-->

UGC NET Solved Question Paper II in Commerce { 2013 June }



1. Direct supervision over depositories and mutual funds is undertaken by


(A) NBFCs


(B) RBI


(C) SEBI


(D) All of the above


Answer: (C)





2. In the call/notice money market, which of the following participants is allowed to trade?


(A) All Banks, Primary Dealers and Mutual Funds


(B) All Corporates


(C) Only Commercial Banks


(D) All of the above


Answer: (C)





3. Match the items of List-I with the items of List-II and select the correct answer:


List – I                                                                                                            List – II


(i) Private ownership and Free Enterprise.                                                      (a) Secondary Market


(ii) Government ownership and Central Authority.                                        (b) Capitalism


(iii) The market for the sale and purchase of previously issued securities.     (c) Primary Market


(iv) The market for new long term capital.                                                     (d) Socialism


Codes:


       (i) (ii) (iii) (iv)


(A) (b) (d) (a) (c)


(B) (a) (b) (c) (d)


(C) (b) (d) (c) (a)


(D) (a) (c) (b) (d)


Answer: (A)





4. The apex consumer court in India is referred to as


(A) The Consumer Education and Research Centre.


(B) The Consumer Unity and Trust Society.


(C) National Consumer Disputes Redressal Commission.


(D) None of the above


Answer: (C)





5. Who is Chairman of 13th Finance Commission?


(A) Dr. C. Rangarajan


(B) Mr. Vimal Jalan


(C) Dr. Vijay C. Kelkar


(D) None of the above


Answer: (C)





6. Insurance expenses paid to bring an equipment from the place of purchase to the place of installation isa type of


(A) Revenue expenditure


(B) Capital expenditure


(C) Deferred revenue expenditure


(D) Operating expense


Answer: (B)





7. ABC Ltd was incorporated with an authorised Share Capital of Rs. 1, 00,000 equity shares of Rs. 10 each. The Board of Directors of the company decided to allot 10,000 shares credited as fully paid to the promoters of the company for their services. Which account should be debited in the books of ABC Ltd.?


(A) Promoters’ Account


(B) Services Account


(C) Goodwill Account


(D) Share Capital Account


Answer: (C)





8. In a reconstruction scheme, the reduction of capital may take the form of


(A) Reducing the liability of the shareholders in respect of any unpaid amount on the shares held by them.


(B) Paying-off any paid-up share capital which is in excess of its requirement.


(C) Cancelling any paid-up share capital which is lost or unrepresented by available assets.


(D) All of the above.


Answer: (D)





9. While determining the normal rate of return for the valuation of shares in Market Value Method, which of the following should be taken into consideration?


(A) The degree of risk involved.


(B) The current rate of interest on gilt-edged securities.


(C) Weighted average cost of capital.


(D) All of the above.


Answer: (D)





10. Master budget is a


(A) Functional Budget


(B) Operating Budget


(C) Summary Budget


(D) Financial Budget


Answer: (C)


11. Assertion (A): Want-satisfying power of a commodity is called its utility.


Reason (R): Utility may not have the characteristic of morality.


Codes:


(A) Both (A) and (R) are correct.


(B) (A) is correct, but (R) is not correct.


(C) Both (A) and (R) are not correct.


(D) (R) is correct, but (A) is not correct.


Answer: (A)





12. Match the items of List-I with those in List-II and select the correct code for the answer:


List – I                                                List – II


(a) Contraction of Demand                 (i) Non-Price change effect


(b) Decrease in Demand                     (ii) Demand curve remains the same


(c) Increase in Demand                       (iii) Price change effect


(d) Expansion of Demand                  (iv) Shifts the Demand curve


Codes:


       (a) (b) (c) (d)


(A) (iii) (i) (iv) (ii)


(B) (iv) (iii) (ii) (i)


(C) (i) (ii) (iii) (iv)


(D) (ii) (iv) (i) (iii)


Answer: (A)





13. Assertion (A): As the proportion of one variable factor in a combination with fixed factor is increased, after a point the marginal product of the factor will diminish.


Reason (R): Beyond the level of optimum combination of inputs leads to this.


Codes:


(A) (R) is appropriate reason of (A).


(B) (R) is not appropriate reason of (A).


(C) (A) and (R) are not related with each other.


(D) (A) is independent of (R).


Answer: (A)





14. Match the items of List-I with the items of List-II and select the correct answer.


List – I                                    List – II


(a) Indifference Curve            (i) Slopes downward to the right


(b) Demand Curve                  (ii) P=AR=MR=d


(c) Perfect Competition          (iii) Oligopoly


(d) Price Leadership                (iv) Convex to the origin


Codes:


       (a) (b) (c) (d)


(A) (ii) (iii) (iv) (i)


(B) (iii) (iv) (i) (ii)


(C) (iv) (i) (ii) (iii)


(D) (i) (ii) (iii) (iv)


Answer: (C)





15. Price, Marginal Revenue and Elasticity are related to each other. When e = 1, then:


(A) MR > 0


(B) MR < 0


(C) MR = 0


(D) MR = 1


Answer: (C)





16. Consider the following statistical tests:


(i) ‘F’ test


(ii) ‘t’ test


(iii) ‘z’ test


(iv) ‘Chi-square’ test


Which of these are parametric tests?


(A) (i), (ii) and (iv)


(B) (i), (iii) and (iv)


(C) (i), (ii) and (iii)


(D) (ii), (iii) and (iv)


Answer: (C)





17. The difference between sample statistic and its corresponding population parameter is


(A) Sampling error


(B) Measurement error


(C) Coverage error


(D) Non-response error


Answer: (A)





18. Match the items in List-I with items in List-II.


List – I                                                                                                            List – II


(i) Level of significance                                                                                  (a) Sample mean is equal to population mean


(ii) Standard deviation of sampling distribution                                             (b) Parameters


(iii) Numerical value that describes the characteristic cs of the population    (c) Type-I error


(iv) Normally distributed population                                                              (d) Standard error


Codes:


       (i) (ii) (iii) (iv)


(A) (d) (c) (a) (b)


(B) (c) (d) (b) (a)


(C) (c) (b) (d) (a)


(D) (d) (b) (c) (a)


Answer: (B)





19. Kendall’s co-efficient of concordance is used to


(A) Test the difference among two or more sets of data.


(B) Test the relationship between variables.


(C) Test the variations in the given data.


(D) Test the randomness of samples.


Answer: (B)





20. Which of the following softwares are used for data processing?


(i) EXCEL


(ii) ACCESS


(iii) SPSS


(iv) STAR


(v) PASW


Codes:


(A) (i), (ii), (iii) and (v)


(B) (ii), (iii), (iv) and (v)


(C) (iii) and (iv)


(D) (i), (iii) and (iv)


Answer: (A)


21. Match the items of List-I with the items of List-II and select the correct answer.


List – I                        List – II


(i) Grapevine               (a) Taskgroup


(ii) Formal group         (b) Field force theory


(iii) Informal group     (c) Gossip


(iv) Kurt Lewin           (d) National group


Codes:


       (i) (ii) (iii) (iv)


(A) (c) (a) (d) (b)


(B) (d) (c) (b) (a)


(C) (a) (b) (c) (d)


(D) (b) (a) (d) (c)


Answer: (A)





22. Who has suggested that achievement motivation among individuals and nations can be developed through training courses?


(A) MeClelland


(B) Alderfer


(C) Maslow


(D) Herzberg


Answer: (No option is correct)





23. Assertion (A): When span of control is wide co-ordination and control becomes difficult.


Reason (R): In a narrow span, levels of authority reduce.


Codes:


(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not a correct explanation of (A).


(C) (A) is true, but (R) is false.


(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (C)





24. The general pattern of behaviour, shared belief and values that members have in common is known as


(A) Organisation climate


(B) Organisation culture


(C) Organisation effectiveness


(D) Organisation matrix


Answer: (B)





25. Which of the following is not a principle of management according to Henri Fayol?


(A) Subordination of individual interest over the organisational interest


(B) Esprit de corps.


(C) Unity of Managers


(D) Unity of Direction


Answer: (C)





26. Which of the following concepts is based on development, design and implementation of marketing programmes, processes and activities that recognise their breadth and interdependence?


(A) Product concept


(B) Sales concept


(C) Societal marketing concept


(D) Holistic marketing concept


Answer: (D)





27. The concept of marketing-mix, consisting of the 4 P’s of marketing, was developed by


(A) E. Jerome McCarthy


(B) Peter F. Drucker


(C) Philip Kotler


(D) William J. Stonton


Answer: (A)





28. The selling concept is most likely to be used by firms which sell


(A) Convenience goods


(B) Shopping goods


(C) Speciality goods


(D) Unsought goods


Answer: (D)





29. Match the items of List-I with those of List-II and select the correct answer from the codes given below:


List – I                                                            List – II


(a) Everitt M. Rogers                                      (i) Service Quality Model


(b) J.D. Power                                                 (ii) Three types of marketing for services


(c) Parasuraman, Zeithaml and Berry             (iii) Quality rating of automobiles


(d) Gronroos                                                   (iv) Diffusion of innovation


Codes:


       (a) (b) (c) (d)


(A) (iii) (ii) (i) (iv)


(B) (i) (ii) (iii) (iv)


(C) (ii) (i) (iv) (iii)


(D) (iv) (iii) (i) (ii)


Answer: (D)





30. Consumer attitudes and beliefs about diet, health and nutrition are influenced by


(A) Economic environment


(B) Cultural environment


(C) Social environment


(D) Natural environment


Answer: (B)





31. Positive NPV in project appraised by a firm may not occur an account of


(A) Economics of scale


(B) Market reach


(C) Product differentiation


(D) Intangible benefits


Answer: (D)





32. In case the projects are divisible under capital rationing an appropriate project appraisal method is


(A) Net Present Value Method


(B) Profitability Index Method


(C) Internal Rate of Return Method


(D) Payback Period Method


Answer: (B)





33. Permanent working capital is generally financed through


(A) Long term Capital Funds


(B) Government Assistance


(C) Internal Financing


(D) Short term loans from Banks


Answer: (A)





34. The appropriate ratio for indicating liquidity crisis is


(A) Operating ratio


(B) Sales turnover ratio


(C) Current ratio


(D) Acid test ratio


Answer: (D)





35. Who proposed a model to apply economic order quantity concept of inventory management to determine the optimum cash holding in a firm?


(A) Keith V. Smith


(B) Miller and Orr


(C) William J. Baumol


(D) J.M. Keynes


Answer: (C)





36. Which of the following is not included in the model of the systems approach to Human Resource Management?


(A) Human Resource Planning


(B) Recruitment and Selection


(C) Performance appraisal


(D) Depart mentation


Answer: (D)





37. It is generally easy to measure the performance of the


(A) Industrial Relations Manger


(B) Research and Development Manager


(C) Sales person


(D) All of the above


Answer: (C)





38. Which one of the following is not a monetary incentive to sales people?


(A) Bonus


(B) Staff meeting


(C) Travelling allowance


(D) Both (B) and (C)


Answer: (D)





39. Statement (i): Sound industrial relations are essential to achieve individual, team goals and organizational goals.


Statement (ii): Congenial labour management relations create an atmosphere of harmony and low rate of absenteeism.


(A) Statement (i) is true, but (ii) is false.


(B) Statement (ii) is true, but (i) is false.


(C) Both statements are true.


(D) Both statements are false.


Answer: (C)





40. Out of the following, which are the schemes of Social Security?


(i) Provident Fund Scheme


(ii) Health Insurance Scheme


(iii) Job Guarantee Scheme


(iv) Maternity Benefit Scheme


(v) Merit Promotion Scheme


(vi) Compulsory and Voluntary Social Insurance Scheme


(vii) Child Insurance Scheme


Codes:


(A) (i), (ii), (iv) and (vi)


(B) (ii), (i), (v) and (vii)


(C) (iii), (v), (iv) and (vi)


(D) (iv), (vii), (iii) and (ii)


Answer: (A)





41. RBI ensures that banks operate within the set norms by conducting ______ inspections and _______ monitoring.


(A) On site, off site


(B) Off site, on site


(C) On site, field


(D) Field, on site


Answer: (A)





42. Under Section 37 of the Banking (Regulation) Act, a moratorium order can be issued by the High Court for a maximum total period of


(A) One month


(B) Six months


(C) One year


(D) One and a half year


Answer: (B)





43. Bonds or debentures issued by Securitization company should bear interest not less than


(A) Bank Rate


(B) Prime Lending Rate


(C) 1.5% over the Bank Rate


(D) 1.5% over the Saving Rate


Answer: (C)





44. Section 131 of the Negotiable Instruments Act extends protection to the _______


(A) Collecting Banker


(B) Paying Banker


(C) Advising Banker


(D) Confirming Banker


Answer: (A)





45. When a customer, by a letter has advised the bank not to honour/pay a particular cheque, such letter is called ______


(A) Cancellation letter


(B) Garnishee letter


(C) Mandate


(D) None of the above


Answer: (D)





46. Flow of foreign loans and investments affect


(A) Trade balance


(B) Current Account balance


(C) Capital Account balance


(D) None of the above


Answer: (C)





47. Concessions mainly multinational in character come under the principle of


(A) Non-discrimination


(B) Reciprocity


(C) Market Access


(D) Fair Competition


Answer: (B)





48. From the following identify the one which is not a commercial counter trade?


(A) Classical barter


(B) Counter purchase


(C) Pre-compensation


(D) Buy-back agreement


Answer: (D)





49. If the spot price is higher than the strike price in a call option, it is referred to as


(A) At-the-money


(B) In-the-money


(C) Out-of-the-money


(D) Premium


Answer: (B)





50. Identity the item which does not include under Current Account transaction.


(A) Services


(B) Non-monetary movement of gold


(C) Unilateral transfer


(D) Investment income


Answer: (B)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 309 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 70 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting