-->

UGC NET Paper II in Education { 2013 September - Previous Questions}



1. Which, in your opinion, is the most appropriate answer?


Regarding acquisition of knowledge people say that


(A) sense perception is the only source of valid knowledge.


(B) it is reason alone which can provide in true knowledge.


(C) we never get knowledge, because these is no knowledge out there, it is our own creation.


(D) it is through reason and perception that we can get knowledge of the world.


Answer: (C)





2. Who had suggested that questions are a powerful means of triggering thinking and can lead people from “unconscious ignorance to conscious ignorance”?


(A) Socrates


(B) Chanakya


(C) Plato


(D) Aristotle


Answer: (A)





3. The function of a teacher is primarily that of


(A) a Guru, tending to personal and spiritual needs of children.


(B) a service station attendant, filling student’s mind with knowledge


(C) a director, organizing and planning worthwhile experiences for the class.


(D) a guide, helping children progress towards maximum growth.


Answer: (D)





4. Child centred education means


(A) education liked by children.


(B) education liked both by children and teachers.


(C) education geared to child’s needs and aspiration.


(D) education considered worthwhile and desirable by those who have a concern for their development.


Answer: (C)





5. Those whose educational philosophy is rooted in pragmatism


(A) reject the scientific method of experimentation.


(B) maintain that complete objectivity is possible.


(C) accept the stimulus response theory of learning.


(D) claim that knowledge is tentative, truth is relative.


Answer: (D)





6. The concept of pratityasamutpade (that nothing happens without a cause) is one of the central principles of


(A) Jainism


(B) Buddhism


(C) Vedanta


(D) Sa khya


Answer: (B)





7. Who, of the following thinkers declared education as a man making process?


(A) Aurobindo


(B) J. Krishnamurthi


(C) Maulana Abul Kalam Azad


(D) Vivekananda


Answer: (D)





8. Which of the following Orthodox (Astik) Schools of Indian Philosophy, is silent on the issue of existence of God as the ultimate reality?


(A) Vedanta


(B) Sa khya


(C) Poorva Mimansa


(D) Nyaya


Answer: (B)





9. Ka aya, a concept related with the axiology of Jainism, means


(A) dispositions of the mind, which tend to lead to us higher aims in life.


(B) negative dispositions of the mind, which tend to keep us remain embedded to the mundane world.


(C) certain bad dispositions which obstruct our spiritual upliftment.


(D) both (B) and (C) are correct answers.


Answer: (D)





10. The four fold valuation of Indian culture (Catu puru artha), when arranged in an ascending hierarchy in terms of the height of values, will constitute which of the following orders?


(A) Dharma, Artha, Kama, Moksha


(B) Artha, Kama, Dharma, Moksha


(C) Artha, Dharma, Kama, Moksha


(D) Moksha, Dharma, Kama, Artha


Answer: (B)





11. Who defined sociology of education as ‘a study of the relation between education and society’?


(A) Brown


(B) Ottaway


(C) Good


(D) Smith


Answer: (B)





12. Religion acts as a great barrier in social change because


(A) It preaches values.


(B) It depends on social gathering.


(C) It expects participation of all age groups.


(D) It is based on faith.


Answer: (D)





13. The affecting factor of social mobility is


(A) Constitution


(B) Structure of society


(C) Culture


(D) Equality


Answer: (B)





14. The nature of social values is


(A) Logical


(B) Symbolical


(C) Emotional


(D) Materialistic


Answer: (A)





15. Cultural diffusion is


(A) Technological intermingling


(B) Cultural intermingling


(C) Scientific intermingling


(D) All above


Answer: (B)





16. Which of the following situation will occur if cultural change do not follow social change?


(A) Cultural lag


(B) Educational lag


(C) Social lag


(D) Economical lag


Answer: (A)





17. Sociology of education includes


(A) Social relations by which individuals gain experience


(B) Social development in the country


(C) Society and its relationship with the individual


(D) Communication of the individual with the society


Answer: (C)





18. ‘Mirambaka’ – The school based on ideas of free progress education was advocated by


(A) M.K. Gandhi


(B) Aurobindo


(C) Vivekanand


(D) John Dewey


Answer: (B)





19. Education as sub-system of society


(A) brings changes in the society and makes it modern.


(B) creates rift between educated and uneducated in the society


(C) dominates the society


(D) accepts dominance of the society


Answer: (A)





20. Who coined the term ‘cultural capital’?


(A) Bowels and Gintis


(B) Bourdieu and Passeron


(C) Young


(D) McRobbie and Aryon


Answer: (B)





21. One’s attitudes and values form the basis of one’s


(A) Popularity and reputation


(B) Self concept


(C) Effectiveness in dealing with one’s environment


(D) Personal and social adjustment


Answer: (B)





22. Who among the following is not a cognitive gestalt psychologist?


(A) Tolman


(B) Lewin


(C) Kohler


(D) Wertheimer


Answer: (A)





23. Two boys have an I.O. of 120. It can be concluded that


(A) both boys would be successful in high school and college.


(B) these boys have equal mental ages.


(C) the parents of both are above average in intelligence.


(D) none of these is necessarily true.


Answer: (D)





24. Emotions can be considered as motives because


(A) they are universal and presumably innate.


(B) they initiate and direct behaviour towards the attainment of certain goals.


(C) they are governed by consciously recognized stimulus and goal objects.


(D) they are integral parts of the process of adjustment.


Answer: (B)





25. In operant conditioning the reinforcement is contingent upon


(A) Nature of the stimulus


(B) Nature of the response


(C) Both (A) and (B)


(D) None of these


Answer: (B)





26. According to Guilford’s SI model, total number of factors that constitute to human intellect is


(A) 60


(B) 90


(C) 120


(D) 150


Answer: (C)





27. Training in advance of normal maturation is generally


(A) Highly beneficial with respect to performance of common skills.


(B) Harmful from an overall point of view.


(C) Harmless but essentially a waste of time.


(D) Beneficial to harmful depending on the method used in training.


Answer: (D)





28. Inclusive education is about


(A) making provision for all children


(B) welcoming and celebrating diversity


(C) both (A) and (B) are true


(D) none of the above


Answer: (C)





29. The teacher who has a student who stutters should


(A) help him by supplying the words he/she wants to say.


(B) have him take part in all the oral activities of the class.


(C) give him world drill on the words on which he stutters.


(D) provide special situations in which his/her sense of self worth is built up.


Answer: (D)





30. Generally the most effective approach to dealing with the child’s aggressive behaviour is


(A) to channel his/her aggression into legitimate areas of competition.


(B) to reward him/her for friendly behaviour and to ignore his/her aggressive behaviour.


(C) to give him due punishments, when he shows aggressive tendencies.


(D) to insist that he/she apologies for his undesirable behaviour.


Answer: (A)





31. Which of the following steps of learning process is out of place?


(A) Motivation


(B) Obstacle


(C) Response


(D) Goal


Answer: (D)





32. The greatest deterrent to creativity on the part of the child is


(A) adult insists on perfection and conformity to adult standards


(B) failure on the part of adults to provide the needed inspiration


(C) his/her unwillingness and put in the effort required for perfection


(D) his/her easy discouragement and his short span of attention


Answer: (A)





33. The most fundamental characteristic of good adjustment is


(A) a sincere interest in people


(B) a sound and wholesome system of motives and goals


(C) a high degree of acceptance of one’s environment.


(D) a keen insight into means of attaining one’s goals.


Answer: (B)





34. Which of the following describes the extent of the effect of heredity upon development?


(A) Heredity determines how far we will go.


(B) Heredity determines how far we can go.


(C) Heredity is the primary determinant of how far we will go.


(D) Heredity is the primary determinant of how far we can go.


Answer: (D)





35. Classroom discipline should be oriented towards the promotion of


(A) Social conformity


(B) Self direction


(C) Personal and social adjustment


(D) Acceptable classroom behaviour


Answer: (B)





36. Solomon’s Four Group design falls under


(A) Pre-experimental design


(B) True-experimental design


(C) Quasi-experimental design


(D) Factorial design


Answer: (B)





37. Which of the following is appropriate to test a non-directional hypothesis?


(A) One tailed test


(B) Two tailed test


(C) Both (A) and (B)


(D) None of the above


Answer: (B)





38. Identify the Non-probability sampling techniques


(a) Stratified random sampling


(b) Systematic sampling


(c) Snow ball sampling


(d) Incidental sampling


(A) (a) and (b) are correct.


(B) (b) and (c) are correct.


(C) (c) and (d) are correct.


(D) (a) and (d) are correct.


Answer: (C)





39. What are the parametric tests in the following list?


(a) F test


(b) t test


(c) Sign test


(d) Median test


Codes:


(A) (a) and (b) are correct.


(B) (c) and (d) are correct.


(C) (a) and (d) are correct.


(D) (b) and (c) are correct.


Answer: (A)





40. A Ph. D scholar conducted a study with a view to address the language problems of tribal children at elementary level. This study can be categorised as


(A) Action Research


(B) Applied Research


(C) Basic Research


(D) None of the above


Answer: (B)





41. A study on the topic “perception of tribal people about formal education” comes under the type


(A) Ethnographic


(B) Historical


(C) Experimental


(D) Expost facto


Answer: (A)





42. Errors in the findings of an experimental study caused by deliberate selection of some bright students for experimental group is known as


(A) Random sampling error


(B) Systematic sampling error


(C) Random measurement error


(D) Systematic measurement error


Answer: (B)





43. The size of sample for a study mostly depends on


(A) Gravity of the population


(B) Geographical area of the study


(C) Homogeneity and heterogeneity of the population


(D) Type of population


Answer: (C)





44. Which of the following is the incorrect pair?


(A) Rank correlation                           – Spearman


(B) Product moment correlation         – Pearson


(C) Split-half correlation                     – Kuder Richardson


(D) Contingency correlation               – Cramer


Answer: (D)





45. Match the following:


List – I                                                                        List – II


a. Rorschach                                                                1. Creativity Test


b. Wallach-Kogan                                                       2. Ink-blot Test


c. Raven                                                                      3. Value Test


d. Allport-Vernon                                                       4. Intelligence Test


5. Aptitude Test


Codes:


       a b c d


(A) 4 2 1 3


(B) 3 2 1 4


(C) 2 1 4 3


(D) 2 1 3 5


Answer: (C)





46. An intensive investigation of a slow learner undertaken in a research project by a teacher can be termed as


(A) Action Research


(B) Survey


(C) Case study


(D) Ethnography


Answer: (C)





47. The relationship showing increase in the value of one variable (height) and corresponding decrease in the other variable (weight) is termed as


(A) Positive correlation


(B) Negative correlation


(C) Zero correlation


(D) Partial correlation


Answer: (B)





48. Cumulative frequency graph is called


(A) Histogram


(B) Bar-diagram


(C) Pie-diagram


(D) Ogive


Answer: (D)





49. SPSS is


(A) Statistical Package for Scientific Studies


(B) Statistical Package for Social Sciences


(C) Scientific Package for Social Scientists


(D) Scientific Package for Statistical Study


Answer: (B)





50. The square root of Variance is


(A) Standard Error


(B) Error Variance


(C) Standard Deviation


(D) Deviation Quotient


Answer: (C)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 309 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 70 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting