-->

UGC NET Paper II in Social Work { 2012 June }



1. Which one of the following is not apart of social case work process?


(A) Treatment


(B) Assessment


(C) Study


(D) Content Analysis


Answer: (D)





2. In order to find the degree of relationships, we have to use a statistical test called


(A) t-test


(B) Anova


(C) Chi-square test


(D) Pearson’s correlation


Answer: (D)





3. “Papers on Social Work – An Indian Perspective” was written by


(A) G.R. Banerjee


(B) G.R. Madan


(C) Sachdev


(D) Marula Siddaiah


Answer: (A)





4. World Summit on Social Development was held in the year


(A) 1994


(B) 1995


(C) 1996


(D) 1963


Answer: (A)





5. The Theory of Demographic transition includes


(A) High birthrate and high death rate


(B) Rapidly falling death rate and high birthrate


(C) Low birthrate and low death rate


(D) All the above


Answer: (D)





6. Pilot study refers to ______


(A) Preliminary testing of the tools used for the research.


(B) Follow up study done within a year after the original study.


(C) Preliminary study conducted on a limited scale before the original study.


(D) Macro level study undertaken to test the hypothesis.


Answer: (C)





7. What Rights are Human Rights?


(A) Rights which are provided by Constitution of India.


(B) Rights which are Fundamental.


(C) Rights provided to all human beings by nature.


(D) Rights desired by human beings.


Answer: (C)





8. Diagnostic School of Social Case Work was developed by


(A) Ross


(B) Jung


(C) Rank


(D) Mead


Answer: (D)





9. Public Interest Litigation refers to


(A) Mechanism to provide justice out of the Court.


(B) To provide speedy justice.


(C) To provide justice to poor, needy and weaker sections of society with the help of the NGOs’ and media.


(D) None of the above.


Answer: (C)





10. Paulo Friere’s approach could be briefly stated as


(A) Organization of services for people.


(B) Mobilization of community leaders.


(C) Action-reflection process with people.


(D) Identification of target systems for work.


Answer: (C)


11. Which of the following is not a social process?


(A) Accommodation


(B) Acculturation


(C) Annihilation


(D) Assimilation


Answer: (C)





12. Which of the following is a correct matching?


(A) Juvenile Justice Act – 1985


(B) Untouchability Offences Act – 1954


(C) Dowry Prohibition Act – 1962


(D) Factories Act – 1948


Answer: (D)





13. Panchayati Raj Institutions in India have brought about one of the following:


(A) Eradication of untouchability


(B) Land ownership to depressed classes


(C) A formal representation of weaker sections in village governance


(D) Spread of education


Answer: (C)





14. Who is the author of the book “Social Group Work – A Helping Process”?


(A) Wilson G and Ryland


(B) Trecker H.B.


(C) Philips H.U.


(D) Konopka G.


Answer: (D)





15. The objective of Social Legislation is


(A) To solve social problems.


(B) To bridge the gap between current needs and existing laws.


(C) To make new laws.


(D) To review the laws and problems.


Answer: (B)





16. Manifestation of repressed ideas in the form of finer things is


(A) Sublimation


(B) Ambivalence


(C) Compensation


(D) Fixation


Answer: (A)





17. Who gave the concept of ‘Looking glass self’?


(A) Karl Marx


(B) G.H. Mead


(C) C.H. Cooley


(D) M.K. Gandhi


Answer: (C)





18. ‘Operationalization of Variables’ in social work research means


(A) Making the variables simple enough to understand


(B) Making the variables measurable


(C) Arranging the variables in a logical order


(D) Making the variables fit for research.


Answer: (B)





19. Which one of the following is not a correct matching?


(A) Arya Samaj – Swami Dayanand Saraswati


(B) Bhrahma Samaj – Raja Ram Mohan Roy


(C) Prarthana Samaj – Ramabai Ranade


(D) Satysodhak Samaj – Jyothiba Phule


Answer: (C)





20. The book ‘Social Diagnosis’ was written by


(A) Mary Richmond


(B) Joseph Luft


(C) Perelman


(D) Ross


Answer: (A)


21. Assertion (A): Panchayati Raj Institutions have provided women’s representation in local self-government institutions in Rural India.


Reason (R): Panchayati Raj Institutions facilitates capacity building and empowerment of women.


Choose your answer from the codes given below:


(A) Both (A) and (R) are not correct.


(B) (A) is correct and (R) is the correct explanation of (A).


(C) (A) is correct but (R) is not the correct explanation of (A).


(D) (R) is correct but (A) is wrong.


Answer: (B)





22. Assertion (A): The protection of women by Domestic Violence Act, 2006 has increased the responsibility of the family.


Reason (R): The protection of women by Domestic Violence Act will further weaken the already weak institution of family.


Choose your answer from the codes given below:


(A) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct interpretation of (A).


(B) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct interpretation of (A).


(C) (A) is correct and (R) is wrong.


(D) Both (A) and (R) are wrong.


Answer: (C)





23. Assertion (A): Professional prejudice is thwarting the growth of medical social work in India.


Reason (R): Lack of conviction on the part of the medical social workers is the reason.


Choose your answer from the codes given below:


(A) Both (A) and (R) are correct.


(B) Both (A) and (R) are not correct.


(C) (A) is correct but (R) is not correct.


(D) (A) is not correct but (R) is correct.


Answer: (C)





24. Assertion (A): Most of the development programmes have failed in benefiting the target groups.


Reason (R): Developmental administrators lack the right approach and commitment.


Choose your answer from the codes given below:


(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are not correct.


(C) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).


(D) (A) is correct, but (R) is not the correct explanation of (A).


Answer: (A)





25. Assertion (A): ‘All Human Rights for All’ cannot be realised without Right to Development


Reason (R): Right to development ensures the realization of human rights.


Choose your answer from the codes given below:


(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are not correct.


(C) (A) is correct, but (R) is not the correct explanation of (A).


(D) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not correct explanation of (A).


Answer: (A)





26. Assertion (A): Reformation of crime convicts is possible with the appointment of professional social worker in prisons.


Reason (R): Professional social workers are equipped with knowledge and skills to deal with such issues.


Choose your answer from the following codes:


(A) (A) is correct, but (R) is not correct explanation to (A)


(B) Both (A) and (R) are correct and (R) is not the correct explanation of (A).


(C) Both (A) and (R) are not correct.


(D) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation to (A).


Answer: (D)





27. Assertion (A): Working with minorities requires that social worker has an in-depth understanding of the effect of oppression on the minority groups.


Reason (R): Oppression of minority change the mindset of oppressed which requires the attention of social workers.


Choose your answer from the following codes:


(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).


(C) (A) is correct, but (R) is not correct.


(D) Both (A) and (R) are not correct.


Answer: (A)





28. Assertion (A): Persons with low self-esteem tend to find fault with others.


Reason (R): Improper socialization is not the root cause of low self-esteem.


Choose your answer from the following codes:


(A) Both (A) and (R) are correct.


(B) Both (A) and (R) are not correct.


(C) (A) is correct, but (R) is not correct.


(D) (A) is not correct, but (R) is correct.


Answer: (C)





29. Who pointed out that ‘development implies qualitative change’?


(A) La BanVie


(B) Vaudendaele


(C) Siegel


(D) Piaget


Answer: (B)





30. The correlation co-efficient tends to lie between…..


(A) 0 to + 1


(B) +1 to +2


(C) 0 to –1


(D) +1 to –1


Answer: (D)





31. Human Development Report is published by


(A) World Bank


(B) ADB


(C) UNDP


(D) UNICEF


Answer: (C)





32. Match the enactment of the following Acts with the years.


(a) Mental Health Act                                     (1) 1983


(b) The Environment Protection Act              (2) 1984


(c) Developmental Disabilities Act                 (3) 1986


(d) Job Training and Partnership Act              (4) 1987


Codes:


       (a) (b) (c) (d)


(A) (2) (4) (1) (3)


(B) (1) (2) (3) (4)


(C) (3) (4) (2) (1)


(D) (4) (3) (2) (1)


Answer: (D)





33. Sequence the following steps of Community Organization process:


(i) Identifying needs


(ii) Exploring the resources


(iii) Prioritising the needs


(iv) Developing Programmes


Codes:


(A) (i) (ii) (iii) (iv)


(B) (i) (iii) (ii) (iv)


(C) (ii) (i) (iii) (iv)


(D) (ii) (i) (iv) (iii)


Answer: (B)





34. The sequencing in research process is:


(i) Studying existing literature in a field.


(ii) Generating new theories


(iii) Analysis of the findings


(iv) Synthesing ideas


Codes:


(A) (i) (ii) (iii) (iv)


(B) (i) (iv) (iii) (ii)


(C) (i) (ii) (iv) (iii)


(D) (i) (iv) (ii) (iii)


Answer: (B)





35. Put the following events in the order of their occurrence in a calendar year:


(i) World Food Day


(ii) World AIDS Day


(iii) International Day for Elderly


(iv) World Disabled Day


Codes:


(A) (iii) (i) (ii) (iv)


(B) (iii) (i) (iv) (ii)


(C) (i) (iii) (ii) (iv)


(D) (i) (iii) (iv) (ii)


Answer: (A)





36. What is the sequence of PRA process?


(i) Sensitizing the team.


(ii) Rapport building with target group.


(iii) Sharing the observations with target group.


(iv) Conducting the PRA.


Codes:


(A) (i) (ii) (iii) (iv)


(B) (i) (ii) (iv) (iii)


(C) (i) (iv) (ii) (iii)


(D) (i) (iv) (iii) (ii)


Answer: (B)





37. Match the following persons with the area of their association


(i) Balwant Rai Mehta            (1) Marthandam Project


(ii) Spencer Hatch                   (2) 3 tier P.R. System


(iii) S.K. Dey                           (3) Shantiniketan


(iv) Ravindranath Tagore        (4) Power to People


Codes:


       (i) (ii) (iii) (iv)


(A) (1) (2) (3) (4)


(B) (2) (4) (1) (3)


(C) (2) (1) (4) (3)


(D) (2) (1) (3) (4)


Answer: (C)





38. Match the items of List – I with List – II.


List – I                                                List – II


(i) Mode                                              (1) Associationof Attributes


(ii) Mean Deviation                             (2) Dispersion


(iii) Chi-square                                    (3) Correlation


(iv) Karl Pearson Method                   (4) Central tendency


Codes:


       (i) (ii) (iii) (iv)


(A) (2) (4) (3) (1)


(B) (2) (4) (1) (3)


(C) (4) (2) (1) (3)


(D) (4) (2) (3) (1)


Answer: (C)





39. Match the name of the activists given in List – I with the name of movements given in List – II.


List – I                                    List – II


(i) M.K. Gandhi                      (1) Chipko Movement


(ii) Vinoba Bhave                    (2) Narmada Bachao Andolan


(iii) Arundati Roy                   (3) Bhudan Movement


(iv) Sundarlal Bahuguna         (4) Constructive Programme


Code :


       (i) (ii) (iii) (iv)


(A) (4) (2) (3) (1)


(B) (4) (3) (2) (1)


(C) (1) (2) (4) (3)


(D) (2) (3) (1) (4)


Answer: (B)





40. Match the following names of the journals given in List – I with the institutions given in List – II.


List – I                                                            List – II


(i) Indian Journal of Social Work                   (1) Nirmala Niketan Mumbai


(ii) Social Work Perspectives                          (2) N.I.R.D. Hyderabad


(iii) Contemporary Social Work                      (3) Tata Institute of Social Sciences Mumbai


(iv) Journal of Rural Development                 (4) Department of Social Work Lucknow University


Codes:


       (i) (ii) (iii) (iv)


(A) (1) (3) (4) (1)


(B) (4) (2) (1) (3)


(C) (3) (1) (4) (2)


(D) (2) (1) (3) (4)


Answer: (C)





41. Match the following items given in List – I with the items given in List – II.


List – I                                    List – II


(i) Creative thinking                (1) Body Language


(ii) Convergent thinking          (2) Team spirit


(iii) Synergy                            (3) Novel thinking


(iv) Kinesics                            (4) Responses based on reasons


Codes:


       (i) (ii) (iii) (iv)


(A) (3) (4) (1) (2)


(B) (4) (3) (1) (2)


(C) (4) (3) (2) (1)


(D) (3) (4) (2) (1)


Answer: (D)





42. Match the following National institutes given in List – I with their places of functioning given in List – II.


List – I                                                                                    List – II


(i) National Institute of Orthopedically Handicapped           (1) Mumbai


(ii) National Institute of Visually Handicapped                     (2) Kolkata


(iii) National Institute of Nutrition                                         (3) Dehradun


(iv) National Institute of Hearing Handicapped                     (4) Hyderabad


Codes:


       (i) (ii) (iii) (iv)


(A) (2) (3) (1) (4)


(B) (2) (3) (4) (1)


(C) (3) (2) (4) (1)


(D) (3) (2) (1) (4)


Answer: (B)





43. Match the following names of the books given in List – I with the names of the authors given in List – II.


List – I                                                                                    List – II


(i) An Introduction to Social Work                                        (1) W.A. Fried Lander


(ii) Community Organisation: Theory and Practice.               (2) Skidmodand Thakrey


(iii) Social Case Work: Problem Solving Process.                   (3) M.G. Ross


(iv) Introduction to Social Welfare                                         (4) H.H. Pearlman


Codes:


       (i) (ii) (iii) (iv)


(A) (2) (4) (3) (1)


(B) (2) (3) (4) (1)


(C) (4) (2) (3) (1)


(D) (1) (3) (2) (4)


Answer: (B)





44. Match the labour legislations given in List – I with the year of enactment given in List – II.


List – I                                                            List – II


(i) Industrial Disputes Act.                             (1) 1948


(ii) Provident Fund Act.                                 (2) 1952


(iii) Employees State Insurance Act.              (3) 1961


(iv) Maternity Benefits Act.                           (4) 1947


Codes:


      (i) (ii) (iii) (iv)


(A) (4) (2) (1) (3)


(B) (3) (4) (1) (2)


(C) (1) (3) (2) (4)


(D) (1) (2) (3) (4)


Answer: (A)





45. Match the name of the programmes/ initiatives given in List – I with the year of inception given in List – II.


List – I                                                                        List – II


(i) Swarnjayanti Gram Swarojgar Yojna                     (1) 1992


(ii) National Rural Employment Guarantee scheme   (2) 1995


(iii) World Trade Organisation                                    (3) 2000


(iv) Millennium Development – Goals                        (4) 2005


Codes:


       (i) (ii) (iii) (iv)


(A) (1) (4) (2) (3)


(B) (4) (1) (2) (3)


(C) (4) (2) (1) (3)


(D) (2) (4) (1) (3)


Answer: (A)





Read the passage and answer the questions that follow based on your understanding of the passage.


How one can promote inclusive growth? There are elements – like the promotion of self-help groups, or the discussion about the Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act (MNREGA), where it is claimed that this measure has been “highly inclusive”, with 51% to 56% of beneficiaries being SC-ST and 41% to 50% being women. In order to ensure that benefits of growth are more equitably redistributed, the government needs to make sure that the most marginalized remain in focus vis-à-vis all policies, not only in terms of some special policies, like affirmative action. In other words, the entire gamut of social policies needs to be monitored in terms of their impact on the most marginalized sections, if inclusive growth is to become a real policy, instead of remaining a mere slogan. For instance, take the issue of food security. Here, if complex academic debates over counting methods and deflators result in a situation where large sections of poor people end up being classified as non-poor and therefore lose their eligibility for subsidized food grains, the high growth rates could co-exist with large scale immiserization of large numbers of, for example, SC-ST or Muslim populations. While the debates can (and should) continue, it might make more sense to move towards universalization of the public distribution system, with strict steps to lower corruption at all levels. Lowering hunger and malnutrition levels, especially among the most marginalized, would be an important step towards inclusive growth. However, the 12th Plan draft paper lacks a clear focus in this area, and reflects the pressures to move away from universal schemes towards targeted schemes, the latter being subject to a large number of errors, especially serious being those that exclude the really poor.





46. Inclusive Growth primarily aims at:


(A) Catering to the needs of weaker section on preferential basis.


(B) Isolating weaker section from the main stream.


(C) Promoting reverse discrimination.


(D) Promoting anti-poverty measures.


Answer: (A)





47. Inclusive Growth requires adoption of appropriate policies which cater to


(A) Reducing corruption


(B) Disintegration of disadvantaged section from others.


(C) Holistic wellbeing of marginalized section of the society.


(D) Punishing ineffective government agencies.


Answer: (C)





48. Food Security under inclusive growth refers to:


(A) Import of food


(B) Transfer of agricultural land to poor.


(C) Mid-day meal for school children.


(D) Provision of subsidized food grains for poor.


Answer: (D)





49. Intended benefits of inclusive growth will lead to:


(A) Personality development


(B) Social disharmony


(C) Socio-economic growth of the disadvantaged people.


(D) Malnutrition.


Answer: (C)





50. One of the objectives of inclusive growth is to ensure


(A) To reduce insurgency and terrorism


(B) Protective discrimination in favour of weaker section in employment sector


(C) To resolve industrial disputes


(D) To check migration.


Answer: (B)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting