-->

UGC NET Paper III in Sociology { 2012 December - Previous Questions}



1. Which one of the following is correct about Ethno methodology?


(A) Macro Sociology


(B) Micro Sociology


(C) Certainly not Macro Sociology


(D) Certainly not Micro Sociology


Answer: (C)





2. Who has considered that ‘most often action is routine and relatively unreflexive’?


(A) Alfred Schultz


(B) H. Garfinkel


(C) Max Weber


(D) John Heritage


Answer: (A)





3. Who has argued that ethno methods are ‘reflexively accountable’?


(A) Orbuch


(B) Garfinkel


(C) Schultz


(D) Hilbert


Answer: (B)





4. Who was concerned with the composition of ‘self’ at the ‘micro’ level of social action and interaction?


(A) Mead


(B) Goffman


(C) Berger


(D) Luckman


Answer: (B)





5. Match the following Lists-I & II.


List – I                                                                        List – II


a. The Structure of Social Action                               1. A. Schultz


b. The Phenomenology of the Social World               2. Harold Garfinkel


c. Presentation of Self in Everyday life                      3. T. Parsons


d. Studies in Ethno-methodology                               4. I. Goffman


Mark the correct answer from the codes given below:


Codes:


       a b c d


(A) 1 2 3 4


(B) 3 1 4 2


(C) 1 4 2 3


(D) 2 3 4 1


Answer: (B)





6. Who has stated that neofunctionalism devotes roughly equal attention to ‘action and order’?


(A) J. Alexander


(B) P. Colomy


(C) G. Rhoades


(D) All the above


Answer: (A)





7. Who has defined neofunctionalism as “a self-critical strand of functional theory”?


(A) Alexander & Giesen


(B) Colomy and Rhoades


(C) Rhoades & Giesen


(D) Alexander and Colomy


Answer: (D)





8. Who has criticized the economic determinism to be implicit in parts of Marx’s original work?


(A) Habermas


(B) Bottomore


(C) Morrow


(D) Althusser


Answer: (A)





9. What do the critical theorists state?


(A) Economic determinism was wrong.


(B) Economic determinism was not wrong.


(C) Economic determinism was not wrong but should be concerned with other aspects of social life as well.


(D) Economic determinism was wrong and should be concerned with other aspects of social life.


Answer: (C)





10. Who has contended, among the neo- Marxists, that mature Marx did not believe in any human nature?


(A) Habermas


(B) Harvey


(C) Dahrendorf


(D) Althusser


Answer: (D)





11. Who has observed a link between the structures of the mind and the structures of society?


(A) Lemert


(B) Radcliffe-Brown


(C) Levi-Strauss


(D) Foucault


Answer: (C)





12. Among the post structuralists who has focussed on the ‘linkage between knowledge and power’?


(A) Lemert


(B) Miller


(C) Levi-Strauss


(D) Foucault


Answer: (D)





13. Who is said to have deconstructed language and social institutions?


(A) Derrida


(B) Godelier


(C) Foucault


(D) Smith


Answer: (A)





14. Who has envisioned an alternative stage (an alternative society) in which “speech will cease to govern the stage”?


(A) Foucault


(B) Derrida


(C) Lemert


(D) None of the above


Answer: (B)





15. According to post modernists which ideas of modernity are considered gone by or dead?


(A) Reason, rationality and progress.


(B) Rationality, progress and objectivity.


(C) Legality, rationality and objectivity.


(D) Objectivity, rationality, reason.


Answer: (A)





16. Who considers modernity as ‘an unfinished project’?


(A) Derrida


(B) Giddens


(C) Althusser


(D) Habermas


Answer: (D)





17. Who had initiated the work on the total communities of India namely “People of India Project”?


(A) N.K. Bose


(B) K.S. Singh


(C) Yogendra Singh


(D) M.N. Srinivas


Answer: (B)





18. According to G.S. Ghurye, which are the features of society which is characterized by caste system?


Use the code below:


I. Segmental Division of Society.


II. Civil and Religious abilities.


III. Hierarchy and Restrictions on feeding and social intercause


IV. Choice of occupation and marriage.


Codes:


(A) I, II, III, IV


(B) I, III


(C) I, II


(D) I, III, IV


Answer: (B)





19. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:


List – I                        List – II


(Authors)                     (Books)


a. G. S. Ghurye           1. Races and Cultures of India


b. N. K. Bose              2. Scheduled Tribes


c. Surajit Sinha(ed)     3. Tribal Life in India


d. D. N. Majumdar     4. Field Studies on the People of India: Methods and Perspectives


Codes:


       a b c d


(A) 2 3 4 1


(B) 3 2 4 1


(C) 2 4 1 3


(D) 1 3 4 2


Answer: (A)





20. Who has stated that the entire course of Indian History shows tribal elements being fused into a general society?


(A) A.R. Radcliffe-Brown


(B) D.D. Kosambi


(C) S.S. Sarkar


(D) M. Marriott


Answer: (B)





21. According to N.K. Bose, the development of Indian Civilization is the result of


I. the repeated experiences of war leading to the spirit of nationalism.


II. A pattern of cultural pluralism under relatively peaceful conditions.


III. The communities in India do not constitute their distinct entities.


IV. Diversity of culture but encouraging the economic organization for interdependence of all communities.


Select the correct answer from the codes given below:


Codes:


(A) II only


(B) II, III, IV


(C) I, III


(D) II, IV


Answer: (D)





22. Who is of the opinion that the notion of fundamental opposition between the pure and the impure is the hallmark of the caste system?


(A) M.N. Srinivas


(B) Louis Dumont


(C) Surajit Sinha


(D) B.R. Ambedkar


Answer: (B)





23. Assertion (A): D.P. Mukherjee preferred to call himself ‘Marxologist’ rather than Marxist.


Reason (R): He attempted a dialectical interpretation of the encounter between the Indian tradition and modernity which was characterized more by value assimilation and cultural synthesis and less by ‘class struggle’.


Select the correct answer from the codes given below:


Codes:


(A) (A) is true, but (R) is false.


(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).


(C) (A) is false, but (R) is true and (R) is the incorrect explanation of (A).


(D) (A) is false and (R) is true.


Answer: (B)





24. Which are the characteristics of ‘Dominant Caste’ as given by M.N. Srinivas?


I. Numerical strength and Political power.


II. Economic power through ownership of land.


III. Western education and jobs in administration.


IV. Urban source of income.


Codes:


(A) I, II, IV


(B) I, II, III, IV


(C) I, II only


(D) II, III, IV


Answer: (B)





25. Which perspective is based on the assumption that Indian society is unique and the Indian social institutions can be better studied through the texts?


(A) Subaltern


(B) Indological


(C) Civilizational


(D) Structural/Functional


Answer: (B)





26. Which type of poverty refers to a lack of basic resources needed to maintain health and bodily functioning?


(A) Absolute poverty


(B) Relative poverty


(C) Culture of poverty


(D) Enforced poverty


Answer: (A)





27. Match the Authors in List-I with books in List-II and choose the correct answer from the code given below:


List – I                                                List – II


(Authors)                                             (Books)


a. A. Cohen                                         1. Women and Crime


b. R.E. Dobash and R.P. Dobash       2. Gender and Public Harassment


c. C.B. Gardner                                   3. Women, Violence and Social Change


d. F. Heidensohn                                4. Delinquent Boys


Codes:


       a b c d


(A) 4 3 2 1


(B) 1 2 3 4


(C) 4 3 1 2


(D) 3 2 4 1


Answer: (A)





28. Prof. S.C. Dube’s study on village compost pit and its failure is due to


(A) Inequality of caste and gender


(B) Religious disharmonies


(C) Intergenerational conflict


(D) None of the above


Answer: (A)





29. Who in developing the theory of deviance utilized explanatory factors that are typical of functional analysis, namely, cultural goals and institutionalized norms?


(A) Durkheim


(B) Merton


(C) Parsons


(D) Weber


Answer: (B)





30. Assertion (A): High birth rate is due to child marriage.


Reason (R): The practice of child marriage is due to customs, traditions and illiteracy in the society.


In the context of the above two statements, which one of the following is correct?


Codes:


(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).


(C) (A) is true, but (R) is false.


(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (A)





31. Assertion (A): Ecological degradation leads to environmental pollution.


Reason (R): Deforestation, construction of big dams and other developmental activities are responsible for Ecological degradation.


In the context of the above two statements, which one of the following is correct?


Codes:


(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).


(C) (A) is true, but (R) is false.


(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (B)





32. Match the items in List-I with the items in List-II and choose the correct codes given below:


List – I                                                                                    List – II


(Books)                                                                                   (Authors)


a. Sociology of Environment                                                  1. S.N. Pawar & R. B. Patil


b. Staying Alive : Women, Ecology and Survival in India.    2. Alvin Toffler


c. The Third Wave                                                                  3. Vandana Shiva


d. Modernization, Protest and Change.                                  4. S.N. Eisenstadt


Codes:


       a b c d


(A) 2 1 3 4


(B) 4 1 2 3


(C) 1 3 2 4


(D) 3 2 1 4


Answer: (C)





33. Who has propounded the “Theory of Differential Association”?


(A) R.K. Merton


(B) R.H. Burke


(C) G. Tarde


(D) E.H. Sutherland


Answer: (D)





34. Death resulting out of failure in love affair is an example of


(A) Fatalistic suicide


(B) Egoistic suicide


(C) Altruistic suicide


(D) Anomic suicide


Answer: (A)





35. ‘Community Policing System’ aims at prevention and control of Crime through


(A) Public


(B) Police


(C) Police and Public


(D) Army


Answer: (C)





36. Drug de-addiction centres provide which of the following facility/facilities?


(A) Counselling


(B) Medical assistance


(C) Yogic exercise


(D) All the above


Answer: (D)





37. Judicial separation for a conflicting couple is granted for a maximum period of


(A) 7 years


(B) 3 years


(C) 2 years


(D) 5 years


Answer: (C)





38. Which type of intoxicant is taken by the use of Cigarette, Bidi, Tobacco, Cigar etc.?


(A) Narcotics


(B) Nicotine


(C) Sedatives


(D) Hallucinogens


Answer: (B)





39. Probation and Parole are which form of punishment?


(A) Deterrent punishment


(B) Retributive punishment


(C) Extra-mural treatment


(D) None of the above


Answer: (C)





40. Borstal Schools are meant for the reformation of


(A) Juvenile delinquents


(B) Women Offenders


(C) Convicts


(D) None of the above


Answer: (A)





41. Match the Authors in List-I with the title of books in List-II and choose the correct codes given below:


List – I                                    List – II


a. P. Carlen                              1. Women’s Imprisonment: A Study in Social Control.


b. P. Walton and J. Young      2. The New Criminology Revisited.


c. D. Clark                               3. The Sociology of Death: Theory, Culture, Practice.


d. R. Cloward and L. Ohlin    4. Delinquency and Opportunity


Codes:


       a b c d


(A) 1 2 3 4


(B) 4 3 2 1


(C) 2 1 3 4


(D) 3 2 4 1


Answer: (A)





42. Who among the following has argued for bureaucracy contributing to nation building in India?


(A) A.R. Desai


(B) G.S. Ghurye


(C) R. Bendix


(D) S.C. Dube


Answer: (C)





43. ‘Secularism curbs divisiveness that springs from religious differences and also clears way for rapid development and nation building processes’. Which one of the following is not an element of secularism as per the statement given above?


(A) Integration of socio-economic and political system that can interlink and interpenetrate various sub-groups.


(B) Non-acceptance to the prejudice and parochialism.


(C) Visible demonstrated gains of interdependence and cooperation.


(D) Primordial loyalties as a part of social engineering in a society.


Answer: (D)





44. Assertion (A): The concept of ‘secularization’ as used in Indian Constitution implies that State does not provide patronage to any religion.


Reason (R): Religion does not hold significance in modern society.


Codes:


(A) (A) is true and (R) is false and (R) is the correct explanation of (A).


(B) (A) is false and (R) is true.


(C) (A) is true and (R) is false and(R) is not the correct explanation of (A).


(D) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).


Answer: (C)





45. Match an item in List-I with an item in List-II.


List – I                                                            List – II


(Books)                                                           (Thinkers)


a. Modernisation of Indian Tradition                         1. Y. Singh


b. When a great Tradition Modernises            2. M. Singer


c. Caste in Modern India                                3. M.N. Srinivas


d. Caste, Class and Power                              4. Andre Betille


Codes:


      a b c d


(A) 1 2 3 4


(B) 4 3 2 1


(C) 3 2 1 4


(D) 2 1 4 3


Answer: (A)





46. Who has stated that in India, direction of change is represented in a linear evolutionary form from ‘traditionalization’ towards ‘modernization’?


(A) M. N. Srinivas


(B) S.C. Dube


(C) Milton Singer


(D) Yogendra Singh


Answer: (D)





47. Assertion (A): Some scholars say, in countries which have recently introduced Sociology, indigenization of the subject is required.


Reason (R): This can be helpful in the growth of native scholarship and will contribute to the nation building process.


Codes:


(A) (A) is false, but (R) is true.


(B) (A) is true, but (R) is false.


(C) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).


(D) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).


Answer: (C)





48. Assertion (A): The purpose of privatization of Education was to improve the quality of Education.


Reason (R): Privatization of education has resulted into Mushroom growth of Educational Institution.


Codes:


(A) Both (A) and (R) are true, and (R) is the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).


(C) (A) is true, but (R) is false.


(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (A)





49. Right to Education was introduced as Fundamental Rights under which of the following Article of the Indian Constitution?


Codes:


(A) Article – 14


(B) Article – 21


(C) Article – 21 – A


(D) Article – 16


Answer: (C)





50. Assertion (A): North-Eastern States are not facing any crisis with regard to female child sex-ratio.


Reason (R): There is increase of education among women in these States.


Codes:


(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).


(B) (A) is false, but (R) is true and (R) is the correct explanation of (A).


(C) Both (A) and (R) are false.


(D) (A) is true, but (R) is false.


Answer: (A)





51. Which Committee recommended three tier systems for Panchayati Raj?


(A) Balwant Rai Mehta Committee


(B) Ashok Mehta Committee


(C) Sangama Committee


(D) Parliamentary Committee


Answer: (A)





52. Urban oriented development programmes generated urban centred employment which resulted into


(A) Rural to Rural Migration


(B) Urban to Rural Migration


(C) Rural to Urban Migration


(D) Urban to Urban Migration


Answer: (C)





53. Agrarian social structure is characterized by which of the following?


I. Land owner and landless labourers.


II. Land owning and businessmen.


III. Peasants and village-money lenders.


IV. Peasants and crop-sharers.


Mark the correct answer from the codes given below:


Codes:


(A) I, II, III


(B) II, III, IV


(C) I, III, IV


(D) IV, II, III


Answer: (C)





54. Peasants movements failed in India because of


(A) Trade unions were non-existent.


(B) Trade unions were disinterested.


(C) No land reforms have been done.


(D) Partial land reforms have been done.


Answer: (D)





55. Panchayats in modern India are characterized as


I. Participation of people at grassroots level.


II. Self-reliance.


III. Empowering of women.


IV. Bureaucratic control.


Mark the correct answer from the codes given below:


Codes:


(A) IV, II, III


(B) I, II, III, IV


(C) IV, III, I


(D) II, III, IV


Answer: (B)





56. Mark out the correct answer about Human Relations Approach to work place behaviour from the code given below:


I. It is against those approaches which give individualistic and over-rational emphasis to explain workers’ behaviour in material terms.


II. It emphasizes the importance of informal groups in industry.


III. It has set the beginning of a model of the factory as a social system and the worker as a social man.


IV. It considers the industrial man as a rational and economic man.


Codes:


(A) I, II only


(B) I, III, IV


(C) I, IV only


(D) I, II, III


Answer: (D)





57. What does cause alienation according to Karl Marx?


(A) The division of labour.


(B) The institution of private property.


(C) ‘Cash nexus’ of commercial relationships.


(D) All of the above.


Answer: (D)





58. During 1956, which were the countries visited by the study group comprising representatives from the Government, trade unions and the employers from India to study the experiences of workers’ participation in management?


Codes:


(A) Poland, Sweden, U.K, France, East Germany, Russia.


(B) Holland, Sweden, France, Yugoslavia, Belgium, Czechoslovakia.


(C) U.K., Sweden, France, Belgium, West Germany, Yugoslavia.


(D) U.K., Sweden, Poland, Germany, Belgium, France.


Answer: (C)





59. Which model of workers’ participation in Management is working in India?


(A) Quality circles


(B) Joint consultation


(C) Co-determination


(D) Self-management


Answer: (B)





60. What is incorrect about SEWA?


(A) It has unionized women workers in the unorganized sector.


(B) It combines three movements: labour, co-operative and development.


(C) It has organized many women co-operatives.


(D) It is restricted to Ahmedabad only.


Answer: (D)





61. Which is not an indicator of social development?


(A) Improvement in health


(B) Improvement in quality of life


(C) Improvement in education


(D) Increase in per capita income


Answer: (D)





62. “Structural adjustment programmes” introduced in 1980 were forced upon the Third World Countries with a view to


(A) Recover debt


(B) Check nepotism


(C) Weed out corruption


(D) All the above


Answer: (D)





63. India followed a mixed model of economic development since its independence from the foreign rule but was compelled to adopt LPG Policy. In which year the LPG Policy was adopted in India as a model of economic growth?


(A) 1980


(B) 1989


(C) 1990


(D) 1993


Answer: (C)





64. Who is of the view that social unrest is rooted in the capitalist path of development?


(A) A.R. Desai


(B) G.S. Ghurye


(C) D.P. Mukerji


(D) Surajit Sinha


Answer: (A)





65. “World System Theory” of development explains the relationships between the ‘developed’ and ‘developing’ countries. Who among the following gave ‘World System Theory’ of development?


(A) Gunnar Myrdal


(B) Wallersteins


(C) M.K. Gandhi


(D) A. Sen


Answer: (B)





66. Who is the Author of the Book: “Essay on the principle of population”?


(A) G. Marshall


(B) M.K. Premi


(C) T. Malthus


(D) Peter R. Cox


Answer: (C)





67. The concept of social capillarity in studying population was used by


(A) Thomas Malthus


(B) Herbert Spencer


(C) David Herdiman


(D) D. Dumount


Answer: (D)





68. The determinants of fertility were explained in detail by


(A) Karl Marx


(B) Kingsley Davis and Judiath Black


(C) Double day


(D) Peter Berger


Answer: (B)





69. Which of the following is/are related to Demographic processes?


I. Fertility


II. Mortality


III. Migration


IV. Morbidity


Answer the correct combination:


(A) I and IV are correct.


(B) IV and II are correct.


(C) II and III are correct.


(D) III and IV are correct.


Answer: (C)





70. Match the items in List – I with the items in List – II and choose the correct code given below:


List – I                                                                        List – II


a. The death of a child below the age of one year.     1. Morbidity


b. The death of woman at the time of delivery.         2. Infant mortality


c. The rate of falling ill due to diseases.                     3. Female infanticide


d. Killing of girls after birth.                                       4. Maternal mortality


5. Female foeticide


Codes:


       a b c d


(A) 1 4 2 5


(B) 2 4 1 3


(C) 4 3 5 2


(D) 5 4 1 3


Answer: (B)





71. Assertion (A): Women and Child Development Policy is called ‘Protective discrimination.’


Reason (R): This is beneficial only for women.


Codes:


(A) (A) is true and (R) is false.


(B) Both (A) and (R) are false.


(C) (A) is true and (R) is false and (R) is not the correct explanation of (A).


(D) Both (A) and (R) are true.


Answer: (B)





72. Mark out the correct sequence of perspectives on gender and development in India:


(A) Welfare, Empowerment, Development.


(B) Empowerment, Development, Welfare.


(C) Development, Welfare, Empowerment.


(D) Welfare, Development, Empowerment.


Answer: (D)





73. Several International Meetings made declaration about feminist visions of development from a global perspective.


Arrange these international meetings in order in which they were held. Use the code given below:


I. Asian and Pacific Centre for Women Development (APCWD).


II. Workshop on Developing Strategies for the Future: Feminist Perspectives.


III. Dakar Declaration on another Development with Women.


IV. Nairobi End of the UN Decade World Conference.


Codes:


(A) I, III, IV, II


(B) II, I, III, IV


(C) III, I, IV, II


(D) I, II, III, IV


Answer: (D)





74. Which is the main basis for the growth of eco-feminism?


(A) Deforestation in industrial society.


(B) Women’s lives and their relation with the nature.


(C) Pollution and environmental degradation.


(D) Global warming.


Answer: (B)





75. Match the List – I with List – II given below:


List – I                                                List – II


(Feminists)                                          (Books)


a. Simone de Beauvoir                        1. The Dialectics of Sex


b. Mary Wollstonecraft                       2. Women’s Estate


c. Sulamith Firestone                          3. The Second Sex


d. Juliet Mitchell                                 4. The Vindication of the Rights of Women


Codes:


       a b c d


(A) 3 4 1 2


(B) 3 1 4 2


(C) 1 3 2 4


(D) 2 1 3 4


Answer: (A)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting