-->

UGC NET Paper II in Education { 2013 December - Previous Questions}



1. A common feature of Hinduism, Buddhism and Jainism is belief about


(A) the unreality of the world


(B) the existence of God


(C) the soul


(D) karma and rebirth


Answer: (D)





2. ‘Epistemology’ means


(A) stem cell research


(B) study of the nature of knowledge


(C) study of the nature of values


(D) study of the nature of the world


Answer: (B)





3. In Indian Philosophy ‘pramana’ means


(A) oath


(B) measurement


(C) assurance


(D) source of knowledge


Answer: (D)





4. Which of the following is the source material about the Jain way of life?


(A) Dhammapada


(B) Karma Kanda


(C) Tripitaka


(D) Tri-ratna


Answer: (D)





5. The Schools of Vedanta are


(A) Dharma, Artha and Moksa


(B) Advaita, Dwaita and Visishtadvaita


(C) Hinduism, Buddhism and Jainism


(D) the orthodox and the heterodox


Answer: (B)





6. A researcher is interested in studying the flood victims. Which one of the following is a suitable sample selection method?


(A) Random Sampling


(B) Stratified Sampling


(C) Systematic Sampling


(D) Purposive Sampling


Answer: (D)





7. Match the Measurement Scales in List – I which can be used with appropriate Statistics in List – II:


List – I                                                                                    List – II


a. Nominal Scales                                                                    i. Geometric Mean


b. Ordinal Scales                                                                     ii. Frequency Distribution


c. Interval Scales                                                                     iii. Median & Rank Correlation


d. Ratio Scales                                                                        iv. Mean, SD & Correlations


Codes:


        a b c d


(A) iv iii ii i


(B) i iii ii iv


(C) ii iii iv i


(D) i iv iii ii


Answer: (C)





8. Which one of the following tests can be used to examine the differences in Mathematics achievement of boys and girls?


(A) Correlational Test


(B) ‘t’ Test


(C) Chi-square Test


(D) Anova


Answer: (B)





9. There is a significant positive correlation between variables X and Y. This means that:


(A) X causes variation in Y.


(B) Y causes variation in X.


(C) X and Y vary together in opposite directions.


(D) X and Y vary together in the same direction.


Answer: (D)





10. “Education and Society are two mutually supporting systems, interconnected, that one cannot thrive in the absence of the other.” What is the reason?


(A) Education sustains society, preserves culture, ushers in new one and inculcates values.


(B) Education helps to do away with social divisions and produces leaders for governance.


(C) Education makes people self employable/employable.


(D) Education modernises and makes society civilized.


Answer: (A)




11. ‘Alienation’ as a widespread social problem was first highlighted by


(A) Idealism


(B) Pragmatism


(C) Marxism


(D) Realism


Answer: (C)





12. What is the subject matter of Educational Sociology?


I. Social Processes and Social Change


II. Social Behaviour and Social Control


III. Social Institutions and Social Problems


IV. Legislature, Executive and Judiciary


Codes:


(A) I, II and III


(B) IV, I and II


(C) III, IV and I


(D) II, III and IV


Answer: (A)





13. What was the purpose of introducing the noon-meal scheme in primary schools?


(A) To keep primary teachers engaged.


(B) To increase enrolment in primary schools.


(C) To provide employment to cooks.


(D) To provide one square meal to children every day.


Answer: (B)





14. What does the term ‘Socialization” refer to?


(A) Participating in social service activities.


(B) Process of interaction among members of the society and transmitting values.


(C) Instructions given to people through mass media to keep society free from corruption.


(D) Advising people to bring up their children as socially responsible beings.


Answer: (B)





15. ‘Hinayana’ is the name of which School of Buddhism?


(A) Theravada


(B) Vajrayana


(C) Tantric


(D) Esoteric


Answer: (A)





16. ‘Coherence’ is the criterion of truth is


(A) Existentialism


(B) Idealism


(C) Marxism


(D) Naturalism


Answer: (B)





17. ‘Metaphysics’ means


(A) a branch of Physics


(B) exploring the nature of ultimate reality


(C) Physics of metals


(D) Physics of weather


Answer: (B)





18. The two basic divisions in Schools of Indian Philosophy are


(A) Vedanta and Buddhism


(B) Advaita and Dwaita


(C) Theistic and Atheistic


(D) Orthodox and Heterodox


Answer: (D)





19. The ultimate goal of education in Jainism is


(A) Non-violence


(B) Renunciation


(C) Liberation


(D) Philanthropy


Answer: (C)





20. The ceremony of initiation of education in Buddhism is called


(A) Vidyarambam


(B) Upanayanam


(C) Pabajja


(D) Uparampada


Answer: (C)




21. Researcher intends to ascertain the attitude of adolescents towards modernization, which one of the following tools is an appropriate one?


(A) Projective Technique


(B) Interview


(C) Likert Scale


(D) Sociometry


Answer: (C)





22. Which of the following is incorrect as a measure of dispersion?


(A) Quartile Deviation


(B) Range


(C) Standard Deviation


(D) Sampling Error


Answer: (D)





23. A researcher prepared a report based on the interviews of 25 people. Under which category, this research can be placed?


(A) Quantitative


(B) Qualitative


(C) Historical


(D) Scientific


Answer: (B)





24. The Right to Education Act recently passed by our Parliament is an extension of the following article of our Constitution


(A) 13


(B) 15


(C) 45


(D) 55


Answer: (C)





25. Which of the following are essentially required on the part of the teacher for developing intercultural understanding in children?


I. Possession of knowledge of various cultures and subcultures.


II. Being progressive and openminded


III. Being pious and religious


IV. Classroom communication skills


Choose the correct answers from the given options.


Codes:


(A) I and II


(B) II and III


(C) III and IV


(D) IV and I


Answer: (D)





26. What is the striking contrast between “acclimatization” and “naturalization”?


I. Acclimatization is adjusting to the external environment.


II. Acclimatization is changing the room temperature and air circulation using appliances.


III. Naturalization is change of attitude as required by the new context.


IV. Acclimatization is external and Naturalization is internal.


Choose the correct answers from the given options.


Codes:


(A) I, II and III


(B) II, III and IV


(C) III, IV andü I


(D) IV, I andü II


Answer: (C)





27. Introspection method lacks in


(A) Reliability


(B) Validity


(C) Objectivity


(D) All the above three


Answer: (D)





28. Which of the following thinkers said ‘Literacy itself is not education, literacy is only a means to education’?


(A) J. Krishnamurti


(B) Swami Vivekananda


(C) Sri Aurobindo


(D) Mahatma Gandhi


Answer: (D)





29. Which teaching method was evolved by Naturalism?


(A) Heuristic Method


(B) Playway Method


(C) Scientific Method


(D) Project Method


Answer: (B)





30. Choose the correct or the best answer among the following:


‘Philosophy’ means


(A) Consoling oneself while facing disappointments in life.


(B) A form of religion.


(C) Attempt to find answer to fundamental and ultimate questions.


(D) Sophisticated arguments.


Answer: (C)





31. The most ascetic School of Indian Philosophy is


(A) Buddhism


(B) Jainism


(C) Vedanta


(D) Sankhya


Answer: (B)





32. The number of Savants [Thirthankaras] in the Jain tradition is


(A) 10


(B) infinite


(C) 24


(D) 100


Answer: (C)





33. ‘Vinaya Pitaka’ deals with


(A) rules of conduct for the Buddhist Samga


(B) rules for polite behaviour for Jain monks


(C) rules for polite behaviour for Hindu Sannyasins


(D) Emperor Ashoka’s Edicts


Answer: (A)





34. Which one of the following is the stable measure of dispersion?


(A) Range


(B) Quartile Deviation


(C) Average Deviation


(D) Standard Deviation


Answer: (D)





35. The method of drawing conclusions based on the observation of each and every instance of a population is called


(A) Scientific Method


(B) Deductive Method


(C) Inductive Method


(D) Dialectic Method


Answer: (C)





36. Positivistic research approach was advocated by


(A) Francis Bacon


(B) Stanley & Compbell


(C) Auguste Comte


(D) Babbit


Answer: (C)





37. Something written in a holy book is held to be true by readers. This method of acquiring knowledge is termed as the method of


(A) Tenacity


(B) Authority


(C) Intuition


(D) Science


Answer: (B)





38. A class teacher administered Thematic Apperception Test to a group of students to assess their


(A) Achievement


(B) Awareness


(C) Personality


(D) Attitude


Answer: (C)





39. A class teacher asked all his students to take a test only as and when each one of them mastered the theory of Gravitation. This is an example of


(A) Norm Referenced Test


(B) Feasibility Test


(C) Summative Test


(D) Criterion Referenced Test


Answer: (D)





40. When a non-directional hypothesis is stated, the test of significance would be


(A) One tailed


(B) Two tailed


(C) Both (A) and (B)


(D) None of the above


Answer: (B)





41. The critical difference between naturalism and pragmatism is in the importance accorded to


(A) aims


(B) methods


(C) social context


(D) evaluation


Answer: (A)





42. What are the checks and balances available in society for regulating social behaviour of people?


I. Mores, Folkways and Institutions


II. Enacted Laws and Punishments


III. Meditation and Prayer


IV. Reading religious books


Choose the correct answers from the codes given below:


Codes:


(A) I and II


(B) II and III


(C) III and IV


(D) IV and I


Answer: (A)





43. What is meant by ‘Culture’?


(A) Complex whole of what man has achieved as being a member of the society.


(B) Sophistication in dress, food, etc.


(C) Civilization marked by the use of modern electric home appliances


(D) Using of computers, mobile phones, internet, etc.


Answer: (A)





44. What is the objective of the Integrated Child Development Services?


I. Improving nutrition and health status of children upto 6 years.


II. Reducing child mortality rate in the country.


III. Providing quality primary education to children.


IV. Providing healthcare centres to take care of children’s health.


Choose the correct answers from the codes given below:


Codes:


(A) I and II


(B) II and III


(C) III and IV


(D) IV and I


Answer: (A)





Read the passage and answer from question Nos. 45 to 50:


“Every day, day after day, we see men and animals dying. But each man thinks he is going to live on forever. What can be more surprising than this?” So goes a passage in the Mahabharata. All religions are attempts to help man come to terms with death. Swami Vivekananda said, ‘so long as death is there religion will be there’.


However, it is common knowledge that very pious people are as much afraid of death as the no so pious. Gal Bellow, a Nobel Laureate in literature said, “The tragedy of civilization consists in the refusal of the doomed creature to die.” Jostling for space in the annals of history is an attempt to grapple with mortality. However, Norman O. Brown in his scholarly treatise, ‘Life against Death : A Psychoanalytic Interpretation of History’ concludes that the survival of mankind into the future urgently requires that we cultivate in every oncoming generation a consciousness that is willing and ready to die.


This is squarely a challenge for educational research. We must develop a curriculum that will enable every individual follow the ebb and flow of the clan vital in the parabola of the life cycle, savour the joys of sex in the waxing phase of the parabola and mellow with it in the waning phase.





45. According to the Mahabharata what is most surprising?


(A) People dying


(B) Animals dying


(C) Animals and people living


(D) Failure to accept death is inevitable for everyone


Answer: (D)





46. Which of the following statements is NOT true?


(A) Religions attempt to help us accept death.


(B) Religions attempt to help us to live properly and die properly.


(C) Religions succeed in helping every one of their followers to accept death when the time comes.


(D) Death is there only because of religion.


Answer: (C)





47. The tragedy of civilization consists in


(A) death


(B) facilitates that increase life expectancy


(C) increase in population


(D) desire of human beings to live on forever


Answer: (D)





48. “Jostling for space in the annals of history” means


(A) struggling for lasting frame


(B) writing history books


(C) trying to get into spacecrafts


(D) trying to become a wrestler


Answer: (A)





49. What do you think Norman O. Brown’s book is about?


(A) Life


(B) Death


(C) History


(D) Struggle between life and death


Answer: (D)





50. The essential message of this passage is best expressed as


(A) Celebration of living


(B) Celebration of dying


(C) Parabola of the life cycle


(D) Learning-to-Be and Not-to-Be


Answer: (D


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting