-->

UGC NET Paper II in Management { 2013 December }



1. The Marshallian utility analysis is based on a less valid assumption of


(A) Cardinal measurement of utility


(B) Constant marginal utility of money


(C) Diminishing marginal utility of goods


(D) Additivity of the utility


Answer: (B)





2. An appropriate pricing strategy for a new product to be introduced in the market will be


(A) Average/Marginal cost-plus pricing


(B) Skimming/Penetrating pricing


(C) Product-line pricing


(D) Differential pricing


Answer: (B)





3. Economic capacity of a plant represents the firm’s capability for


(A) Maximum physical output


(B) Maximum marginal output


(C) Break-even level of output and sale


(D) Output that equates average and marginal costs


Answer: (D)





4. Multi-stage approach to product pricing in a firm involves considerations for setting the price as follows:


i. Selection of firm’s objective


ii. Composition of marketing-mix


iii. Selection of target market


iv. Selection of pricing policy and strategy


Indicate correct sequence:


(A) iv → ii → i → iii


(B) iii → i → ii → iv


(C) ii → iv → iii → i


(D) i → iii → ii → iv


Answer: (B)





5. Which one of the following practices is not sought to be regulated under the Consumer Protection Act, 1986?


(A) Sales of defective goods


(B) Supply of services having some deficiency


(C) Misleading advertisements


(D) Goods supplied free of charge


Answer: (D)





6. The leadership prototype


(A) is useful primarily for selection and training of employees


(B) Uses LPC (Least Preferred Co-worker) as an important component


(C) Depicts the image of a model leader


(D) Emphasizes leadership development


Answer: (C)





7. Which is not a perceptual process stage?


(A) Attention/selection


(B) Interpretation


(C) Follow-through


(D) Retrieval


Answer: (A)





8. Which statement is correct?


(A) Goals act as the set of constraints that an organisation must satisfy.


(B) Deterministic goals specify the end or direction towards which the organization applies its efforts, and they can be fairly determined.


(C) Goals may be categorised as deterministic and constraint goals.


(D) All of the above.


Answer: (D)





9. According to Fiedler’s Contingency Model of Leadership, which one of the following is not situational variable?


(A) Leader-Member relations


(B) Task structure


(C) Position power


(D) Maturity of followers


Answer: (D)





10. Which is not a centralized communication network system?


(A) Wheel Network


(B) Y-shaped Network


(C) Circle Network


(D) Chain Network


Answer: (C)




11. Why is ‘procedural justice’ important in the context of the management of misconduct?


(A) It reflects on the integrity of HR professionals.


(B) It ensures that individuals have a sense that they have been treated fairly.


(C) It reflects on the values and attitudes of top management.


(D) It protects the interest of daily wage earners.


Answer: (B)





12. To be effective a points-based rating system requires:


(A) Close management control


(B) Comprehensive, reliable and consistent information


(C) Objectivity in assessments


(D) 360° assessment


Answer: (B)





13. Too much of reliance on internal recruitment can result in


(A) Reduced job performance


(B) High labour turnover


(C) Internal conflict


(D) Poor group dynamics


Answer: (A)





14. The concept of stagnation in the context of HRM means:


(A) Lack of appropriate selection criteria.


(B) HR staff having very limited experience outside the HR functions.


(C) Over-reliance on the internal labour market to fill new positions.


(D) Lack of integration of recruitment and selection into the wider human resource function.


Answer: (B)





15. Negotiations are an important aspect of the collective-bargaining process. What do they ensure?


(A) That conflict is contained within manageable boundaries.


(B) That there is an agreement between all parties involved.


(C) That conflict is always resolved.


(D) It achieves a set of lasting agreements.


Answer: (A)





16. If the going rate of interest is above the coupon rate, the bond will sell:


(A) At a Premium


(B) At a Discount


(C) At Par


(D) None of the above


Answer: (B)





17. In case the sales or project’s investment deviates from expected ones, it needs


(A) Optimistic scenario analysis


(B) Sensitivity analysis


(C) Simulation analysis


(D) Financial break-even analysis


Answer: (B)





18. ‘Trading on equity’ refers to


(A) Optimum capital structure


(B) Appropriate capitalisation


(C) Capital gearing


(D) Watered capital


Answer: (C)





19. Match the items of two lists, giving the correct code:


List – I                                                List – II


a. Dividend Capitalisation Model       i. John Lintner


b. Dividend Relevance Model            ii. James E. Walter


c. Dividend Irrelevance Model           iii. Myron Gordon


d. Dividend Payout Model                 iv. Modigliani & Miller


Codes:


       a b c d


(A) ii i iii iv


(B) i iv ii iii


(C) iii ii iv i


(D) iv iii i ii


Answer: (C)





20. The excess payment by the new company to the amalgamating companies for the appraised value of the assets and liabilities taken over is accounted as


(A) Capital Reserve


(B) Bonus Share Capital


(C) Goodwill


(D) Amount paid for the acquisition of the brand


Answer: (C)




21. Which of the following is direct marketing?


(A) Face to-face marketing


(B) Catalogue marketing


(C) Direct mailing


(D) Test marketing


Answer: (A)





22. In marketing research, primary data can be collected through


(A) Observational Method


(B) Survey Method


(C) Experimental Method


(D) All of the above


Answer: (D)





23. Holistic marketing does not include


(A) Internal Marketing


(B) Integrated Marketing


(C) Performance Marketing


(D) Financial Marketing


Answer: (D)





24. Which of the following is not a distinctive characteristic of services?


(A) Transparency


(B) Intangibility


(C) Inseparability


(D) Perishability


Answer: (D)





25. To remain dominant, a market leader looks for


(A) Ways to expand total market demand


(B) Attempting to protect its current share


(C) Increasing its market share


(D) all of the above


Answer: (D)





26. Consider the names of organisations/persons listed in List – I and their role/functions given in List – II:


List – I                                                                        List – II


a. Bureau of Indian Standards (BIS)                          i. Measurement of Service quality


b. Zeithmal, Parasuraman and Berry                           ii. Measurement of quality of Educational service


c. ISO                                                                          iii. Standardisation and quality control of manufactured goods


d. National Assessment and Accreditation Council   iv. Quality marking and Certification of standards


Indicate the correct matching:


Codes:


      a b c d


(A) i ii iii iv


(B) ii iii iv i


(C) iv ii iii i


(D) iii i iv ii


Answer: (D)





27. In Linear Programming, which one of the following cases is not a type of sensitivity analysis?


(A) Model building


(B) Objective-function ranging


(C) Pricing out


(D) Right hand-side ranging


Answer: (A)





28. The upper control limit for an X chart, with n = 9, = 26.7, R = 5.3 and d2 = 2.970, is


(A) 24.9


(B) 26.11


(C) 27.29


(D) 28.48


Answer: (D)





29. The additional cost of shortening an activity by one unit of time is


(A) Cost slope


(B) Crash cost


(C) Crash time


(D) Least cost


Answer: (A)





30. Which method is least suited for forecasting the demand of a new product?


(A) Survey of Buyers’ Intentions


(B) Composite Opinions of Sales Force


(C) Test Marketing


(D) Time-Series Analysis


Answer: (D)





31. In a hypothesis test, α = 0.05 and β = 0.10, the power of the test is


(A) 0.10


(B) 0.90


(C) 0.95


(D) 0.15


Answer: (B)





32. When performing a Chi-square hypothesis test, what happens when expected frequencies in several cells are too small?


(A) Value of χ2 will be overestimated.


(B) The null hypothesis will be more likely to be rejected than it should be.


(C) The degrees of freedom are greatly reduced.


(D) (A) and (B), but not (C).


Answer: (D)





33. Under which situation, the method of ‘experimentation, modeling and sensitivity analysis’ is used to determine the information requirements of the management?


(A) Total Uncertainty


(B) High Risk


(C) Low Risk


(D) Certainty


Answer: (A)





34. The technique(s) that can be used in data mining is/are:


(A) Non-linear Regression Methods


(B) Decision tree


(C) Neural networks


(D) All of the above


Answer: (D)





35. A Binomial distribution may be approximated by a Poisson distribution, if:


i. ‘n’ is large and ‘p’ is large.


ii. ‘n’ is small and ‘p’ is large.


iii. ‘n’ is small and ‘p’ is small.


iv. ‘n’ is large and ‘p’ is small.


Codes:


(A) i, ii and iii


(B) ii only


(C) iii and iv only


(D) iv only


Answer: (D)





36. Double taxation relief is normally provided by the country in which the parent company has its legal residence. It is provided in the following modes:


i. Credit system without deferral


ii. Credit system with deferral


iii. Deduction of tax paid abroad as expenditure


iv. Investment credit


v. Tax subsidy


Identify the correct combination.


Codes:


(A) i, ii, iii and iv


(B) i, ii, iv and v


(C) ii, iii, iv and v


(D) i, ii, iii and v


Answer: (A)





37. The strategies of a global firm are affected by the following factors:


i. Different countries have different labour mixes.


ii. The legal, economic, social and cultural environment varies from one country to another.


iii. Different countries have different time lines and geographical boundaries.


iv. Political relationship between the home country and the host country.


Indicate the correct combination.


Codes:


(A) i, ii and iii


(B) ii, iii and iv


(C) i, ii and iv


(D) i and ii only


Answer: (C)





38. Match the items of List – I and List – II:


List – I                        List – II


a. UNCTAD I                         i. India


b. UNCTAD II           ii. Brazil


c. UNCTAD X           iii. Thailand


d. UNCTAD XI         iv. Switzerland


Indicate the correct matching.


Codes:


       a b c d


(A) iv i iii ii


(B) iii i iv ii


(C) ii i iii iv


(D) iv i ii iii


Answer: (A)





39. In the context of International Business, whether an equal distribution of income in the host country:


(A) Has nothing to do with the MNCs market segmentation strategy.


(B) Matters greatly to the MNCs market segmentation strategy.


(C) Has little impact on the MNCs market segmentation strategy.


(D) Has a significant impact on the MNCs market segmentation strategy if the economy is at the take-off stage.


Answer: (A)





40. Statement-I: Cost of retained earnings is included in the cost of equity in the context of international business.


Statement-II: Interest rate swap and currency swap are used interchangeably in international business.


(A) Statement I is true, but Statement II is false.


(B) Statement I is false, but Statement II is true.


(C) Both the statements I and II are true.


(D) Both the Statements I and II are false.


Answer: (D)





41. Who said – “An entrepreneur always searches for change, responds to it and exploit it as an opportunity.”?


(A) James Burna


(B) McClelland


(C) Peter F. Drucker


(D) Robert C. Ronstadt


Answer: (C)





42. ‘Kakinada Experiment’ on achievement motivation was conducted in


(A) Uttar Pradesh


(B) Jammu & Kashmir


(C) Andhra Pradesh


(D) Gujarat


Answer: (C)





43. The entrepreneurial process consists of the following steps:


i. Management of the resulting enterprise.


ii. Determination of the required resources.


iii. Identification and evaluation of the opportunity.


iv. Development of the business plan.


Indicate the correct sequence.


Codes:


(A) iii iv i ii


(B) iv i iii ii


(C) iii iv ii i


(D) iv i ii iii


Answer: (C)





44. Match the items given in List – I and List – II:


List – I                                    List – II


a. Market Research                 i. Sales promotion


b. Financial Plan                      ii. Form of business


c. Ownership                           iii. Budgeting


d. Marketing Plan                   iv. Exploring market opportunity


Codes:


      a b c d


(A) i ii iii iv


(B) iv iii i ii


(C) iv iii ii i


(D) i ii iv iii


Answer: (C)





45. TePP stands for


(A) Technology for Promotion and Production


(B) Trade for Profitability and Productivity


(C) Technopreneur Promotion Programme


(D) None of the above


Answer: (C)





46. Indo-American Model of Corporate Governance sets top most priority to


(A) Business growth


(B) Customers


(C) Employees


(D) Shareholders


Answer: (D)





47. A good governance in corporate sector depends upon


(A) Strong political will


(B) Transparency and accountability


(C) Trade Union practices


(D) Social and political responses


Answer: (B)





48. Corporate leaders in India in private sector are tempted by a very high target of ________ and the concerned employees have to achieve the target for promotion and stability.


(A) Money making


(B) Business growth


(C) Product development


(D) Profit


Answer: (D)





49. Corporate business ethics is ________ norms and pattern that spring from organizational view of good and bad, right and wrong.


(A) Social


(B) Behavioural


(C) Institutional


(D) Individual


Answer: (B)





50. Trade Union strike supporting a political cause and affecting production activities is a problem related to


(A) Socio-economic phenomenon


(B) Ethical and technical phenomenon


(C) Ethical and economic phenomenon


(D) Socio-political phenomenon


Answer: (C)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 309 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 70 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting