-->

UGC NET Paper II in Sociology { 2012 December - Previous Questions}



1. Which one of the following is not a characteristic of a primary group?


(A) Personal orientation


(B) Long term orientation


(C) Relations are end in themselves


(D) Relations are means to an end


Answer: (D)





2. Who, of the following, is the author of the book “Economy and Society”?


(A) Max Weber


(B) Anthony Giddens


(C) E. Durkheim


(D) A. Comte


Answer: (A)





3. Which one of the following is not an element of rural community?


(A) We-feeling


(B) Cultural diversity


(C) Territory


(D) Self-sufficiency


Answer: (B)





4. Choose the correct sequence of following in order of increasing complexity:


(A) Hunting, Gathering, Agrarian, Pastoral, Industrial and Post-industrial societies


(B) Gathering, Pastoral, Hunting, Industrial and Post-industrial societies


(C) Hunting, Pastoral, Agrarian, Industrial and Post-industrial societies


(D) Agricultural, Gathering, Hunting, Horticultural, Industrial and Post-industrial societies


Answer: (C)





5. Sociology is characterised by a perspective that places ________ in the foreground.


(A) Individual


(B) Unique social events


(C) Social interaction


(D) Culture


Answer: (C)





6. When two people interact with each other, they form


(A) A society


(B) An institution


(C) An association


(D) A dyadic group


Answer: (D)





7. Which one of the following Max Muller believed to be the earliest form of religion?


(A) Naturism


(B) Monoism


(C) Animism


(D) Fetishism


Answer: (A)





8. Ridicule is a


(A) Social sanction


(B) Social norm


(C) Mores


(D) Folkway


Answer: (A)





9. The term ‘Reference group’ was first introduced by


(A) Hyman


(B) Merton


(C) Srinivas


(D) Cooley


Answer: (A)





10. Match List – I with List – II and mark the correct answer from the codes given below the lists:


List – I                        List – II


(Author)                      (Change Perspective)


a. Sorokin                    i. Structural functional


b. Dahrendorf             ii. Cyclical


c. Spencer                    iii. Dialectical


d. Durkhiem                iv. Evolutionary


Codes:


       a b c d


(A) ii iii iv i


(B) i iii ii iv


(C) ii iv i iii


(D) iii i ii iv


Answer: (A)





11. The pivotal methodology of functionalist is


(A) Conjectural history


(B) Library work


(C) Field work


(D) Content analysis


Answer: (C)





12. To Mead the ‘generalised others’ and ‘significant others’ are the creators of


(A) I


(B) Me


(C) Ego


(D) Super ego


Answer: (B)





13. The collection of roles that goes with a given status is termed as


(A) Multiple roles


(B) Conflict of roles


(C) Role set


(D) Summation of roles


Answer: (C)





14. Assertion (A): The situation in which a person is faced with demands from two or more roles that do not match is called role conflict.


Reason (R): Role conflict is not common in traditional societies where each person plays a limited number of roles.


Choose the correct answer from the given codes:


Codes:


(A) (A) is true but (R) is false.


(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).


(C) (A) is false but (R) is true.


(D) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).


Answer: (D)





15. Who has written the book “urbanisation and family change”?


(A) Iravati Karve


(B) M. S. Gore


(C) Leela Dube


(D) I. P. Desai


Answer: (B)





16. Who studied the structural and functional unity of joint family in ‘Mahua’?


(A) K.M. Kapadia


(B) Neera Desai


(C) I. P. Desai


(D) A. M. Shah


Answer: (C)





17. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:


List – I                                                List – II


a. Marriage and Family in India          i. A. M. Shah


b. Kinship organisation in India          ii. Robin Fox


c. Kinship and Marriage                      iii. K. M. Kapadia


d. Family in India                               iv. Iravati Karve


Codes:


      a b c d


(A) i ii iv iii


(B) iii iv ii i


(C) i iii iv ii


(D) ii iii iv i


Answer: (B)





18. Who said that the social stratification in India is based on ‘purity and pollution’?


(A) M.N. Srinivas


(B) A.R. Desai


(C) Louis Dumont


(D) Yogendra Singh


Answer: (C)





19. Who has given functional theory of social stratification?


(A) T.B. Bottomore


(B) K. Davis


(C) W.E. Moore


(D) Karl Marx


Answer: (B)





20. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:


List – I                                                            List – II


a. Homeohierchicus                                         i. G.S. Ghurye


b. Human society                                            ii. Yogendra Singh


c. Modernisation of Indian Tradition             iii. Louis Dumont


d. Caste, Class and Occupation                      iv. Kingsley Davis


Codes:


      a b c d


(A) i ii iii iv


(B) ii iii iv i


(C) iii iv ii i


(D) iv ii i iii


Answer: (C)





21. Marxian theory of change, ‘that change comes through revolution’ indicates


(A) Change in the existing structure.


(B) Change of the whole structure.


(C) A partial change in the existing structure


(D) A nominal change of the structural elements.


Answer: (B)





22. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below the lists:


List – I                                                List – II


(Theory of Change)                 (Author)


a. Cyclical                               i. Karl Marxand Dahrendorf


b. Linear-Evolutionary            ii. A. Toynbee


c. Dialectic                              iii. K. Davis and W.E. Moore


d. Functional                           iv. Auguste Comte


Codes:


       a b c d


(A) iii iv i ii


(B) ii iv i iii


(C) iv i iii ii


(D) i ii iii iv


Answer: (B)





23. The basic difference between classical and modern sociological perspectives is visible in the


(A) Silent shift from macro to micro theoretical perspective


(B) Radical shift from micro to macro perspective


(C) Development of middle range theories


(D) None of the above


Answer: (A)





24. Who was Comte’s Mentor?


(A) Montesquieu


(B) Morgan


(C) Saint Simon


(D) Robert Redfield


Answer: (C)





25. From among the following who believed in Social Darwinism?


(A) Diffusionists


(B) Evolutionists


(C) Functionalists


(D) All of the above


Answer: (B)





26. Parsons’ analysis of social system is based on the principle of


(A) Manifest function


(B) Division of labour


(C) Homeostasis


(D) Functional unity


Answer: (C)





27. Who started his book “The Structure of Social Action” with the rhetorical question “who now reads Spencer”?


(A) Durkheim


(B) Parsons


(C) Weber


(D) Pareto


Answer: (B)





28. Phenomenology is a radical alternative to


(A) Positivism


(B) Evolutionism


(C) Functionalism


(D) Diffusionism


Answer: (A)





29. Durkheim’s study of suicide helps us to understand


(a) Society’s hold over the Individual


(b) Individual’s hold on the society.


(c) Suicide rates of various societies


(d) Degree of social integration ofa society.


Codes:


(A) (b) and (c)


(B) (a) and (b)


(C) (a) and (d)


(D) (b) and (d)


Answer: (C)





30. In Merton’s functional analysis of society which of the following concepts are central?


(a) Functions and Dysfunctions


(b) Structural elements and functional pre-requisites


(c) Subjective and objective manifestation


(d) Manifest and latent functions


Codes:


(A) (b) and (c)


(B) (b) and (d)


(C) (a) and (c)


(D) (a) and (d)


Answer: (D)





31. “Kula” was associated with _________


(a) Trobriand Islanders


(b) Malinowski


(c) Andaman Islanders


(d) Frazer


Codes:


(A) (b) and (c)


(B) (b) and (d)


(C) (a) and (b)


(D) (a) and (c)


Answer: (C)





32. Durkheim considered animism as:


(1) Soul worship


(2) The belief that events in the world are mobilized by the activities of spirit.


(3) The belief in worshipping the animals.


(4) The belief in worshipping the natural objects.


Codes:


(A) (1) and (2)


(B) (1) and (4)


(C) (2) and (3)


(D) (2) and (4)


Answer: (A)





33. In his evolutionary framework Marx arranged societies in the order of


(1) Primitive Communism


(2) Feudalism


(3) Capitalism


(4) Socialism


The correct order is


Codes:


(A) (3), (2), (1), (4)


(B) (2), (3), (4), (1)


(C) (1), (4), (3), (2)


(D) (1), (2), (3), (4)


Answer: (D)





34. Assertion (A): For the emergence of capitalism, a particular motivation was required with regard to profit and work.


Reason (R): Capitalism was developed in the west because such a motivation was provided by Calvinism.


Select your answer from:


Codes:


(A) Both (A) and (R) are true and(R) is correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are true, but(R) is not the correct explanation of (A).


(C) (A) is true, (R) is false.


(D) Both (A) and (R) are false.


Answer: (A)





35. Assertion (A): Functionalism considers human society as a social system, as a set of interconnected parts which together form as a whole.


Reason (R): Social Institutions such as education and religion are viewed as a part of the social system rather than as isolated units.


Choose the correct answer.


Codes:


(A) (A) is true and (R) is false.


(B) (A) is false, but (R) is true.


(C) Both (A) and (R) are true but(R) is not the correct explanation of (A).


(D) Both (A) and (R) are true and(R) is the correct explanation of (A).


Answer: (D)





36. Match the following:


List – I                                    List – II


(Thinker)                     (Concept)


a. Max Weber              i. Circulation of Elites


b. R. K. Merton           ii. Self-fulfilling prophesy


c. B. Malinowski         iii. Ideal types


d. V. Pareto                 iv. Kula exchange


Codes:


       a b c d


(A) iii ii iv i


(B) i iv ii iii


(C) ii i iii iv


(D) iv iii i ii


Answer: (A)





37. Match the following:


List – I                                                List – II


(Authors)                                 (Books)


a. A.R. Radcliff-Brown          i. Rules of Sociological Method


b. H. Spencer                          ii. Structure and Function in Primitive Society


c. R. Dahrendorf                     iii. Class and Class Conflict in Industrial Society


d. E. Durkheim                       iv. Principles of Sociology


Codes:


       a b c d


(A) ii iv iii i


(B) iv iii ii i


(C) ii iii i iv


(D) i iii ii iv


Answer: (A)





38. The book “Street Corner Society” was authored by


(A) L.A. Coser


(B) Max Weber


(C) William F. Whyte


(D) B. Malinowski


Answer: (C)





39. The figure that most frequentlyoccurs in a given set of data is known as


(A) Mode


(B) Median


(C) Mean


(D) Average


Answer: (A)





40. Range is a measure of


(A) Central Tendency


(B) Dispersion


(C) Association


(D) Correlation


Answer: (B)





41. Who has given the formula for calculating rank correlation?


(A) Spearman


(B) Pearson


(C) Yules


(D) Garrett


Answer: (A)





42. An idea about a given state of affairs put forward in exact terms to provide basis for empirical testing is known as


(A) Ideal type


(B) Hypothesis


(C) Sociological imagination


(D) Empirical Research


Answer: (B)





43. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below the lists:


List – I                        List – II


a. Oral History            i. Quantitative Data


b. Survey                     ii. People’s Knowledge


c. Sampling                 iii. Indepth study of a unit


d. Case study              iv. Representative of a whole


Codes:


      a b c d


(A) i ii iii iv


(B) ii i iv iii


(C) iii iv i ii


(D) iv iii ii i


Answer: (B)





44. Attribute is related to


(A) Qualitative variable


(B) Quantitative variable


(C) Constant


(D) None of the above


Answer: (A)





45. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below the lists:


List – I                                    List – II


a. Empirical Research              i. Knowledge free from bias


b. Objectivity                          ii. Personal assertion


c. Fact                                                 iii. Field based data


d. Subjectivity                         iv. Empirical evidence


Codes:


      a b c d


(A) i ii iii iv


(B) iii i iv ii


(C) ii iii iv i


(D) iv i ii iii


Answer: (B)





46. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:


List – I                                                List – II


(Type of research design)        (Nature of research question)


a. Exploratory                                     i. Why is it?


b. Experimental                       ii. What is it?


c. Descriptive                          iii. How to treat it?


d. Diagnostic                           iv. How is it?


Codes:


       a b c d


(A) iv iii ii i


(B) i iv iii ii


(C) ii i iv iii


(D) i ii iii iv


Answer: (C)





47. What is the correct sequence of understanding research methodology?


(A) Nature of phenomena, methods of data collection, nature of social science, methods of data analysis.


(B) Nature of phenomena, nature of social science, method of data collection, methods of data analysis


(C) Methods of data analysis, methods of data collection, nature of social science, nature of phenomena


(D) Methods of data collection, nature of phenomena, nature of social science, methods of data analysis


Answer: (B)





48. In case of doing a research which is the correct sequence?


(A) Formulation of the problem, data collection, hypothesis, analysis of data


(B) Data collection, hypothesis, formulation of the problem, analysis of data


(C) Formulation of problem, hypothesis, data collection, analysis of data


(D) Hypothesis, analysis of data, formulation of the problem, data collection


Answer: (C)





49. After data collection which is the correct sequence of the following steps?


(A) Editing of filled in tool, coding, report writing, tabulation


(B) Coding, report writing, editing the filled in tool, tabulation


(C) Report writing, editing filled in tool, tabulation, coding


(D) Editing filled in tool, coding, tabulation


Answer: (D)





50. Coefficient of correlation (r) indicates the extend of relationship between


(A) Two qualitative variables


(B) Two quantitative variables


(C) One qualitative variable and other quantitative variable


(D) All the above


Answer: (B)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 309 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 70 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting