-->

UGC NET Paper II in Social Work { 2013 December }



1. Which of the following are the salient features of Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme?


1. Rights based frame work.


2. Labour intensive work.


3. Decentralised Planning.


4. Women Empowerment.


Codes:


(A) 1, 2 and 3 are correct


(B) 1, 2 and 4 are correct


(C) 1, 3 and 4 are correct


(D) All are correct


Answer: (D)





2. ‘Reassurance’ is one of the techniques that come under the broad category of


(A) Directives


(B) Information seeking


(C) Minimal responses


(D) Complex responses


Answer: (A)





3. ‘Normative System’ refers to


(A) system of rules and norms of the society.


(B) culture of the society.


(C) conventional behaviour of the society.


(D) All of the above


Answer: (D)





4. The presence of which of the following will indicate the diversity of population?


(A) Secondary association


(B) Social tolerance


(C) Secondary control


(D) Social mobility


Answer: (A)





5. In which among the following States in India, Community Development Programme was first initiated in 1952?


(A) Tamil Nadu


(B) Punjab and Haryana


(C) Uttar Pradesh


(D) Rajasthan


Answer: (D)





6. Which is/are the approaches to community organization?


(A) Community driven development


(B) Social capital formation


(C) Ecological sustainable development


(D) All of the above


Answer: (D)





7. Which of the following is used to indicate the reliability of an estimate?


(A) Universe


(B) Statistical significance


(C) Sampling method


(D) Confidence interval


Answer: (D)





8. Which among the following is the department created under the Ministry of Social Justice and Empowerment from May 2012?


(A) Department of Higher Education


(B) Department of Disability Affairs


(C) Department of Health Research


(D) Department of Rural Development


Answer: (B)





9. The author of the book “From Charity to Social Work” is


(A) Mary Richmond


(B) Friedlander


(C) Jane Adams


(D) Elizabeth N. Agnew


Answer: (A)





10. The sensing of skin through touch or pressure is


(A) Visual perception


(B) Olfactory perception


(C) Kinesthetic perception


(D) Auditory perception


Answer: (C)


11. 12th August is celebrated as


(A) International Day of Rural Women


(B) World Humanitarian Day


(C) World Habitat Day


(D) International Youth Day


Answer: (D)





12. What does a population pyramid signify?


(A) Maternal mortality rate


(B) Fertility rate


(C) Death rate


(D) Age-sex distribution at a given time


Answer: (D)





13. The phrase ‘Human Rights’ was first used in


(A) League of Nations Covenant


(B) French Declaration of the Rights


(C) Charter of the United Nations


(D) American Declaration of Independence


Answer: (C)





14. The International Covenant for Economic, Social and Cultural Rights was adopted in the year


(A) 1926


(B) 1948


(C) 1956


(D) 1966


Answer: (B)





15. According to whom groups must accomplish the four functional tasks i.e. integration, adaptation, pattern maintainance and goal attainment to remain in equilibrium?


(A) Talcott Parsons


(B) Ghurye


(C) Cooley


(D) Durkheim


Answer: (A)





16. In Second Five Year Plan, the primary emphasis shifted to


(A) Rural Development


(B) Industrial Development


(C) Agricultural Development


(D) Urban Development


Answer: (B)





17. The ‘Problem Solving Approach’ emerged from the work of


(A) Florence Hollis


(B) Mary Richmond


(C) H.H. Perlman


(D) B. Swift


Answer: (C)





18. A theory of deviant behaviour which holds that deviant behaviour results when there is a lack of socially approved means to achieve a socially approved goals:


(A) Anomie theory


(B) Personality theory


(C) Differential association


(D) Containment theory


Answer: (A)





19. Defining the relevant variables to remove the ambiguity in measurement is called


(A) problem formulation


(B) operationalisation of variables


(C) statistical inference


(D) selection of scales


Answer: (B)





20. The curved line type relationship is referred by


(A) Linear Correlation


(B) Non-Linear Correlation


(C) Simple Correlation


(D) Multiple Correlation


Answer: (B)


21. Social Forestry scheme was initiated in India –


1. to increase fuel availability in rural areas


2. to prevent soil erosion


3. to compensate deforestation activities


4. to maintain the biodiversity of the nation


Codes:


(A) 1 and 2 are correct


(B) 3 and 4 are correct


(C) 1, 2 and 3 are correct


Answer: (A)





22. In the principle of ‘Right to self determination’ social worker


(A) recognises the right and need of clients to freedom in making their own choices and decisions.


(B) recognises the right to privacy of the client.


(C) examines the situations of clients without bias.


(D) recognises the client’s genuine concern, points of view and help in taking decision.


Answer: (A)





23. Emotional disorders in which an individual remains oriented to reality but suffers from chronic anxiety is


(A) Schizophrenia


(B) Depression


(C) Paranoid states


(D) Neuroses


Answer: (D)





24. Individualization as both goal and process of social work practice was suggested by:


(A) H.H. Perlman


(B) Florance Hollis


(C) G. Konopka


(D) Carol Mayer


Answer: (D)





25. Scheme for analysing group interactions called as ‘Interaction process’ is developed by


(A) Robert Bales


(B) Charles D. Garvin


(C) Maeda J. Galinsky


(D) Alex Gitterman


Answer: (A)





26. According to whom a more broadly conceived form of ‘social action group’, is –‘action system’?


(A) Pincus and Minahan


(B) Prigmore


(C) Weisner


(D) Garvin


Answer: (A)





27. The Indian Journal of Social Work was started in the year


(A) 1938


(B) 1940


(C) 1948


(D) 1952


Answer: (A)





28. An Achieved Status is based on


(A) Birth


(B) Caste


(C) Abilities


(D) Financial position of family


Answer: (C)





29. Marriage is a _____ among Hindus.


(A) contract


(B) measure to exchange property


(C) sacrament


(D) legal need


Answer: (C)





30. The process of generalizing sample results to the population results is called


(A) Generalization


(B) Normal distribution


(C) Level of significance


(D) Statistical inference


Answer: (D)





31. _____ is/are the process of catharsis.


(A) Helping to reduce eating


(B) Ventilation of feelings


(C) Supporting for better sleep


(D) All the above


Answer: (B)





32. The tripartite body which was set in pre-independence period to deal with industrial relations problems in India is


(A) Indian Labour Committee


(B) Indian Labour Congress


(C) Indian Labour Conference


(D) Indian Labour Bureau


Answer: (C)





33. Which among the following statement is/are false?


1. ISO 14000 is related to environmental protection.


2. Adopting principles of Natural Justice is mandatory in case of domestic enquiry.


3. 18(1) settlement is otherwise called as collective bargaining.


4. An employee died of an accident inside an industrial organisation, if found to be under the influence of alcohol, he is not eligible for compensation under Workmen’s Compensation Act.


Codes:


(A) 3 and 4 only


(B) 4 only


(C) 2 only


(D) 2 and 4 only


Answer: (B)





34. Alcohol is in the category of


(A) Stimulants


(B) Hallucinogens


(C) Solvents


(D) Depressants


Answer: (D)





35. Which among the following Acts is correctly matched with its year of Enactment?


(A) Juvenile Justice Act-2000


(B) National Trust Act-1987


(C) Mental Health Act-1997


(D) Factories Act-1946


Answer: (A)





36. Match the List I with II and choose the correct answers from the codes given below:


List – I                                                                        List – II


(I) National Environment Policy                                 (1) 1986


(II) Environment Protection Act                                (2) 2005


(III) Sarva Shiksha Abhiyan                                       (3) 2006


(IV) National Rural Health Mission                           (4) 2001


Codes:


       (I) (II) (III) (IV)


(A) (4) (2) (1) (3)


(B) (2) (3) (4) (1)


(C) (3) (1) (4) (2)


(D) (4) (1) (3) (2)


Answer: (C)





37. Match the List I with II and choose the correct answers from the codes given below:


List – I                                                                        List – II


(I) Quota sampling                                                      (1) Probability sampling


(II) Causal research                                                     (2) Non-probability sampling


(III) Cluster sampling                                                 (3) Conclusive research


(IV) Qualitative research                                            (4) Unstructured


Codes:


       (I) (II) (III) (IV)


(A) (4) (2) (1) (3)


(B) (2) (3) (1) (4)


(C) (3) (2) (4) (1)


(D) (4) (1) (3) (2)


Answer: (B)





38. Match the following items given in List-I with the items given in List-II:


List – I                                                            List – II


(I) Prohibition of discrimination                     (1) Article 14


(II) Equality before law                                  (2) Article 16


(III) Abolition of untouchability                    (3) Article 17


(IV) Equality of opportunity                          (4) Article 15


Codes:


       (I) (II) (III) (IV)


(A) (4) (3) (2) (1)


(B) (4) (1) (3) (2)


(C) (2) (3) (4) (1)


(D) (2) (1) (4) (3)


Answer: (B)





39. Assertion (A): Self decision making is an important aspect in growth and development of the client.


Reason (R): Case workers are not involved in making use of community resources.


Choose your answer from codes given below:


(A) Both (A) and (R) are correct, and (R) is the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are not correct.


(C) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).


(D) (A) is correct, but (R) is not the correct explanation of (A).


Answer: (D)





40. Assertion (A): Intelligence is an ability to learn.


Reason (R): The ability to deal with abstraction is intelligence.


Codes:


(A) Both (A) and (R) are correct.


(B) Both (A) and (R) are not correct.


(C) (A) is correct, but (R) is not correct.


(D) (A) is not correct, but (R) is correct.


Answer: (A)





41. Assertion (A): A census is the procedure of systematically acquiring and recording information about the members of a given population.


Reason (R): It is regularly occurring and official count of a particular population.


Codes:


(A) (A) is correct and (R) is wrong.


(B) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A)


(C) Both (A) and (R) are wrong.


(D) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not correct explanation of (A).


Answer: (B)





42. Assertion (A): All the problems in case work practice are not treated alike.


Reason (R): The impact of a problem is same for all individuals.


Codes:


(A) Both (A) and (R) are correct.


(B) Both (A) and (R) are not correct.


(C) (A) is correct and (R) is the correct explanation of (A).


(D) (A) is correct and (R) is not the correct explanation of (A).


Answer: (B)





43. Find the sequence of the Enactment of the following Acts:


1. Trade Unions Act


2. Payment of Wages Act


3. Factories Act


4. Employees Provident Fund Act


Codes:


(A) 1 2 3 4


(B) 1 3 2 4


(C) 2 3 1 4


(D) 2 4 3 1


Answer: (A)





44. Which among the following is in correct sequence?


(A) Study, intake, treatment, diagnosis, termination, follow up


(B) Intake, study, diagnosis, treatment, termination, follow up


(C) Diagnosis, intake, treatment, study, termination, follow up


(D) Treatment, intake, diagnosis, study, termination, follow up


Answer: (B)





45. Arrange the following Non-Govt. Experiments in order in which they appeared. Use the code given below:


(i) Firka


(ii) Marthandam


(iii) Sevagram


(iv) Gurgaon


Codes:


(A) (i) (iv) (ii) (iii)


(B) (iv) (ii) (iii) (i)


(C) (ii) (iv) (iii) (i)


(D) (iii) (iv) (i) (ii)


Answer: (B)





Read the passage given below and answer the following questions as per the understanding of the passage. (Q. No. 46 to 50)


Social work is a practical profession aimed at helping people address their problems and matching them with the resources they need to lead healthy and productive lives. Beneath this practicality lies a strong value system that can be summarized in two words: social justice. Social justice is the view that everyone deserves equal economic, political and social rights and opportunities. Social workers aim to open the doors of access and opportunity for everyone, particularly those in greatest need.


A brief glance at the many roles of social workers shows how this value system underscores everything they do. With homeless clients, for example, social workers make sure their clients have access to food stamps and health care. The same is true for elderly clients: Social workers may work to protect them from financial abuse or to ensure that they are receiving the health and financial benefits that are rightfully theirs.


Social workers also apply social justice principles to structural problems in the social service agencies in which they work. Armed with the long-term goal of empowering their clients, they use knowledge of existing legal principles and organizational structure to suggest changes to protect their clients, who are often powerless and underserved. For example, social workers may learn organizational ethics to ensure that clients are treated respectfully by staff or they may examine the organization’s policies on personal client information to make sure it is held in confidence.


Often, social workers bring social justice concepts into the wider social and political arena. Social workers condemn terrorism but calling for examination of possible underlying causes. In particular, social workers suggested that terrorism may be fuelled in part by global practices that led to poverty and rage among millions of people of the world.


Indeed, from the beginning of their profession, social workers have been involved in “connecting the dots” between peace and social justice. According to social work philosophy… Peace is not possible where there are gross inequalities of money and power, whether between workers and managers, nations and nations or men and women.





46. What is the value system underlying the social work as a practical profession?


(A) Social work is a problem solving process.


(B) Social work practice has strong value system permeated by social justice.


(C) To provide welfare services


(D) All the above


Answer: (B)





47. What is the relationship between social work and social justice?


(A) Social work through the value of social justice enhances access and opportunity to everyone.


(B) Social justice has no commonality with social work


(C) Social Justice is promoted by Courts.


(D) All the above


Answer: (A)





48. How social workers apply principles of social justice?


(A) Social Workers rarely apply social justice principles


(B) Social workers have their own principles


(C) Social workers apply principles of social justice to address structural problems in the organisations in which they work.


(D) None of the above


Answer: (C)





49. How social workers apply social justice approach while dealing with problems of terrorism?


(A) Social workers have nothing to do with terrorism.


(B) Social workers do not condemn terrorism.


(C) Social workers suggested terrorism to fuel poverty.


(D) Social workers are more committed for examination of possible underlying causes of terrorism.


Answer: (D)





50. How social workers interpret the relationship between peace and social justice?


(A) Social justice and peace are two different concepts.


(B) Peace is not possible where there are gross inequalities of money and power.


(C) Social workers are not peace workers.


(D) None of the above


Answer: (B)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting