-->

UGC NET Paper III in Education { 2012 December - Previous Questions}



1. Who said this “Education is man making. It is that by which character is formed, strength of mind is increased, intellect is expanded and by which man can stand on his own feet”?


(A) Vivekananda


(B) Tagore


(C) Dayanand Saraswati


(D) None of these


Answer: (A)





2. In List – I the name of the philosopher and philosophy is given and in List – II statements regarding the philosophy is given. Match the List – I with List – II in correct order:


List – I                                    List – II


a. Tagore                                 i. Harmonious development of personality


b. Vivekananda                       ii. The doctrine of karma


c. Mahatma Gandhi                iii. Child is more, important than all kinds of books


d. Buddhism                           iv. Yoga as a method of education


v. The doctrine of dharma


Codes:


       a b c d


(A) v i ii iv


(B) iii iv i ii


(C) iii iv ii v


(D) iv ii i iii


Answer: (B)





3. Purpose of creation of the universe and its relation to man and god is discussed in


(A) Metaphysics


(B) Ethics


(C) Epistemology


(D) None of these


Answer: (A)





4. Which of the following agency regulates education?


(A) Church


(B) State


(C) School


(D) Library


Answer: (B)





5. “The greatness of a nation is to be measured not by its material power and wealth but by the intercultural relationship of its people.” Who said this?


(A) Dr. Radhakrishnan


(B) Tagore


(C) Vivekananda


(D) Gandhi


Answer: (A)





6. Which of the following does not specify Max Weber’s concept of social stratification?


(A) Educational Status


(B) Income and Wealth


(C) Political Power


(D) Social Prestige


Answer: (A)





7. If rules of multiplication helps in learning correlation or regression, then it is an example of


(A) Sequential transfer


(B) Horizontal transfer


(C) Negative transfer


(D) Vertical transfer


Answer: (B)





8. According to Freud, Super Ego is properly developed during


(A) Latency period


(B) Anal period


(C) Phallic period


(D) None of these


Answer: (A)





9. When response is based on uncommon area of the blot, it is denoted by


(A) S


(B) Dd


(C) DW


(D) DdW


Answer: (B)





10. Individual psychology of personality was given by


(A) A. Adler


(B) Jung


(C) Eysenck


(D) None of these


Answer: (A)





11. Which of the following theories is most quantitatively measurable?


(A) Pavlov’s


(B) Skinner’s


(C) Hull’s


(D) None of these


Answer: (C)





12. Maladjusted children are mostly found in


(A) Broken families or unitary families


(B) Poor or joint families


(C) Both of these


(D) None of these


Answer: (A)





13. Theory of generalization is similar to the theory of


(A) Transposition


(B) Identical elements


(C) Both of these


(D) None of these


Answer: (B)





14. Which is the highest level of concept formation?


(A) Formal level


(B) Sensory level


(C) Concrete level


(D) None of these


Answer: (A)





15. Which of the following is the apex body in the area of Teacher Education in India?


(A) UGC


(B) MHRD


(C) NCTE


(D) NCERT


Answer: (C)





16. Who have signed MOU for accreditation of Teacher Education Institutions in India?


(A) NAAC and UGC


(B) NCTE and NAAC


(C) UGC and NCTE


(D) None of the above


Answer: (B)





17. As per NCTE norms, what should be the pattern of teaching staff for a unit of 100 students at B.Ed. level?


(A) 1 + 7


(B) 1 + 9


(C) 1 + 10


(D) 1 + 5


Answer: (A)





18. There are three phases of teaching given by P. Jackson, which of the following is incorrect one?


(A) Pre-active phase


(B) Underactive phase


(C) Interactive phase


(D) Post-active phase


Answer: (B)





19. Which of the following is the least important aspect of the teachers’ role in the guidance of learning?


(A) The development of insight into what constitutes an adequate performance.


(B) The development of insight to overcome the pitfalls and obstacles.


(C) The provision of encouragement and moral support.


(D) The provision of continuous diagnostic and remedial help.


Answer: (B)





20. Which of the following qualities of a teacher will be liked most by you?


(A) Idealistic philosophy


(B) Compassion


(C) Discipline


(D) Entertaining


Answer: (B)





21. The most important challenge for a teacher is


(A) To maintain discipline in the classroom.


(B) To make students do their homework.


(C) To prepare the question-bank.


(D) To make teaching process enjoyable.


Answer: (D)





22. Techno-Pedagogic competency is


(A) A science of using technology in teaching.


(B) A technique of combining principles of technology and principles of teaching.


(C) A set of skills of interweaving technology into teaching and learning both scientifically and aesthetically.


(D) A competence to develop techno pedagogic systems in education.


Answer: (C)





23. Which of the following skills are needed for present day teacher to adjust properly with the classroom teaching?


1. Knowledge of technology


2. Use of technology in teaching learning


3. Knowledge of student’s needs


4. Content mastery


(A) 1 and 3


(B) 2 and 3


(C) 2, 3 and 4


(D) 2 and 4


Answer: (C)





24. Psycho-analytic approach of counselling was first introduced by


(A) Adler


(B) Jung


(C) Freud


(D) None of these


Answer: (C)





25. Which of the following tools of collecting psychological information about pupils is the most objective?


(A) Rating scale


(B) Interview


(C) Standardized tests


(D) Projective devices


Answer: (C)





26. According to psycho-analysis theory of personality, neurotic disorders are caused by


(A) Repression of desires


(B) Inactivity of libido


(C) Role of unconscious mind


(D) All of these


Answer: (A)





27. Which of the following does not belong to the category of non probability sample?


(A) Quota sample


(B) Multi-stage sample


(C) Purposive sample


(D) Incidental sample


Answer: (B)





28. The research proposals sent to research institutes for financial assistance must have


(A) The whole plan and procedure


(B) Budget requirements and time schedule


(C) Definite objectives of research


(D) None of the above


Answer: (B)





29. Which of the following is not an approach of analysis of qualitative data?


(A) Logical Analysis


(B) Criterion Analysis


(C) Content Analysis


(D) Inductive Analysis


Answer: (B)





30. Internal criticism is done


(A) To verify the accuracy of the source.


(B) To verify the authenticity of the source.


(C) Both of these


(D) None of these


Answer: (A)





31. Which of the following commissions suggested silent meditation as a part of moral values?


(A) Secondary Education Commission


(B) University Education Commission


(C) National Education Commission


(D) Indian Education Commission


Answer: (B)





32. Which of the following is described as Magna-Carta of Indian Education?


(A) Sargent Commission


(B) Wood’s Despatch


(C) Macaulay Minutes


(D) Hunter Commission


Answer: (B)





33. “Rising knowledge to wisdom is real education” was said by


(A) Rigveda


(B) Chhandogya Upanishad


(C) Samaveda


(D) Bhagvadh Geeta


Answer: (B)





34. The Oriental School of Thought is related to


(A) Knowledge of science


(B) Classical literature


(C) Conservation of fashion


(D) Learning of natives


Answer: (B)





35. ‘Leviathan’ was written by


(A) Locke


(B) Hobbes


(C) Rousseau


(D) Hegel


Answer: (B)





36. ‘Project is a whole-hearted purposeful activity proceeding on a social environment”, it was defined by


(A) John Dewey


(B) Ballard


(C) Kilpatrick


(D) Adamson


Answer: (C)





37. Who said that the school be made as miniature society?


(A) Skinner


(B) Thorndike


(C) Herbert


(D) Dewey


Answer: (C)





38. ‘Socialization’ is a process by which the individual is adapted to his


(A) Classroom environment


(B) Social environment


(C) Political environment


(D) Cultural environment


Answer: (B)





39. The movement from one social class to another is known as


(A) Social status


(B) Social control


(C) Social change


(D) Social mobility


Answer: (D)





40. ‘Cultural Lag’ is the term used by


(A) Ogburn


(B) Pyne


(C) Weber


(D) Marx


Answer: (A)





41. District Primary Education Programme (DPEP) was started in


(A) 1990


(B) 1994


(C) 1998


(D) 1996


Answer: (B)





42. Supervision is a continuous activity whereas Inspection is a


(A) General activity in a common place


(B) Special activity in a given moment


(C) Complex activity in a situation


(D) Specific activity in a specific time


Answer: (D)





43. Who propounded the ‘self’ theory of personality?


(A) Kretschmar


(B) Allport


(C) Eysenck


(D) Roger


Answer: (D)





44. Match the following List – I with List – II in correct order:


List – I                                                List – II


a. Classical conditioning                     i. Kohler


b. Drive reduction                               ii. Hull


c. Sign Gestalt learning                       iii. Pavlov


d. Learning by insight                         iv. Skinner


v. Tolman


Codes:


       a b c d


(A) iv ii v i


(B) iii ii v i


(C) iv ii i v


(D) iii ii i v


Answer: (B)





45. In the List – I name of the Psychologists are given and in List – II the theories developed by them. Match the List – I with List – II in correct order:


List – I                                    List – II


a. Freud                                   i. Two factor theory


b. Spearman                            ii. Creativity


c. Rorschach                            iii. Psycho-analysis


d. Torrance                              iv. Projective technique


v. Multifactor theory


Codes:


      a b c d


(A) i iii ii iv


(B) ii v iii iv


(C) iv iii v ii


(D) iii i iv ii


Answer: (D)





46. University Education Commission constituted in 1948 was appointed by


(A) Ministry of Human Resource Development


(B) Ministry of Education


(C) NCERT


(D) ICSSR


Answer: (B)





47. Rearrange the following steps of social learning theory as given by Bandura:


a. Remembering the behaviour.


b. Connecting the memory in action.


c. Reinforcement of the imitated behaviour.


d. Attending and perceiving the behaviour.


(A) b, a, d, c


(B) d, a, b, c


(C) a, b, d, c


(D) d, a, c, b


Answer: (B)





48. Education falls under the


(A) Concurrent List


(B) Fundamental Rights


(C) Constitution of India


(D) State List


Answer: (A)





49. Critically judge the following:


Assertion (A): Motivation is important in the process of teaching and learning.


Reason (R): Motivation is attraction towards a goal and clarifies its meaning.


(A) Both (A) and (R) are incorrect.


(B) Only (A) is correct.


(C) Only (R) is correct.


(D) Both (A) and (R) are correct.


Answer: (D)





50. Curriculum means


(A) All the experiences which students get in school.


(B) Subject that are transferred by the faculty.


(C) Syllabus prescribed for the course.


(D) Class experiences, sports and games.


Answer: (A)





51. Programmed learning is based on the principles of


(A) Conditioned Learning Theory


(B) Cognitive Learning Theory


(C) Gestalt Learning Theory


(D) Operant-conditioning


Answer: (D)





52. According to Piaget, at what stage does abstract thinking begin to develop?


(A) Sensory motor


(B) Pre-operational


(C) Concrete operational


(D) Formal operational


Answer: (D)





53. Which of the following is the incorrect pair?


(A) Sign Theory of Learning – Tolman


(B) Field Theory of Learning – Lewin


(C) Social Learning Theory – Bruner


(D) Trial and error Theory – Thorndike


Answer: (C)





54. Match the following:


List – I                                                                        List – II


a. Sentence Completion Test                                      1. Association


b. Multiple Choice                                                      2. Recognition


c. Match the following                                                3. Comprehension


d. Read the passage and answer the question                        4. Recall


Codes:


       a  b  c  d


(A) 4, 2, 1, 3


(B) 4, 3, 2, 1


(C) 4, 2, 3, 1


(D) 3, 2, 1, 4


Answer: (A)





55. Which is the most effective reinforcement schedule according to operant conditioning theory of learning for stable learning?


(A) Continuous reinforcement


(B) Fixed ratio reinforcement


(C) Variable ratio reinforcement


(D) Fixed interval reinforcement


Answer: (C)





56. Xerophthalmia is a result of insufficient amount of


(A) Vitamin C


(B) Vitamin B


(C) Vitamin D


(D) Vitamin A


Answer: (D)





57. A child who has unusual difficulty in oral instruction may have the following impairment


(A) Intellectual disability


(B) Cerebral Palsy


(C) Hearing impairment


(D) Visual impairment


Answer: (C)





58. The child who reads numbers wrongly has the following learning disability


(A) Dyscrasia


(B) Dyslexia


(C) Dyspepsia


(D) Dyscalculia


Answer: (B)





59. The child having the difficulty in picking up objects is suspected to have


(A) Lower level of intellectual function


(B) Sight impairment


(C) Speech impairment


(D) Locomotor impairment


Answer: (D)





60. Delinquency is committed by the children of the age group


(A) 8 – 18 years


(B) 6 – 14 years


(C) 7 – 15 years


(D) 9 – 19 years


Answer: (C)





61. Which of the following philosophies are most tilted to individualism?


(A) Jainism


(B) Samkhya


(C) Buddhism


(D) None of these


Answer: (A)





62. Research means


(A) Searching again and again


(B) Finding solution to any problem


(C) Scientific approach to new truth


(D) Conducting experiment


Answer: (C)





63. Which of the following is the first step in the research process?


(A) Searching sources of information.


(B) Survey of related literature.


(C) Identification of a broad area of research.


(D) Searching for solution to problem.


Answer: (C)





64. If a researcher conduct a research on finding out which administrative style contributes more to institutional effectiveness, this will be an example of


(A) Ex post facto research


(B) Action research


(C) Applied research


(D) Fundamental research


Answer: (C)





65. A researcher is generally expected to


(A) Study the existing literature in a field.


(B) Generate new principles and theories.


(C) Synthesize the ideas given by others.


(D) Evaluate the findings of a study.


Answer: (B)





66. The process of educational research involves the following steps:


(1) Collection of data


(2) Statement of objectives


(3) Selecting the problem


(4) Method/Procedure


(5) Analysis and Interpretation of data


(6) Reporting the results


Which of the following sequence is correct?


(A) 3, 2, 4, 1, 5, 6


(B) 1, 3, 2, 5, 6, 4


(C) 3, 2, 4, 1, 6, 5


(D) 3, 2, 5, 1, 6, 4


Answer: (A)





67. The Government of India conducts Census after every 10 years. The method of research used in this process is


(A) Case Study


(B) Developmental


(C) Survey


(D) Experimental


Answer: (C)





68. Items of List – I and List – II given below have one-to-one relationship on some basis. Identify the inherent relationship and select the correct matching from the given options:


List – I                                    List – II


a. Experimental           1. Sampling


b. Historical                 2. Meta-analysis


c. Philosophical           3. Internal criticism


d. Descriptive              4. Content analysis


5. Internal validity


Codes:


      a b c d


(A) 3 5 2 3


(B) 1 4 2 5


(C) 3 4 2 1


(D) 5 3 4 1


Answer: (D)





69. Two variables X and Y are significantly correlated. This means that


(A) X causes variation in Y.


(B) Y causes variation in X.


(C) X and Y vary together.


(D) No such conclusion may be drawn.


Answer: (C)





70. Which of the following types of studies results in findings which could not be generalized to other situations?


(A) Descriptive


(B) Historical


(C) Experimental


(D) Causal Comparative


Answer: (B)





71. The Rosarch Inkblot test consists of


(A) Five black and five coloured cards


(B) Ten black and ten white cards


(C) Five black and white & five multi-coloured cards


(D) Ten multi-coloured cards


Answer: (C)





72. Which of the following terms is Brelevant to a qualitative study?


(A) Comparison


(B) Prediction


(C) Correlation


(D) Exploration


Answer: (D)





73. Which of the following is a characteristic feature only of experimental studies?


(A) Control of extraneous variables.


(B) Study of cause and effect relationship.


(C) Observing variation in the dependent variable.


(D) Manipulation of treatment variable.


Answer: (D)





74. When a researcher checks the genuineness and authenticity of the source material, it is known as


(A) External validity


(B) External criticism


(C) Concurrent validity


(D) Internal consistency


Answer: (B)





75. An investigator studied the census data for a given area and prepared a write up based on them. Such a write-up is called


(A) Research Paper


(B) Article


(C) Thesis


(D) Research Report


Answer: (B)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 309 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 70 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting