-->

UGC NET Solved Question Paper II in Environmental Sciences { 2012 June }



1. If the standard deviation of a population is 20 and the standard error of mean is 4, then the sample size is


(A) 25


(B) 80


(C) 5


(D) 100


Answer: (A)





2. In a multiple regression model, the explained variance per d.f. is 50 and unexplained variance per d.f. is 10.


The F-ratio is


(A) 2.5


(B) 5


(C) 25


(D) 0.2


Answer: (B)





3. Which one of the following is not a random sampling method?


(A) Stratified Sampling


(B) Cluster Sampling


(C) Systematic Sampling


(D) Judgement Sampling


Answer: (B)





4. In the Gaussian Plume Model, the plume size is estimated considering buoyancy of exhaust gases, stack diameter, wind speed and stability of the atmosphere. The plume size Dh depends on inside radius of stack (r) as


(A) Dh µ r


(B) Dh µ r1/3


(C) Dh µ r2/3


(D) Dh µ r2


Answer: (D)





5. The acidity of normal rain water is due to


(A) CO2


(B) Cl2


(C) NO2


(D) SO2


Answer: (C)





6. Percent of water on the world’s surface representing fresh water is


(A) 97


(B) 50


(C) 10


(D) 3


Answer: (A)





7. Concentration of CO2 in present day atmosphere is


(A) ~ 220 ppm


(B) ~ 280 ppm


(C) ~ 360 ppm


(D) ~ 390 ppm


Answer: (D)





8. Hardness of diamond is due to


(A) Coordinate bonding


(B) Covalent bonding


(C) Electrovalent bonding


(D) van der Waals forces


Answer: (B)





9. In biological systems sulphur is largely bound in


(A) Lipids


(B) Proteins


(C) Nucleic acids


(D) Proteins and nucleic acids


Answer: (B)





10. pH of 0.01 M HNO3 is


(A) 0.1


 (B) 1


(C) 2


 (D) 10


Answer: (C)





11. Which is a correct food chain in the Antarctic ecosystem?


(A) Phytoplankton – Krill – Carnivorous Plankton – Emperor Penguin


(B) Phytoplankton – Krill – Carnivorous Plankton – Squid – Elephant Seal – Leopard Seal


(C) Phytoplankton – Herbivorous Zoo Plankton – Carnivorous Plankton – Adelic Penguin – Emperor Penguin


(D) Herbivorous Zoo Plankton – Phytoplankton – Carnivorous Plankton – Elephant Seal – Leopard Seal


Answer: (B)





12. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):


Assertion (A): The phosphorous cycle in an ecosystem is a sedimentary cycle.


Reason (R): Phosphorous does not occur naturally as gas.


(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).


(C) (A) is true, but (R) is false.


(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (B)





13. Pyramid of trophic levels is always upright in case of


(A) Biomass


(B) Energy


(C) Number


(D) All of the above


Answer: (B)





14. Which of the following is a correct match?


(A) Periyar – Kerala


(B) Ranthambore – M.P.


(C) Panna – U.P.


(D) Bandhvgarh – Bihar


Answer: (A)





15. Replacement of existing communities by any external condition is termed


(A) Primary succession


(B) Secondary succession


(C) Autogenic succession


(D) None of the above


Answer: (B)





16. The area where two major communities meet and blend together is termed as


(A) Ecotype


(B) Biotype


(C) Ecotone


(D) Meeting place


Answer: (C)





17. Indian wolf has become an important animal because


(A) It’s name appears in Red Data Book.


(B) It is only an important member of food chain of almost all Indian forests.


(C) Wild dogs disappeared due to their presence.


(D) It has been chosen as a State animal.


Answer: (A)





18. Walkley and Black rapid titration method is used for the determination of


(A) Organic carbon content of soil


(B) Nitrate content of soil


(C) Phosphate content of soil


(D) Fluoride content of soil


Answer: (A)





19. Which one of the following is an endoenzyme in soil?


(A) Cellulase


(B) Invertase


(C) Protease


(D) Dehydrogenase


Answer: (D)





20. Of the following humic groups which is not soluble in both acid and alkali?


(A) Fulvic acid


(B) Humic acid


(C) Humin


(D) All of the above


Answer: (C)





21. The sources of thermal pollution are


(A) Power plants


(B) Cooling forests


(C) Industrial effluents


(D) All of the above


Answer: (D)





22. Which one of the following radionuclides has the longest half life?


(A) C14


(B) Sr90


(C) I131


(D) Cs137


Answer: (D)





23. What is the importance of the 42nd Amendment to the Constitution brought in the year 1976?


(A) Insertion of Article 48-A


(B) Insertion of Article 51-A (g)


(C) Insertion of Article 48-A and 51-A (g)


(D) None of the above


Answer: (C)





24. Who issues the Ecomark notification?


(A) Ministry of Environment and Forest, Govt. of India


(B) Ministry of Human Health and Family Welfare, Govt. of India


(C) Department of Science and Technology, Govt. of India


(D) Bureau of Indian Standards


Answer: (A)





25. Which one of the following is a waste recycling method of solid waste management?


(A) Pelletisation


(B) Composting


(C) Incineration


(D) Sanitary Landfill


Answer: (B)





26. A hazardous waste is characterised by


(A) Ignitibility


(B) Reactivity


(C) Toxicity


(D) All of the above


Answer: (D)





27. How many hot spots have been identified in the world and Indian Subcontinent respectively?


(A) 17, 2


(B) 12, 3


(C) 35, 2


(D) 17, 3


Answer: (C)





28. Which one of the following chemical species of mercury is highly toxic to living system?


(A) Mercurous ion


(B) Mercuric ion


(C) Organo mercurials


(D) Atomic mercury


Answer: (C)





29. Natural gas is composed primarily of


(A) Methane


(B) n-butane


(C) n-octane


(D) A mixture of n-octane and n-butane


Answer: (A)





30. Which of the following is true regarding the Leopold interaction matrix used in Environmental Impact Assessment Process?


(A) It can be expanded.


(B) It can be contracted.


(C) It can be contracted and expanded.


(D) It cannot be contracted and expanded.


Answer: (C)





31. Which of the following can be considered in Environmental Risk Assessment?


(A) Exposure period


(B) Potency of a toxic material


(C) Quality of models


(D) All of the above


Answer: (D)





32. In India, Environmental Impact Assessment report of a proposed river valley project after environmental clearance is applicable for a maximal period of how many years?


(A) 5


(B) 10


(C) 30


(D) 2


Answer: (B)





33. An earthquake is rated as ‘major’ if its magnitude in Richter Scale is in the range of


(A) 4.0 – 4.9


(B) 7.0 – 7.9


(C) 6.0 – 6.9


(D) 5.0 – 5.9


Answer: (B)





34. What is the proportion of the frequency of occurrence of La Nina compared to El Nino?


(A) Half


(B) One-third


(C) Twice


(D) Two-third


Answer: (A)





35. An element in soil will be considered as a trace element if its concentration is


(A) 1 – 2 wt %


(B) < 0.1 wt %


(C) > 2 wt %


(D) < 1 wt %


Answer: (B)





36. Which of the following is correct about attribute data in Geographic Information System?


(A) Attributes are pieces of data that are connected or related to the points, lines or polygons mapped in the GIS.


(B) Attribute data can be analysed to determine patterns of importance.


(C) Attribute data is entered directly into a database where it is associated with element data.


(D) All of the above


Answer: (D)





37. At Nadir, the LISS – IV camera in IRS-P6 has a spatial resolution of


(A) 5.8 m


(B) 5.9 m


(C) 5.7 m


(D) 5.6 m


Answer: (A)





38. Which one of the following can be estimated by Flame Photometer?


(A) Sodium and Potassium


(B) Cadmium and Cobalt


(C) Chlorine and Bromine


(D) Mercury and Arsenic


Answer: (A)





39. The contribution of CO2 towards global warming has been estimated to be about


(A) 57 – 60%


(B) 60 – 75%


(C) 80 – 85%


(D) 45 – 55%


Answer: (A)





40. The principal components of photochemical smog in urban areas are


(A) SO2 and NO2


(B) SPM and CO


(C) SPM and NO2


(D) Hydrocarbons and Ozone


Answer: (D)





41. Match Lists – I and II and choose the correct answer from the codes given below:


List – I (Aerosol Constituents)                       List – II (Sources)


(i) Si                                                                1. Gases in the ambient atmosphere


(ii) V                                                                2. Natural sources


(iii) Benzo(a)pyrene                                        3. Combustion of certain kinds of fuel oil


(iv) Sulfuric acid droplets                               4. Incomplete combustion


Codes :


      (i) (ii) (iii) (iv)


(A) 2    4    3    1


(B) 3    1    2    4


(C) 4    1    2    3


(D) 1    4    3    2


Answer: (A)





42. A river flowing at 20.0 m3/sec has a tributary feeding into it with a flow rate of 5.0 m3/sec. Upstream from the point of junction. The fluoride concentration is 5 mg/L in the river and 10 mg/L in the tributary. Assuming fluoride to be conservative substance and rapid mixing in the river, the downstream concentration in the river is


(A) 6 mg/L


(B) 8 mg/L


(C) 8.5 mg/L


(D) 7.5 mg/L


Answer: (A)





43. The power obtained from a horizontal wind turbine operating at maximum efficiency is proportional to its diameter (D) as


(A) D


(B) D2


(C) D3/2


(D) /D


Answer: (B)





44. Noise of 90 dB for 8 hours represents 100% dose. If the noise of 93 dB is for 1 hour duration, it represents a dose of


(A) 25%


(B) 50%


(C) 75%


(D) 100%


Answer: (A)





45. Scale lengths associated with mesoscale phenomenon in atmosphere are typically in the range


(A) 10 – 500 m


(B) 1 – 200 km


(C) 100 – 1000 km


(D) 1000 – 10,000 km


Answer: (B)





46. When an atmosphere has an isothermal profile, it is


(A) very stable


(B) slightly stable


(C) unstable


(D) very unstable (turbulent)


Answer: (B)





47. The wavelength range of UV-C radiation is


(A) 320 – 400 nm


(B) 280 – 320 nm


(C) 100 – 1500 nm


(D) 240 – 280 nm


Answer: (D)





48. Lightening in the atmosphere produces


(A) NO


(B) CO


(C) CO2


(D) NH3


Answer: (A)





49. The maximum tidal energy potential in India is


(A) in Gulf of Khambhat


(B) in Gangetic delta in Sundarbans


(C) along the coast of Odisha


(D) along the coast of Chennai


Answer: (A)





50. The maximum theoretical efficiency of a silicon solar cell can be


(A) 45%


(B) 30%


(C) 12%


(D) 50%


Answer: (A)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting