics explains the phenomenon of cause and effect relationship?


(A) Normative


(B) Positive


(C) Micro


(D) Macro


Answer: (B)





12. Assertion (A): Marginal cost and differential cost do not convey the same meaning in all the circumstances.


Reason (R): Differential cost increases or decreases due to change in fixed cost.


Codes:


(A) (A) is true but (R) is false


(B) (A) is false but (R) is true


(C) (A) and (R) are correct and (R) is correct explanation of (A).


(D) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).


Answer: (C)





13. Consider the following:


i. Pricing objectives


ii. Pricing methods


iii. Pricing strategies


iv. Pricing decisions


Arrange them in correct sequences:


(A) i, iii, ii, iv


(B) i, iv, iii, ii


(C) ii, i, iv, iii


(D) iv, ii, iii, i


Answer: (B)





14. A commodity is used for multiple purposes, and then the demand for it is known as


(A) Joint Demand


(B) Composite Demand


(C) Direct Demand


(D) Autonomous Demand


Answer: (B)





15. Match List-I with List-II and select the correct answer.


List-I                                       List-II


1. Administered price             a. Landed cost of imports


2. Parity pricing                       b. Liberalized economy


3. Competitive price                c. Public enterprises


4. Discriminating price            d. Fixed by Government


Codes:


       a b c d


(A) 1 2 3 4


(B) 2 3 4 1


(C) 3 4 2 1


(D) 4 2 1 3


Answer: (B)





16. Sample design involves the following:


i. Sampling unit


ii. Size of samples


iii.Type of universe


iv. Sampling procedure


Which one of the following sequences is correct?


(A) i, ii, iii, iv, v


(B) iii, iv, i, ii, iv


(C) iii, i, iv, ii, v


(D) iii, v, i, iv, ii


Answer: (C)





17. Which one of the following is not a measure of dispersion?


(A) Quartile


(B) Range


(C) Mean Deviation


(D) Standard Deviation


Answer: (A)





18. If bxy = 0.25 and byx = 0.64, correlation coefficient is


(A) 0.16


(B) 0.40


(C) 0.89


(D) 0.30


Answer: (B)





19. Struge’s rule is used to find out directly


(A) Number of classes in a continuous distribution


(B) Size of class limits


(C) Direction of the classification


(D) None of the above


Answer: (A)





20. Which of the following software has application in both Mathematics and Statistics?


(A) SPSS


(B) SAS


(C) R


(D) None of the above


Answer: (D)


21. Match the following:


a. The Practise of Management                       1. Henry Fayol


b. Philosophy of Management                        2. F.W. Taylor


c. Scientific Management                               3. Oliver Sheldon


d. General and Industrial Administration       4. Peter F. Drucker


Codes:


       a b c d 


(A) 1 2 3 4


(B) 4 3 2 1


(C) 4 3 1 2


(D) 3 4 2 1


Answer: (B)





22. Assertion (A): All decisions taken through mental process are rational.


Reason (R): Decision making is a mental process.


(A) (R) is correct, but (A) is not correct


(B) (A) is correct, but (R) is not correct


(C) Both (A) and (R) are correct


(D) Both (A) and (R) are not correct


Answer: (A)





23. Who among the following developed the technique of Management by Exception?


(A) Joseph L. Massie


(B) Lester R. Bittel


(C) L.F. Urwick


(D) Peter F. Drucker


Answer: (B)





24. Which among the following are parts of job description?


i. duties performed


ii. Job summary


iii. Job identification


iv. Supervision given


v. Delegation of authority


(A) i, ii, iii, and iv


(B) ii, iii, iv and v


(C) i, iii, iv, and v


(D) i, ii, iii and v


Answer: (A)





25. Appointment of independent Directors is the part of Corporate Governance as per the


(A) SEBI


(B) Indian Companies Act


(C) Government of India


(D) RBI


Answer: (A)





26. A method for achieving maximum market response from limited marketing resources by reorganising differences in the response characteristics of various parts of the market is known as


(A) Market targeting


(B) Market positioning


(C) Market segmentation


(D) Market strategy


Answer: (C)





27. Who plays their significant role in distribution of goods when they do not sell to ultimate users or consumers?


(A) Retailer


(B) Wholeseller


(C) Mediator


(D) Commission agent


Answer: (B)





28. In Marketing Mix, which four P’s are covered?


(A) Product, Price, Place, promotion


(B) Product, Price, Power, Promotion


(C) Product, Price, Penetration, Promotion


(D) Product, Price, Positioning, Promotion


Answer: (A)





29. Which research includes all types of researches into human motives when it refers to qualitative research designed to uncover the consumer’s sub consciousness or hidden motivations?


(A) Motivational Research


(B) Marketing Research


(C) Managerial Research


(D) Price Research


Answer: (A)





30. False and misleading claims and vulgarity in advertisements do not match with


(A) Aggressive advertising


(B) Ethics in advertising


(C) Mass level of advertising


(D) Sales promotion


Answer: (B)





31. Arrange the following steps involved in capital budgeting in order of their occurrence:


i. Project selection


ii. Project appraisal


iii. Follow up


iv. Project execution


(A) ii, iii, i, v, iv


(B) iii, ii, i, v, iv


(C) i, iii, ii, v, iv


(D) i, ii, iii, v, iv


Answer: (B)





32. Which method does not consider the time value of money?


(A) Net Present Value


(B) Internal Rate of Return


(C) Average Rate of Return


(D) Profitability


Answer: (C)





33. Which formula is used measure the degree of Operating leverage?


(A) EBIT/sales


(B) C/EBIT


(C) EBIT/EBT


(D) EBIT/C


Answer: (B)





34. Which one is more appropriate for cost of retained earnings?


(A) Weighted Average Cost of Capital


(B) Opportunity cost to the firm


(C) Expected rate of return by the investor


(D) None of the above


Answer: (B)





35. Match the following with the most suitable options.


List-I                                                               List-II


a. Modigliani-miller approach             1. Commercial paper


b. Net Operating income approach                 2. Working capital


c. Short term money market instrument          3. Capital structure


d. Factoring                                                     4. Arbitrage


Codes:


       a b c d


(A) 4 3 1 2


(B) 3 4 1 2


(C) 3 2 1 4


(D) 4 2 3 1


Answer: (A)





36. During which plan was the National Apprenticeship Training Scheme introduced?


(A) 1st Five Year Plan


(B) 2nd Five Year Plan


(C) 4th Five Year Plan


(D) Annual Plans


Answer: (B)





37. Match the following:


List-I                                                                                       List-II


a. An ordinary person does not want to work on his own      1. Hierarchy Theory


b. An individual is willing to work on his own                      2. Hygiene Theory


c. Motivational Factors                                                           3. X-Theory


d. Esteem Needs                                                                     4. Y-Theory


Codes:


       a b c d


(A) 1 2 3 4


(B) 3 4 1 2


(C) 1 4 2 3


(D) 3 4 2 1


Answer: (D)





38. Arrange the following staffing procedures in the correct sequences:


i. Determining sources of Personnel supply


ii. Preparing personal specifications.


iii. Selection of personnel.


iv. Determining personnel characteristics


(A) ii, i, iv, iii


(B) i, ii, iii, iv


(C) ii, i, iii, iv


(D) ii, iii, i, iv


Answer: (A)





39. Which among the following is not a voluntary method for prevention and settlement of disputes?


(A) Collective Bargaining


(B) Standing orders


(C) Joint Consultation


(D) Works Committee


Answer: (D)





40. Statement-I: It is no better to pay employees for little than to pay too much.


Statement-II: Competent employees will remain competent forever.


(A) Statement I is true, but II is false.


(B) Statement II is true, but I is false.


(C) Both Statements I and II are true.


(D) Both Statements I and II are false.


Answer: (A)





41. Match the following:


a. Credit Control         1. MCA


b. Corporate Control   2. SEBI


c. IPO Control                        3. IRDA


d. ULIP Control         4. RBI


Codes:


       a b c d


(A) 4 2 3 1


(B) 4 1 2 3


(C) 2 3 4 1


(D) 4 1 3 2


Answer: (D)





42. Which one among the following has not started Commercial Banking?


(A) SIDBI


(B) IDBI


(C) ICICI


(D) UTI


Answer: (A)





43. What is OTP in credit card transactions?


(A) Odd Transaction Password


(B) Owner’s Trading Password\


(C) One Time Password


(D) One Time Pin code


Answer: (C)





44. The powers of Controller of Capital Issues of India is now shifted to ________


(A) Ministry of Finance


(B) SEBI


(C) AMFI


(D) Ministry of Corporate Affairs


Answer: (B)





45. The success of E-banking depends upon:


i. Multi-layer Security System


ii. Risk and Surveillance Management


iii. Updated Flawless Softwares


iv. Stringent Legal Frame-work


(A) i and ii


(B) i,ii, and iii


(C) ii, iii, and iv


(D) i, ii, iii and iv


Answer: (B)





46. International liquidity comprises which four of the following?


i. Gold held by Central Banks.


ii. Gold held by families.


iii. Forex Reserve held by Commercial Banks.


iv. Mineral wealth.


v. SDRs.


vi. Borrowing facilities.


vii. NRIs FDRs


viii. Credit facilities available under SWAP.


(A) i, ii, iii, iv


(B) ii, iii, iv, viii


(C) i,iii, v, viii


(D) iii, iv, vii, viii


Answer: (C)





47. Which among the following are important bodies of WTO?


i. Dispute Settlement Body.


ii. NAFTA


iii. Trade Policy Review Body.


iv. ASEAN


v. Council for Trade in Goods


vi. IBRD


vii. Council for Trade related aspects of Intellectual Property Rights.


viii. GATT


An appropriate combination is


(A) i, ii, iii, iv


(B) ii, iii, iv, v


(C) i, iii, v, vii


(D) iv, v, vi, viii


Answer: (C)





48. Which one is not the source of External Finance?


(A) WTO Funds


(B) World Bank Group


(C) Export Credit


(D) Foreign Direct Investment


Answer: (A)





49. Which one is called Bretton-Wood Twins?


(A) IBRD and IDA


(B) IMF and IFC


(C) IMF and IBRD


(D) IDA and IFC


Answer: (C)





50. UNCTAD stands for


(A) United Nations Committee on Tariff and Development.


(B) United Nations Conference on Trade and Deficit.


(C) United Nations Conference on Trade and Development.


(D) Union of Nations Cause for Trade and Development.


Answer: (C)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting