-->

UGC NET Paper II in Social Work { 2013 September }



1. Which one of the following is not an indicator of social development of a country?


(A) Infant mortality rate


(B) Average life span


(C) Incidence of litigation in the courts


(D) Literacy rate


Answer: (C)





2. The Child Marriage Restrain Act was enacted in the year


(A) 1929


(B) 1930


(C) 1931


(D) 1932


Answer: (A)





3. The best example of verbal communication skill is


(A) Good vocabulary


(B) Competence in oral presentations


(C) Fluent speech


(D) Participate in training and research


Answer: (B)





4. Acceptance is a principle of social work which implies


(A) Accepting client in his/her appearance.


(B) Extending warm welcome to the client.


(C) Accepting the client as he/she is.


(D) Accepting the client’s version as it is.


Answer: (C)





5. ‘Mongolism’ is the type of


(A) Geographical division of land


(B) Topographical structure


(C) Mental retardation


(D) A religious sect


Answer: (C)





6. What is Anuloma marriage?


(A) Higher caste man marrying lower caste woman


(B) Higher caste woman marrying lower caste man


(C) Lower caste man marrying higher caste woman


(D) Lower caste woman marrying higher caste man


Answer: (A)





7. Identity V/S role confusion is the task of


(A) Adulthood


(B) Oral stage


(C) Old age


(D) Adolescence


Answer: (D)





8. The Rio Earth Summit of 1992 dealt with the theme


(A) Sustainable development


(B) Climate change


(C) Poverty reduction


(D) Agricultural development


Answer: (A)





9. Match the following names of the books given in List – I with the authors given in List – II and select answer from the codes given below:


List – I (Book)                                                                                                List – II (Author)


a. Social Work Education and Social Work Practice in India            i. B. Kuppuswamy


b. An Introduction to Social Psychology                                           ii. T.K. Nair


c. Social Group Work Practice                                                            iii. Polansky


d. Social Work Research Methods for the Helping Professions         iv. Wilson and Ryland


Codes:


         a b c d


(A) iii iv i ii


(B) ii i iv iii


(C) iv ii i iii


(D) iii iv ii i


Answer: (B)





10. Assertion (A): Sigmund Freud claims that sex instinct is the source of all human endeavours.


Reason (R): Social psychologists have tried to explain human behaviour in terms of instincts.


Codes:


(A) Both (A) and (R) are true.


(B) Both (A) and (R) are not true.


(C) (A) is true, but (R) is not true.


(D) (A) is not true, but (R) is true.


Answer: (A)


11. Assertion (A): Social work profession recognises the family as an important system in its own right.


Reason (R): The family as a unit is worthy of study and intervention.


Codes:


(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).


(C) Both (A) and (R) are false.


(D) (A) is true, but (R) is false.


Answer: (B)





12. Match the following:


List – I                                                                                                List – II


a. Payment of Bonus Act                                                                    i. 1936


b. Payment of Gratuity Act                                                                ii. 1948


c. Payment of Wages Act                                                                   iii. 1965


d. Minimum Wages Act                                                                      iv. 1947


v. 1972


Codes:


        a b c d


(A) iii v i ii


(B) iv v ii i


(C) v ii iv iii


(D) ii iii v i


Answer: (A)





13. Mandatory testing for HIV/AIDS can be done when


(i) Government wants it.


(ii) One wants to know about HIV/AIDS patients in the population.


(iii) Regular medical checkups are held.


(iv) During blood donation


Codes:


(A) (i) and (ii) are correct.


(B) (ii) and (iii) are correct.


(C) (iii) and (iv) are correct.


(D) Only (iv) is correct.


Answer: (D)





14. Which of the following does not threaten internal validity?


(A) Maturation of passage of time


(B) History


(C) Instrumentation


(D) Randomization


Answer: (D)





15. The hypothesis by which the researcher not only asserts that the variables will be found to be related, but also predicts the direction of their relationship is called


(A) one tailed


(B) two tailed


(C) null hypothesis


(D) none of the above


Answer: (A)





16. Match the following:


List – I (Event)                                                           List – II (Date of Observance)


a. World Anti Tobacco Day                                        i. Jan 12


b. National Youth Day                                               ii. May 31


c. International Youth Day                                         iii. Oct 12


d. World Girl Child Day                                             iv. Aug 12


Codes:


       a b c d


(A) ii i iii iv


(B) ii i iv iii


(C) i iii ii iv


(D) iii ii i iv


Answer: (B)





17. The National Commission for Women was established in the year


(A) 1957


(B) 1986


(C) 2001


(D) 1992


Answer: (D)





18. Kaka Kalelkar was associated with _______


(A) Scheduled Caste Commission


(B) Scheduled Tribe Commission


(C) Backward Classes Commission


(D) Minorities Commission


Answer: (C)





19. The method by which the relative worth of Jobs in an organisation is determined is called as


(A) Job Description


(B) Job Evaluation


(C) Job Specification


(D) Job Analysis


Answer: (D)





20. Arrange the following Acts in order in which they were enacted. Use the code given below:


(i) The ESI Act


(ii) The Provident Fund Act


(iii) The Maternity Benefit Act


(iv) Workmen’s Compensation Act


Codes:


(A) ii i iv iii


(B) i iv ii iii


(C) iv i ii iii


(D) iv i iii ii


Answer: (C)


21. Cognitive needs’ of human beings are the needs


(A) to develop abilities


(B) for symmetry, order and beauty


(C) for security and freedom from attack


(D) to know, to understand and to explore


Answer: (D)





22. ‘Learned helplessness’ is a concept based on


(A) Unconditional positive learning


(B) Social learning theory


(C) Hypothetical constructs


(D) Psychoanalytic approach


Answer: (B)





23. Match the following:


List – I                                                                                                List – II


a. Social investigation report                                                               i. Medical social work


b. Discharge planning                                                                         ii. Child guidance centre


c. Workmen’s compensation                                                               iii. Probation


d. Behavioural problems                                                                     iv. Social security


Codes:


        a b c d


(A) iii i iv ii


(B) i iv ii iii


(C) iv iii ii i


(D) i ii iii iv


Answer: (A)





24. Which one of the following is not necessary for project formulation?


(A) Setting objectives and targets


(B) Design of strategies


(C) Identification of potential obstacles


(D) Documentation


Answer: (D)





25. FCRA stands for


(A) Foreign Contribution (Rules) Act


(B) Foreign Contribution (Regulation) Act


(C) Federal Contribution (Regulation) Act.


(D) None of the above


Answer: (B)





26. Match items in List – I with List – II and choose the correct answer from the codes given below:


List – I (Method)                                                                    List – II (Technique)


a. Social case work                                                                  i. Funnelling


b. Social group work                                                               ii. Gherao


c. Community organisation                                                     iii. Person situation configuration


d. Social action                                                                       iv. Norming and storming


Codes:


        a b c d


(A) ii iv iii i


(B) iii iv i ii


(C) i iii iv ii


(D) iv ii iii i


Answer: (B)





27. Which one of the following is not a treatment group?


(A) Growth group


(B) Socialisation group


(C) Educational group


(D) Study team


Answer: (D)





28. Indecent Representation of Women (Prohibition) Act was enacted in year


(A) 1976


(B) 1986


(C) 1996


(D) 2006


Answer: (B)





29. Which of the following governance mechanism is the highest body for policy formulation in NGOs?


(A) General body


(B) Managing Committee


(C) Sub Committee


(D) Chairperson


Answer: (A)





30. Match the items in List – I with items in List – II and choose the correct answer from the codes given below:


List – I (Author)                                                                     List – II (Method/approach)


a. Octavia Hill                                                                         i. Problem solving approach


b. Murry G. Ross                                                                    ii. Social group work


c. H.H. Perlman                                                                      iii. Community organisation


d. Gisela Konopka                                                                  iv. Housing reforms


Codes:


        a b c d


(A) ii iii iv i


(B) iii iv i ii


(C) iv iii i ii


(D) i ii iii iv


Answer: (C)





31. Objectively in research means the willingness and ability to examine evidence dispassionately is called


(A) espirit de corps of the scientific method


(B) cours de philosophic of the scientific method


(C) la carriere of the scientific method


(D) sine qua non of the scientific method


Answer: (D)





32. In participatory development, people’s participation is


(A) an end, not just a means to development


(B) only a means to development


(C) neither an end nor a means to development


(D) only a means not an end to development


Answer: (D)





33. If the client persists in verbal attacks, the technique used is


(A) Confrontation


(B) Scanning


(C) Fogging


(D) Explaining


Answer: (C)





34. ‘Power’ is gained whereas ‘authority’ is


(A) acquired


(B) possessed


(C) imposed


(D) nested


Answer: (D)





35. The point where two axes intersect is known as


(A) X axis


(B) Y axis


(C) Origin


(D) Table


Answer: (C)





36. The value that is repeated most often in data set is known as


(A) Median


(B) Mode


(C) Frequency


(D) Variance


Answer: (B)





37. Who among the following said that justice is crucial to understand human rights?


(A) Peterson


(B) John Rawl


(C) Smith


(D) Stephenson


Answer: (B)





38. The Universal Declaration of Human Rights was adopted in


(A) 1944


(B) 1945


(C) 1947


(D) 1948


Answer: (D)





39. Assertion (A): Maintaining case files is an important duty of a psychiatric social worker.


Reason (R): Case files are important sources of data collection in mental health research.


Codes:


(A) Both (A) and (R) are true.


(B) (A) is true and (R) is not the correct explanation of (A).


(C) Both (A) and (R) are not true.


(D) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).


Answer: (B)





40. Assertion (A): Human Resource Manager have to be a good human being.


Reason (R): Human values and ethics should be essential part of management education.


Codes:


(A) (A) is correct and (R) is not the correct explanation of (A).


(B) (A) is correct and (R) is the correct explanation of (A).


(C) (A) is not correct but (R) is the correct explanation of (A).


(D) Both (A) and (R) are not correct.


Answer: (B)





41. Assertion (A): When professional social work ingrains itself, in a practice modes, it can reduce the enormity of social problems in a given society.


Reason (R): Unless professional social workers develop competencies and convictions, they cannot address complex social problems.


Codes:


(A) (A) is true but (R) is not true.


(B) (A) is not true but (R) is true.


(C) Both (A) and (R) are true.


(D) Both (A) and (R) are not true.


Answer: (C)





42. A set of guidelines that give direction to action by an organization or government is called


(A) Social policy


(B) Social planning


(C) Social principles


(D) Strategic planning


Answer: (A)





43. Match the following fears with their technical names:


       List – I                                                                List – II


a. Hydrophobia                                                1. Fear of heights


b. Nictophobia                                                 2. Fear of darkness


c. Acrophobia                                                  3. Fear of water


d. Pyrophobia                                                  4. Fear of fire


Codes:


       a b c d


(A) 3 2 4 1


(B) 2 3 1 4


(C) 2 3 4 1


(D) 3 2 1 4


Answer: (D)





44. Assertion (A): Drug abuse has been on the increase.


Reason (R): The control of family and intergenerational communication is declining.


Codes:


(A) (A) is true and (R) is not true.


(B) Both (A) and (R) are not true.


(C) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the explanation of (A).


(D) (A) is true and (R) is the correct explanation of (A).


Answer: (D)





45. The F-test is a


(A) Parametric test


(B) Non-parametric test


(C) Discriminant analysis


(D) Health status test


Answer: (A)





Read the passage given below and answer the following questions as per the understanding of the passage (Question Nos. 46 to 50)


          History has led to vast inequalities, leaving almost three-fourths of the world’s people living in less-developed countries and one fifth below the poverty line. The long-term impact of past industrialization, exploitation and environmental damage cannot be wished away. It is only right that development in this new century be even more conscious of its long-term impact. The problems are complex and the choices difficult. Our common future can only be achieved with a better understanding of our common concerns and shared responsibilities. Poverty and a degraded environment are closely inter-related, especially where people depend for their livelihoods primarily on the natural resource base of their immediate environment. Restoring natural systems and improving natural resource management practices at the grassroots level are central to a strategy to eliminate poverty.


       


       The survival needs of the poor force them to continue to degrade an already degraded environment. Removal of poverty is therefore a prerequisite for the protection of the environment. Poverty magnifies the problem of hunger and malnutrition. The problem is further compounded by the inequitable access of the poor to the food that is available. It is therefore necessary to strengthen the public distribution system to overcome this inequity. Diversion of common and marginal lands to ‘economically useful purposes’ deprives the poor of a resource base which has traditionally met many of their sustenance needs. 





         Literacy and a basic education are essential for enabling the poor to access the benefits offered by development initiatives and market opportunities. Basic education is therefore a precondition for sustainable development. A sizeable proportion (about 60 percent according to some estimates) of the population is not integrated into the market economy. Ensuring the security of their livelihoods is an imperative for sustainable development. In several areas, desirable limits and standards for consumption need to be established and applied through appropriate mechanisms including education, incentives and legislation. Several traditional practices that are sustainable and environment friendly continue to be a regular part of the lives of people in developing countries. It is therefore important to evaluate and make development decisions which structurally lead to a more sustainable society.





46. How can we achieve our common future in a sustainable development framework?


(i) Understanding the long term impact of past industrialization.


(ii) Preventing environmental damage.


(iii) Understanding common concerns and shared responsibilities.


(A) (i) and (ii) are correct


(B) (ii) and (iii) are correct


(C) (iii) and (i) are correct


(D) (i), (ii) and (iii) are correct


Answer: (D)





47. What are central to a strategy to eliminate poverty and thereby ensuring sustainable development?


(A) Industrialization


(B) Exploitation of National Resources


(C) Restoring Natural Systems


(D) Encouraging Market Economy


Answer: (C)





48. How does the survival needs of poor people affect sustainable development?


(A) Diversion of common and marginal lands to economically useful purposes.


(B) Poverty magnifies the problem of hunger and malnutrition.


(C) Continue to degraded the already degraded environment


(D) None of the above


Answer: (C)





49. What are essentials for enabling the poor to access the benefits offered by development initiatives and market opportunities?


(i) Ensuring security of livelihoods


(ii) Improving literacy and basic education


(iii) Encouraging unsustainable patterns of consumption


(iv) Increasing purchasing power


(A) (i), (ii) and (iii) are correct.


(B) (i), (ii) and (iv) are correct.


(C) (ii), (iii) and (iv) are correct.


(D) (iii), (iv) and (i) are correct.


Answer: (B)





50. What needs to be encouraged to ensure sustainable development?


(A) Market driven technology


(B) Environment friendly traditional practices


(C) Consumption oriented economy


(D) All the above


Answer: (B)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting