-->

UGC NET Solved Question Paper II in History { 2012 December }


1. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                                                            List – II

a. Mesolithic site                                             i. Langhnaj

b. Microlith                                                     ii. Bagor(Rajasthan)

c. Beginning of Settled Agriculture                iii. Birbhanpur

d. Chalcedony                                                 iv. ChopniMando

Codes:

       a b c d

(A) ii i iii iv

(B) i ii iii iv

(C) iii ii i iv

(D) ii iii iv i

Answer: (A)



2. In which one of the following places the centre of stone tool manufacture is found?

(A) Mehbubanagar

(B) Malaprabha

(C) Isampur

(D) Palaghat

Answer: (C)



3. Match the List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                        List – II

a. Rigveda                   i. Kanva

b. Yajurveda               ii. Ranayaniya

c. Samaveda                iii. Pippalada

d. Atharvaveda           iv. Shakala

Codes:

       a b c d

(A) iv iii ii i

(B) ii i iii iv

(C) iv i ii iii

(D) i ii iii iv

Answer: (C)



4. Excavations at the sites of the places mentioned in the Mahabharata are related to which one of the following cultures?

(A) Northern Black polished ware

(B) Red and Black polished ware

(C) Painted grey ware

(D) None of the above

Answer: (C)



5. Which, one of the following places, is not associated with mature Harappan settlement?

(A) Dhalewan

(B) Lakhmirwala

(C) Surkotda

(D) SaraiKhola

Answer: (D)



6. Recently in which place broken relief sculpture of King Ashoka has been discovered?

(A) Kanaganahalli in Karnataka

(B) Mahasthan in Uttar Pradesh

(C) Kumrahar in Bihar

(D) Nittur in Karnataka

Answer: (A)



7. In which Buddhist scripture religious practices in the contemporary period of Buddha has been mentioned?

(A) AmbatthaSutta

(B) Mahavamsa

(C) BhaddasalaJataka

(D) BrahmajalaSutta

Answer: (D)



8. Which, one of the following, is not the anthology of Sangam literature?

(A) Ettutokai

(B) Tirrukkurala

(C) Pattupattu

(D) Ahinanuru

Answer: (B)



9. Match the List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                        List – II

a. Al-Biruni                 i. McCrindle

b. Megasthenes           ii. Beal

c. Faxian                      iii. Legge

d. Xuanzang                iv. Sachau

Codes:

       a b c d

(A) iv i iii ii

(B) i ii iii iv

(C) ii iii i iv

(D) iv ii iii i

Answer: (A)



10. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R).

Assertion (A): North India between 750 A.D. and 1200 A.D. witnessed the emergence and full growth of a new politico-socio- economic structure.

Reason (R): There is total unanimity among historians to describe this new structure as ‘feudalism’.

Read the above statements and select the correct answers from the codes given below:

Codes:

(A) (A) is correct but (R) is false.

(B) (A) is incorrect but (R) is correct.

(C) Both are correct and (R) is the correct explanation of (A).

(D) Both are correct and (R) is not the correct explanation of (A).

Answer: (A)

11. Match the List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                        List – II

a. Ashvaghosha           i. Kumarpala Charita

b. Bhasa                      ii. Mudrarakshasa

c. Vishakhadatta         iii. Balacharita

d. Hemachandra          iv. Buddhacharita

Codes:

      a b c d

(A) i ii iii iv

(B) iv iii ii i

(C) ii iii iv i

(D) iii ii iv i

Answer: (B)



12. In which year the first English translation of Arthashastra was published?

(A) 1905

(B) 1909

(C) 1915

(D) 1960

Answer: (B)



13. Arrange the following Nanda Kings in chronological sequential order and select the correct answer from the codes given below:

(a) Govishanka

(b) Panduka

(c) Ugrasena

(d) Dhana

Codes:

(A) (b) (c) (a) (d)

(B) (c) (b) (a) (d)

(C) (a) (b) (c) (d)

(D) (b) (c) (d) (a)

Answer: (B)



14. Select the incorrect answer from the following statements:

(A) The reign of Kumaragupta faced the Huna invasion.

(B) The first Huna Chief Toramana managed to conquer Western India and area around Eran in Central India.

(C) Toramana adopted the Jaina faith.

(D) Mihirakula managed to conquer Sri Lanka.

Answer: (D)



15. Arrange the following names in chronological order and select the correct answer from the codes given below:

(a) Yoshomati

(b) Pushyabhuti

(c) Naravardhan

(d) Rajyashri

Codes:

(A) (c) (b) (d) (a)

(B) (b) (c) (a) (d)

(C) (b) (a) (c) (d)

(D) (a) (d) (c) (b)

Answer: (B)



16. Match the List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                                    List – II

a. Pallava Dynasty                  i. LingarajaTemple

b. Somavamsa                         ii. VedanarayanTemple

c. Chalukya Dynasty               iii. MukteshwarTemple

d. Chola Dynasty                    iv. Lad Khan Temple

Codes:

       a b c d

(A) iii i iv ii

(B) i ii iii iv

(C) ii iii i iv

(D) iv iii ii i

Answer: (A)



17. Match the List – I with List – II and select the right answer from the codes given below:

List – I                                                List – II

Founder                                               Theories

a. Bhandarkar                                      i. Origin of Rajputs from Kshatriyas

b. Chandabardai                                  ii. Foreign origin of Rajputs

c. Colonel Tod                                                iii. Origin of Rajputs from Agni-Kunda

d. GaurishankarOjha                           iv. Huna origin of Rajputs

Codes:

       a b c d

(A) iv iii ii i

(B) i ii iii iv

(C) i iii iv ii

(D) i ii iv iii

Answer: (A)



18. The Sultan Ghari was built as the mausoleum of

(A) Qutubuddin Aibak

(B) Ruknuddin Firoz

(C) Balban

(D) Nasiruddin Mahmud

Answer: (D)



19. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                                                            List – II

(Sufi Terminology)                              (Meanings)

a. Futuh                                               i. Sufi hospice

b. Khanqah                                          ii. Conversation of a Sufi Saint

c. Barkat                                              iii. Unasked for Charity

d. Malfuz                                            iv. Spiritual grace acquired by a Sufi

Codes:

      a b c d

(A) i iii ii iv

(B) iii i iv ii

(C) iii ii i iv

(D) iv iii ii i

Answer: (B)



20. Who separated the office of the Wali and Amir?

(A) Balban

(B) AlauddinKhalji

(C) Ghiyasuddin Tughlaq

(D) Muhammad Tughlaq

Answer: (D)

21. ‘The pivot of the Kingdom of Delhi rests on wheat and barley, while the foundation of the Sultanate of Gujarat rests on corals and pearls, because there are eighty four ports under this Sultan.’ The above remark is attributed by the author of Mirat-i- Sikandari to

(A) Sultan Khizr Khan

(B) Sikandar Lodi

(C) Babur

(D) Humayun

Answer: (B)



22. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                                    List – II

(Name of coin)                        (Kingdom in which the coin circulated)

a. Mahmudi                             i. Sur Kingdom

b. Rupaiah                               ii. Delhi Sultanate

c. Pagoda                                iii.Vijayanagar

d. Tanka                                  iv. Gujarat Sultanate

Codes:

      a b c d

(A) i ii iii iv

(B) ii i iv iii

(C) iv i iii ii

(D) iv ii iii i

Answer: (C)



23. Which of the following statements is not true?

(A) Sultan Zainul-Abidin never allowed the Saiyids to grab dictatorial power in his court.

(B) He called himself Amir ul-Muminin.

(C) He took immense interest in agricultural production and expansion.

(D) He abolished the post of Shaikhul-Islam.

Answer: (D)



24. Which of the following statements about the activities of the Portuguese traders in India during the early sixteenth century is not correct?

(A) The Portuguese were the first Europeans to reach India via Red Sea route.

(B) The Portuguese made huge profits by selling Indian spices in European markets.

(C) The Portuguese captured many places on the coasts of the Indian Ocean and built their fortresses there.

(D) The Portuguese declared that other traders could not bring their ships into the Indian Ocean without their permission.

Answer: (A)



25. Vijayanagara exhibited ‘Protopatrimonialism’. Who expressed this view?

(A) N. Karashima

(B) Burton Stein

(C) K.A. NilkantaSastri

(D) B.A. Saletore

Answer: (B)



26. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                                                            List – II

(Foreign Travellers)                             (Rulers)

a. AbdurRazaq                                                i. Akbar

b. Ibn Battuta                                      ii. Muhammad bin Tughlaq

c. Sidi Ali Reis                                    iii. Jahangir

d. William Finch                                 iv. Deva Raya II

Codes:

       a b c d

(A) iv ii iii i

(B) iii ii iv i

(C) iii ii i iv

(D) iv ii i iii

Answer: (D)



27. Consider the following statements about the Jaziya tax in the Mughal period:

(i) Akbar abolished the Jaziya in 1564.

(ii) Akbar re-imposed the Jaziya in 1575.

(iii) Akbar abolished the Jaziyaagain in 1579-80.

(iv) Aurangzeb re-imposed the Jaziya in 1679.

Which are the correct statements from the above?

(A) (i), (ii)

(B) (i), (ii), (iii)

(C) (i), (ii), (iii), (iv)

(D) (i), (iv)

Answer: (C)



28. Arrange the following in chronological order and select the correct answer from the codes given below:

(i) Conquest of Orissa by Akbar.

(ii) Introduction of Dagh system.

(iii) Creation of the twelve Subahs (provinces)

(iv) Introduction of the dual rank (the Zat and the Sawar)

Codes:

(A) (iii) (i) (ii) (iv)

(B) (i) (iii) (iv) (ii)

(C) (ii) (iii) (i) (iv)

(D) (iii) (iv) (i) (ii)

Answer: (A)



29. Who among the following painters were considered by Jahangir as masters without rival in their particular spheres?

(i) Abul Hasan

(ii) Bishan Das

(iii) Ustad Mansur

(iv) Manohar

Select the correct answer from the codes given below:

Codes:

(A) (i), (ii), (iv)

(B) (i), (iii)

(C) (ii), (iv)

(D) (i), (iii), (iv)

Answer: (B)



30. Which of the following States of North-East India was/were invaded by the Mughals?

(i) The Dimasa

(ii) The Meitei

(iii) The Ahom

(iv) The Koch

Select the correct answer from the codes given below:

(A) (i) and (iii)

(B) (ii)

(C) (iii) and (iv)

(D) (i), (ii), (iii)

Answer: (C)



31. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                                                            List – II

(Book)                                                 (Author)

a. Gulshan-i- Ibrahimi                         i. GulamMurtaza

b. Basatin-us- Salatin                          ii. FuzuniAstrabadi

c. Futuhat-i- Adilshahi                        iii. Bhimsen

d. Nuskha-i- Dilkusha                         iv. Muhammad QasimFirishta

Codes:

       a b c d

(A) i iii ii iv

(B) ii iii iv i

(C) iv iii ii i

(D) iv i ii iii

Answer: (D)



32. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below the lists:

List – I                                                                                                                                    List – II

(Book)                                                                                                                         (Author)

a. Early Mughal Painting                                                                                            i. Somprakash Verma

b. A History of Sultanate Architecture                                                                       ii. Ebba Koch

c. Mughal Painters and their works                                                                            iii. Milo Cleveland Beach

d. Mughal Architecture: An Outline of its History and Development (1526-1858)  iv. R. Nath

Codes:

       a b c d

(A) iii iv i ii

(B) iv ii iii i

(C) i ii iv iii

(D) ii i iii iv

Answer: (A)



33. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and other is labelled as Reason (R):

Assertion (A): Many Sanskrit works on music were translated into Persian during the medieval period.

Reason (R): The early Chishti Sufis were fond of musical assemblies called Sama.

Consider the above statements and select the correct answer from the codes given below.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)



34. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R):

Assertion (A): It was in Shah Jahan’s reign that the arts of dance and music reached its highest watermark.

Reason (R): He was a patron of arts and literature.

Consider the above statements and select the correct answer from the codes given below.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (D)



35. Which one of the following State was not a Nation State in the 17th century?

(A) France

(B) Germany

(C) England

(D) Spain

Answer: (B)



36. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and other is labelled as Reason (R):

Assertion (A): Assessment forever was the central point in the Permanent Settlement of Bengal introduced in 1793.

Reason (R): Cornwallis believed that the Zamindars will develop their lands.

Read the above statements and select the correct answer from the codes given below:

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(C) Both (A) and (R) are false.

(D) (A) is true, but (R) is false.

Answer: (B)



37. Who was the First President of Fort William of Calcutta?

(A) Charles Eyre

(B) John Child

(C) George Oxendan

(D) Gerald Aungier

Answer: (A)



38. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                                    List – II

a. Indian Mirror                       i. M.N. Roy

b. Tribune                                ii. G.A. Nateshan

c. Modern Review                  iii. Debendranath Tagore

d. Independent India              iv. Dayal Singh

Codes:

       a b c d

(A) iii iv ii i

(B) ii iii i iv

(C) iv ii iii i

(D) i iii iv ii

Answer: (A)



39. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                                                List – II

a. Mahatma Gandhi                            i. President of Surat Session

b. Ras Bihari Ghosh                            ii. President of Calcutta Session

c. Dadabhai Naoroji                            iii. President of Lahore Session

d. Jawaharlal Nehru                            iv. President of Belgaum Session

Codes:

       a b c d

(A) ii i iv iii

(B) iv i ii iii

(C) iii ii iv i

(D) i iii ii iv

Answer: (B)



40. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                                    List – II

a. V.D. Savarkar                     i. Gaddar Party

b. Lala Hardayal                     ii. Curzon Wyllie

c. Tarakanath Das                   iii. Abhinab Bharat

d. Madanlal Dhingra               iv. Free Hindustan

Codes:

       a b c d

(A) ii i iv iii

(B) iii ii i iv

(C) i ii iv iii

(D) iii i iv ii

Answer: (D)



41. Which of the following districts constituted as the Northern Circars in the Madras Presidency?

(A) Mustafanagar, Ellore, Kondaveedu, Rajahmundry

(B) Rajahmundry, Mustafanagar, Machilipatam, Ellore

(C) Mustafanagar, Ellore, Rajahmundry, Chicacole

(D) Chicacole, Mustafanagar, Ellore, Kondaveedu

Answer: (C)



42. The aim of the Cripps Mission was

(A) To prevent the Quit India Movement from being launched

(B) To persuade Indian leaders to support British war efforts

(C) To convince the Congress Ministries to withdraw their resignations

(D) To set up a Constitution making body immediately

Answer: (B)



43. Who wrote ‘Planned Economy for India’ (1936)?

(A) R.C. Dutt

(B) M. Visvesvarayya

(C) N.G. Ranga

(D) D.R. Gadgil

Answer: (B)



44. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and other labelled as Reason (R):

Assertion (A): The English introduced Western Education in India.

Reason (R): They wanted to make Indians aware of scientific and national advancement.

Read the above statements and select the correct answer from the codes given below:

Codes:

(A) (A) is false, but (R) is true.

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) (A) is true and (R) is the most correct explanation of (A).

(D) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

Answer: (D)



45. Arrange the following in chronological order and select the correct answer from the codes given below:

(i) Second Anglo-Maratha War

(ii) Third Anglo-Mysore War

(iii) Second Carnatic War

(iv) First Anglo-Sikh War

Codes:

(A) (iii) (ii) (i) (iv)

(B) (ii) (iii) (iv) (i)

(C) (i) (iv) (iii) (ii)

(D) (iv) (iii) (i) (ii)

Answer: (A)



46. Arrange the following in chronological order and select the correct answer from the codes given below:

(i) Mundas Rebellion

(ii) Santhal Rebellion

(iii) Moplah Revolts

(iv) Deccan Riots

Codes:

(A) (iv) (i) (iii) (ii)

(B) (ii) (iii) (i) (iv)

(C) (i) (iv) (ii) (iii)

(D) (ii) (iv) (i) (iii)

Answer: (D)



47. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                                                List – II

a. Gou rakshiniSabha                          i. Vivekananda

b. Rasta Goftar                                   ii. J.B. Wacha

c. SadharanBrahmoSamaj                   iii. DayanandSaraswati

d. PrabuddhaBharatha                                    iv. ShivanathSastri

Codes:

       a b c d

(A) iii ii i iv

(B) ii iv iii i

(C) iii ii iv i

(D) i iii ii iv

Answer: (C)



48. Arrange the following in chronological order and select the correct answer from the codes given below:

(i) Cripps Mission

(ii) Gandhi-Irwin Pact

(iii) Simon Commission

(iv) Partition of the Country

Codes:

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (ii) (i) (iv) (iii)

(C) (ii) (i) (iii) (iv)

(D) (iii) (ii) (i) (iv)

Answer: (D)



49. Which law under the British regime allowed to imprison people without due trial?

(A) Rowlett Act

(B) Sedition Act of 1870

(C) Hindu Code Bill

(D) Ilbert Bill

Answer: (A)



50. The beginning of the Great Depression is related to

(A) The collapse of Prices in Japan

(B) The sudden rise of Price Index in Europe

(C) The collapse of Prices in Wall Street

(D) Depression in Pacific Ocean region

Answer: (C)

Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 309 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 70 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting