-->

UGC NET Paper II in English { 2013 June - Previous Questions}



1. In Pinter’s Birthday Party, Stanley is given a birthday present. What is it?


(A) A toy


(B) A piano


(C) A drum


(D) A violin


Answer: (C)





2. How does Lord Jim end?


(A) Jim is shot through the chest by Doramin.


(B) Jim kills himself with a last unflinching glance.


(C) Jim answers “the call of exalted egoism” and betrays Jewel.


(D) Jim surrenders himself to Doramin.


Answer: (A)





3. “Where I lacked a political purpose, I wrote lifeless books.” To which of the following authors can we attribute the above admission?


(A) Graham Greene


(B) George Orwell


(C) Charles Morgan


(D) Evelyn Waugh


Answer: (B)





4. Modernism has been described as being concerned with “disenchantment of our culture with culture itself”. Who is the critic?


(A) Stephen Spender


(B) Malcolm Bradbury


(C) Lionel Trilling


(D) Joseph Frank


Answer: (C)





5. “Only that film, which fluttered on the grate, still flutters there, the sole unquiet thing.”


The above lines are quoted from


(A) “Tintern Abbey Revisited”


(B) “Michael”


(C) “Frost at Midnight”


(D) “This Lime-Tree Bower, My Prison”


Answer: (C)





6. Which one of the following modern poems employs ottava rima?


(A) “Among School Children”


(B) “In Praise of Limestone”


(C) “The Wild Swans at Coole”


(D) “The Shield of Achilles”


Answer: (A)





7. John Dryden in his heroic tragedy All for Love takes the story of Shakespeare’s


(A) Troilus and Cressida


(B) The Merchant of Venice


(C) Antony and Cleopatra


(D) Measure for Measure


Answer: (C)





8. Arrange the following works in the order in which they appear. Identify the correct code:


I. No Longer at Ease


II. Things Fall apart


III. A Man of the People


IV. Arrow of God


The correct combination according to the code is:


Code:


(A) III, IV, II, I


(B) IV, III, I, II


(C) II, I, IV, III


(D) I, II, III, IV


Answer: (C)





9. Samuel Pepys kept his diary from


(A) 1660 to 1669


(B) 1649 to 1660


(C) 1662 to 1689


(D) 1660 to 1689


Answer: (A)





10. In the Defence of Poetry, what did Sydney attribute to poetry?


(A) A magical power whereby poetry plays tricks on the reader.


(B) A divine power whereby poetry transmits a message from God to the reader.


(C) A moral power whereby poetry encourages the reader to evaluate virtuous models.


(D) A realistic power that cannot be made to seem like mere illusion and trickery.


Answer: (C)





11. An Epistle to Dr. Arbuthnot presents portraits of the following contemporary individuals:


(A) Addison and Lord Hervey


(B) Dryden and Rochester


(C) Swift and Steele


(D) Smollett and Defoe


Answer: (A)





12. Match the following authors with their works:


List – A                                   List – B


(Authors)                                 (Works)


I. Alice Walker                        1. Invisible Man


II. Ralph Ellison                      2. The Colour Purple


III. Richard Wright                 3. Their Eyes Were Watching God


IV  Zora Neale Hurston          4. Native Son


Which is the correct combination according to the code?


Code:


       I II III IV


(A) 2 1 3 4


(B) 3 4 2 1


(C) 4 3 1 2


(D) 1 2 4 3


Answer: (Wrong question)





13. Which of these plays by Shakespeare does not use ‘cross-dressing’ as a device?


(A) As You Like It


(B) Julius Caesar


(C) Cymbeline


(D) Two Gentlemen of Verona


Answer: (B)





14. Which of the following works cannot be categorised under postcolonial theory?


(A) Nation and Narration


(B) Orientalism


(C) Discipline and Punish


(D) White Mythologies


Answer: (C)





15. Locke’s Essay Concerning Human Understanding is a classic statement of _________ Philosophy.


(A) Aesthetic


(B) Empiricist


(C) Nationalist


(D) Realist


Answer: (B)





16. “Power circulates in all directions, to and from all social levels, at all times.” Who said this?


(A) Edward Said


(B) Michel Foucault


(C) Jacques Derrida


(D) Roland Barthes


Answer: (B)





17. Which one of the following is not written by an Australian Aboriginal writer?


(A) Kath Walker


(B) Peter Carey


(C) Robert Bropho


(D) Jack Davis


Answer: (B)





18. Sir Thomas Wyatt and the Earl of Surrey jointly brought out Tottel’s Miscellany during the Renaissance.


Identify the name of the Earl of Surrey from the following:


(A) Thomas Lodge


(B) Thomas Nashe


(C) Thomas Sackville


(D) Henry Howard


Answer: (D)





19. Match the following lists:


List – I                                    List – I


(Novelists)                               (Novels)


I. Margaret Laurence              1. Surfacing


II. Margaret Atwood              2. The Stone Angel


III. Sinclair Ross                     3. Medicine River


IV. Thomas King                    4. As for Me and My House


Which is the correct combination according to the code?


Code:


      I II III IV


(A) 1 4 3 2


(B) 3 2 1 4


(C) 4 3 2 1


(D) 2 1 4 3


Answer: (D)





20. The dramatic structure of Restoration comedies combines in it the features of


I. The Elizabethan Theatre


II. The Neoclassical Theatre of Italy and France


III. The Irish Theatre


IV. The Greek Theatre


The correct combination according to the code is


Codes:


(A) I and IV are correct.


(B) III and IV are correct.


(C) II and III are correct.


(D) I and II are correct.


Answer: (D)





21. Which American poet wrote: “I sound my barbaric yawp over the roofs of the world”?


(A) Robert Lowell


(B) Walt Whitman


(C) Wallace Stevens


(D) Langston Hughes


Answer: (B)





22. The etymological meaning of the word “trope” is


(A) Gesture


(B) Turning


(C) Mirror


(D) Desire


Answer: (B)





23. Who among the following English poets defined poetic imagination as “a repetition in the finite mind of the eternal act of creation in the infinite ‘I AM’ ”?


(A) Blake


(B) Wordsworth


(C) Coleridge


(D) Shelley


Answer: (C)





24. Little Nell is a character in Dickens’


(A) David Copperfield


(B) The Old Curiosity Shop


(C) Bleak House


(D) Great Expectations


Answer: (B)





25. Match the following:


List – A                                                                                   List – B


(Schools/Concept of Criticism)                                               (Critics)


I. Formalism                                                                            1. John Crow Ransom


II. New Critics                                                                        2. The Jungians


III. Psychological Theory of the Value of Literature                         3. Victor Shklovsky


IV. Literary art as archetypal image                                       4. I.A. Richards


The correct combination according to the code is:


Code:


      I II III IV


(A) 3 1 4 2


(B) 2 4 1 3


(C) 4 1 2 3


(D) 3 2 1 4


Answer: (A)





26. In the late seventeenth century a “Battle of Books” erupted between which two groups?


(A) Cavaliers and Roundheads


(B) Abolitionists and Enthusiasts for slaves


(C) Champions of Ancient and Modern Learning


(D) The Welsh and the Scots


Answer: (C)





27. “Everything that man esteems Endures a moment or a day Love’s pleasure drives his love away…” In the above quote the last line is an example of


(A) Allusion


(B) Pleonasm


(C) Paradox


(D) Zeugma


Answer: (C)





28. Match the author with the work:


List – I                                    List – II


(Authors)                                 (Works)


I. Kingsely Amis                     1. Saturday and Sunday Morning


II. Allan Silletoe                     2. The Golden Note Book


III. Doris Lessing                    3. The Left Bank


IV. Jean Rhys                                     4. Lucky Jim


Which is the correct combination according to the code?


Code:


      I II III IV


(A) 3 4 1 2


(B) 4 1 2 3


(C) 2 3 1 4


(D) 1 2 3 4


Answer: (B)





29. In which of Hardy’s novels does the character Abel Whittle appear?


(A) Far from the Madding Crowd


(B) The Return of the Native


(C) A Pair of Blue Eyes


(D) The Mayor of Caster bridge


Answer: (D)





30. The phrase “dark satanic mills” has become the most famous description of the force at the centre of the industrial revolution. The phrase was used by


(A) William Wordsworth


(B) William Blake


(C) Thomas Carlyle


(D) John Ruskin


Answer: (B)





31. “Five miles meandering with a mazy motion through wood and dale the scared river ran.” Where does this ‘sacred river’ directly run to?


(A) A lifeless ocean


(B) The caverns measureless


(C) A fountain


(D) The waves


Answer: (AB)





32. Who is the twentieth century poet, a winner of the Nobel Prize for literature who rejected the label “British” though he has always written in English rather than his regional language?


(A) Douglas Dunn


(B) Seamus Heaney


(C) Geoffrey Hill


(D) Philip Larkin


Answer: (B)





33. Which of the following statements best describes Sir Thomas Browne’s Religion Medici?


(A) It is a story of conversion or providential experiences.


(B) It emphasizes Browne’s love of mystery and wonder.


(C) It is full of angst, melancholy and dread of death.


(D) It reports the facts of Browne’s life.


Answer: (AB)





34. Which of the following characters from Eliot’s Waste Land is not correctly mentioned?


(A) The typist


(B) Madam Sosostris


(C) The Merchant from Eugenides


(D) The Young Man Carbuncular


Answer: (C)





35. Which one of the following best describes the general feeling expressed in literature during the last decade of the Victorian era?


(A) Studied melancholy and aestheticism


(B) The triumph of science and morbidity


(C) Sincere earnestness and Protestant zeal


(D) Raucous celebration combined with paranoid interpretation


Answer: (A)





36. Which poem by Shelley bears the alternative title, “The Spirit of Solitude”?


(A) Mont Blanc


(B) “Hymn to Intellectual Beauty”


(C) “Adonais”


(D) Alastor


Answer: (D)





37. Which tale in The Canterbury Tales uses the tradition of the Beast Fable?


(A) The Knight’s Tale


(B) The Monk’s Tale


(C) The Nun’s Priest’s Tale


(D) The Miller’s Tale


Answer: (C)





38. At the end of Sons and Lovers Paul Morel


(A) Sets off in quest of life away from his mother.


(B) Considers the option of committing suicide.


(C) Joins his elder brother William in London.


(D) Embraces a Schopenhauer – like nihilism.


Answer: (A)





39. When you say “I love her eyes, her hair, her nose, her cheeks, her lips” you are using a rhetorical device of


(A) Enumeration


(B) Ant anagoge


(C) Parataxis


(D) Hypo taxis


Answer: (A)





40. The following are two lists of plays and characters. Match them.


List – I                                                List – II


(Plays)                                                 (Characters)


I. Women Beware Women                 1. Malevole


II. The Malcontent                              2. Beatrice


III. The City Madam                          3. Bianca


IV. The Changeling                            4. Doll Tear sheet


Which is the correct combination according to the code?


Code:


      I II III IV


(A) 3 1 4 2


(B) 2 1 2 4


(C) 1 2 3 4


(D) 4 3 2 1


Answer: (A)





41. With Bacon the essay form is


(A) An intimate, personal confession


(B) Witty and boldly imagistic


(C) The aphoristic expression of accumulated public wisdom


(D) Homely and vulgar


Answer: (C)





42. Evelyn Waugh’s Trilogy published together as Sword of Honour is about


(A) The English at War


(B) The English Aristocracy


(C) The Irish question


(D) Scottish nationalism


Answer: (A)





43. Who coined the phrase “The Two Nations” to describe the disparity in Britain between the rich and the poor?


(A) Charles Dickens


(B) Thomas Carlyle


(C) Benjamin Disraeli


(D) Frederick Engels


Answer: (C)





44. Milton introduces Satan and the fallen angels in the Book I of Paradise Lost. Two of the chief devils reappear in Book II. They are


I. Moloch


II. Clemos


III. Belial


IV. Thamuz


The correct combination according to the code is


Code:


(A) I and IV are correct.


(B) I and III are correct.


(C) I and II are correct.


(D) II and III are correct.


Answer: (B)





45. When Chaucer describes the Friar as a “noble pillar of order”, he is using


(A) Irony


(B) Simile


(C) Understatement


(D) Personification


Answer: (A)





46. John Osborne’s Look Back in Anger is an example of


(A) Drawing room comedy


(B) kitchen-sink drama


(C) Absurd drama


(D) Melodrama


Answer: (B)





47. Which character in Jane Eyre uses religion to justify cruelty?


(A) Blanche Ingram


(B) Mr. Brocklehurst


(C) Sir John Rivers


(D) Eliza Reed


Answer: (B)





48. Which Romantic poet defined a slave as ‘a person perverted into a thing’?


(A) Blake


(B) Coleridge


(C) Keats


(D) Shelley


Answer: (B)





49. John Suckling belongs to the group of


(A) Metaphysical poets


(B) Cavalier poets


(C) Neo-classical poets


(D) Religious poets


Answer: (B)





50. Sir Thomas More creates the character of a traveller into whose mouth the account of Utopia is put. His name is


(A) Michael


(B) Raphael


(C) Henry


(D) Thomas


Answer: (B)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting