-->

UGC NET Paper II in Management { 2012 June }



1. Cardinal measure of utility is required in


(A) Utility Theory


(B) Indifference Curve Analysis


(C) Revealed Preference


(D) Inferior Goods


Answer: (A)





2. A Right-ward shift in Demand Curve indicates


(A) A decrease in supply


(B) An increase in quantity supplied


(C) An increase in supply over the previous year


(D) Law of Variable Proportions


Answer: (C)





3. Which of the following is the condition for equilibrium for Monopolist?


(A) MR = MC


(B) MC = AR


(C) MR = MC = Price


(D) AC = AR


Answer: (A)





4. Giffen goods are those goods


(A) For which demand increases as price decreases


(B) Which is in short supply?


(C) Which have high elasticity of demand?


(D) Which gives rise to a Cob-Web situation?


Answer: (A)





5. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists.


List – I                                                List – II


(Demand Estimation Method)            (Steps involved)


(a) Customer Interview Method         1. Consumers Interview


(b) Market Experiment Method          2. Time series or Cross Section Data


(c) Regression Method                        3. Market Stimulation


(d) Demand Forecasts                         4. Market Experiments’ Survey


Codes:


(a)        (b)        (c)        (d)


(A)       1          3          4          2


(B)       1          3          2          4


(C)       2          4          3          1


(D)       4          2          1          3


Answer: (B)





6. Who divided all activities of the organisations into six groups; Technical, Commercial, Financial, Security, Accounting and Managerial?


(A) Peter Drucker


(B) D. E. McForland


(C) Henry Fayol


(D) George R. Terry


Answer: (C)





7. What are the elements that a Mission Statement of an Organisation should include?


(A) Self guidelines for Business Operations


(B) Identifies the reasons for existence of a company and its responsibilities to the stakeholders.


(C) Identifies the firms’ customers and their needs and matches them to the products and services.


(D) All of the above (A), (B) and (C).


Answer: (B)





8. Changes in population characteristics such as age, gender, race, marital status, income and education are examples of change:


(A) Demographic


(B) Cultural


(C) Geographic


(D) Diversity


Answer: (A)





9. Which of the following is not included as Micro-Environmental Variables?


(A) Prevailing economic and political conditions.


(B) Emerging new technologies


(C) Financial conditions and culture


(D) None of the above


Answer: (D)





10. During his days at Midvale Steel Company F.W. Taylor saw that employees soldiering – deliberately working at a pace slower than their capabilities. He identified that, worker indulge in soldiering primarily for the following reasons:


(A) Fear of losing jobs if they increase their output.


(B) Faulty wage systems.


(C) Out-dated methods of working


(D) All of the above


Answer: (D)





11. Among the best known trait approaches to personality measurement – column A gives Traits and column B states the name of authority defining them. Match the correct combination


Traits                           Author


(A) 20 + needs            Murray


(B) 16 traits                 Eysenck


(C) 3 traits                   Cattell


(D) 5 traits                   Costa & Merree


Answer: (A)





12. “Third Party intervention” as “Conflict Resolution” is _________


(A) Often required


(B) Seldom required


(C) Required as a mandate, when conflict remains unresolved


(D) Not at all considered as an option


Answer: (C)





13. The policy of introducing “New Blood” is


(A) Stereotypic


(B) Bureaucratic as well as redtapic


(C) Innovative and challenging, making the corporate dynamic


(D) Innovative, challenging, but often resisted


Answer: (D)





14. An “Assessment Centre” is


(A) A place


(B) A technique


(C) Both (A) and (B)


(D) None of the above


Answer: (B)





15. “Organizational learning” and “Learning organization” are


(A) Same


(B) Different


(C) Reverse to each other


(D) Complementary to each other


Answer: (A)





16. The value of the firm is maximized when the


(A) Market price of equity share is maximum


(B) Market price of equity share is minimum


(C) Market value of debt is maximum


(D) None of the above


Answer: (A)





17. Which of the following is the main assumption of Waltar Valuation Model?


(A) All financing is done through Retained earnings and external sources of funds.


(B) With additional investment the firm’s business risk will change.


(C) There is a change in the key variables such as EPS and DPS


(D) None of the above


Answer: (A)





18. Which of the following is an important money market instrument?


(A) Debentures


(B) Commercial Paper


(C) Public Deposits


(D) None of the above


Answer: (B)





19. The method of payment in Mergers and Acquisitions may include


(i) Cash


(ii) Loan stock


(iii) Ordinary shares


(iv) Convertible loan stock


(A) (i) & (iii) only


(B) (i) & (ii) only


(C) (i), (ii), (iii) and (iv)


(D) (ii) & (iv) only


Answer: (C)





20. Working capital refers to the capital mobilised for meeting


(A) Long-term financial needs of the company


(B) To meet day-to-day financial obligations of the company


(C) To meet the future financial requirements of the company


(D) None of the above


Answer: (B)





21. Which of the following statement is true?


(A) The essence of marketing is a transaction of an exchange.


(B) Marketing–orientation is philosophy, which has to pervade the organization structure


(C) Marketing is also a managerial function involving analysis, planning and control marketing activities in an organisation


(D) All of the above


Answer: (D)





22. A marketing plan is composed of three basic components, namely


1. Objectives


2. Policies


3. Program


4. Procedure


5. Hints


6. Decision


7. Command


8. Periodic


9. Diversity


(A) 1, 2 and 3 only


(B) 6, 7 and 8 only


(C) 5, 7 and 9 only


(D) 2, 3 and 9 only


Answer: (A)





23. Which of the following is not the stage of new product development?


(A) Idea Generation


(B) Business Analysis


(C) Test Marketing


(D) Market Segmentation


Answer: (D)





24. Marketing research does not normally


(A) Gather environmental information


(B) Provide a continuous source of information


(C) Relate to all aspects of marketing operations


(D) Describe the current situation


Answer: (B)





25. Which of the following is not included in 7 P’s of services marketing?


(A) Physical evidence


(B) People


(C) Process


(D) Marketing plan


Answer: (D)





26. Which of the following is not the type of Plant Layout?


(A) Product Layout


(B) Process Layout


(C) Fixed Position Layout


(D) Residential Layout


Answer: (D)





27. Which of the following factor is considered in the selection of a plant location?


(A) Source of Raw-materials


(B) Availability of water


(C) Marketing facilities


(D) All the above


Answer: (D)





28. Work measurement refers to


(A) The length of time it takes to complete a work task assigned to a specific job


(B) Improving work methods


(C) Arrangement of machines according to sequence of operations


(D) Planning the work and working the plans


Answer: (A)





29. The Graphical method can be used to solve


(A) A linear programming problemwith all integer data base.


(B) A linear programming problem with two decision variables.


(C) Any linear programming problem.


(D) A transportation problem with two origins and two destinations.


Answer: (B)





30. If two dice are thrown, the probability that the sum of their points is greater than 10 is _______


(A) 1/9


(B) 1/12


(C) 1/3


(D) 1/18


Answer: (B)





31. A Binomial distribution is characterized as b (16, 0.5) i.e. sample size is 16 and the probability of success is 0.5. The mean and variance of this distribution will be respectively


(A) 8, 4


(B) 8, 8


(C) 4, 8


(D) 4, 4


Answer: (A)





32. Two variables are said to be perfectly negatively correlated if


(A) Covariance between them is positive


(B) Coefficient of correlation between them is –1


(C) Covariance between them is negative


(D) None of the above


Answer: (B)





33. Which type of sampling is appropriate when the population consists of well-defined groups such that the elements within each group are homogeneous and between each group they are heterogeneous?


(A) Cluster Sampling


(B) Simple Random Sampling


(C) Stratified Sampling


(D) Judgement Sampling


Answer: (C)





34. Which of the following is not a type of internet connection?


(A) ISDN


(B) Dial-up


(C) Leased-Line


(D) ISP


Answer: (D)





35. Match the following:


List – I                                                                        List – II


(I) Poissondistribution hasthe property that               1. Its mean isgreaterthanVariance


(II) Normal distribution is a                                        2. Symmetric distribution


(III) Chi-square distribution is                                    3. Positively skewed distribution


(IV) Binomial distribution has the property that        4. Its mean and variance are equal.


Codes:


(I)        (II)       (III)     (IV)


(A)       4          2          1          3


(B)       4          2          3          1


(C)       1          2          3          4


(D)       2          4          3          1


Answer: (B)





36. WTO comes into being in the year


(A) 1975


(B) 1985


(C) 1995


(D) 2001


Answer: (C)





37. Which of the following is not Porter’s generic strategy?


(A) Focus


(B) Cost Leadership


(C) Differentiation


(D) Market segmentation


Answer: (D)





38. Globalization involves


(A) Free flow of technology from one country to another


(B) Free flow of investment from one country to the other


(C) Free flow of people from one country to the other


(D) All the above


Answer: (D)





39. Which is a short-term strategy for a firm?


(A) Corporate strategy


(B) Business strategy


(C) Company mission


(D) Functional strategy


Answer: (D)





40. Which is not a global entry strategy?


(A) Exporting


(B) Joint venture


(C) Merger and Acquisition


(D) Blue ocean strategy


Answer: (D)





41. Which one is not the characteristic feature of Entrepreneurship?


(A) Vision


(B) Risk Bearing


(C) Initiative and Drive


(D) Disloyalty


Answer: (D)





42. Which of the following organizations is meant for promoting small scale industries at district level?


(A) SIDBI


(B) DIC


(C) SFCs


(D) NABARD


Answer: (B)





43. The reason for sickness of small scale industry is


(A) Lack of capital


(B) Lack of market


(C) Severe competition


(D) All the above


Answer: (D)





44. The measure taken by Government to promote small scale industry.


(A) Provision of land


(B) Provision of marketing facilities


(C) Arrangement of credit and raw materials


(D) All the above


Answer: (D)





45. Small and medium enterprises are


(A) Labour intensive


(B) Capital intensive


(C) Market leader


(D) Industry price determiner


Answer: (D)





46. Business propositions are to be selected by making an analysis that, how much the local resources will be depleted in the commencement and the course of Business. This is known as


(A) Sensitivity Analysis


(B) Common Property Resource use


(C) Environmental Impact Assessment


(D) None of the above


Answer: (A)





47. Whistle-Blowers are


(A) To be removed from the jobs


(B) To be promoted


(C) To be rewarded for the organisational enrichment


(D) To be protected since they intend to bring out truth


Answer: (D)





48. Funding through Micro finance to Small and Micro Enterprises is not successful due to


(A) High rate of interest


(B) Out sourcing of method of providing Micro Finance


(C) (A) & (B)


(D) None of the above


Answer: (C)





49. “Work-Diversity” by nature, does not go against Ethics. But an executive assistant while getting transferred from “stores” to “dispatch” section created turmoil in the office. He is ________


(A) Most ethical in his deal


(B) Fully against work ethics


(C) He is workoholic


(D) A Rigid employer, hard nut to crack


Answer: (B)





50. Ethical Management is


(A) A Compromise


(B) A Compulsion


(C) A Judgement


(D) (A) and (B)


Answer: (A)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 309 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 70 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting