-->

UGC NET Paper II in Sociology { 2013 September - Previous Questions}



1. Who argues that labour force of unskilled workmen is as important and as indispensable to the factory as labour force of engineers?


(A) Mebin M. Tumin


(B) Michael Young


(C) Eva Rosenfeld


(D) Wilbert E. Moore


Answer: (A)





2. For whom history is ‘a graveyard of aristocracies’?


(A) Karl Marx


(B) Randall Collins


(C) V. Pareto


(D) Emile Durkheim


Answer: (C)





3. According to whose terminology, person’s ‘class situation’ is basically his ‘market situation’?


(A) Karl Marx


(B) Max Weber


(C) Kingsley Davis and Wibert E. Moore


(D) Talcot Parsons


Answer: (B)





4. Match the items in the List – I with the items in the List – II and select the correct answer from the codes given below:


List – I                                                            List – II


a. E. Durkheim                                                1. The Elementary forms of the Religious Life


b. B.S. Turner                                                  2. Religion and Social Theory


c. M. Weber                                                    3. The Sociology of Religion


d. G. Bataille                                                   4. Theory of Religion


Codes:


       a b c d


(A) 1 2 3 4


(B) 4 3 2 1


(C) 2 1 3 4


(D) 3 4 1 2


Answer: (A)





5. Match the items in the List – I with the items in the List – II and choose the correct code given below:


List – I                                                List – II


a. E.W. Burgess and H.J. Locke         1. The family: From Institution to Companionship


b. A.W. Gouldner                               2. Patterns of Industrial Bureaucracy


c. H.J. Locke                                       3. Predicting Adjustment in Marriage


d. T. Parsons                                       4. The Social System


Codes:


       a b c d


(A) 1 2 3 4


(B) 4 3 2 1


(C) 3 2 4 1


(D) 2 4 3 1


Answer: (A)





6. An instrument or procedure, when repeatedly used under similar conditions, gives the same result, it refers to


(A) Validity


(B) Quantitativeness


(C) Reliability


(D) Consistency


Answer: (C)





7. Match the items in the List – I with the items in the List – II and select the correct answer from the codes given below:


List – I                                                            List – II


a. R. Robertson                                               1. The Sociological Interpretation of Religion


b. R. Rosser and C. Harris                              2. The Family and Social Change


c. T. Parsons and B.F. Bales                           3. Family, Socialization and Interaction Process


d. J.M. Mogey                                                 4. Family and Neighbourhood


Codes:


       a b c d


(A) 1 2 3 4


(B) 4 3 2 1


(C) 3 4 2 1


(D) 2 1 3 4


Answer: (A)





8. Match the List – I with List – II:


List – I                                                                                    List – II


a. G.H. Mead                                                                          1. Verstehen


b. V. Pareto                                                                             2. Alienation


c. Max Weber                                                                          3. Role taking


d. Karl Marx                                                                           4. Circulation of Elites


Codes:


       a b c d


(A) 3 1 4 2


(B) 3 2 1 4


(C) 3 4 2 1


(D) 3 4 1 2


Answer: (D)





9. Oral History can be used to generate information in a study focusing on


(A) Geneology of family


(B) Communal riots that took place in 1945


(C) Culture change in a tribal community


(D) Identity politics of an ethnic group


Answer: (Wrong question)





10. Which of the following are measures of dispersion?


(1) Skewness


(2) Variance


(3) Standard Deviation


(4) Harmonic Mean


Codes:


(A) (1), (3) & (4)


(B) (2), (3) & (4)


(C) (1), (2) & (3)


(D) (1), (2) & (4)


Answer: (C)





11. Match the items in the List – I with the items in the List – II and select the correct answer from the codes given below:


List – I                                    List – II


a. Inductive method                1. Variable that causes effect


b. Independent variable          2. Formulation of hypothesis


c. Qualitative method             3. Particular to general


d. Exploratory study               4. Interpretinism


Codes:


       a b c d


(A) 2 1 3 4


(B) 3 1 4 2


(C) 1 2 3 4


(D) 4 3 2 1


Answer: (B)





12. Match the List – I with List – II:


List – I                                                                                                                        List – II


a. Value of the score which most frequently occurs in the collection of the scores      


1. Mean


b. Score value below which (and above which) half the scores in the distribution fall


2. Mode


c. Value depicting sum of all scores divided by the number of observation                 


3. Median


Codes:


       a b c


(A) 1 2 3


(B) 2 1 3


(C) 3 2 1


(D) 3 1 2


Answer: (Wrong question)





13. ‘Tarawad’ is a matrilineal joint family found in the State of


(A) Maharashtra


(B) Kerala


(C) Assam


(D) Orissa


Answer: (B)





14. Assertion (A): According to Marx, class membership is determined by a person’s position in the economic system.


Reason (R): Class conflict is a necessary result of the exploitation of one class by another.


Choose the correct answer from the given code:


Codes:


(A) (A) is true but (R) is false.


(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).


(C) (A) is false but (R) is true.


(D) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).


Answer: (D)





15. Which of the following concepts can be related to the statement ‘subjective detachment of performer from the role being performed’?


(A) Role taking


(B) Role distance


(C) Role making


(D) Role exit


Answer: (B)





16. Sociology is the science of interpretative understanding of social


(A) action


(B) interaction


(C) group


(D) institution


Answer: (A)





17. A researcher wants to test the effectiveness of the intervention model developed for behavioural change among the HIV victims. Which of the following research designs will be more appropriate?


(A) Diagnostic Research Design


(B) Exploratory Research Design


(C) Descriptive Research Design


(D) Experimental Research Design


Answer: (D)





18. Assertion (A): Coefficient of correlation explains the extent of change in one variable (X) associated with the change in the other variable (Y).


Reason (R): Both variables X and Y are always causally related.


Codes:


(A) Both (A) and (R) are true.


(B) (A) is true but (R) is false.


(C) (A) is false but (R) is true.


(D) Both (A) and (R) are false.


Answer: (B)





19. Which of the following is not one of the four basic stages of what Mead calls “the act”


(A) Impulse


(B) Perception


(C) Manipulation


(D) Significant symbols


Answer: (D)





20. When a Hindu male marries a woman from his lower caste, it is called


(A) Hypogamy


(B) Hypergamy


(C) Levirate


(D) Sororate


Answer: (A)





21. There are two statements, one is Assertion (A) and the other is Reason (R). Select the correct answer from the codes given below:


Assertion (A): Introduction of Midday meals in primary schools has increased the rate of attendance among the children in Rural India.


Reason (R): Mid-day meals has resulted in corruption and negligence of teachers in their teaching.


Select the correct answer from the codes given below:


Codes:


(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).


(C) (A) is true but (R) is false.


(D) (A) is false but (R) is true.


Answer: (B)





22. Which one of the following is not associated with ‘test of significance’?


(A) Critical region


(B) Type I (α) error


(C) Type II (β) error


(D) Product moment correlation


Answer: (D)





23. Ferdinand Toennies mentioned Kuerville or artificial will as the basis of


(A) Gemeinschaft


(B) Gesellschaft


(C) Family


(D) Peer group


Answer: (B)





24. Talcott Parsons mentions the needs of a social system in a particular sequence. Which one of the following correctly mentions that sequence?


(A) Integration, Latency, Goal Maintenance, Adaptation


(B) Latency, Integration, Goal Maintenance, Adaptation


(C) Goal Maintenance, Integration, Adaptation, Latency


(D) Adaptation, Goal Maintenance, Integration, Latency


Answer: (D)





25. Assertion (A): Roles are the bundles of socially defined attributes and expectations associated with social positions.


Reason (R): Roles demonstrate the absolute compliance with expected behaviour of an individual in the set.


Select the correct answer from the codes given below:


Codes:


(A) Both (A) and (R) are true.


(B) Both (A) and (R) are false.


(C) (A) is true but (R) is not true.


(D) (A) is false and (R) is the correct explanation of (A).


Answer: (C)





26. Which of the following is most effective in addressing social inequality caused by caste system yielding tangible results?


(A) Positive discrimination


(B) Affirmative action


(C) Development policies


(D) Caste based politics


Answer: (A)





27. ‘Values’ refer to


(A) Ideals


(B) Prescriptions of behaviour


(C) Social preferences


(D) Social expectations


Answer: (C)





28. Match List – I with List – II and find the correct answer from codes given below:


List – I                                                                                                List – II


a. Sociology is the science of institutions, their genesis and their functioning                      


1. Alex Inklee


b. Sociology is the study of social systems of social action and of their interrelations         


2. Morris Ginsberg


c. Sociology in the Study of human interactions and inter-relations their conditions and consequences.                                                                                         3. Max Weber


d. Sociology is ‘the science whose object is to interpret the meaning of social action and thereby give causal explanation                                                      4. E. Durkheim


Codes:


       a b c d


(A) 4 1 2 3


(B) 2 4 1 3


(C) 4 1 3 2


(D) 1 3 4 2


Answer: (A)





29. Who said that ‘only one role is associated with one status’?


(A) Ralph Linton


(B) R.K. Merton


(C) Talcott Parsons


(D) William G. Goode


Answer: (A)





30. Match the List – I with List – II and select the correct code from the following:


List – I                                                                                    List – II


a. Family and Social Network                                                            1. Young and Willmott


b. Family and kinship in East London                                    2. Talcott Parsons


c. World Revolution and Family Patterns                              3. Elizabeth Bott


d. Family, Socialization and Interaction process                    4. William J. Goode


Codes:


       a b c d


(A) 3 1 4 2


(B) 1 2 3 4


(C) 2 3 1 4


(D) 4 1 2 3


Answer: (A)





31. R.K. Merton offered the example of the Hopi Americans engaging in ceremonial dances to encourage rain in order to illustrate


(A) Manifest dysfunction


(B) Latent dysfunction


(C) Manifest function


(D) Latent function


Answer: (D)





32. Symbolic interactionism tends to focus on


(A) Macro-level social change


(B) Small-scale social change


(C) Meso-level social change


(D) Change in the behaviour of the ego


Answer: (B)





33. What does Macdonaldization mean?


(A) Universal application of the ideas of Dwight Macdonald


(B) The process of extension of the cartoons of Donald Duck.


(C) Spread of the new means of consumption across the world


(D) Diffusion of modern agricultural practices


Answer: (C)





34. A.R. Radcliffe – Brown conducted fieldwork among the


(A) Trobriand Islanders


(B) Andaman Islanders


(C) Todas


(D) Murias


Answer: (B)





35. Who first propagated the idea that societies could be analysed as systems with self-equilibriating properties?


(A) Vilfredo Pareto


(B) Talcott Parsons


(C) Emile Durkheim


(D) Max Weber


Answer: (A)





36. In 1848 Marx wrote in The Communist Manifesto that a spectre was haunting Europe. What was this spectre?


(A) Communism


(B) Capitalism


(C) Hegelian thought


(D) Religion


Answer: (A)





37. Which of the following does not explain Coser’s Theory of Social Conflict?


(A) Conflict is a universal phenomenon


(B) Conflict leads to destruction


(C) Conflict has some positive functions


(D) Conflict may lead to social change


Answer: (B)





38. Match the items of List – I with the items of List – II and choose the correct answer from the codes given below:


List – I                                                List – II


a. Max Weber                                      1. Logical and nonlogical action


b. Emile Durkheim                              2. Traditional authority and rational-legal authority


c. Vilfredo Pareto                               3. Metaphysical stage and positive stage of human intellect and social organization


d. Auguste Comte                               4. Mechanical solidarity and organic solidarity


Codes:


       a b c d


(A) 2 3 1 4


(B) 2 4 1 3


(C) 1 2 3 4


(D) 4 2 1 3


Answer: (B)





39. Match List – I with List – II:


List – I                        List – II


a. Mean                       1. Value which divides the distribution into two equal halves.


b. Median                    2. Most frequently occurring value in the distribution.


c. Mode                       3. The value which every unit would have possessed equally, if redistributed again.


Codes:


       a b c


(A) 3 1 2


(B) 2 3 1


(C) 1 2 3


(D) 2 1 3


Answer: (A)





40. Which of the following characteristics of social phenomena constrain the application of scientific method in absolute terms in social research? Choose the correct answer from the codes given below:


1. Patterned social behaviour


2. Unpredictability of human behaviour


3. Lack of precision in measurement


4. Multiple causation of reality


Codes:


(A) 2 & 4


(B) 1 & 2


(C) 2 & 3


(D) 3 & 4


Answer: (A)





41. Who amongst the following sociologists has not considered conflict as a vital element of society?


(A) Randall Collins


(B) Lewis Coser


(C) Talcott Parsons


(D) Ralph Dahrendorf


Answer: (C)





42. The concept of ‘imperatively coordinated associations’ was contributed by


(A) Talcott Parsons


(B) Ralph Dahrendorf


(C) C. Wright Mills


(D) Karl Marx


Answer: (B)





43. “Religion is the sigh of the oppressed creature, the sentiment of a heartless world and the soul of soulless condition.” Who made the statement?


(A) L. Feurbach


(B) G. Lukacs


(C) K. Marx


(D) V.I. Lenin


Answer: (C)





44. Match items in List – I with items in List – II and choose the correct answer from the codes given below:


List – I                                                            List – II


a. Caste and Race                                           1. D.N. Dhanagare


b. Modernisation                                             2. M.N. Srinivas


c. Sanskritisation                                             3. Yogendar Singh


d. Social movements                                       4. G.S. Ghurye


Codes:


       a b c d


(A) 2 1 3 4


(B) 4 3 2 1


(C) 3 2 4 1


(D) 1 4 1 3


Answer: (B)





45. Assertion (A): Privatization of Education resulted in degradation of education.


Reason (R): Globalization policy contribute to the privatization of education.


Choose the correct answer from the given code:


Codes:


(A) (A) is true and (R) is false.


(B) (A) is false and (R) is true.


(C) Both (A) and (R) are true.


(D) Both (A) and (R) are false.


Answer: (BC)





46. A.R. Radcliffe-Brown contributed to


(A) Functionalism


(B) Cultural Materialism


(C) Structural – Functionalism


(D) Structuralism


Answer: (C)





47. From which one of the following the ‘sum of the differences from a measure would always be zero’?


(A) Mode


(B) Median


(C) Mean


(D) Standard Error


Answer: (C)





48. Which of the following theories has a “Micro” orientation?


(A) Functionalism


(B) Conflict theory


(C) Interactionism


(D) Critical theory


Answer: (C)





49. Who stated that ‘Politics is about power, politics occurs when there are differentials in power’?


(A) T. Parsons


(B) R.A. Dahl


(C) R.E. Dowse and J.A. Hughes


(D) J. Westergaard and A. Little


Answer: (C)





50. Who is the author of the book ‘Rules of Sociological method’?


(A) Max Weber


(B) Auguste Comte


(C) Vilfredo Pareto


(D) Emile Durkheim


Answer: (D)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting