-->

UGC NET Paper III in Education { 2013 December - Previous Questions}



1. When the findings of an experimental research are generalized to target population, the research is said to possess


(A) Internal validity


(B) Concurrent validity


(C) External validity


(D) Predictive validity


Answer: (C)





2. Which of the following do lay the foundation for curriculum?


(A) Societal Priorities, Government and Resources


(B) Philosophy, Sociology and Psychology


(C) Study materials, Training facilities and Societal needs


(D) Psychological bases of Education


Answer: (B)





3. Which of the following is an example of Summative Evaluation for Standard IX?


(A) Quarterly Examination


(B) Half-yearly Examination


(C) Annual examination


(D) Mid-Term Tests


Answer: (C)





4. Multiple choice question is an example of which of the following method of studying the process of remembering and forgetting?


(A) Recall


(B) Re-learning


(C) Recognition


(D) Reconstruction


Answer: (C)





5. The concept of advance organised was developed by


(A) Bruner


(B) Ausubel


(C) Erikson


(D) Kohlberg


Answer: (B)





6. Strong’s Vocational Interest Blank Test consists of


(A) 100 items


(B) 200 items


(C) 300 items


(D) 400 items


Answer: (D)





7. Which of the following correct order comes under Maslow’s hierarchy of needs?


(A) Self actualization, safety, love, esteem


(B) Physiological need, self actualisation, esteem, safety


(C) Physiological need, safety, love, esteem


(D) Physiological need, esteem, self actualization, love


Answer: (C)





8. The Web.2 technologies which are helping in acquiring multiple knowledge are:


(A) U-Tube


(B) Face Book


(C) Wikkipedia


(D) All the above


Answer: (D)





9. The word cybernetics was first used by


(A) Norbert Wiener


(B) Claude E. Shannan


(C) Warren Weaver Model


(D) Aristotle


Answer: (A)





10. Education does not include the following resources


(A) Human resources


(B) Material resources


(C) Water resources


(D) Financial resources


Answer: (C)





11. Phenomenology is a method basically used in


(A) Educational research


(B) Philosophical research


(C) Historical research


(D) Experimental research


Answer: (B)





12. The status-quo of a situation in research can be studied through:


(A) Experimental research


(B) Survey research


(C) Historical research


(D) Phenomenological research


Answer: (B)





13. Which of the following is incorrect as a measure of dispersion?


(A) Quartile Deviation


(B) Range


(C) Standard Deviation


(D) Sampling Error


Answer: (D)





14. Selection Test for admission to teacher training program was suggested by


(A) NCTE


(B) NAAC


(C) NPERC


(D) NCERT


Answer: (C)





15. NCTE was established by an act of Parliament in


(A) 1975


(B) 1995


(C) 1996


(D) 1986


Answer: (B)





16. A reliability coefficient cannot be negative because:


(A) It is a square of a correlation coefficient.


(B) Negative reliability is meaningless.


(C) It is a self-correlation of the test.


(D) It does not measure different things.


Answer: (C)





17. Which of the following cannot be used as a synonym of reliability?


(A) Accuracy


(B) Precision


(C) Dependability


(D) Relevance


Answer: (C)





18. Mobility and orientation training is linked with


(A) Students with Hearing Impairment


(B) Students with Mental Retardation


(C) Students with Visual Impairment


(D) Students with Learning Disability


Answer: (D)





19. Idiots are labelled as having an IQ range of


(A) 100-125


(B) 0-25


(C) 120-160


(D) 60-90


Answer: (B)





20. National Knowledge Commission is headed by


(A) D.S. Kothari


(B) Amartya Sen


(C) Sam Pitroda


(D) Azim Premji


Answer: (C)





21. The sources of knowledge (Pramanas) in Advaita Vedanta are


(A) two


(B) three


(C) four


(D) six


Answer: (D)





22. The value commended by existentialism is


(A) liberation


(B) self-realisation


(C) harmony with nature


(D) authenticity


Answer: (D)





23. When a poor rural girl hailing from a socially disadvantaged family gets scholarship for higher studies and then lands in a high paid job in a city it is not an instance of education becoming


(A) a vehicle for social mobility


(B) a tool for gender justice


(C) a vehicle for geographical mobility


(D) an instrument for social stratification


Answer: (D)





24. The policy of reservation of seats in higher education and in Government employment is an example for


(A) Sponsored mobility


(B) Contest mobility


(C) Cultural mobility


(D) Geographical mobility


Answer: (A)





25. What does the Counsellor do in “Observation for Recording” and “Observation for Rating”?


I. In Observation for Recording, the Counsellor acts like a versatile camera.


II. In Observation for Recording, the Counsellor records everything unmindful of the distraction caused to the client.


III. In Observation for Rating, the Counsellor does not observe the client while indulged in rating.


IV. In Observation for Rating, the Counsellor judges and rates the brain, while still observing the client.


Choose the correct answers from the code given below:


Codes:


(A) I and IV


(B) II and III


(C) I and III


(D) III and IV


Answer: (A)





26. A face to face, informal interaction is considered the best technique for collecting information about the client and his/her problem. How?


(A) It helps to get first hand information about the client and his/her problem.


(B) It is very easy to organise and conduct an interview with the client.


(C) The interview can be video graphed.


(D) It is flexible and makes the client feel comfortable.


Answer: (A)





27. What is meant by the term “curriculum”


(A) The subject of study offered by an educational institution.


(B) Theory and Practical courses to be completed to qualify for a level of education.


(C) Organised whole of learning and other experiences provided by educational institutions, to realize set goals.


(D) The prescribed syllabi in the various subjects, plus practical courses and project/ dissertation.


Answer: (C)





28. What are the uses of System Analysis, when applied to classroom instruction as a sub system of the curriculum?


I. It helps to design classroom instruction differently.


II. It helps to assess the effectiveness of the existing instructional design.


III. It helps the teacher to verify results and get feedback.


IV. It helps as a novel method of reviewing classroom instruction.


Choose the correct answers from the code given below:


Codes:


(A) III, IV and I


(B) I, II and III


(C) IV, I and II


(D) II, III and IV


Answer: (B)





29. Tests that do not require the use of language of the subjects but responses are in the form of activities are called as


(A) Verbal tests


(B) Non-verbal tests


(C) Performance tests


(D) None of the above


Answer: (C)





30. Match the following & select the correct answers from the codes given below:


List – I Psychological Test                                          List – II Psychologist


a. Intelligence Test                                                      i. Rorschach


b. Interest Test                                                            ii. Torrance


c. Personality Test                                                       iii. Binet


d. Creativity Test                                                        iv. Strong


v. Likert


Codes:


        a b c d


(A) iii ii i v


(B) v ii iv iii


(C) iv iii ii i


(D) iii iv i ii


Answer: (D)





31. Which of the following is not an example of inter-individual difference?


(A) The child is black in colour.


(B) The child is fat.


(C) The child likes potato.


(D) The nose of the child is sharp.


Answer: (C)





32. Identity versus role confusion is a characteristic of


(A) Childhood stage


(B) Adolescence stage


(C) Infancy stage


(D) Early childhood stage


Answer: (B)





33. The effectiveness of a multi-media approach in teaching can be answered through


(A) Experimentation


(B) Survey


(C) Case-studies


(D) Longitudinal studies


Answer: (A)





34. In 1974-75 NCERT used Radio-vision lessons, Television Discussions and Activities to train inservice primary school teachers in Science. This is an example of


(A) Integrated Approach


(B) Group-oriented Approach


(C) Multi-Media Approach


(D) Team Teaching Approach


Answer: (C)





35. What is the important objective of economic planning?


(A) Planned development


(B) Eradication of poverty


(C) Total employment


(D) More per capita income


Answer: (A)





36. The system analysis relates to


(A) Input aspect


(B) Product aspect


(C) Process aspect


(D) Resource aspect


Answer: (B)





37. The control of extraneous variables in experimental research after the treatment is given can be done through a technique called


(A) Statistical Regression


(B) Post-Test


(C) One-way ANOVA


(D) Analysis of Co-variance


Answer: (D)





38. Which of the following is incorrect pairing?


(A) Product moment coefficient of correlation                                              r


(B) Chi Square                                                                                                χ2


(C) Multiple correlation                                                                                  R


(D) Standard deviation                                                                                   ρ


Answer: (D)





39. A survey of population is equivalent to


(A) Census Survey


(B) Sample Survey


(C) Group Survey


(D) None of the above


Answer: (A)





40. The book “Learning – The Treasure Within” is authored by


(A) J.S. Rajput


(B) N. Bennett


(C) J. Delors


(D) J. Halak


Answer: (C)





41. Operation Black-Board Programme was introduced to improve


(A) Teacher Education


(B) Primary Education


(C) Secondary Education


(D) Higher Education


Answer: (B)





42. An investigator conducted the factor-analysis of tests to be used in research. It means, he was interested in


(A) Content validity


(B) Criterion validity


(C) Construct validity


(D) Predictive validity


Answer: (C)





43. Special Education Courses are controlled by


(A) Special Education Council of India


(B) Rehabilitation Council of India


(C) National Council of Teacher Education


(D) Medical Council of India


Answer: (B)





44. Students with Hearing Impairment require


(A) Auditory Training


(B) Language Training


(C) Speech Training


(D) All the above


Answer: (D)





45. The main purpose of Navodaya Vidyalayas is to give education to


(A) Rural talented students


(B) Urban students


(C) Girls students only


(D) Rural students


Answer: (A)





46. The idea of Four Pillars of Education was suggested by


(A) UNICEF


(B) UNESCO


(C) NCTE


(D) UGC


Answer: (B)





47. Aims of education are closely related to


(A) Metaphysics


(B) Axiology


(C) Logic


(D) Epistemology


Answer: (B)





48. The ceiling fixed by the Supreme Court for reservation for the socially and economically disadvantaged sections is


(A) 19%


(B) 22%


(C) 49%


(D) 50%


Answer: (D)





49. The first Committee to be constituted after independence by the Government of India on Women’s Education was


(A) Dr. Radhakrishnan Commission


(B) The Mudaliar Commission


(C) The Shri Sri Prakasa Committee


(D) Dr. Durgabai Deshmukh Committee


Answer: (D)





50. What type of Guidance Service is facilitated by the application of given battery of standardized objective type tests, on normal individuals?


(A) Remedial and Preventive


(B) Preventive and Developmental


(C) Developmental and Remedial


(D) General Guidance and Counselling


Answer: (B)





51. What is the most essential requirement for providing Guidance Services in schools?


(A) Guidance and Counselling Rooms


(B) Standardized Tests for Appraisal of Students


(C) Time


(D) Professionally qualified and adequately trained personnel


Answer: (D)





52. Equating through matched pairs is the method used in


(A) Survey Research


(B) Experimental Research


(C) Sociological Research


(D) Trend Research


Answer: (B)





53. Which of the following is a case of Formative Evaluation of Curriculum?


(A) Conducting an evaluation of the curriculum concerned before the course is completed.


(B) Evaluating the curriculum concerned, getting it appraised by students and teachers.


(C) Evaluating the curriculum concerned, in the middle of the course, collecting the views of students, teachers and parents and providing feedback.


(D) Evaluating the curriculum concerned by teachers based on the performance of students.


Answer: (C)





54. The teacher teaches a straight line by placing several points in a particular direction is an example of


(A) Law of proximity


(B) Law of closure


(C) Law of common direction


(D) Law of simplicity


Answer: (C)





55. A baby sucking her thumb is an example of


(A) Regression


(B) Aggression


(C) Displacement


(D) Withdrawal


Answer: (A)





56. A child who reads dog as god falls in which category of learning disability?


(A) Dyslexia


(B) Dysgraphia


(C) Dyspraxia


(D) Dysplasia


Answer: (A)





57. The two most important characteristics of a standardised test are


(A) objectivity and reliability


(B) reliability and validity


(C) reliability and usability


(D) practicability and usability


Answer: (B)





58. The qualitative judgments about a teaching media can take place through


(A) Measurement


(B) Evaluation


(C) Interpretation


(D) Description


Answer: (B)





59. Which is the universal objective of education?


(A) Liberation


(B) Total development


(C) Character


(D) Vocation


Answer: (B)





60. The main focus of educational supervision is


(A) Administration


(B) Decision making


(C) Educational services


(D) Discipline ensuring


Answer: (C)





61. Which one of the following variables is controlled in experimental research?


(A) Independent variables


(B) Moderate variables


(C) Dependent variables


(D) Extraneous variables


Answer: (D)





62. One of the tools that can be used for in-depth data collection is


(A) Test


(B) Interview


(C) Rating Scale


(D) Observation


Answer: (B)





63. Deductive reasoning helps in


(A) Sample Selection


(B) Hypothesis Generation


(C) Problem Identification


(D) None of the above


Answer: (B)





64. Which of the following Committee recommended for improvement of Teacher Education Programme?


(A) Reddy Committee


(B) Ramamurti Committee


(C) Yashpal Committtee


(D) Mehrotra Committee


Answer: (B)





65. The meaning of Universalisation of Primary Education is to provide


(A) Education to all


(B) Education to all girls children


(C) Free and compulsory education to all children


(D) Free and compulsory education to the children of 6 – 14 years age


Answer: (D)





66. The rational equivalence type of reliability is determined by the method of:


(A) Test-retest


(B) Parallel Forms


(C) Split-half


(D) K-R Methods


Answer: (B)





67. Which of the following is not a correct matching?


(A) Class roll numbers                                                – Nominal Scale


(B) Relative position in a group                                  – Ordinal Scale


(C) Heights of cricket players                                     – Interval Scale


(D) Weights of students                                             – Ratio Scale


Answer: (C)





68. Learning Disability is related to


(A) Poor environment is a contributing factor to learning disability.


(B) Learning disabilities are related to mental retardation.


(C) Learning disability is related to emotional disturbance.


(D) Learning-disabled children have perceptual problems.


Answer: (A)





69. Teacher education is considered as a technical education in


(A) U.S.A.


(B) U.K.


(C) U.S.S.R.


(D) India


Answer: (A)





70. In which year IGNOU was established?


(A) 1964


(B) 1985


(C) 1992


(D) 2002


Answer: (B)





71. The pathway to liberation in Buddhism consists of


(A) two steps


(B) four steps


(C) six steps


(D) eight steps


Answer: (D)





72. A modern Indian educationist who was very much naturalist is


(A) Swami Vivekananda


(B) Rabindranath Tagore


(C) Sri Aurobindo


(D) J. Krishnamurti


Answer: (B)





73. Which of the following is not true? Liberalisation of the economy has led to


(A) steeper stratification


(B) more open social structure


(C) greater mobility


(D) greater equalisation of educational opportunity


Answer: (D)





74. What is meant by Multiple Counselling?


(A) Counselling by Professionals and Paraprofessionals


(B) Counselling given to two or a few individuals, or a small homogeneous group


(C) Counselling by Professionals, Paraprofessionals and Media


(D) Counselling given to Complex and Multiple Problems on the part of the client.


Answer: (C)





75. Match List – I with List – II with correct meaning:


           List – I                                                List – II


a. Constructivism                                i. Paradigm for technology based learning


b. Scaffolding                                     ii. Real world is not like studying in school


c. Situated learning                            iii. That allows the students to grow in independence as a learner


d. Anchored Instruction                  iv. A view that emphasises the active role of the learner in building understanding and making sense of information


                                                         v. Learner learns the cognitive strategies and meta-cognitive skills


Codes:


         a b c d


(A) iv ii iii v                               


(C) iv iii ii i


(D) i ii iii v


Answer: (C)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting