-->

UGC NET Paper III in Sociology { 2013 December - Previous Questions}



1. Who among the following is not regarded as a post-modernist thinker?


(A) J. Alexander


(B) J. Derrida


(C) F. Jameson


(D) J.F. Lyotard


Answer: (A)





2. Match the items of List – I with those of List – II and give the correct answer from the codes given below:


List – I (Books)                                                                                               List – II (Authors)


a. The Post-Modern Condition                                                                       1. J. Derrida


b. Writing and Difference                                                                               2. J.F. Lyotard


c. Post-Modernism, or the Cultural Logic of late Capitalism                         3. M. Foucault


d. The Archaeology of Knowledge and the Discourse on Language             4. F. Jameson


Codes:


       a b c d


(A) 2 3 1 4


(B) 3 1 2 4


(C) 2 1 4 3


(D) 1 2 3 4


Answer: (C)





3. Match List – I with List – II and give the correct answer from the codes given below:


List – I (Dams)                                                            List – II (States)


a. Sardar Sarovar                                                         1. Orissa


b. Koel-Karo                                                               2. Uttarakhand


c. Machkunda                                                                         3. Gujarat


d. Tehri                                                                        4. Jharkhand


Codes:


       a b c d


(A) 3 4 1 2


(B) 2 1 3 4


(C) 1 2 3 4


(D) 4 2 1 3


Answer: (A)





4. Match List – I with List – II and give the correct answer from the codes given below:


List – I (Books)                                                           List – II (Authors)


a. The Coming of Post-Industrial Society                  1. A. Toffler


b. The Post-Capitalist Society                                     2. D. Bell


c. The Third Wave                                                      3. M. Castells


d. The Information Age                                              4. P. Drucker


Codes:


       a b c d


(A) 1 3 4 2


(B) 2 1 3 4


(C) 3 2 4 1


(D) 2 4 1 3


Answer: (D)





5. Match List – I with List – II and find out the correct answer from the codes given below:


List – I (Books)                                                           List – II (Authors)


a. Who were the Shudras?                                          1. L. Dumont


b. Social Background of Indian Nationalism             2. G.S. Ghurye


c. Homo Hierarchicus                                                 3. A.R. Desai


d. Class, Caste & Occupation                                     4. B.R. Ambedkar


Codes:


       a b c d


(A) 4 3 2 1


(B) 3 4 2 1


(C) 2 1 3 4


(D) 4 3 1 2


Answer: (D)





6. Match List – I with List – II and then find out the correct answer from the codes given below:


List – I                                                                        List – II


a. Cultural Diversity                                                    1. B.R. Ambedkar


b. Social Justice                                                           2. L. Dumont


c. Purity and Pollution                                                3. A.R. Desai


d. Freedom Movement                                               4. D.P. Mukherjee


Codes:


       a b c d


(A) 4 1 2 3


(B) 1 2 4 3


(C) 3 1 2 4


(D) 2 3 1 4


Answer: (A)





7. Assertion (A): Graduates will be increasingly expected to return periodically to tertiary education institutions to acquire, learn and use knowledge and skills needed throughout their professional lives.


Reason (R): Even though higher education has always been formally designed as a structure for the production and organisation of advanced knowledge, the emergence of a knowledge economy and the importance of globalisation place new demands on higher education.


Find out the correct answer from the codes given below:


Codes:


(A) (A) and (R) both are correct, but (R) is not the correct reason of (A).


(B) (A) and (R) both are correct, and (R) is the correct explanation of (A).


(C) (A) is correct, but (R) is not true.


(D) (R) is true, but (A) is false.


Answer: (A)





8. Who among the following used the word ‘Anomie’?


(i) M. Weber


(ii) K. Marx


(iii) E. Durkheim


(iv) R.K. Merton


Find out the correct combination:


(A) (ii) and (iii)


(B) (i) and (ii)


(C) (iv) and (i)


(D) (iii) and (iv)


Answer: (D)





9. Assertion (A): Displacement is one of the indicators of development.


Reason (R): Displacement brings hardship, miseries and other problems to the people.


Choose the right code:


Codes:


(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).


(C) (A) is true, but (R) is false.


(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (D)





10. Assertion (A): A society that is tolerant to some degree of deviant behaviour need not suffer from social disruption.


Reason (R): Deviant behaviour is result of lack of moral regulation within society.


Select the correct answer from the codes given below:


Codes:


(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).


(C) (A) is true, but (R) is false.


(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (B)





11. E. Sutherland founded the theory of


(A) Blue collar crime


(B) Crime by dacoits


(C) White collar crime


(D) Cyber-crime


Answer: (C)





12. All countries pass through various stages of demographic transition. Which one of the following is not such a stage?


(A) Population explosion


(B) Stationary state


(C) Population stabilization


(D) Optimum stage


Answer: (D)





13. India recognized the population problem and adopted an official national programme in family planning in


(A) 1950


(B) 1952


(C) 1955


(D) 1975


Answer: (B)





14. Match the items in List – I with the items in List – II and choose the correct answer from the codes given below:


List – I                                                                                    List – II


a. Higher fertility high mortality                                             1. Developed society


b. High fertility low mortality                                                 2. Primitive society


c. Low fertility-low mortality                                                 3. Developing society


d. Low fertility negligible mortality                                       4. Highly developed society


Codes:


       a b c d


(A) 1 4 2 3


(B) 4 2 3 1


(C) 3 2 4 1


(D) 2 3 1 4


Answer: (D)





15. In which of the following decade has there been an absolute decline of population size in India?


(A) 1971-1981


(B) 2001-2011


(C) 1931-1941


(D) 1901-1911


Answer: (D)





16. Which of the following are the factors associated with Infant mortality?


(i) Low Birth Weight


(ii) Lack of Institutional Deliveries


(iii) Nutritional status of Expectant Mother


(iv) Use of contraceptives


Codes:


(A) (i), (iii), (iv)


(B) (i), (ii), (iv)


(C) (ii), (iii), (iv)


(D) (i), (ii), (iii)


Answer: (D)





17. Match the items in List – I with the items in List – II, using correct codes given below:


List – I (Major Thought)                                                                                 List – II (Person)


a. ‘Resources set the limits of population growth’                                         1. Julian L. Simon


b. ‘Human beings are the ultimate resource’                                                   2. T.R. Malthus


c. ‘Contraceptive is best development’                                                           3. Plato


d. ‘Population regulations are essential for improving people’s life’              4. Karna Singh


Codes:


       a b c d


(A) 1 4 3 2


(B) 2 1 4 3


(C) 4 2 1 3


(D) 3 1 2 4


Answer: (A)





18. According to A.R. Desai, the second phase of the development of nationalism (from 1885 to 1905) is characterized by


(A) the development of industry.


(B) the influence of socialism.


(C) the participation of peasants.


(D) the home rule.


Answer: (A)





19. A.R. Desai has pointed out many factors of the rise of Indian Nationalism. Identify the correct set of the factors:


(i) Agricultural and Industrial policies by the Britishers.


(ii) Means of Communication


(iii) National Reform Movements


(iv) Print Media


(v) Modern Secular Education


(vi) Electronic Media


Select the correct answer from the codes given below:


Codes:


(A) (i), (ii), (iii) & (vi)


(B) (i), (ii), (iii), (iv) & (v)


(C) (i), (iii), (iv) & (vi)


(D) (i), (ii), (iii), (iv), (v) & (vi)


Answer: (B)





20. Which of the following are the types of action as elucidated by J. Habermas?


(i) Rational


(ii) Emotional


(iii) Teleological


(iv) Normative


(v) Dramaturgical


(vi) Communicative


Select the correct answer from the codes given below:


Codes:


(A) (i), (ii), (iv) & (vi)


(B) (ii), (iii), (v) & (vi)


(C) (iii), (iv), (v) & (vi)


(D) (i), (iv), (v) & (vi)


Answer: (C)





21. A. Giddens has explained three types of rules and resources and corresponding processes. Identify the correct match from the following:


Rules & Resources                                          Process


a. Normative                                                   1. Signification


b. Allocative & Authoritative                         2. Legitimation


c. Interpretative                                               3. Domination


Select the correct answer from the given codes:


Codes:


       a b c


(A) 1 2 3


(B) 1 3 2


(C) 3 2 1


(D) 2 3 1


Answer: (D)





22. What is structure according to A. Giddens?


(A) Patterns and standards of behaviour of actors.


(B) Rules and resources that actors use in interaction contexts.


(C) Values and ideals that regulate the conducts of human beings


(D) Groups and collectivists that are formed in the course of social interaction.


Answer: (B)





23. Which of the following statements correctly describes the ethno methodology’s view-point?


(A) “For full causal explanation it is necessary to determine what has given rise to the motives of social action.”


(B) “Social life appears orderly to members of society only because members actively engage in making sense of social life.”


(C) “Diversity is the order of the day. We have entered an era in which anything goes. ”


(D) “The effects of a social institution may be illustrated in terms of the analogy between society and an organism.”


Answer: (B)





24. Which two of the following primary frames have been used by E. Goffman?


(i) Natural frame


(ii) Cultural frame


(iii) Social frame


(iv) Real frame


Select the correct answer from the codes given below:


Codes:


(A) (i) & (iv)


(B) (i) & (ii)


(C) (i) & (iii)


(D) (ii) & (iii)


Answer: (C)





25. By the colonization of life world J. Habermas meant


(A) subjugation of the developing nations by the developed nations.


(B) subjugation of society and culture by Economy and Polity systems.


(C) subjugation of culture of a society by globalization.


(D) subjugation of cultural view by the global capitalist class.


Answer: (B)





26. L. Althussar classifies Karl Marx’s writings on the basis of the epistemological break. Identify the epistemological phases of Marx’s writings.


(i) Young Marx


(ii) Mature Marx


(iii) Traditional Marx


(iv) Immature Marx


(v) Orthodox Marx


(vi) Revolutionary Marx


Select the correct answer from the codes given below:


Codes:


(A) (i) & (ii)


(B) (ii) & (iii)


(C) (v) & (vi)


(D) (ii) & (iv)


Answer: (A)





27. Which of the following concepts have been used by E. Goffman in his works?


(i) Unfocussed interaction


(ii) Focussed interaction


(iii) Encounter


(iv) Front region


(v) Back region


(vi) Impression management


(A) (ii), (iii), (iv) & (v)


(B) (i), (ii), (iii), (iv), (v) & (vi)


(C) (ii), (iii), (iv), (v) & (vi)


(D) (iii), (iv), (v) & (vi)


Answer: (B)





28. Choose an appropriate combination of the following statements which explains phenomenology:


(i) Phenomenology deals with every day social life.


(ii) Phenomenology focuses on the shared common-sense knowledge


(iii) Phenomenology is concerned with the causal explanation of human behaviour in the same way as other perspectives.


(iv) Phenomenology attempts to search for the structural principles of social life.


Select the correct answer from the codes given below:


(A) (i) and (iv)


(B) (ii) and (iii)


(C) (iii) and (iv)


(D) (i) and (ii)


Answer: (D)





29. Which of the following sets include the structural levels as mentioned by L. Althussar?


(i) Economic


(ii) Political


(iii) Cultural


(iv) Ideological


Select the correct answer from the codes given below:


(A) (i), (ii) & (iii)


(B) (i), (ii) & (iv)


(C) (ii), (iii) & (iv)


(D) (i), (iii) & (iv)


Answer: (B)





30. Which of the following sets of specific concepts is used by A. Schutz?


(A) Typification, recipe, class, revolution


(B) Typification, stock knowledge, recipe, revolution


(C) Typification, life world, stock knowledge, class


(D) Typification, life world, stock knowledge, recipe


Answer: (D)





31. Which one of the following statements correctly identify ‘subaltern perspective’?


(A) An approach to study society from Elite’s point of view.


(B) Describe changes in society of the developed countries.


(C) Approach history from below, focused more on what happens among masses at the base level of society


(D) An approach to study the postmodern societies


Answer: (C)





32. The interpretative approaches’ that, try to understand social action from the point of view of the social actors are


(A) Social philosophy and Phenomenology


(B) Culturology and Ethnomethodology


(C) Phenomenology and Ethnomethodology


(D) Neo-Marxism and Phenomenology


Answer: (C)





33. Who among the following sociologists used dramaturgy to explain the presentation of self in eryday life?


(A) Blumer


(B) E. Goffman


(C) Luckmann


(D) A. Schutz


Answer: (B)





34. According to A. Schutz, the phenomenologist


(A) deny the existence of the outer world.


(B) accept the regular bondage between the inner and outer world for social analysis.


(C) the outer world should influence the social world to construct the real social image.


(D) ‘suspends’ the belief in the existence of outer world for the construction of social reality.


Answer: (D)





35. Match the following:


List – I (Authors)                                                                    List – II (Books)


a. P. Berger and T. Luckmann                                                1.The Problem of Social Reality


b. A. Schutz                                                                            2.Studies in Ethnomethodology


c. H. Garfinkel                                                                        3.The Sacred Canopy


d. P. Berger                                                                             4.Social Construction of Reality


Codes:


       a b c d


(A) 4 1 2 3


(B) 1 2 3 4


(C) 4 1 3 2


(D) 1 3 2 4


Answer: (A)





36. Which one of the following is not correct about A. Schutz’s understanding of a social situation?


(A) Meaning that an individual attaches to situation in everyday life is of crucial significance.


(B) Meaning that an individual attaches to a situation may be shared by persons with whom he interacts.


(C) The sharing of meaning through interaction with others in a social situation forms the basis of his ‘reciprocity of perspectives’.


(D) Sharing of meaning that contributes to social disharmony forms the basis of his anti-‘reciprocity of perspective’.


Answer: (D)





37. Which one of the following is not a type of capitalism according to Habermas?


(A) Informational Capitalism


(B) Liberal Capitalism


(C) Organised Capitalism


(D) Post Capitalism


Answer: (A)





38. Which one of the following is not a reason for declining female sex ratio in India?


(A) Gender role stereotyping and traditional role expectations


(B) Practice of Dowry and prevalence of illiteracy


(C) Migration of female work force from rural to urban areas


(D) Sex selective abortion


Answer: (C)





39. ‘Gender difference’ denotes an analytical framework in which


(A) biological differences between sexes are explained.


(B) political and economic differences among women are explained.


(C) social and ideological differences between white and non-white women are explained.


(D) social and ideological differences between sexes are explained.


Answer: (D)





40. Which of the following is correct about L. Althussar’s theory of structuralism?


(A) Economy is the dominant arrangement and it controls political and ideological structure.


(B) Economy may be the dominant system, but the political and ideological structures have certain autonomy.


(C) History reshuffles all these structure to ensure economic determinism.


(D) Economy, political and ideological structure are autonomous of each other.


Answer: (B)





41. The human development perspective of development recognizes economic growth as


(A) an end in itself.


(B) a means to ensure economic prosperity


(C) a means to ensure educational, health, employment of largest segments of population.


(D) a means to manage human relations in multinational corporate bodies.


Answer: (C)





42. Which brand of Feminists accept the view that ‘State is a system of structures and institutions created by man in order to recreate male domination and female subordination’?


(A) Liberal Feminists


(B) Radical Feminists


(C) Marxist Feminists


(D) Eco Feminists


Answer: (A)





43. Which one of the following is not a part of Gandhian path of development?


(A) Social Trusteeship


(B) Non-violence


(C) Cooperative conflict


(D) Constructive work


Answer: (C)





44. What proportion of India’s population live in urban areas according to 2011 Census?


(A) Around one forth


(B) Around one third


(C) Around one half


(D) Around one fifth


Answer: (B)





45. Which sector of India’s economy contribute the most in its GDP?


(A) Agriculture


(B) Service


(C) Industry


(D) All contributes equally


Answer: (B)





46. Who among the following agencies asserted that ‘If development is not engendered, it is endangered’?


(A) UNDP


(B) World Bank


(C) IMF


(D) WTO


Answer: (A)





47. In recent decades India’s contribution to the total CO2 emission of the world has


(A) remained stagnant.


(B) increased significantly.


(C) declined substantially.


(D) declined in the agriculturally developed areas while increased in the industrialised areas.


Answer: (B)





48. ‘India has missed the Industrial Revolution, but can’t afford to miss the knowledge Revolution.’ – suggested by


(A) Women’s Commission of India


(B) Ministry of Human Resources Development


(C) Education Commission 1986


(D) Knowledge Commission of India


Answer: (D)





49. Match the List – I with the List – II:


List – I (Authors)                                                        List – II (Concepts)


a. J. Darrida                                                                 1. Episteme


b. M. Foucault                                                             2. Indexcality


c. H. Garfinkel                                                            3. Overdetermination


d. L. Althussar                                                            4. Logo-centrism


Codes:


       a b c d


(A) 1 2 3 4


(B) 2 3 4 1


(C) 3 4 1 2


(D) 4 1 2 3


Answer: (D)





50. Who among the following scholars has not discussed the social aspects of automation?


(A) R. Blauner


(B) S. Mallet


(C) T. Bottomore


(D) D. Gallie


Answer: (C)





51. Which one of the following features is not a feature of industrial strike?


(A) A collective act involving certain amount of solidarity


(B) A collective act to express grievances


(C) The stoppage of work by a worker


(D) A regulated form of industrial conflict


Answer: (C)





52. Who is the author of the book “The Consequences of Modernity”?


(A) Y. Singh


(B) A. Giddens


(C) F. Fukuyama


(D) D. Harvey


Answer: (B)





53. Match the List – I with the List – II and select the correct answers from among the codes given below:


List – I (Books)                                                           List – II (Authors)


a. Social Change in Modern India                              1. S.C. Dube


b. India’s Changing Villages                                      2. M.N. Srinivas


c. Caste, Class and Power                                           3. A. Beteille


d. Hindu Social Organization                                     4. P.N. Prabhu


Codes:


       a b c d


(A) 1 2 3 4


(B) 2 1 3 4


(C) 3 2 1 4


(D) 4 2 1 3


Answer: (B)





54. Who among the following did not belong to what is known as the Frankfurt School of Sociology?


(A) H. Marcuse


(B) J. Habermas


(C) M. Horkheimer


(D) J. Alexander


Answer: (D)





55. “Productivity could be immensely increased by breaking down industrial tasks into a series of simple operations that could be precisely timed and optimally coordinated.”


This statement is related with


(A) Taylorism


(B) Fordism


(C) Marxism


(D) Post-Fordism


Answer: (C)





56. Which one of the following is not a work of E. Goffman?


(A) Self and Society


(B) Presentation of self in everyday life


(C) Asylums


(D) Interaction Ritual


Answer: (A)





57. Who among the following introduced the term ‘Post Industrial Society’?


(A) J. Burnham


(B) G.K. Galbraith


(C) Daniel Bell


(D) R. Dahrendorf


Answer: (C)





58. Which one of the following conditions has not been discussed by Karl Marx in his analysis of class as conflict groups?


(A) Super imposition of authority


(B) Absence of mobility, property and general social status


(C) Super imposition of industrial and political conflict


(D) Absence of effective conflict regulation


Answer: (C)





59. There are two statements, one is an Assertion (A) and the other is Reason (R). Select the correct answer from the codes given below:


Assertion (A): Divorce Rate in India has increased over time.


Reason (R): Women have become more independent.


Codes:


(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).


(B) (A) is true, but (R) is not the correct explanation of (A).


(C) Both (A) and (R) are false.


(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (B)





60. Which one of the following statements is true to describe ‘Domestic Violence’?


(A) In ‘Domestic Violence’, the only victims are ‘married women’


(B) Girl chid are only vulnerable to Domestic violence.


(C) ‘Domestic violence’ include physical, sexual, mental and verbal abuse of a person in household setting.


(D) ‘Domestic violence’ is an indication of progressive society.


Answer: (C)





61. Which of the following are indicators of regional inequalities?


(i) Natural Resources


(ii) Skilled Manpower


(iii) Size of population


(iv) Political Party in power


Choose the combination for correct answer:


(A) (i), (ii) and (iv)


(B) (i), (ii), and (iii)


(C) (ii), (iii) and (iv)


(D) (iii), (iv) and (ii)


Answer: (B)





62. “The Clash of Civilizations’ proposes that people’s cultural and religious identities will be the primary source of conflict in the post cold-war world.” Who proposed this view?


(A) J.S. Mills


(B) Max Weber


(C) Samuel P. Huntington


(D) Emile Durkheim


Answer: (C)





63. The following are the features. Identify the correct set of features of the little community as stated by R. Redfield:


(i) Homogeneity


(ii) Heterogeneity


(iii) Self-sufficiency


(iv) Distinctiveness


(v) Primary relations


Select the correct answer from the given codes:


(A) (i), (iii), (iv) and (v)


(B) (i), (iii), and (iv)


(C) (ii), (iii) and (v)


(D) (iii), (iv) and (v)


Answer: (B)





64. Which one of the following has not been included by D. Thorner in his classification?


(A) Malik


(B) Jamindar


(C) Kissan


(D) Majdoor


Answer: (B)





65. The ‘Muria’ tribes in India is found mostly in the State of


(A) Chhattisgarh


(B) Rajasthan


(C) Odisha


(D) Andhra Pradesh


Answer: (A)





66. Which one of the following is not predominantly associated with tribal economy in India?


(A) Collection of forest produce and agricultural wage work


(B) Wage work in agriculture and Animal husbandry


(C) Animal husbandry and collection of forest produce


(D) Household industry and industrial wage work


Answer: (D)





67. The Tebhaga and Telangana movements took place in the State of


(A) Andhra Pradesh and Bihar respectively


(B) West Bengal and Andhra Pradesh respectively


(C) Andhra Pradesh and West Bengal respectively


(D) West Bengal and Bihar respectively


Answer: (B)





68. Which one of the following is not a demand of farmers movements in India?


(A) Fair price of Agricultural produce


(B) Fertilizer subsidy


(C) Distribution of land


(D) Electricity subsidy


Answer: (C)





69. Who among the following tribes is matrilineal in India?


(A) Khasi


(B) Munda


(C) Santhal


(D) Ongi


Answer: (A)





70. According to R.W. Connel the term ‘Gender order’ refers to


(A) The patterns of power relations between masculinities and feminities


(B) The configuration of gender relations within a particular settings


(C) The difference in status and prestige of women and men have in groups


(D) The socially patterned interactions between men and women.


Answer: (A)





71. “Economic growth should proceed only in so far as natural resources are recycled rather than depleted, biodiversity is maintained and clean air, water and land are protected.”


This statement is related with the concept of


(A) Economic development


(B) Social development


(C) Sustainable development


(D) Ethno-development


Answer: (C)





72. In Tebhaga movement, what is meant by Tebhaga?


(A) 2/3


(B) 1/3


(C) 3/4


(D) 3


Answer: (B)





73. Who among the following explained for the first time in sociological literature Jajmani system as patterned interaction among the caste groups?


(A) William Wiser


(B) Oscar Lewis


(C) A.R. Desai


(D) Yogendra Singh


Answer: (A)





74. Naxalbari Peasant Movement was launched in the year


(A) 1967


(B) 1970


(C) 1977


(D) 1956


Answer: (A)





75. Green Revolution is related to


(A) Agricultural growth


(B) Industrial growth


(C) Milk production


(D) All the above


Answer: (A)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting