-->

UGC NET Paper II in Social Work { 2012 December }



1. The ‘Structure of Social Action’ was propounded by:


(A) Max weber


(B) Robert Milton


(C) Talcott Parsons


(D) Radcliffe Brown


Answer: (C)





2. Who propounded the concept ‘Conjugal Family’?


(A) Talcot Parsons


(B) Murdock


(C) William J. Goode


(D) None of the above


Answer: (C)





3. The Government of India adopted the National Policy for children in the year


(A) 1975


(B) 1974


(C) 1963


(D) 1985


Answer: (B)





4. Who proposed ‘Client Centered Therapy’?


(A) Carl Rogers


(B) Anna Freud


(C) Paul Goodman


(D) Addler


Answer: (A)





5. The essential characteristics of research:


(A) Description


(B) Exploration


(C) Experimentation


(D) All the above


Answer: (D)





6. Child Labour (Prohibition and Regulation) Act came into being in the year:


(A) 1947


(B) 1952


(C) 1986


(D) 1991


Answer: (C)





7. Lok Adalat refers to:


(A) Out of court settlement.


(B) Decreasing the case load of courts for speedy justice.


(C) Summary trial.


(D) People deciding about their problems.


Answer: (B)





8. Charity Organisation Society (COS) in USA was established in the year:


(A) 1870


(B) 1877


(C) 1818


(D) 1900


Answer: (B)





9. Denotified tribes are:


(A) Ex-criminal tribes


(B) Untouchables


(C) Wandering communities


(D) Artisans


Answer: (A)





10. Who is the author of ‘Pattern of Culture’?


(A) Ruth Benedict


(B) G.W. Allport


(C) Kimball Young


(D) M.N. Srinivas


Answer: (A)


11. The values of mean, median and mode are same in the case of:


(A) Normal distribution


(B) Skewed distribution


(C) Binomial distribution


(D) Abnormal distribution


Answer: (A)





12. The 73rd Constitutional Amendment relating to Panchayati Raj came into force in the year:


(A) 1992


(B) 1993


(C) 1994


(D) 1995


Answer: (B)





13. The formula used to determine ‘Intelligence Quotient’ is


(A) I.Q = PA/CA × 100


(B) I.Q = CA/MA × 100


(C) I.Q = CA/MA × 200


(D) I.Q = MA/CA ×100


Answer: (D)





14. _________ refers to the protection of society against crime.


(A) Social Welfare


(B) Social Defence


(C) Social Security


(D) Social Development


Answer: (B)





15. Conscience is identified with:


(A) Id


(B) Ego


(C) Super Ego


(D) All the above


Answer: (C)





16. _________ was associated with conscientization model.


(A) Murray G. Ross


(B) Paulo Friere


(C) H.B. Trecker


(D) None of the above


Answer: (B)





17. _________ Theory propounds that childhood experiences influence the adult behaviour.


(A) Person Centered Theory


(B) Psycho-analytical Theory


(C) Behaviour Modification Theory


(D) Existential Theory


Answer: (B)





18. Gandhiji was associated with


I. Trusteeship


II. Non-Violence


III. Imperialism


IV. Truth


Codes:


(A) I and II are correct


(B) I, II and III are correct


(C) I, II and IV are correct


(D) II, III and IV are correct


Answer: (C)





19. Practice of untouchability is abolished by the Indian Constitution under the Article:


(A) 17


(B) 19


(C) 38


(D) 42


Answer: (A)





20. Which is not the principle of experimental design?


(A) Principle of Replication


(B) Principle of Universalization


(C) Principle of Randomization


(D) Principle of local control


Answer: (B)


21. Which of the following is not the part of ESI benefits?


(A) Sickness benefit


(B) Maternity benefit


(C) Fringe benefit


(D) Medical benefit


Answer: (C)





22. The best known expert of the problem solving model is


(A) Gladstein


(B) Perlman


(C) Mary Richmond


(D) Garret


Answer: (B)





23. Sequential phases in the process of community organisation are:


(i) Organisational phase


(ii) Action phase


(iii) Exploratory phase


(iv) Discussional phase


Codes:


(A) iii i ii iv


(B) iii i iv ii


(C) iv i ii iii


(D) iv ii iii i


Answer: (B)





24. The right sequence of the different phases in a post-disaster situation are


i. Relief


ii. Rehabilitaiton


iii. Resettlement


iv. Rescue


Codes:


(A) iv i iii ii


(B) i ii iii iv


(C) i ii iv iii


(D) i iii iv ii


Answer: (A)





25. Arrange the following steps in Research Process in a logical sequence


i. Data collection


ii. Setting of objectives


iii. Report writing


iv. Data analysis


Codes:


(A) ii i iv iii


(B) i ii iii iv


(C) iii iv i ii


(D) iv iii ii i


Answer: (A)





26. Program formulation involves:


i. Identifying the indicators.


ii. Developing activities.


iii. Specifying the objectives.


iv. Setting the goal.


Codes:


(A) i ii iii iv


(B) iv iii ii i


(C) iv iii i ii


(D) ii i iii iv


Answer: (B)





27. Put the data analysis process in sequential order.


i. Classification


ii. Tabulation


iii. Coding


iv. Editing


Codes:


(A) i iv iii ii


(B) ii iii i iv


(C) iv iii i ii


(D) iii ii i iv


Answer: (C)





28. Assertion (A): Interpersonal relationship is the enabling factor to solve the problems of individuals through case work process.


Reason (R): Establishing professional relationship can help in solving the problems of individuals.


Codes:


(A) (A) is correct but (R) is not correct.


(B) (A) is not correct but (R) is correct.


(C) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).


(D) Both (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation of (A).


Answer: (C)





29. Assertion (A): Sustainable development is a pattern of resource use that aims to meet the human needs while preserving the environment.


Reason (R): It serves the needs of present as well as future generations.


Codes:


(A) (A) and (R) are not correct.


(B) (A) is correct but (R) is not the correct explanation of (A).


(C) (A) is correct and (R) is the correct explanation of (A).


(D) (R) is correct but (A) is not correct.


Answer: (C)





30. Assertion (A): There is a gap between social policy statement and the development programs.


Reason (R): The reason is lack of political will and commitment in the formulation and implementation of programs.


Codes:


(A) (A) is correct, but (R) is not correct.


(B) (A) is not correct but (R) is correct.


(C) Both (A) and (R) are correct, and (R) is not the correct explanation to (A).


(D) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).


Answer: (D)





31. Assertion (A): Social work and Human rights are based on the same philosophical foundations.


Reason (R): Both have similar values such as dignity and respect for individuals / groups / community.


Codes:


(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation to (A)


(C) (A) is correct but (R) is not correct.


(D) Both (A) and (R) are not correct.


Answer: (A)





32. Assertion (A): Legislative measures alone can’t reduce the incidence of crime.


Reason (R): Effective implementation of the legislation does not require societal support.


Codes:


(A) Both (A) and (R) are correct.


(B) (A) is correct but (R) is not the correct explanation to (A).


(C) Both (A) and (R) are not correct.


(D) (A) is correct and (R) is the correct explanation to (A).


Answer: (B)





33. Assertion (A): Social work as a problem solving profession can address social problems of the society.


Reason (R): Social workers are equipped with broad based knowledge and appropriate skills.


Codes:


(A) (A) is right but (R) is wrong.


(B) Both (A) and (R) are correct but (R) is not the right explanation to (A).


(C) Both (A) and (R) are correct, and (R) is the right explanation to (A).


(D) Both (A) and (R) are wrong.


Answer: (C)





34. Assertion (A): Democratic leadership to be successful require more time but it brings effective change in communities.


Reason (R): Democratic leadership is process oriented and involves people’s participation


Codes:


(A) (A) is correct, and (R) is wrong.


(B) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).


(C) Both (A) and (R) are wrong.


(D) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not an explanation of (A).


Answer: (B)





35. Assertion (A): Community organization leads to social action.


Reason (R): Social action may not always leads to community organisation.


Codes:


(A) Both (A) and (R) are correct.


(B) (A) is correct and (R) is wrong.


(C) (R) is correct and (A) is wrong.


(D) Both (A) and (R) are wrong.


Answer: (A)





36. Match the models of development given in List-I with the area of focus given in List-II.


List – I                                                            List – II


a. Institutional Redistribution model              1. Welfare services


b. Residual welfare model                              2. Optimal use of resources


c. Achievement- Performance model              3. Progressive taxation


d. Sustainable development model                 4. Perks and Benefits


Codes:


      a b c d


(A) 3 2 1 4


(B) 3 1 4 2


(C) 3 1 2 4


(D) 1 3 4 2


Answer: (B)





37. Match the following legislations with the year of enactments.


List – I                                                List – II


a. Juvenile Justice Act                         1. 1955


b. Untouchability Offences Act         2. 1948


c. Dowry Prohibition Act                   3. 1961


d. Factories Act                                  4. 1986


Codes:


      a b c d


(A) 4 1 2 3


(B) 4 1 3 2


(C) 1 4 3 2


(D) 4 3 2 1


Answer: (B)





38. Match the following movements given in List-I with their proponents given in List-II.


List – I                                                List – II


a. Anti-corruption Movement             1. Arundhati Roy


b. Narmada Bachao Movement          2. SundarLal Bahuguna


c. Chipco Movement                           3. Anna Hazare


d. Right to Information                      4. Medha Patkar


Codes:


       a b c d


(A) 3 4 2 1


(B) 4 3 2 1


(C) 3 4 1 2


(D) 4 3 1 2


Answer: (A)





39. Match the following concepts given in List-I with their meanings given in List-II.


List – I                                    List – II


a. Pathos                                  1. Detachment from work


b. Logos                                  2. Emotional Appeals


c. Burnouts                              3. Reaction to frustration


d. Defuse mechanism              4. Logic of speakers argument


Codes:


      a b c d


(A) 2 4 3 1


(B) 2 4 1 3


(C) 4 2 1 3


(D) 4 2 3 1


Answer: (B)





40. Match the items in List-I with items in List-II.


List – I                                                List – II


a. National Youth Day                        1. 5th October


b. International Women’s Day            2. 6th June


c. International Teachers Day             3. 12th January


d. World Environment Day                4. 8th March


Codes:


       a b c d


(A) 1 2 3 4


(B) 2 3 4 1


(C) 3 4 1 2


(D) 4 1 2 3


Answer: (C)





41. Match the following Labour Legislation given in List-I with the year of enactment given in List-II.


List – I                                                List – II


a. The Trade Union Act                      1. 1972


b. The Mines Act                                2. 1948


c. The Payment of Gratuity Act         3. 1952


d. The Minimum Wages Act               4. 1926


Codes:


       a b c d


(A) 4 3 1 2


(B) 3 2 1 4


(C) 2 4 1 3


(D) 2 1 4 3


Answer: (A)





42. Match the following process given in List-I with the items given in List-II.


List – I                        List – II


a. Listening                 1. Directing


b. Reassurance            2. Free association


c. Inertia                      3. Resistance


d. Non-editing            4. Facilitation


Codes:


      a b c d


(A) 4 2 3 1


(B) 4 1 3 2


(C) 3 4 1 2


(D) 4 3 2 1


Answer: (B)





43. Match the following fears with their technical names.


List – I                        List – II


a. Hydrophobia           1. Fear of heights


b. Nictophobia                        2. Fear of darkness


c. Acrophobia              3. Fear of water


d. Pyrophobia              4. Fear of fire


Codes:


       a b c d


(A) 3 2 4 1


(B) 2 3 1 4


(C) 2 3 4 1


(D) 3 2 1 4


Answer: (D)





44. Match the following items given in List-I with the items given in List-II.


List – I                                                List – II


a. Right to equality                             1. Article 51 A


b. Right to free legal aid.                    2. Article 46


c. Fundamental duties                         3. Article 14


d. Welfare of weaker sections            4. Article 21


Codes:


       a b c d


(A) 3 4 1 2


(B) 1 4 2 3


(C) 4 1 3 2


(D) 3 4 2 1


Answer: (A)





45. What is Catharsis?


(A) The reduction of tension by telling one’s problems to someone else.


(B) The reduction of tension by talking, one’s problem to everyone.


(C) Not making any attempt to tell problems to anyone else.


(D) The reduction of tension by telling one’s problems to professionals only.


Answer: (D)





Read the passage and answer the questions that follow based on your understanding of the passage.


Social work addresses the barriers, inequities and injustices that exist in society. It responds to crises and emergencies as well as to everyday personal and social problems. Social work utilises a variety of skills, techniques, and activities consistent with its holistic focus on persons and their environments. Social work interventions range from primarily person-focused psychosocial processes to involvement in social policy, planning and development. These include counselling, clinical social work, group work, social pedagogical work, and family treatment and therapy as well as efforts to help people obtain services and resources in the community. Interventions also include agency administration, community organisation and engaging in social and political action to impact social policy and economic development. The holistic focus of social work is universal, but the priorities of social work practice will vary from country to country and from time to time depending on cultural, historical, and socio-economic conditions.





46. The holistic focus of social work is universal but the priorities of social work practice vary from


i. country to country.


ii. Time to time.


iii. Not depending on cultural, historical and socio-economic condition.


iv. depending on cultural, historical and socio economic condition.


Codes:


(A) i and ii only


(B) i only


(C) i, ii and iii only


(D) i, ii and iv only


Answer: (D)





47. According to the passage the micro level interventions of social work are:


i. Counselling and clinical social work.


ii. Social policy and economic development.


iii. Group work.


iv. Agency administration.


Codes:


(A) i and ii only


(B) ii and iii only


(C) iii and iv only


(D) i, iii and iv only


Answer: (D)





48. Social work practice is based on _________


i. Skills


ii. Activities


iii. Techniques


iv. Value Judgements


Codes:


(A) i and iii only


(B) i, iii and iv only


(C) i, ii and iii only


(D) All the above


Answer: (C)





49. List the macro level practices of social work.


i. Social pedagogical work.


ii. Social policy.


iii. Social planning.


iv. All the above


Codes:


(A) i only


(B) ii and iii only


(C) i and iii only


(D) All the above


Answer: (B)





50. Person – focused psychological processes in social work are aimed at


i. Social policy.


ii. Planning and Development.


iii. Counselling and Therapy.


iv. All the above


Codes:


(A) i and ii only


(B) i, ii and iii only


(C) iii only


(D) All the above


Answer: (C)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 309 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 70 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting